De beste online filmfestivals en virtuele filmvertoningen van het arthouse

north by northwest

Bioscopen zijn misschien gesloten en filmfestivals worden links en rechts afgelast, maar dat betekent niet dat filmliefhebbers die thuis willen schuilen, het nieuwste en beste in de bioscoop zullen missen.

Inderdaad, het enorm invloedrijke SXSW Film Festival kreeg zojuist uitstel met het bericht dat het ooit geannuleerde festival nu zal worden gehost door Amazon Prime Video, een welkome traktatie voor bioscoopbezoekers en een opluchting voor die filmmakers die hun nieuwste werken willen laten zien.

Gelukkig is SXSW niet het enige geannuleerde filmfestival dat virtueel gaat. Verschillende van de grootste nationale en regionale filmfestivals brengen hun programma’s online, terwijl enkele van de beste arthouse-theaters virtuele vertoningen aanbieden van nieuwe releases en repertoireklassiekers.

Hoewel sommige vertoningen gratis zijn, zijn andere betaalde huur of eenmalige streams, en onthoud dat het kopen van een kaartje helpt om deze jaarlijkse festivals en bioscopen open te houden voor zaken.

Lees verder voor een selectie van filmfestivals en speciale vertoningen die naar een apparaat bij jou in de buurt komen (als je op een van de onderstaande subheds klikt, ga je naar een bestemmingspagina voor dat festival).

In de afgelopen jaren is SXSW naar voren gekomen als een showcase voor enkele van de beste films op het festivalcircuit. Het geannuleerde evenement van dit jaar zal voortleven dankzij Amazon Prime Video, dat van plan is eind april een 10-daags online schema te starten. Amazon zegt dat het de Prime Video-betaalmuur tijdens het evenement zal opheffen; kijkers hoeven zich alleen aan te melden voor een gratis Amazon-account. Bezoek de SXSW-website voor het volledige programma met lange verhalende films, documentaires en korte films.

Dit jaarlijkse festival, dat zich nu voor de 13e keer richt op mensen met een handicap, is het grootste in zijn soort in de Verenigde Staten.

De line-up van dit jaar omvat klassiekers als de 1954-versie van , , , en , samen met vooraf opgenomen interviews met Faye Dunaway, Luise Rainer, Eva Marie Saint en meer.

Het Tribeca Film Festival, opgericht door Robert De Niro in de nasleep van 9/11, is (heel passend) gepland om op koers te blijven in het licht van de coronaviruscrises. Naast het uitrollen van een dagelijkse korte film, zal het festival een aangepaste versie van zijn 2020-slate online presenteren, inclusief meer dan een dozijn VR-films als onderdeel van Tribeca’s Cinema360-programma en de Tribeca X-awards voor ‘brand storytelling’.

Festivalorganisatoren plannen een volledige reeks verhalende, documentaire en korte themafilms tijdens het vierdaagse festival, dat nu volledig online zal plaatsvinden.

De 19e persoonlijke editie van Oregon’s legendarische filmfestival is misschien geannuleerd, maar de AIFF heeft zojuist een virtuele versie aangekondigd, met het online gordijn dat eind mei zal verschijnen.

online filmfestivals l onschuldige

Hoewel alle Alamo Drafthouse-locaties in de VS tot nader order gesloten zijn, betekent dat niet dat je het wekelijkse aanbod van horrorfilms en ongebruikelijke films van de theaterketen hoeft te missen, te beginnen met virtuele vertoningen van 1982 en een 4K-restauratie van .

De thuisbasis van het New York Film Festival presenteert een online line-up van nieuwe releases van over de hele wereld, waaronder (met in de hoofdrol Sônia Braga en Udo Kier), (een neo-noir misdaadthriller uit Roemenië) en (van de Portugese regisseur Pedro Costa) .

Het legendarische New Yorkse arthouse en repertoirebioscoop is virtueel geworden, met online vertoningen van Ken Loach’s, Luchino Visconti’s uit 1976, van de Chinese regisseur Diao Yinan, en de voor een Academy Award genomineerde film.

0 Shares:
You May Also Like