Beste NAS-boxen voor mediastreaming en back-up

nas hub image 2019

Network-attached storage (NAS) is precies wat u nodig heeft voor het opslaan en streamen van uw eigen video’s, muziek en digitale foto’s door het hele huis en zelfs over de hele wereld. Het kan net als Spotify, YouTube of Netflix zijn, behalve met je eigen media.

NAS is ook enorm handig voor het maken van back-ups en het synchroniseren van de gegevens op uw computers en mobiele apparaten. Een back-up maken naar lokale opslag is veel sneller dan vertrouwen op een cloudservice zoals DropBox of OneDrive, en hetzelfde geldt voor het herstellen van een per ongeluk verwijderd bestand of het herstellen van een gecrasht systeem.

Het is ook eenvoudig om een ​​NAS-box in te stellen om net als die cloudservices te functioneren, zodat u overal ter wereld toegang hebt. NAS-boxbouwers zijn zelfs begonnen hun producten “private clouds” te noemen in een poging om het concept bekender te maken bij de consument.

Om het beste van twee werelden te krijgen, worden de meeste boxen gesynchroniseerd met cloudopslagservices, wat een extra laag gegevensredundantie en herstelopties biedt. Als u thuis een ramp meemaakt – een overstroming, brand of aardbeving – heeft u in ieder geval de gemoedsrust die hoort bij de wetenschap dat uw gegevens veilig worden geback-upt op een andere fysieke locatie.

Een woord over de prijsstelling: buiten Seagate en WD maken NAS-boxverkopers geen harde schijven en verkopen ze hun boxen “onbevolkt”; dat wil zeggen, zonder dat er harde schijven zijn geïnstalleerd. Wanneer u prijzen vergelijkt, zorg er dan voor dat u weet of de stuurprogramma’s zijn inbegrepen. Als u niet bekend bent met het formatteren van een harde schijf of het instellen van een reeks schijven, vindt u het misschien handiger om een ​​NAS-box te kopen die gevuld is en direct uit de doos kan worden gebruikt.

Het prijskaartje is intimiderend, maar er is geen betere oplossing voor het streamen van media, inclusief 4K UHD-video rechtstreeks naar een smart-tv via HDMI 2.0. Deze box zal ook een ideale Roon-server zijn, dankzij de capaciteit om een ​​SSD voor de Roon Core te ondersteunen, naast het hosten van een paar 3,5-inch harde schijven voor uw mediabestanden. Als je de netwerkinfrastructuur hebt om er volledig van te profiteren, kun je bestanden in een flits overzetten dankzij de ondersteuning voor 10 Gbps ethernet (10 GbE). Bovendien wordt het chassis passief gekoeld (geen ventilatoren) voor een vrijwel geruisloze werking.

Beste mainstream NAS-box

De twee-bay Asustor Nimbustor 2 (modelnummer AS5202T) klopte onze sokken uit met zijn prijs-prestatieverhouding. Verkopend voor slechts $ 299 op het moment van onze beoordeling, beschikt het over dubbele 2,5 GbE-poorten die linkaggregatie ondersteunen, een snelle Intel Celeron CPU, 2 GB DDR4-geheugen en een HDMI 2.0a-poort, zodat u hem rechtstreeks op een 4K-tv kunt aansluiten en stream al uw favoriete gearchiveerde films. Deze zal moeilijk te verslaan zijn.

Hoe we hebben getest

Over testen gesproken, hier is hoe we ze hebben gebenchmarkt. Elke box is onder Windows 10 in kaart gebracht op een sneller Core i7-5820-systeem met NVMe SSD’s en vervolgens gebenchmarkt met CrystalDiskMark 6. Bovendien worden back-ups van 40 GB aan gegevens uitgevoerd om de real-life doorvoer te vergelijken met de benchmark. We hebben 1080p- en waar mogelijk 2160p-videobestanden gestreamd naar meerdere clientapparaten, waaronder twee iPads van de tweede generatie, de test-pc, twee Android-telefoons en een Windows Phone. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van een DLNA-mediaserver; toen dat niet het geval was, gebruikten we Plex Media-server en de relevante client-app.

Elk van de hier besproken boxen bleek in staat om gegevens snel genoeg te leveren om 10-bits kleuren, 2160p (4K UHD) video met 60 frames per seconde te streamen. Een box die dat kan, kan gemakkelijk 720p en 1080p video streamen naar meerdere apparaten. Dat betekent dat streamingprestaties in principe geen probleem waren voor deze schijven, hoewel we hebben opgemerkt waar een bepaalde box uitstekend was.

nas box prestatiegrafiek

Adequaat snelle back-up en synchronisatie was een andere basislijn waaraan elk van de boxen voldeed, hoewel sommige aanzienlijk sneller waren dan andere. De WD My Cloud EX2 Ultra, Netgear ReadyNAS 212, ZyXel NAS520 en TerraMaster F2-220 behaalden allemaal een snelheid van 100 MBps achtereenvolgens bij het schrijven van gegevens. De QNAP TS0251a, Seagate Personal Cloud en Synology DS216play deden dat niet. De Seagate, voor zo’n lage prijs, was geen verrassing, maar QNAP en Synology hebben een reputatie voor snelheid. Dit zijn niet de snelste dozen van het bedrijf.

Hoe dan ook, alleen initiële back-ups of synchronisatie zijn vaak tijdrovend, dus daaropvolgende gedeeltelijke back-ups zullen relatief snel zijn, zelfs op de langzamere boxen. Elk van hen moet back-ups maken voor vier of vijf pc’s en alle mobiele apparaten die u erop kunt gooien.

Er zijn generieke functies die u vindt op alles wat zichzelf tegenwoordig een NAS-box wil noemen, waaronder: ondersteuning voor een beheerder en meerdere gebruikers, ondersteuning voor SMB (Windows) en AFP (Apple) netwerkprotocollen en een configuratie-interface die toegankelijk is via een webbrowser. Bijna alle NAS-boxen zijn gebaseerd op een of andere vorm van Linux en de meeste bieden een plug-in of app-architectuur om minder gebruikelijke functies toe te voegen.

Maar er is een scala aan functies die variëren in kwaliteit en overvloed die u moet inspecteren voordat u een beslissing neemt.

back-up U kunt uw NAS-box altijd toewijzen als lokale schijf en er een back-up van maken zoals u een USB-drive zou doen, maar de meeste NAS-boxen hebben functies die aanzienlijk krachtiger en geautomatiseerd zijn. Zoek naar FTP voor eenvoudige back-ups, TimeMachine-ondersteuning voor back-ups van Macs en Rsync voor synchronisatie met andere NAS-boxen. Sommige fabrikanten bieden hun eigen eigen server/client app-oplossingen, zoals QNAP’s QSync.

ZyXel NAS520 SD-kaartsleuf

Kaartlezer Een SDHC of vergelijkbare kaartlezer aan de voorkant van de NAS-box kan handig zijn om mediabestanden van camera’s of recorders naar de box te kopiëren.

Cloud service connectiviteit Net als back-up, is het superhandig om je bestanden te synchroniseren met online services zoals DropBox, OneDrive, Google Drive, et al. en je hebt toegang tot je bestanden als je geen internetverbinding hebt.

DLNA-mediaserver Bijna alle pc’s en de meeste multimedia-apparaten kunnen via DLNA vanaf uw NAS-box gestreamde media afspelen, hoewel hiervoor mogelijk een client-app nodig is. Bijna elke NAS-box wordt tegenwoordig geleverd met een DLNA-server, maar controleer degene die u koopt om zeker te zijn. Plex is tegenwoordig ook een populaire optie en vervangt in sommige gevallen DLNA. Zie onder.

Dubbele ethernetpoorten Een NAS-box die poortaggregatie ondersteunt (dwz meerdere ethernetpoorten gebruiken om gegevens te verzenden en ontvangen) levert een aanzienlijk hogere doorvoer over uw netwerk, maar over het algemeen alleen als ze zijn aangesloten op een router die dezelfde functie ondersteunt, en die zijn zeldzaam op de consumentenmarkt (Netgear’s Nighthawk X10 is een van de weinige). De enige uitzondering die we zijn tegengekomen, zijn Asustor-boxen waarvan de “round robin” -functie de prestaties verbetert met elke router of switch.

QNAP TS-251A HDMI

Gigabit Ethernet U kunt probleemloos een back-up maken van 1080p en deze streamen naar een aantal apparaten via 10/100 ethernet. Gigabit ethernet ondersteunt meer en zorgt voor een soepele streaming van 4K UHD (2160p) video, om nog maar te zwijgen van snellere back-ups. Maar elk onderdeel van uw netwerk moet gigabit-compatibel zijn – de NAS-box, de router, de computers en eventuele switches in het gegevenspad – moeten ook gigabit-ethernet ondersteunen. Zorg ervoor dat u ook een CAT5e- of hogere ethernetkabel gebruikt.

2,5 Gigabit-ethernet Deze netwerkstandaard, afgekort tot 2,5 GbE, doet precies wat u zou denken: hij levert gegevensoverdracht via uw netwerk met snelheden tot 2,5 gigabit per seconde. Dezelfde kwalificaties die hierboven zijn genoemd voor gigabit ethernet zijn van toepassing: uw router, switch en andere netwerkcomponenten moeten ook 2,5 GbE ondersteunen om volledig te profiteren. Als uw client-pc alleen een gigabit-netwerkkaart heeft, kunt u een USB-C-2.5GbE-adapter gebruiken om dat knelpunt te omzeilen.

10 Gigabit-ethernet U snapt het idee: 10GbE levert dataoverdracht over uw netwerk met snelheden tot 10 gigabit per seconde. Dezelfde kwalificaties die hierboven zijn genoemd, zijn van toepassing, maar je hebt een CAT6a-kabel nodig om die snelheid te bereiken.

Meerdere schijfsleuven Met twee sleuven kunt u twee schijven spiegelen (RAID 1) om uw gegevens te beschermen via redundantie (RAID is een acroniem voor Redundant Array of Independent/Inexpensive Discs). Als alternatief, of in combinatie, kunt u een USB-station aansluiten om een ​​back-up van de box te houden. Hoe belangrijk deze functie is, hangt af van hoe belangrijk de gegevens zijn die u op de schijf opslaat. Met een NAS-box met vier of meer sleuven kunt u meer geavanceerde RAID-niveaus uitvoeren, zoals 5, 10, enz.

PCIe-slot Een NAS-box met een PCIe-slot kan worden uitgebreid met insteekkaarten die meer functies en/of prestaties toevoegen. Voorbeelden zijn uitbreidingskaarten die een SSD kunnen hosten, een 10GbE-netwerkadapter of een USB 3.1 Gen 2 USB-poort die snelheden tot 10Gbps kan leveren.

Plex Media Server Omdat bepaalde bedrijven zoals Apple DLNA niet ondersteunen, is Plex tussenbeide gekomen met zijn eigen streamingoplossing en client-apps voor elk mobiel apparaat en besturingssysteem in het universum ((nou ja, zo lijkt het zeker). Die clients doet het’ De ondersteuning kan nog steeds media afspelen vanuit een browser.Plex is gelikt en bijna universeel, maar het is niet zo transparant als DLNA.

Bevolkt of onbevolkt Consumentgerichte NAS-boxen van Seagate en WD bevatten over het algemeen schijven; merken die zich richten op enthousiastelingen, kleine bedrijven en de onderneming doen dat doorgaans niet. Gevulde dozen zijn grotendeels een gemak voor mensen die zich niet op hun gemak voelen bij het monteren en formatteren van schijven (het is echt een fluitje van een cent).

Snelkopieerknop Een knop aan de voorkant van de NAS-box die snel mediabestanden kopieert van USB of een kaartsleuf kan handig zijn als u constant foto’s en video’s van uw camera of recorder laadt, op voorwaarde dat u uw box op een gemakkelijk toegankelijke locatie achterlaat .

Toegang op afstand Alle NAS-boxen bieden externe toegang tot uw bestanden, maar sommige maken het gemakkelijker doordat u verbinding kunt maken via de webportal van het bedrijf en/of uw router automatisch kunt configureren met de juiste port-forwarding-informatie.

Synology DS216play HDMI

USB Het zal moeilijk zijn om een ​​NAS-box te vinden zonder USB-poort om bestanden te laden of op te slaan/back-up te maken. Maar USB 3.0 is sneller en dankzij meerdere poorten kunnen apparaten zoals printers, webcams en zelfs de tv-tuners die door sommige boxen worden ondersteund, worden toegevoegd.

Video transcodering Veel NAS-boxen gebruiken CPU’s die hardwareondersteunde videotranscodering bieden; dat wil zeggen, de afmetingen en bitsnelheden van de originele video wijzigen voordat deze wordt gestreamd. Dit kan de druk op bestemmingsapparaten verminderen, zoals telefoons die niet de pk’s hebben om het alleen te doen. Merk op dat transcodering mogelijk niet werkt via DLNA, maar alleen met de afspeel-apps die sommige NAS-leveranciers aanbieden.

Onze NAS-boxrecensies

Jon is een muzikant, voormalig x86/6800-programmeur en een lange tijd (eind jaren 70) computerliefhebber die in de baai van San Francisco woont.

0 Shares:
You May Also Like