Binnen HDHomeRun’s grote gok op ATSC 3.0

hdhomeerunquatro

Eind vorige maand nam SiliconDust een sprong in het diepe en begon bestellingen aan te nemen voor een nieuwe HDHomeRun TV-tuner op Kickstarter.

Als alles volgens plan verloopt, zal de HDHomeRun Quatro 4K de eerste externe ATSC 3.0-tuner voor consumenten zijn wanneer deze in september wordt gelanceerd. Net als andere HDHomeRun-tuners, zal de Quatro 4K over-the-air-uitzendingen van elke antenne vastleggen en de video streamen naar telefoons, computers en aangesloten tv-apparaten in het hele huis. Maar in markten waar ATSC 3.0 beschikbaar is, ondersteunt de tuner uitzendingen in een resolutie tot 4K met maximaal 7.1.4 surround sound, terwijl hij ook de ontvangst verbetert en nieuwe functies mogelijk maakt, zoals on-demand video.

Ik moet toegeven dat dit sneller gebeurt dan ik had verwacht. Toen ik in januari voor het laatst de staat van ATSC 3.0-apparatuur behandelde, kwam de enige discussie over externe tuners van verkopers die dure hardware verkopen voor commerciële tests. Terwijl sommige tv-fabrikanten ATSC 3.0 integreren met hun high-end sets, leken er geen tuners van consumentenkwaliteit op de markt te komen. (ATSC 3.0 is niet achterwaarts compatibel, dus je hebt een nieuwe tv of een externe tuner nodig om stations te bekijken die de nieuwe standaard gebruiken.)

Slechts zes Amerikaanse stations zenden vandaag uit in ATSC 3.0, en hoewel 60 markten dit jaar naar verwachting de standaard zullen implementeren, zijn details onduidelijk over specifieke kanalen of inhoudsondersteuning. Ik was benieuwd waarom SiliconDust er vroeg bij was, dus interviewde ik CTO Nick Kelsey en klantcontactpersoon Nathan Betzen om erachter te komen.

Waarom nu?

Kelsey zei dat de Quatro 4K voortkwam uit de wens om tv-uitzendingen vooruit te helpen. Terwijl veel bedrijven software en middleware voor ATSC 3.0 ontwikkelen, is de huidige hardware voor het ontvangen van de nieuwe standaard onbetaalbaar. Voorlopig ziet SiliconDust de Quatro 4K in ieder geval vooral als bedoeld voor ingenieurs en andere mensen in de industrie, samen met enkele early adopters.

“Er is duidelijk een behoorlijk groot kip-en-ei-probleem bij adoptie,” zei Kelsey. “We dachten dat de enige manier om de situatie te helpen, was om naar buiten te komen met productbeschikbaarheid.”

De prijs naar beneden halen

Kelsey zei dat de Quatro 4K winstgevend is voor de $ 200 Kickstarter-prijs, en hij verwacht niet dat die prijs in september zal stijgen, wanneer SiliconDust van plan is de tuner breder te lanceren. Als er iets is, kan de prijs dalen.

Dat is verrassend, aangezien commerciële tuners tot $ 1.000 kunnen kosten, en dat de bestaande Connect Quatro-tuner voor $ 150 wordt verkocht. Terwijl Kelsey zei dat de modulatoren die vereist zijn voor ATSC 3.0 complexer en duurder zijn, komen de kostenbesparingen voort uit het feit dat SiliconDust massaproducerende hardware is, wat nog geen andere externe tunerleveranciers doen.

hdhomerunquatroinside

Zelfs het feit dat de Quatro twee ATSC 3.0-tuners heeft, waardoor hij twee kanalen tegelijk kan streamen of opnemen, helpt de kosten te drukken. (Twee van de Quatro 4K-tuners ondersteunen alleen ATSC 1.0-kanalen.)

“We hebben van nature een hoger volume dan een apparaat met één tuner”, zei Kelsey.

Waarom Kickstarter?

De HDHomeRun Quatro 4K werd gelanceerd op de crowdfunding-site Kickstarter met een bescheiden financieringsdoel van $ 50.000, dat het gemakkelijk haalde. (Op het moment van schrijven hebben supporters bijna $ 400.000 toegezegd.)

Aangezien SiliconDust producten rechtstreeks via zijn eigen website en via grote retailers zoals Amazon en Best Buy verkoopt, had het waarschijnlijk geen Kickstarter-campagne nodig. Toch zeggen Kelsey en Betzen dat crowdfunding een manier was om de vroege vraag te peilen en de verwachtingen in te dammen, vooral met ATSC 3.0 alleen in de lucht in een half dozijn Amerikaanse steden. Zoals bij veel andere Kickstarter-projecten, moet iedereen die de Quatro 4K koopt zich realiseren dat ze een proefkonijn zijn.

“Als je dat product in juli in de schappen van Best Buy zet, gaat het heel snel bergafwaarts”, zegt Betzen.

DVR zorgen

Een van de grote onbekenden voor ATSC 3.0 is hoe het de draadloze DVR kan beïnvloeden. Omdat de nieuwe standaard omroepen in staat stelt hun live-uitzendingen te versleutelen en digitaal rechtenbeheer op hun streams te gebruiken, kunnen DVR-toepassingen te maken krijgen met nieuwe limieten in vergelijking met de huidige ATSC 1.0.

Ik heb dit onderwerp voor het eerst behandeld in november 2017, maar ik denk niet dat we nu veel dichter bij een antwoord zijn.

Kelsey zei dat er verschillende manieren zijn waarop DRM kan werken met ATSC 3.0. Bij versleutelde opnamen kan het nodig zijn dat het afspelen wordt uitgesteld totdat ze de benodigde autorisatie hebben ontvangen, bijvoorbeeld via internet, maar het nadeel van die aanpak is dat contentproviders de toegang na een bepaalde tijd kunnen intrekken.

Als alternatief kan een programma de benodigde autorisatie krijgen op het moment dat het wordt opgenomen, met verschillende DRM-technologie zoals Widevine om te beschermen tegen verder kopiëren tijdens het afspelen. Dit klinkt als een betere aanpak, maar SiliconDust is nog bezig om te kijken of het mogelijk is.

In ieder geval zou de loutere opname van codering en DRM een hele reeks nieuwe problemen kunnen veroorzaken die niet van toepassing zijn op de niet-gecodeerde draadloze uitzendingen van vandaag. Hoewel het mogelijk is dat contentproviders zich in de eerste plaats niet met DRM bezighouden, is dat iets anders dat we nog niet zeker weten.

“Er is zeker een risico dat er inhoud zal zijn die DRM-versleuteld is,” zei Kelsey.

Ondersteuning door derden

Ervan uitgaande dat DVR nog steeds werkt onder ATSC 3.0, hoopt SiliconDust opties van derden te ondersteunen, zoals Plex DVR en Channels DVR. Hoewel het zijn eigen apps en DVR-service biedt, is SiliconDust altijd een klein bedrijf geweest dat zich gelukkig lijkt te concentreren op hardware.

“Als mensen een andere app beter vinden, dan is dat geweldig, dan willen we dat ondersteunen”, zei Kelsey. “Onze DVR zou niet voor iedereen perfect moeten zijn.”

kanalendvrgrid

Apparaatbeperkingen

Lees aandachtig de Quatro 4K Kickstarter-pagina en je zult een klein voorbehoud opmerken: “Sommige populaire clientplatforms zoals Roku en Apple TV kunnen niet alle ATSC 3.0-functies ondersteunen.”

Gevraagd naar meer details, zei Kelsey dat geen van beide platforms de interactieve functies van ATSC 3.0 ondersteunt, zoals de mogelijkheid om uitzendingen on-demand te bekijken. Die inhoud komt via een combinatie van HTML en Javascript – in wezen een webpagina – die door het station wordt geleverd, maar Apple staat geen HTML toe in tvOS-apps. (In plaats daarvan biedt het zijn eigen raamwerk voor het gebruik van webtechnologieën.) Roku ondersteunt ondertussen helemaal geen browserachtige functionaliteit.

Waar is de HDHomeRun Prime 6?

Toen SiliconDust de Quatro 4K aankondigde, werden de Twitter-vermeldingen snel gevuld met klanten die zich afvroegen wat er van de HDHomeRun Prime 6 was geworden, die het bedrijf in 2019 aankondigde. Net als eerdere Prime-modellen moest de Prime 6 kabelkanalen vastleggen met behulp van een gehuurde CableCARD. van de tv-aanbieder, waardoor gebruikers effectief hun eigen DVR-opstellingen voor het hele huis kunnen bouwen.

Kelsey zei dat het product nog in ontwikkeling is, maar zou geen tijdlijn geven voor wanneer het zou kunnen worden gelanceerd. Hij beschreef uitdagingen met betrekking tot de kopieerbeveiliging op kabelkanalen, algemene technische problemen en de tijd die nodig is om CableCARD-apparaten te certificeren. SiliconDust kreeg met dezelfde problemen te maken tijdens het ontwikkelen van de vorige versie met drie tuners van de Prime.

“Six-tuner gaat door een soortgelijk proces”, zei hij. “Het is niet snel en niet goedkoop.”

Hoewel de ontwikkelingsproblemen van de Prime misschien niet direct betrekking hebben op snoersnijders, kan het van pas komen voor SiliconDust als ATSC 3.0 wordt opgezadeld met zijn eigen opnamebeperkingen.

“Aan de positieve kant,” zei Kelsey, “we kennen de DRM-kant helaas van binnen en van buiten.”

0 Shares:
You May Also Like