Bowers & Wilkins lanceert zijn eerste Dolby Atmos-soundbar

Bowers & Wilkins Panorama 3

Bowers & Wilkins heeft zeker de tijd genomen als het op soundbars aankomt, met slechts drie releases in ongeveer twaalf jaar. Vandaag onthult de legendarische audiofabrikant zijn vierde soundbar, de Panorama 3, die B&W’s eerste uitstapje naar Dolby Atmos-territorium markeert.

De Panorama 3 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor een forse $ 999 en arriveert bijna een decennium na zijn voorganger, die zelf een update was voor de originele (en HDMI-loze) Panorama uit 2009. Bowers & Wilkins biedt ook de Formation Bar van $ 1.299, die compatibel is met het multiroom Formation-platform van de fabrikant.

Net als de eerste twee Panorama soundbars is de Panorama 3 een alles-in-één model met ingebouwde subwoofers. Maar de nieuwste Panorama heeft een functie die de originele Panorama en het vervolg (niet verwonderlijk gezien hun leeftijd) ontbeerden: opzwepende stuurprogramma’s voor Dolby Atmos-hoogtesignalen.

Om tot de kern te komen, bevat de 3.1.2-kanaals Panorama 3 in totaal 13 stuurprogramma’s. De voor-, midden- en rechterkanalen krijgen twee 50 mm mid-range conussen en één 19 mm tweeter elk, terwijl een paar 100 mm geïntegreerde subwoofers voor de lage frequentie-effecten zorgen. Ook in de kast bevinden zich twee opwaartse 50 mm-drivers voor Dolby Atmos-hoogte-aanwijzingen.

Het is vermeldenswaard dat de alles-in-één Panorama 3 niet kan worden geüpgraded met een externe subwoofer of satellietluidsprekers, wat betekent dat wat je ziet (en hoort) is wat je krijgt.

Tijdens een online briefing vorige week benadrukte Andy Kerr, marketingdirecteur van Bowers & Wilkins, dat de nieuwe Panorama 3 “specifiek is ontworpen” om “geweldig geluid” te leveren uit een enkele luidsprekereenheid. Degenen die een soundbar willen die kan worden geüpgraded met meer luidsprekers, moeten in plaats daarvan de duurdere Foundation Bar overwegen, voegde Kerr eraan toe.

Connectiviteitsopties voor de Panorama 3 omvatten een enkele HDMI-ARC-poort die eARC ondersteunt, waardoor de soundbar verliesvrije Dolby TrueHD-audio van Blu-ray-spelers kan ontvangen. Er is ook een optische (Toslink) ingang voor oudere tv’s zonder HDMI, plus een ethernetpoort voor bedrade connectiviteit. Een USB-C-poort is gereserveerd voor service-updates.

Bowers & Wilkins Panorama 3 zijaanzicht

Bowers & Wilkins

De behuizing van de Panorama 3 is ongeveer 48 inch breed, waardoor hij geschikt is voor 55-inch en grotere tv’s, en met een hoogte van slechts 2,5 inch zou de soundbar voor de meeste tv’s moeten kunnen zitten zonder de onderkant van het scherm te blokkeren. U kunt de Panorama 3 ook zonder extra kosten aan uw tv bevestigen met behulp van de meegeleverde metalen beugel.

Bovenop het chassis van de soundbar bevindt zich een reeks capacitieve aanraakknoppen die oplichten wanneer uw hand ze nadert.

Bowers & Wilkins Panorama 3 bovenaanzicht

Bowers & Wilkins

Onder de motorkap biedt de Panorama 3 ingebouwde Alexa en AirPlay 2, om nog maar te zwijgen van Spotify Connect. Je kunt ook deuntjes streamen van onder meer Deezer, Qobuz, Tidal, Last.fm en TuneIn via de Bowers & Wilkins Music-app.

Misschien wel het beste van alles is dat de soundbar de aptX Adaptive-codec van Qualcomm ondersteunt, die audio met hoge resolutie via Bluetooth mogelijk maakt. Houd er echter rekening mee dat uw verbonden Bluetooth-apparaat (zoals een Android-telefoon) ook aptX Adaptive moet ondersteunen.

Een audioformaat dat de Panorama 3 ondersteunt, is DTS, gezien het ontbreken van een DTS-decoder – en dat betekent ook geen objectgebaseerd DTS:X-geluid. Dat gezegd hebbende, kunt u eenvoudig DTS-decoderingstaken overdragen aan uw videobronnen, die vervolgens de resulterende audio via PCM naar de soundbar kunnen verzenden.

Ook mist de Panorama 3 multiroom muziekondersteuning voor de andere draadloze speakers van Bowers & Wilkins, maar alleen op korte termijn. Met een aanstaande firmware-update kan de Panorama 3 werken in configuraties met meerdere kamers met de Zeppelin- en Formation Series-luidsprekers van de fabrikant. De update zou binnen de komende drie maanden moeten aankomen, zei Kerr van B&W.

Ten slotte wordt de Foundation 3, net als de concurrerende Sonos Arc, niet geleverd met een afstandsbediening; in plaats daarvan zou je de soundbar moeten kunnen bedienen met de afstandsbediening van je tv, ervan uitgaande dat je een relatief moderne tv hebt met HDMI CEC-ondersteuning. De Panorama 3 heeft een IR-repeater op het achterpaneel voor het geval deze de in uw tv ingebouwde ontvanger blokkeert.

Kijk voor een volledige recensie van de Bowers & Wilkins Panorama 3 soundbar zodra we quality time doorbrengen met een recensie-eenheid.

Ben schrijft al meer dan 20 jaar over technologie en consumentenelektronica. Ben levert sinds 2014 een bijdrage aan PCWorld en kwam in 2019 bij TechHive, waar hij werkt aan slimme luidsprekers, soundbars en andere slimme en thuisbioscoopapparaten. Je kunt Ben volgen op Twitter.

0 Shares:
You May Also Like