Bowers & Wilkins PX7 Carbon Edition hoofdtelefoon review

Bowers & Wilkins PX7 Carbon Edition

De PX7 Carbon Edition-koptelefoon van audiotitan Bowers & Wilkins is een speciale versie van de PX7-koptelefoon die het bedrijf eind 2019 introduceerde. Hij heeft dezelfde koolstofvezelconstructie, maar met een nieuwe afwerking. We hadden geen gelegenheid om de originele PX7 te beoordelen, dus we waren blij met de kans om deze nieuwe editie uitgebreid te beluisteren.

Deze premium actieve ruisonderdrukkende (ANC) hoofdtelefoon heeft dezelfde 43,6 mm-drivers, een batterijduur van 30 uur en softwarefuncties voor een adviesprijs van $ 400. Zijn ze de $ 50-stoot waard over Sony’s WH-1000XM4 (wanneer de blikjes van Sony niet te koop zijn)? Het aanbod van Sony is onze huidige topkeuze voor ANC-hoofdtelefoons, maar de PX7 is comfortabeler om te dragen en levert een nauwkeurigere audioweergave. Hun hogere catalogusprijs kan echter grotendeels worden toegeschreven aan luxe.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Eersteklas pasvorm en afwerking

Vanuit een ontwerpperspectief voegt de PX7 Carbon Edition net iets meer klasse toe aan de originele PX7. De originele Space Grey- en Silver-afwerkingen zien er verfijnd en klassiek uit, maar de Carbon-afwerking van het nieuwe model, gecombineerd met de diamantgeslepen details rond de B&W-logoplaten op de oorschelpen, maken het ontwerp voor sommige mensen nog een stapje hoger. Ik vind het een beetje flitsend, en de band van getextureerde stof rond elke oorschelp heeft de neiging om fijnstof te verzamelen, wat niet supergemakkelijk is om weg te vegen. Maar dat zijn ongeveer de enige aspecten van deze koptelefoon waar ik niet verliefd op ben.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Het dragen van de PX7 voor lange luistersessies is een fantastische ervaring. Ze zijn kleiner en lichter dan Sony’s WH-1000XM4, maar hun oorschelpen zijn nog dieper en hun oorschelpen van traagschuim comprimeren minder. Dit resulteerde in een strakke afsluiting rond mijn oren zonder enige druk uit te oefenen op mijn buitenste oren of de zijkanten van mijn hoofd, waardoor ik kon vergeten dat ik ze droeg, zelfs na urenlang luisteren.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Door op een enkele gemakkelijk te lokaliseren knop op de linker oorschelp te drukken, bladert u door de verschillende ruisonderdrukkingsmodi. Er zijn echter bijna te veel knoppen aan de rechterkant. U vindt een verschuifbare aan / uit-schakelaar die ook dienst doet als Bluetooth-koppelingstrigger, plus drie bedieningsknoppen die de neiging hebben om samen te vervagen onder uw vingertop.

Er zijn twee knoppen om het volume hoger en lager aan te passen, maar de middelste voert een groot aantal taken uit, te beginnen met afspelen/pauzeren (één keer drukken), nummer vooruit (twee keer drukken) en het vorige nummer (drie keer drukken). Dezelfde knop wordt gebruikt voor het beantwoorden, dempen, beëindigen, schakelen tussen twee telefoongesprekken en het samenvoegen van twee gesprekken, allemaal afhankelijk van hoe vaak u op de knop drukt. Ik heb me er nooit helemaal comfortabel bij gevoeld of de locatie ervan.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Er is een USB-C-poort om de batterij van de hoofdtelefoon op te laden en een LED-indicator geeft het batterijniveau aan (groen, oranje of rood). B&W zegt dat je een batterijduur van 30 uur mag verwachten, maar mijn ervaring was net onder dat cijfer (80 procent van de tijd luisteren met actieve ruisonderdrukking op de hoogste instelling). Een snellaadfunctie levert vijf uur luisterplezier op met slechts 15 minuten opladen – en je kunt tijdens het opladen naar muziek luisteren als je de USB-kabel op een computer aansluit (de hoofdtelefoon werkt als een USB-audioapparaat).

Als je een favoriete externe DAC hebt, kun je de hoofdtelefoon erop aansluiten met een 3,5 mm analoge audiokabel, maar de batterij van de hoofdtelefoon moet worden opgeladen. Dit alles komt in de buurt van wat Sony biedt op de WH-1000XM4, dus B&W heeft op dat punt niets op de concurrentie.

Een nauwkeurige luisterervaring

Zelfs voordat ik een formele audio-engineeringtraining onderging, was ik me terdege bewust van de kleuring die veel thuisaudiobedrijven op hun apparatuur toepassen, zowel om hun producten te onderscheiden van de concurrentie en/of – in al te veel gevallen – om consumenten voor de gek te houden door te geloven dat ze horen een beter product dan wat ze daadwerkelijk kopen.

Nauwkeurigheid in audioweergave bestaat op een spectrum, met de apparatuur die professionals gebruiken aan de ene kant geclusterd en de audioapparatuur voor thuisgebruik aan de andere kant. Professionele apparatuur is ontworpen om opnames precies zo te presenteren als ze in de studio klonken – het kleurt het geluid helemaal niet. Audioapparatuur voor thuis is meestal ontworpen met het “kenmerkende” geluid van de fabrikant, waarbij bepaalde frequenties – vaak die aan de onderkant van het bereik – worden benadrukt ten koste van andere. Er is niets mis met het kenmerkende geluid van een bedrijf, het enige dat er echt toe doet, is of u als koper het leuk vindt. Je koopt geen gereedschap voor je werk, je koopt tenslotte iets om van te genieten.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

De Bowers & Wilkins PX7 Carbon Edition is een veel nauwkeurigere hoofdtelefoon dan de Sony WH-1000XM4, dus ik zou hem veel dichter bij pro-audioapparatuur op dat spectrum plaatsen (niet dat een audioprofessional een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon zou gebruiken voor werk ). Ik vermoed dat B&W daarom geen door de gebruiker instelbare EQ-instellingen in zijn app heeft opgenomen. Ook hier zou dat echter als een ontbrekende functie kunnen worden beschouwd.

Zoals gewoonlijk heb ik mijn eigen reeks nummers die ik doorneem bij het testen van een koptelefoon. Het werd meteen duidelijk dat ik luisterde naar een koptelefoon die nauwkeurigheid hoog in het vaandel heeft staan, net zoals mijn professionele mengkoptelefoons doen. Misschien zou dit geen verrassing moeten zijn, aangezien hetzelfde ontwerpteam de 800 Series Diamond-luidsprekers heeft gebouwd en afgesteld die opnametechnici in de Abbey Road-studio’s gebruiken.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Hoe dan ook, mijn muziek kwam zo dicht in de buurt van de kwaliteit van de uiteindelijke mixdowns als ik heb gehoord van een paar ruisonderdrukkende hoofdtelefoons. Er waren geen schrille of scherpe overgangen aan de hoge kant, de lage punch kwam soepel en rijk door, en de middentonen waren niet modderig of overweldigend in de mix. In een mum van tijd zou ik er zelfs op vertrouwen dat deze hoofdtelefoon het werk doet – ze zijn net zo nauwkeurig als prettig.

Bij hogere volumes is er veel bas om low-end zware genres zoals rap te pushen, maar de hoge frequenties kunnen schril worden als ze te hard worden ingedrukt. Klassieke opnamen van jazzlegendes komen helder en helder over met minimale ruis en met voldoende scheiding tussen instrumenten, zelfs bij lagere volumes. Het was een waar genot om naar enkele van mijn favoriete muziek te luisteren op de PX7 Carbon Edition, aangezien ik gewend ben de beperkingen van lagere hardware en/of overijverige verwerking te horen. De aanwezige kleuring is minimaal en spaarzaam aangebracht.

Naadloze ruisonderdrukking en een eenvoudige app

Het is moeilijk om te concurreren met de eersteklas ruisonderdrukking van de Sony WH-1000XM4, maar B&W komt heel dichtbij. Ik zal opmerken dat het stijvere geheugenschuim van de PX7 een kleine breuk in de afdichting veroorzaakte terwijl ik een bril droeg, wat niet gebeurde met de zachtere kussentjes op de oorschelpen van Sony.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Met de Bowers & Wilkins-app kun je je noise-cancelling-ervaring aanpassen. Lage en hoge ruisonderdrukking was redelijk eenvoudig en deed het prima met de use cases die ik presenteerde. Ik heb nu bijna een jaar niet in een vliegtuig gezeten of met het openbaar vervoer gereden, dus ik deed andere tests in hun plaats. De PX7 deed het geweldig met lager gerommel terwijl hij buiten was, en het was geweldig tegen de constante ventilatorgeluiden die afkomstig waren van mijn gaming-pc of mijn witte-ruismachine. Deze koptelefoon zou een prima reisgenoot zijn. Het bleef echter een beetje achter bij de prestaties van Sony’s beste ANC-hoofdtelefoon als het ging om scherpe transiënten en menselijke spraak, dus het zou niet mijn favoriete optie zijn voor een kantooromgeving.

B&W’s ambient passthrough-modus, waarmee je geluid uit je omgeving kunt horen, zoals gesprekken of instapgesprekken, klonk natuurlijker dan dezelfde instelling op Sony’s WH-1000XM4. Je kunt de hoeveelheid omgevingsgeluid die je wilt horen aanpassen met een schuifregelaar in de bijbehorende app van elke hoofdtelefoon. Het grootste minpunt kwam van de automatische ruisonderdrukkingsinstelling van de B&W-app, die standaard meer op Laag stond dan ik had gewild. Ik merkte dat ik vaak handmatig van Laag naar Hoog schakelde.

Bowers & Wilkins PX7 Carbon-editie

Over het algemeen is de app-ervaring van B&W veel eenvoudiger dan die van Sony, maar dat is niet per se een slechte zaak. De app van B&W doet wat hij moet doen zonder je op een hoop toeters en bellen te duwen. De app van Sony kan aanvoelen alsof hij je probeert op te sluiten voor andere diensten. Aan de andere kant biedt Bowers & Wilkins niet zoveel aanpassingsopties of extra functies in zijn software. Dat gezegd hebbende, de eenvoud van de app komt overeen met de rest van de ervaring met het gebruik van de PX7, dus ik waardeer de toewijding van het bedrijf aan een eenvoudig ontwerp.

Waar het op neerkomt:

De Bowers & Wilkins PX7 Carbon Edition is verre van de duurste hoofdtelefoon die TechHive heeft beoordeeld, maar dat verandert niets aan het feit dat de catalogusprijs $ 50 hoger is dan Sony’s WH-1000XM4 (maak die $ 122 op het moment van drukken, sinds het aanbieden een uitverkoop). En als je van het kenmerkende geluid van Sony houdt, zul je blijer zijn met zijn ruisonderdrukkende blikjes. Als u daarentegen meer waarde hecht aan nauwkeurige audioweergave en op maat gemaakt Brits ontwerp, wordt het extra geld goed besteed.

0 Shares:
You May Also Like