De aankomende killer-functie van Bluetooth heeft een nieuwe naam

Auracast logo

De volgende generatie Bluetooth wint aan kracht na een langzame start en een van de coolste functies is een naamsverandering.

“Auracast broadcast audio” is de nieuwe branding voor Bluetooth Audio Sharing, een belangrijke functie in de volgende generatie Bluetooth LE Audio-standaard die zowel persoonlijk delen via Bluetooth als “locatiegebaseerde” audio-uitzending en ontvangst mogelijk maakt.

Bij het uitleggen van de rebranding zei een Bluetooth SIG-woordvoerder dat de oorspronkelijke naam “Bluetooth Audio Sharing” “minder effectief” was in het uitdrukken van de “openbare use-cases” van de functie, zoals in stadions, auditoria en andere grootschalige locaties, zoals evenals het feit dat er “eindgebruikers” zijn aan “de ontvangende kant van die ervaring”.

“Het is onze hoop dat de rebraand helpt om verwarring in de markt te voorkomen die een zendergerichte naam zou kunnen hebben veroorzaakt”, zei de vertegenwoordiger.

Auracast omvat een van de belangrijkste nieuwe functies van LE Audio: de mogelijkheid voor een Bluetooth-zender om gelijktijdig uit te zenden naar een onbeperkt aantal Bluetooth-apparaten.

Het gebruik van Auracast varieert van het delen van een Bluetooth-stream op je telefoon met een vriend (een functie die Apple AirPod-gebruikers bekend in de oren moet klinken, hoewel Apple het doet met zijn eigen gepatenteerde methode) tot grootschalige scenario’s, zoals het kunnen om af te stemmen op Bluetooth-uitzendingen in een stadion, een bioscoop, een vergaderruimte of een luchthaventerminal.

Om gebruik te kunnen maken van de functies van Auracast, is natuurlijk hardware met Auracast vereist, zowel aan de transmissie- als aan de ontvangstzijde.

Voor het eerst aangekondigd door de Bluetooth SIG (Special Interest Group) in 2020 op CES, biedt de Bluetooth LE Audio-standaard verschillende andere functies naast Auracast-uitzendingsaudio.

Om te beginnen is er de nieuwe, efficiëntere LC3-audiocodec, die een verbeterde geluidskwaliteit levert ten opzichte van de huidige SBC-codec terwijl dezelfde hoeveelheid bandbreedte wordt gebruikt.

Een andere Bluetooth LE Audio-functie is multi-streaming, waarmee meerdere audiostreams tussen Bluetooth-apparaten mogelijk zijn. Dat betekent dat telefoons – eindelijk – als een paar verbinding kunnen maken met echte draadloze oordopjes; zoals het er nu uitziet, kunnen huidige Bluetooth-apparaten alleen verbinding maken met een enkele oordop, die op zijn beurt verbinding maakt met de tweede oordop. Dat is een onhandige, latency-gevoelige oplossing.

De Bluetooth SIG zegt dat het de technische specificaties voor Auracast “binnen de komende paar maanden” zal beschrijven.

In een persbericht hebben leidinggevenden van Google, Xiaomi en draadloos adviesbureau WiFore allemaal hun steun toegezegd voor Aurocast, terwijl een recente bètaversie van Android 13 volledige ondersteuning biedt voor Bluetooth LE Audio, inclusief de uitzendaudiofunctionaliteit.

Wat de daadwerkelijke Auracast-producten betreft, hoopt de groep “snel een paar consumentenproducten op de markt te zien komen, en dan op te voeren naarmate we het einde van het jaar en de feestdagen naderen”, zei de Bluetooth-woordvoerder.

0 Shares:
You May Also Like