DALI Katch Bluetooth-luidsprekerreview: klein geluid uit een klein pakket

dali katch opener4

Ik ben al lang een grote fan van DALI-audioapparatuur (Danish Audiophile Loudspeaker Industries), niet alleen vanwege de over het algemeen uitstekende prestaties, maar ook vanwege het elegante Deense ontwerp. TechHive heeft verschillende DALI-producten getest, waaronder de Rubicon 6-luidspreker, IO-6-hoofdtelefoon en Katch One-soundbar.

Nu is het tijd om onze aandacht te richten op de originele Katch, een draagbare Bluetooth-luidspreker die zijn ontwerpesthetiek deelt met de nieuwere Katch One. Maar deelt hij ook zijn prestatiekenmerken met de soundbar? In veel opzichten, ja.

Functies

De Katch en Katch One lijken erg op elkaar, met dezelfde superslanke ovale kast. De enige duidelijke verschillen zijn de grille – gearceerd plastic op de Katch, stof op de Katch One – en het feit dat de Katch One meer dan drie keer langer is dan de Katch (5,8 x 33,9 x 2,7 inch voor de Katch One versus 5,4 x 10,6 x 1,9 inch voor de Katch, HxBxD). Ook weegt de Katch 2,4 pond, wat minder is dan een derde van het gewicht van de Katch One. Ten slotte is de Katch verkrijgbaar in vijf kleuren, terwijl de Katch One alleen in zwart of wit verkrijgbaar is.

dali katch kleuren

De kast is afgeleid van de Fazon-serie van DALI en bevat een behuizing van geëxtrudeerd aluminium die naar verluidt een dunne structuur mogelijk maakt die het interne volume maximaliseert zonder afbreuk te doen aan de stijfheid. Volgens het bedrijf elimineert het matchen van de aluminium behuizing met een composiet voor- en achterschot elke mogelijke interne resonantie, zodat de kast geen ongewenste akoestische energie toevoegt aan het geluid dat door de drivers wordt gegenereerd.

Over stuurprogramma’s gesproken, de Katch gebruikt dezelfde als de Katch One, alleen niet zo veel. Het kleinere model bevat twee 0,8-inch dome-tweeters van zacht textiel met neodymium-magneten en twee 3,5-inch woofers met aluminium conus en een dop van textiel. Daarnaast zijn er twee 3×2-inch passieve radiatoren met stalen conus in de verder gesloten kast. De ondiepe woofers zouden de volledige excursie van een conventionele woofer mogelijk maken door gebruik te maken van een speciaal ontworpen chassis, omgekeerd diafragma en aangepaste spider-ophanging.

Eén tweeter, woofer en passieve radiator zijn naar voren gericht, terwijl het andere trio drivers naar achteren is gericht. Ik vermoed dat deze configuratie bedoeld is om het geluid gelijkmatig door een kamer of buitenruimte te verdelen. Als je hem in de buurt van een muur of een ander groot oppervlak plaatst, wordt de bas versterkt, wat al dan niet een goede zaak is, afhankelijk van je voorkeur.

dali katch ontplofte

Twee 25W klasse-D versterkers voeden de drivers, en de gespecificeerde frequentierespons strekt zich uit van 49Hz tot 23kHz (±3 dB) met een maximale output van 95dB SPL. Daarnaast biedt de DSP (digitale signaalverwerking) twee geluidsmodi: Clear en Warm. Van Clear wordt gezegd dat het een neutrale frequentierespons biedt, terwijl Warm de bas versterkt.

De primaire invoer is Bluetooth 4.0 met ondersteuning voor de hoogwaardige aptX-codec. Bovendien kun je een Bluetooth-bron draadloos met de Katch koppelen via NFC (near-field-communicatie) als het bronapparaat dit ondersteunt. Met een 3,5 mm stereo analoge audio-ingang kun je niet-Bluetooth-apparaten aansluiten, en de Katch schakelt automatisch naar die ingang wanneer hij daar een signaal detecteert. Gelukkig kun je handmatig schakelen tussen Bluetooth en de analoge ingang. Ten slotte kun je met een USB Type-A-poort een USB-apparaat (5V/1A) opladen en kun je ook een Chromecast-dongle op de USB-poort aansluiten, wat een leuke functie is.

Terwijl ik door de handleiding en specificaties bladerde, zag ik korte vermeldingen van een stereopaarmodus, waarmee je twee luidsprekers tot een stereopaar kunt koppelen, maar ik kon er niets meer over vinden. De handleiding verwijst de lezer naar paragraaf 6.5, maar een dergelijke paragraaf staat niet in de gedrukte of online handleiding. Toen ik DALI ernaar vroeg, werd ik doorverwezen naar een handleiding van een derde partij, waar de Katch-handleiding sectie 6.5 bevat waarin de stereopaarmodus wordt uitgelegd. Ik had geen twee eenheden, dus ik kon het niet proberen, maar het is heel vreemd dat deze functie niet volledig is gedocumenteerd op de DALI-website of in de meegeleverde handleiding.

dali katch levensstijl

De oplaadbare batterij heeft een vermogen van 2400 mAh, waardoor de Katch tot 24 uur kan spelen op een enkele lading. Sterker nog, het opladen duurt slechts twee uur en het meegeleverde netsnoer bevat adapters voor verschillende stopcontacten in verschillende delen van de wereld.

De bediening is eenvoudig met behulp van de vijf knoppen aan de bovenkant van het apparaat. Deze omvatten aan/uit, volume omhoog, volume omlaag, geluidsmodusselectie en Bluetooth-koppeling; die laatste knop schakelt ook tussen de Bluetooth- en 3,5 mm-ingang. De aan/uit-knop is omgeven door vier kwartronde LED’s die de oplaadstatus van de batterij, het volume, de geselecteerde geluidsmodus en de Bluetooth-koppelingsstatus aangeven.

Prestatie

Voor het grootste deel van mijn luisteren plaatste ik de Katch op een tafel ver van een muur of ander verticaal oppervlak. Zoals gewoonlijk speelde ik nummers in de Tidal Master-bibliotheek met ongecomprimeerde muziek met hoge resolutie van mijn iPhone XS via Bluetooth.

dali katch woofer dwarsdoorsnede

Ik ben een grote fan van Jacob Collier, een 26-jarig muzikaal wonderkind dat de meeste vocalen zingt, de meeste instrumenten bespeelt en het meeste materiaal op zijn geweldige albums componeert. Hij maakt ook zeer fantasierijke covers, zoals “Moon River” van , een dicht a capella vocaal arrangement. Op de Katch was het algehele geluid een beetje ingesloten; het viel me meteen op dat het uit een klein doosje kwam. De zang was echter helder en natuurlijk, met een redelijk goede balans van laag naar hoog. Ik luisterde met beide geluidsmodi – Helder en Warm – en de Warm-modus was iets luider met een beetje meer bas, maar het was geen groot verschil.

Ik had ongeveer dezelfde indruk toen ik luisterde naar de remaster uit 2014 van “It’s Good to be King” van Tom Petty uit . Het geluid kwam duidelijk uit een doos, en het was een beetje dun en helder. De Warm-modus was voller, maar de bas was nog steeds een beetje zwak, terwijl de zang en elektrische gitaar erg duidelijk en vooraan waren, en de hoogfrequente elementen van de drums (bijv. Bekkens en snare-harmonischen) waren behoorlijk prominent aanwezig.

De volgende was “Seven Bridges Road” van . Na meer vergelijkingen van de Clear- en Warm-modi, gaf ik uiteindelijk de voorkeur aan Warm; Clear-modus klonk te dun. Maar zelfs in de Warm-modus kwam het geluid duidelijk uit een kleine doos en was de bas zwak. De zang was dan weer mooi en clean.

dali katch-verbindingen

Voor wat moderne pop/rock heb ik “Enigma” van Lady Gaga uit , dat veel synthesizers bevat, gemaakt. Zoals eerder waren de vocalen schoon en helder, maar het algehele geluid was dun met zwakke bas.

Terwijl ik rondkeek in Tidal, kwam ik een album tegen met de naam , met jazzklassiekers uitgevoerd door nieuwe artiesten. Herbie Hancock’s “Maiden Voyage” is dramatisch opnieuw bedacht door Mr. Jukes – het is herkenbaar, maar nauwelijks! Op de Katch was het geluid dun en helder met een relatief zwakke bas, en de hoogfrequente componenten van de drums waren zeer prominent aanwezig.

Ik vond een heel album met opnieuw bedachte Herbie Hancock-melodieën op die van gitarist Lionel Loueke. Hij voert “Dolphin Dance” uit op solo akoestische gitaar, die schoon en helder klinkt. Interessant genoeg was de dunheid die ik eerder had gehoord hier lang niet zo duidelijk, hoewel het geluid relatief helder was.

dali katch-stuurprogramma's

Ik wendde me tot klassiek en luisterde naar het eerste deel van Elgar’s , Op. 68, uitgevoerd door Staatkapelle Berlin onder leiding van Daniel Barenboim. Helaas deed de Katch geen recht aan een volledig orkest, dat vrij dun klonk met een zwakke bas. Met solo piano ging het iets beter; in het bijzonder, Lang Lang speelt Variato 4 van Bachs Goldbergvariaties. De piano klonk schoon, maar nog steeds dun.

Tijdens het luisteren probeerde ik de Katch tegen een muur te plaatsen om te zien of het geluid dikker zou worden. Hoe dichter het bij de muur kwam, hoe meer de bas toenam, en het geluid werd rijker en voller. Maar ik moest het heel dicht bij de muur plaatsen om veel verschil te horen.

Vergelijking met Urbanears Rålis

Het meest vergelijkbare product dat ik voor deze recensie bij de hand had, was de Urbanears Rålis, die hier wordt besproken. Beide zijn draagbare Bluetooth-luidsprekers uit Scandinavië, hoewel de Rålis groter, zwaarder en minder dan de helft van de prijs van de Katch is.

Luisterend naar elk van de hierboven genoemde nummers, klonken de Rålis groter, rijker en voller met meer bas – in sommige gevallen misschien een beetje te veel. Ook was de bas soms wat overbelast en waren de hoge tonen minder prominent aanwezig. Het deed het zeker beter bij de orkestselectie. Interessant is dat beide luidsprekers ongeveer dezelfde gespecificeerde basextensie hebben (50 Hz voor de Rålis versus 49 Hz voor de Katch).

Zelfs met de kanttekeningen, gaf ik uiteindelijk de voorkeur aan het geluid van de Rålis met zijn grote, rijke geluid boven het dunne, heldere, heldere geluid van de Katch met minder bas dan ik over het algemeen prefereer. En ik kon het gevoel niet van me afschudden dat het geluid volledig uit een kleine doos leek te komen, terwijl het geluid van de Rålis een beetje buiten zijn fysieke grenzen reikte.

Waar het op neerkomt:

Begrijp me niet verkeerd: de DALI Katch klinkt op zich niet slecht. Aan de positieve kant is een schoon, helder, helder geluid dat zeker door vrijwel elke bijeenkomst zal worden gedragen. Ik hou vooral van de reproductie van zang. Maar de bas is over het algemeen zwak, zelfs in de Warm-modus, en de enige manier om dat te verbeteren, is door de luidspreker recht tegen een muur te plaatsen. Ook lijkt het geluid volledig uit zijn kleine kast te komen.

Zoals ik hierboven al liet doorschemeren, deelt de Katch enkele prestatiekenmerken met zijn grotere soundbar-neef, de Katch One. Citaat uit mijn recensie van dat product: “Het moet tegen een muur of een ander groot, plat oppervlak worden geplaatst om op zijn best te klinken; het klinkt behoorlijk slap als het los van de muur staat. Met de juiste plaatsing is het geluid schoon, open en goed uitgebalanceerd, hoewel het een beetje aan de positieve kant is.”

Het kleine formaat, het lichte gewicht en de lange batterijduur van de Katch zijn grote voordelen op het gebied van draagbaarheid. Daarentegen is de Rålis veel groter en zwaarder. Aan de andere kant kost de Rålis $ 199, slechts 40 procent van de Katch-catalogusprijs van $ 499.

Als je Deens design en schoon, helder geluid uit een draagbare luidspreker waardeert – en je hebt het budget – dan is de DALI Katch een goede keuze. Maar als je de voorkeur geeft aan een warmer, voller, rijker geluid, zou ik ergens anders kijken.

0 Shares:
You May Also Like