Braun keert terug naar hifi-audio

braun speaker lineup 3

Noem de Duitse merknaam Braun en je denkt aan kleine keukenapparatuur en elektrische scheerapparaten. Maar op de drempel van zijn 100e verjaardag, wil Braun zijn wortels als een van Europa’s meest prestigieuze audiomerken nieuw leven inblazen, met een reeks zelfaangedreven slimme luidsprekers op CES vorige week.

Het doet het echter niet alleen; Het in Frankfurt, Duitsland gevestigde industriële ontwerpteam van Braun is een samenwerking aangegaan met audio-ingenieurs van het Britse digitale radiobedrijf Pure International om het Braun-audiomerk nieuw leven in te blazen – een inspanning die zich later zou kunnen uitstrekken tot hoofdtelefoons, draaitafels en meer.

Het trio van Braun-luidsprekers die we vorige week zagen, houden vast aan het ingetogen, tijdloze Bauhaus-uiterlijk en het onberispelijke, nauwkeurige geluid dat Braun een speciale favoriet maakte van zowel audiofielen als interieurontwerpers van de late jaren 1950 tot de vroege jaren 80. Sommige van de ‘vorm volgt functie’-audioapparaten die Braun in die tijd maakte, zijn zo prachtig minimalistisch en praktisch dat er samples in de permanente designcollectie van het Museum of Modern Art staan.

braun luidsprekerbediening

De topklasse Braun LE01 ($ 1.199) sluit nauw aan bij het slanke uiterlijk en de luxe (met aluminium en roestvrij staal afgewerkte) kastmaterialen van zijn 60 jaar oude voorganger, de LE1, die in stereoparen werd verkocht . Horizontaal geplaatst op zijn metalen voetjes, optionele standaard of een plank, kan een van de nieuwe units stereo leveren. In plaats van het zeldzame, elektrostatische luidsprekerpaneel van de originele LE1 die de show aanstuurt, verspreiden de nieuwe Braun LE01 en zijn kleinere broers en zussen – de middelgrote LE02 ($ 799) en compacte LE03 ($ 379) luidsprekers – de sonische rijkdom met interessante componenten van Tectonic Audio Labs .

Ja, er zijn zowel actieve woofers als passieve drivers aan boord om de onderste tonen onder de 800Hz uit te breiden. Maar de rest van de soundscape (boven dat punt) wordt geleverd door Tectonic’s interessant verzonnen full-range Balanced Model Radiators. Een BMR, zegt de maker, is een unieke “plat-diafragma”-luidspreker die gelijkmatige geluidsdrukniveaus levert, zowel op als buiten de as. Het belooft een uitstekende spraakverstaanbaarheid en behoudt de algehele geluidsintegriteit, waar u ook zit.

braun luidspreker op standaard 2

Je vindt Tectonic BMR’s ook in Bentley autoradio’s, speakers van Q Acoustics en in de nieuwste VR-headset van Valve. “Het belangrijkste is om de crossover-actie – digitaal gedaan – te verplaatsen naar minder dan 800 Hz”, legt Neil Robb van Tectonic uit. “De meeste tweeters hebben hun crossover-punt ingesteld tussen 1 en 3 kHz. Dat is precies waar stemmen ‘zingen’ en het oor het gevoeligst is, dus je hoort de gaten en fasevervorming in de crossover-plek, zoals blijkt uit de Fletcher-Munson-luidheidscurve. Als je de crossover naar een lagere frequentie verplaatst, verschuif je hem buiten het kritieke bereik.”

Hearing geloofde in mijn korte test, toen het team klassieke luidsprekerdemo-picks van Dire Straits (“Walk of Life”), Bill Withers (“Ain’t No Sunshine”) Ja (“Owner of a Lonely Heart”) Radiohead gebruikte (“Alles op de juiste plaats”) en Lorde (“Royals”). Alles precies, fijn gedetailleerd, op zijn plaats en natuurlijk. Het klonk alsof Lorde naast me stond.

braun kleine luidspreker

Afhankelijk van het Braun-luidsprekermodel vindt u enkele of meerdere 5,5- (of 3,5-) inch aluminium conus, high-excursion, fast-transient woofers met NdFE-motoren; full-range 2,25- (of 1,5-) inch gebalanceerde Mode Radiator-aandrijfeenheden (vervaardigd uit een composietmateriaal); racebaan 6 x 3,5- (of 5 x 3-) inch passieve radiatoren; en Monolithische HD Klasse D eindversterkers.

Audio-inhoud komt binnen via Apple Airplay 2, ingebouwde Chromecast, Bluetooth 4.2 met AAC of een 3,5 mm aux-ingang. En natuurlijk via dual-band wifi. Een ingebouwde 32-bit ARM-core digitale signaalprocessor kan 96 kHz/24-bit audio aan, gecodeerd in HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV (LPCM), FLAC en Opus.

Bedieningsfuncties zijn onder meer Room EQ-optimalisatie, automatische bronwisseling, multiroom- en stereokoppeling, een bundelvormende array van 4 (of 2) microfoons voor spraakherkenning in het verre veld en akoestische echo-onderdrukking, en een privacyknop om de microfoon los te koppelen.

Deze nieuwe Braun-luidsprekers zijn voorzien van Google Assistant en hebben toegang tot meer dan 100 muziekservices, maar de fabrikant noemt ze geen ‘slimme luidsprekers’. Het zou liever hebben dat consumenten de nieuwe line-up vergelijken met iets van Bowers & Wilkins of Bang & Olufsen. We zullen zien of die vergelijking gerechtvaardigd is zodra we het product binnen krijgen voor een diepgaande beoordeling.

0 Shares:
You May Also Like