Bluesound Node review: Betaalbare multi-room audiostreamer met hoge resolutie

bluesound node in black

Ik ben blij dat de mensen van Bluesound het adagium ‘if it ain’t broken, don’t fix it’ niet te veel ter harte hebben genomen. Ze rusten ook niet alleen op de lauweren die we eerder schonken aan de stellaire Node 2i van het bedrijf en zijn versterkerverpakkingsvariant, de Powernode 2i. De modellen die nieuw zijn voor 2021, simpelweg Node en Powernode genoemd, voegen nog meer functies toe en verfraaien de topprestaties van die componenten, terwijl ze de prijs vasthouden van respectievelijk $ 549 en $ 899.

Op het eerste gezicht zien de nieuwe modellen er cosmetisch ongewijzigd uit ten opzichte van hun compacte voorgangers, met slanke behuizingen met ronde randen van 8,66 x 5,75 x 1,81 inch (BxDxH) voor de Node en 8,66 x 7,48 x 2,75 inch voor de Powernode. Maar wanneer een nabijheidssensor ervoor zorgt dat het bedieningspaneel aan de bovenkant oplicht als je dichterbij komt, zul je zien dat het een beetje groter is geworden, met een nieuwe reeks van vijf vooraf ingestelde knoppen die handig zijn voor het starten van een feestje zonder de BluOS-app in te schakelen. Die detectiefunctie wordt echter ongedaan gemaakt als je de speler in een smal uitrustingsrek opbergt (schuldig zoals in rekening gebracht).

bluesound top regelt hoekopname

Aan de achterkant maakt een nieuwe HDMI eARC-aansluiting de spelers tv-vriendelijker en geluidsvriendelijker met hoge resolutie. Die poort voegt zich bij een zeer volledig jack-pakket dat bestaat uit RCA analoge stereo-uitgangen (vast of variabel); Toslink optische, coaxiale, USB 2.0 digitale audio-uitgangen; een hybride optische/analoge ingang; een RCA-subwooferuitgang (er is ook een draadloze subverbindingsoptie); gigabit ethernet (voor het geval je geen gebruik wilt maken van de ingebouwde dual-band wifi-adapter); een IR-ingang; en een 12 volt trekker.

Een 3,5 mm koptelefoonaansluiting verbergt zich laag op het voorpaneel, of u kunt draadloos gaan met tweeweg Bluetooth 5.0-connectiviteit die ondersteuning biedt voor aptX HD. Pat Metheny’s nieuwe live clubset, , en het 320 Kbps Linn Classical webradiokanaal straalden prachtig naar mijn Bose Frames-audiobril op meer dan 10 meter afstand.

AirPlay 2-ondersteuning betekent dat je muziek van Apple-hardware naar beide spelers kunt casten, terwijl je met de BluVoice-vaardigheid van het bedrijf in de Alexa-app het systeem kunt bedienen met spraakopdrachten. Maar daarvoor moet je met een extern apparaat praten, omdat de Node zelf geen ingebouwde microfoons heeft. Google Voice en Siri worden ook ondersteund, zij het met hetzelfde voorbehoud.

bluesound node achterpaneel

De belangrijkste verbeteringen aan de nieuwe modellen zitten onder de motorkap: een quad-core 1,8 GHz ARM Cortex A53-processor vervangt de single-core ARM Cortex A9 van de vorige generatie en zorgt ervoor dat de show beide sneller verloopt – met een factor acht, volgens Bluesound – en soepeler, mede dankzij de aanwezigheid van vier keer zoveel geheugen. De nieuwe hardware heeft ook ruimte voor alle softwareverbeteringen die er mogelijk zijn. Ik merkte meteen dat deze krachtigere nieuwe modellen veel sneller en met minder haperingen op mijn thuisnetwerk en op elkaar waren aangesloten. Ik had een soortgelijke ervaring met de bijgewerkte BluOS-app op mijn iPhone 12 Pro.

Bluesound zegt dat het ook de digitaal-naar-analoog conversie van de spelers heeft verfijnd met behulp van een next-gen 32-bit/384kHz DAC die 24-bit/192kHz audioverwerking plus MQA-decodering ondersteunt. De nieuwe DAC lijkt ook meer bedreven in het polijsten van internetradio-inhoud met een lage resolutie: dingen die schel klinken op andere streaming-ontvangers, zijn er niet.

Waarom de Node op de eerste plaats komt

bluesound node-app screenshot 6

Ik heb beide producten alleen en samen getest en ervan genoten (ze groeperen betrouwbaar voor multi-room spelen), maar ik heb ervoor gekozen om eerst geobsedeerd te zijn door de Node om een ​​pragmatische reden: als een component die wordt aangesloten op mijn favoriete ontvanger en luidsprekers, de De prestaties van Node worden gemakkelijker te kwantificeren in vergelijking met de concurrentie van Andover Audio, Russound en Sonos.

Ik tikte op verschillende internetradiostations, samen met streamingdiensten met hoge resolutie zoals Amazon Music HD, Qobuz en Tidal om zowel A/B-vergelijkingen te maken met de apparaten van die fabrikanten om de prestaties van de Node te vergelijken met Super Audio-cd’s en dvd’s met hoge resolutie. Audio-cd’s, die veel “gouden oren” nog steeds hoog in het vaandel hebben.

Ik kan niet zeggen dat ik klaar ben om mijn schijfverzameling – of mijn Sony en Oppo universele schijfspelers – te vernietigen, maar als de Node in staat zou zijn om lossless surround-soundmixen te leveren die zo geweldig zijn als zijn stereo op albums zoals de Grateful Dead’s of Donald Fagen’s (die, wanneer gestreamd vanuit Qobuz via de Node, een tikkeltje beter klinkt dan de dvd-audioversie), ik zou het zeker overwegen.

Het BluOs-platform van Bluesound en het S2-platform van Sonos ondersteunen beide 24-bits Qobuz-streams. Beide zullen ook 24-bit Amazon Music HD bieden wanneer Sonos later dit jaar ondersteuning voor die servicelaag toevoegt. Dus waarom mijn cursieve waarschuwing met betrekking tot Qobuz? Je moet de kleine lettertjes lezen, mensen. Sonos S2-apparatuur kan 24-bits inhoud verwerken die is gecodeerd met bemonsteringsfrequenties tot 48 kHz, maar Qobuz biedt tracks die zijn gecodeerd met bemonsteringsfrequenties tot 192 kHz. De Bluesound Node – en de Powernode – kunnen dat aan – evenals de tussenliggende frequenties van 88 en 96 kHz. Sonos-apparatuur kan dat niet (of om technisch nauwkeuriger te zijn misschien niet).

bluesound knooppunt voorzijde

Qobuz heeft de laatste tijd een deel van zijn aanbod afgetopt op de meer gangbare bemonsteringsfrequentie van 48 kHz, inclusief op spraakmakende releases als Drake’s; Sufjan Stevens’ eigenzinnige overpeinzingen over films, ; Metallica’s gewichtige en gelijknamige eenmansbandproject van mijn favoriete Fleetwood Mac-aluin, Lindsey Buckingham. Er is ook een zeer welkome, 90-track Ray Charles-collectie – getiteld – die nu beschikbaar is in 24/48-formaat.

Maar op ten minste de helft van de nieuwe releases die ik heb gesampled, nemen Qobuz en Tidal beide de resolutie nog hoger, en de streamers van Bluesound kunnen het leveren. Prachtig aangelegd op een zachte deken van 24/88-geluid, bouwt de nieuwe Beach Boys-boxset voort op enkele van de meest ambitieuze werken van de groep (de en sessies) die in de thuisstudio van Brian Wilson zijn gemaakt. Deze versie verwarmt mijn hart meer dan zelfs de vinylversies – en Warner Bros deed zijn best met die persingen vroeger.

bluesound-knooppunt in apparatuurrek

Hoewel de metadata in de BluOS-app de gecodeerde bitsnelheid van een opname niet onthult (een domme omissie, Bluesound), ben ik erin geslaagd om enkele klassieke opnames te achterhalen die beschikbaar zijn op het platform op 24/192. En om te genieten van showcase-grade 24/96 content afkomstig van Qobuz en van Tidal’s MQA-gecodeerde Tidal Masters-abonnementsniveau. Onder die ooropeners: Countrypolitan buzz girl Sierra Ferrell’s charmante, supercellist Yo-Yo Ma’s excentriek, Jose Gonzales’ wereldwijde folk-chillin’, The Killers’ meest openlijke hommage aan Springsteen, en jazzavonturier Terence Blanchard’s, ondersteund door de Turtle Island (string ) Kwartet.

Wanneer Sonos dergelijke inhoud met een hoge resolutie krijgt, scoort hij in wezen. Het bedrijf vertelde TechHive senior-schrijver Ben Patterson onlangs dat wanneer zijn hardware een bitstream tegenkomt die is gecodeerd met een bemonsteringsfrequentie hoger dan 24/48, het de streamingdienst instrueert om in plaats daarvan een 16-bits/44,1 kHz-stream van cd-kwaliteit te verzenden. Sonos ondersteunt ook geen MQA.

Dit coderingsverschil helpt verklaren waarom de weergave van hetzelfde materiaal door de Sonos Port niet zo verfijnd in mijn oren klonk in vergelijking met de prestaties van de Node in gesynchroniseerde en op niveau afgestemde vergelijkingen. Ik weet zeker dat verschillen in componenten, engineering en afstemmingsfilosofie ook een rol spelen.

Wat de andere streamingdiensten betreft, is mij verteld dat Bluesound-producten tot het uiterste gaan met “wat voor high-res standaard Spotify later dit jaar introduceert.” Het BluOS-platform debuteerde onlangs ook met de eerste gratis ultrahoge resolutie 24-bit streaming radiofeeds: MQA- en cd-kwaliteitsversies van vier mooi samengestelde, reclamevrije Radio Paradise-muziekkanalen, gelabeld en . En Roon-abonnees zullen willen weten dat de Node (en Powernode) Roon Ready-apparaten zijn. Dat gezegd hebbende, Sonos ondersteunt nog meer muziekstreamingdiensten, waarbij Apple Music en Apple Music HD de meest opvallende zijn die je niet op de Node kunt spelen, tenzij je een stream cast via Airplay 2.

De show leiden

bluesound node-app screenshot 5

Aan de operationele kant is de BluOS-app met meerdere schermen van Bluesound lang niet zo gebruiksvriendelijk als wat Sonos biedt. En het irriteert me een beetje dat zelfs de online gebruikershandleiding van Bluesound cruciale details weglaat, zoals hoe je je Bluetooth-hoofdtelefoon aansluit, of een cache met nummers leegt (dergelijke informatie is beschikbaar in de vorm van online whitepapers, maar eigenaren zouden niet moeten zoeken ervoor).

Hands-on app-bediening wordt echter gemakkelijk genoeg bij herhaald gebruik, en nadat ik me in de instellingen van de app had verdiept, was ik blij te ontdekken dat een van mijn eerdere klachten is verholpen: het toevoegen van een subwoofer is niet langer een stompzinnig proces.

Toch blijven de toonregelingen op de nieuwe Node vreemd beperkt in variabel bereik (een beweerde +/- 6dB.) Je zou kunnen concluderen dat Bluesound wil dat je erop vertrouwt dat de out-of-the-box geluidspresentatie van hun producten zo ongekleurd en waar dat het geen “reparatie” nodig heeft.

Voor wat het waard is

Eerlijk gezegd, tenzij je een scherp gefocuste luisteraar van voorgrondmuziek bent – en muggenzifterij – zul je waarschijnlijk behoorlijk tevreden zijn met het prestatieniveau van cd-kwaliteit dat Sonos’ heersende voorraad in de handel blijft. De meesterlijk gepolijste software van het bedrijf maakt het ook gemakkelijk om compromissen te sluiten.

Als je daarentegen het type luisteraar bent dat muziek op een voetstuk plaatst; iemand die geobsedeerd is door de plaatsing van de luidsprekers, de kwaliteit van uw verbindingen en de vermoeidheid die kan ontstaan ​​bij het luisteren naar aliased digitale audioweergave, ontzeg uzelf niet de subtiele maar merkbare verbeteringen die de Bluesound Node kan leveren.

Luister gewoon. Voorzichtig. Op de Node lijken stemmen meer emotie te delen, gitaristen meer moed (en metal), pianoakkoorden resoneren dieper en houden langer aan. Geplukte bassnaren klinken warmer, voller, verrijkt met harmonische boventonen. Je zult ook de fine-tuning percussionisten opnieuw waarderen met hun tom-toms en high-hats; de zoet gestemde gong en meer gearticuleerde glinstering die kan worden geëxtraheerd uit een goed gemaakt, goed bespeeld bekken.

Het kan geen bloed uit een steen wringen, maar goed opgenomen, high-res muziek afkomstig van een Bluesound Node zal je pakken en je extra vriendelijk behandelen met een natuurlijke, ongedwongen, coherente presentatie. Het zorgt ervoor dat je je meer ontspannen, verwend en emotioneel betrokken voelt. Ik merk dat ik langer naar deze streamer luister dan naar andere, met een hoger comfortniveau en meer anticipatie, en voel dat er iets nog groters te ontdekken valt om de hoek met zowel bekende als nieuwe muziek. En dat gevoel is onbetaalbaar.

0 Shares:
You May Also Like