Beveiliging voor werken op afstand – Tips voor Windows 10 (bijgewerkt)

Werken op afstand is ongetwijfeld een opkomende trend geweest in 2020. Hoewel deze manier van werken veel mensen een flexibeler evenwicht tussen werk en privé biedt onder normale omstandigheden, heeft de pandemie van het coronavirus dit tot een noodzaak gemaakt. Volgens de thuisblijfmaatregelen moeten degenen die thuis kunnen werken precies dat doen. Maar de huidige dreigingen zijn niet alleen gezondheidsgerelateerd, cybercriminelen lijken ook niet te worden getroffen door COVID-19. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze hun cyberbeveiligingsmaatregelen tot het maximum beperken, in een tijd waarin er veel andere potentiële afleidingen zijn.

Extra tijd thuis kan afstompend zijn, maar we moeten er alles aan doen om de moed erin te houden en zo productief mogelijk te zijn. Het starten van een website om een ​​persoonlijk project te lanceren kan de perfecte manier zijn om iets nuttigs te creëren.

Controleer uw eindpuntbeveiliging

Het beveiligingssysteem voor werkstations in een kantoor zorgt voor een veel hoger niveau van controle, wat niet mogelijk is voor thuiscomputers. Voor gebruikers van Windows 10 is Windows Defender het anti-malwareprogramma dat in het besturingssysteem is ingebouwd. Voor Mac-gebruikers is het ook beschikbaar om te downloaden. Bedrijven moeten een beleid hebben dat ervoor zorgt dat alle apparaten met toegang tot bedrijfsbronnen een bepaald niveau van eindpuntbeveiliging moeten hebben. Het kan ook nodig zijn om werkstations te bewaken met behulp van cloudgebaseerde tools, zoals LogmeinRescue.

Houd programma’s en besturingssystemen up-to-date

Kwetsbaarheden in applicaties en besturingssystemen zijn vaak het doelwit van cybercriminelen. Wanneer systemen niet vaak worden bijgewerkt, lopen ze achter op de nieuwere versies die patches hebben om de kwetsbaarheden te beschermen. Dit betekent dat het absoluut noodzakelijk is voor werknemers om de computersystemen die ze voor hun werk gebruiken, volledig up-to-date te houden. Gebruikers van Windows 10 moeten met spoed de nieuwste versie installeren en hardware-updates kunnen ook nodig zijn. Dit is nog een reden voor bedrijven om een ​​IT-beleid te hebben voor thuiswerken.

Gebruik Multi-Factor Authenticatie (MFA)

Wanneer werknemers op afstand toegang krijgen tot cloudgebaseerde bronnen, moet MFA worden beschouwd als een minimale beveiligingsmaatregel. Dit is het gebruik van meerdere factoren in het authenticatieproces, zoals het vereisen van een wachtwoord en een pincode die naar een mobiel apparaat wordt verzonden. Dit is vaak beschikbaar bij openbare cloudservices zoals Microsoft Azure. Als alternatief kan een MFA-oplossing van derden worden toegepast, zoals Cisco Duo. Microsoft beweert dat MFA 99,9 procent van de geautomatiseerde aanvallen kan blokkeren.

Op afstand gebruikte software beoordelen

Het is altijd een veel beter idee om de software die medewerkers vanuit huis gebruiken te synchroniseren. Abonnees van Office 365 kunnen de suite installeren op maximaal vijf werkstations, vijf tablets en vijf smartphones. Afhankelijk van de versie is mogelijk ook Office voor thuisgebruik beschikbaar. Vanwege de COVID-19-beperkingen biedt Microsoft Teams een gratis proefperiode van zes maanden. Office 365 Pro Plus-gebruikers kunnen ook profiteren van Windows Virtual Desktop op Azure.

Wi-Fi-codering configureren

Het is essentieel dat alle medewerkers die vanuit huis werken, dit op een beveiligd netwerk doen. Gegevens die via wifi worden verzonden en niet versleuteld zijn, kunnen gemakkelijk worden onderschept. Draadloze netwerken worden meestal gecodeerd met de WPA-2, waardoor verouderde wifi-standaarden worden vermeden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle wachtwoorden sterk zijn, wat mogelijk is met een wachtwoordbeheerder. Voor medewerkers die verbinding maken via een onbekend netwerk, is het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) een andere optie.

Train medewerkers

Helaas zijn medewerkers vaak onbewust de oorzaak van datalekken. Wanneer meer werknemers op afstand werken, is er een groter aantal kwetsbaarheden die tot cyberaanvallen kunnen leiden. Zelfs in de beste tijden moet de opleiding van het personeel in cyberbeveiligingskwesties doorgaan. In een tijd waarin de meeste mensen proberen gezond en veilig te blijven, waarschuwt Homeland Security voor COVID-19-gerelateerde oplichting die misbruik maakt van de verstoring. Dit legt een grotere nadruk op bedrijven om hun werknemers up-to-date te houden.

Op afstand werken is op dit moment voor veel mensen een noodmaatregel, maar cyberbeveiligingsproblemen mogen niet over het hoofd worden gezien. Gegevensinbreuken kunnen zeer schadelijk zijn voor bedrijven en een groot deel wordt gedwongen om in de maanden na een aanval te stoppen. Net als bij besmettelijke ziekten, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like