Bluetooth LE Audio van de volgende generatie verbetert de geluidskwaliteit en de levensduur van de batterij, en voegt het delen van audio toe

bluetooth logo2

Dankzij de volgende generatie Bluetooth LE Audio zullen de nieuwste Bluetooth-apparaten niet alleen beter klinken en langer meegaan, ze kunnen ook gemakkelijk audio delen met andere luisteraars en zelfs uitzendingen ontvangen in luchthavens, musea, auditoria en meer. Maandag onthuld op CES in Las Vegas door de Bluetooth SIG (Special Interest Group), de nieuwe set Bluetooth-mogelijkheden zou binnen de komende 12 tot 18 maanden naar telefoons, tablets, headsets en zelfs openbare locaties moeten komen.

De LE Audio-standaard beschikt over de nieuwe LC3 (afkorting van Low Complexity Communications) audiocodec, die een verbetering van de audiokwaliteit biedt ten opzichte van SBC (de huidige standaard Bluetooth-codec) terwijl dezelfde hoeveelheid bandbreedte wordt gebruikt.

Sterker nog, de nieuwe LC3-codec kan dezelfde audiokwaliteit bieden als SBC terwijl hij slechts de helft van het vermogen gebruikt, wat betekent dat Bluetooth LE Audio het potentieel heeft (afhankelijk van hoe het is geïmplementeerd) om een ​​veel langere levensduur van de batterij uit uw Bluetooth-audioapparaten. En ja, Bluetooth LE Audio ondersteunt nog steeds dergelijke optionele codecs van hogere kwaliteit als Qualcomm’s aptX en aptX HD.

Een andere belangrijke Bluetooth LE Audio-functie zijn de multi-streammogelijkheden, die voor het eerst meerdere audiostreams tussen Bluetooth-audioapparaten mogelijk maken.

Bluetooth multi-stream audio zou zijn vruchten afwerpen als het gaat om echt draadloze oordopjes, waardoor telefoons, tablets en andere Bluetooth-audiobronnen rechtstreeks op elke oordop kunnen worden aangesloten, wat zou moeten zorgen voor betere audiosynchronisatie en stereobeeld. Momenteel kunnen Bluetooth-apparaten alleen rechtstreeks verbinding maken met een enkele oordop, die op zijn beurt verbinding maakt met de tweede oordop, een minder efficiënt proces dat kan leiden tot verlies van synchronisatie en “zwervende” audio-elementen in een stereogeluidsbeeld.

Multi-stream Bluetooth-audio maakt het ook gemakkelijker voor een enkele Bluetooth-headset om tegelijkertijd verbinding te maken met bijvoorbeeld een telefoon en een pc, terwijl je ook Alexa, Google Assistant of een andere digitale assistent kunt wekken zonder de audiostream te onderbreken.

Bluetooth SIG-functionarissen lijken vooral optimistisch over de persoonlijke en locatiegebaseerde uitzendmogelijkheden van Bluetooth LE Audio, wat zou kunnen leiden tot enkele fascinerende toepassingen als het gaat om openbare locaties zoals luchthavens en concertzalen.

Op kleinere schaal kunt u met Bluetooth Audio Sharing datgene waarnaar u luistert, delen met andere Bluetooth-gebruikers in de buurt. Hoewel veel fabrikanten van headsets al hun eigen oplossingen hebben bedacht voor het delen van Bluetooth-audio met vrienden in de buurt, zal de komst van LE Audio de eerste keer zijn dat Bluetooth het delen van audio native ondersteunt.

airpods pro held

Naast persoonlijk delen, ondersteunt LE Audio ook wat de Bluetooth SIG “locatiegebaseerd” delen noemt, wat betekent dat locaties zoals luchthavens, stadions en musea draadloos (bijvoorbeeld) instapaankondigingen, muziek, audiobeschrijvingen kunnen uitzenden , en meer voor een onbeperkt aantal Bluetooth-gebruikers. Dat betekent dat je in plaats van een headset te huren in een museum of je in te spannen om een ​​instapaankondiging op je terminal te horen, je eenvoudig kunt afstemmen op een gedeelde Bluetooth-stream.

De grotere energie-efficiëntie en audiokwaliteit van Bluetooth LE Audio maakt ook directe ondersteuning voor hoortoestellen mogelijk, een mogelijkheid die nog aantrekkelijker wordt in combinatie met de Bluetooth-functies voor het delen van audio. Luchthavenaankondigingen en audio voor films kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks naar een Bluetooth-hoortoestel worden verzonden.

Bestaande Bluetooth Low Energy-radio’s ondersteunen Bluetooth LE Audio, hoewel het aan apparaatfabrikanten is om Bluetooth LE Audio-functies op huidige apparaten in te schakelen.

0 Shares:
You May Also Like