B&W strijkt zijn volgende generatie 800 Series Diamond-luidsprekers neer

bw 800 d4 opener

De Britse high-end speakermaker Bowers & Wilkins heeft de vierde generatie onthuld van zijn vlaggenschip 800 Series Diamond line-up, genaamd “D4”. Zoals de naam al aangeeft, hebben alle 800 Series Diamond-luidsprekers een in het laboratorium gekweekte diamanten dome-tweeter. Volgens B&W maakt de unieke stijfheid-gewichtsverhouding van diamant het het ideale tweetermateriaal.

Afgezien daarvan is bijna al het andere over de 800-serie D4-modellen bijgewerkt. Aan de buitenkant omvat het ontwerp van de kast een nieuw bovengedeelte van gegoten aluminium, dat het vorige hout vervangt, voor een nog grotere stijfheid en dus voor een stille kast. Bovendien bieden alle vloermodellen een naar beneden gerichte baspoort die op een nieuwe aluminium plint brandt met een stalen dempingsplaat met beperkte laag die ongewenste resonanties beter onder controle houdt.

De iconische tweeter-on-top heeft een nieuwe, meer langwerpige, buisbelaste behuizing gefreesd uit een enkel blok massief aluminium dat op twee locaties is ontkoppeld van de rest van de luidspreker in plaats van één. Ook hebben de kleinere 805 D4 en 804 D4 nu de reverse-wrap-kast die voorheen alleen de grotere modellen sierde. Dit verkleint het profiel van de frontplaat terwijl de stijfheid van de gehele kast wordt vergroot.

bw 803 d4 gesatineerd walnoot zijprofiel

Een van de meest innovatieve verbeteringen zit aan de binnenkant. Samen met B&W’s composiet Continuum Cone en Fixed Suspension Transducer (FST) surround-technologieën, gebruikt de midrange-driver een geheel nieuw veersysteem. Het wordt de Biomimetic Suspension genoemd en vervangt de stoffen spin door een minimalistisch skelet dat de ongewenste geluidsgolven die een conventionele spin kan genereren vrijwel elimineert, waardoor de onvoorspelbare, niet-lineaire effecten worden verwijderd. Het resultaat is volgens het bedrijf ongekende transparantie en realisme in het middensegment.

Bovendien is de midrange-assemblage zorgvuldig geïsoleerd van de rest van de kast. In alle 3-weg modellen bevatten de midrange-modules een zeer stijf volledig aluminium chassis met Tuned Mass Dampers (TMD) om elke resonantie te dempen. En de modules zijn ontkoppeld van de rest van de kast met veerbelaste steunen. De 803 D4, 802 D4 en 801 D4 gaan nog verder door een volledig aluminium Turbine Head-behuizing te gebruiken voor hun midrange-aandrijfeenheden, die uitstekende akoestische prestaties en een nog betere isolatie van de basbehuizing eronder bieden.

Natuurlijk is de bas niet genegeerd. De Aerofoil Cone van B&W is een composiet basdriver met verschillende diktes, ontworpen om maximale stijfheid te bieden waar dit het meest nodig is, terwijl de massa wordt geminimaliseerd dankzij de koolstofvezelhuid en syntactische schuimkern. Samen met herziene en geoptimaliseerde motorsystemen, wordt de Aerofoil Cone gecombineerd met een nieuwe schuim anti-resonantie plug die de spreekspoel ondersteunt en vervorming vermindert wanneer de conus door zijn werkbereik beweegt.

De nieuwe 800-serie Diamond omvat vijf stereomodellen en twee middenkanaalluidsprekers voor thuisbioscooptoepassingen. Zoals je zou verwachten, zijn ze niet goedkoop, maar als de geschiedenis een indicatie is, zouden de nieuwe luidsprekers spectaculair moeten klinken.

Hier is de nieuwe line-up, hierboven van links naar rechts afgebeeld. De 801 D4 vervangt de 800 D3 als vlaggenschip, en de eerste vier modellen zijn vloerstaanders, terwijl de 805 D4 op een statief wordt gemonteerd:

801 D4: $ 35.000/paar

802 D4: $ 26.000/paar

803 D4: $ 20.000/paar

804 D4: $12.500/paar

805 D4: $ 8.000/paar

HTM81 D4 (middenkanaal): $ 7.500 per stuk

HTM82 D4 (middenkanaal): $ 5.500 per stuk

Kijk voor meer informatie op de website van B&W.

0 Shares:
You May Also Like