Beste Blu-ray-spelers van 2022: Topkeuzes en recensies

th bluray hub 2019

Dus je gooide een hoop geld neer om een ​​4K-tv te kopen, misschien zelfs een die een hoog dynamisch bereik levert. Geweldig. Zodra je je vrienden en familie hebt verrast met die weelderige demobestanden die de fabrikant heeft geleverd, wil je wat 4K-films over dat scherm spetteren. Een 4K Ultra HD Blu-ray-speler is gewoon het ticket.

De meeste spelers streamen ook 4K HDR-video van een handvol videostreamingservices, waaronder Netflix, Amazon Video en Vudu, dat wil zeggen, je hebt de bandbreedte. Als je ISP geen supersnelle downloadsnelheden kan leveren, kun je geen 4K streamen.

En dan is er nog de audio-kant van de vergelijking. Bijna elke Blu-ray-schijf bevat een high-definition soundtrack gecodeerd in Dolby TrueHD of DTS HD Master Audio. Sommige bevatten ook Dolby Atmos- en DTS:X-gegevens die het surroundgeluid uitbreiden met informatie over de hoogte. (We hebben hier een diepgaand verhaal over Dolby Atmos en DTS:X).

Waar het op neerkomt: als u precies wilt zien waartoe uw 4K Ultra HD-tv in staat is, moet u er een 4K Ultra HD Blu-ray-speler op aansluiten.

Beste high-end Ultra HD Blu-ray-speler: Panasonic DP-UB9000

Als u op zoek bent naar een Blu-ray-speler zonder compromissen die net zo geweldig presteert met audio als met 4K Ultra HD-video, moet u de Panasonic DP-UB9000 overwegen. Deze compromisloze speler heeft een hoogwaardige schijflezer, een geweldige afstandsbediening en een achterpaneel boordevol uitgangen, waaronder gebalanceerde XLR-audio.

Beste Ultra HD Blu-ray-speler voor gamers: Microsoft Xbox One S

De Xbox One S is een geweldige waarde, vooral nu hij in staat is om bitstreams met een hoge resolutie, waaronder Dolby Atmos, naar geavanceerde A/V-ontvangers te streamen. Het speelde elke Ultra Blu-ray-schijf die we erop gooiden zonder problemen, en het leverde een geweldige videokwaliteit.

Functies waarnaar u moet zoeken in een 4K Ultra HD Blu-ray-speler

Hebben onze keuzes je minder dan tevreden laten voelen? Nou, er zijn gewoon niet veel Ultra HD Blu-ray-spelers op de markt. We verwachten dat dit zal veranderen, aangezien Ultra HD Blu-ray-schijven de beste manier zijn om optimaal te profiteren van 4K UHD-tv’s. We zullen onze keuzes opnieuw evalueren als er nieuwe modellen op de markt komen. In de tussentijd zijn hier de specificaties en functies waar u op moet letten wanneer u winkelt voor een Ultra HD Blu-ray-speler.

analoge audio-uitgangen

Analoge audio uit Er zijn twee redenen om analoge audio-uitgangen op een Blu-ray-speler te waarderen. Ten eerste, voor het geval u een oudere A/V-ontvanger gebruikt die geen HDMI heeft. Je zult behoorlijk ver terug moeten gaan om een ​​A/V-ontvanger te vinden die geen HDMI- of analoge audio-ingangen heeft voor ten minste stereo en een 5.1-kanaals luidsprekersysteem. Ten tweede zou je kunnen ontdekken dat de DAC van de Ultra HD Blu-ray-speler superieur klinkt aan wat je A/V-receiver uitstraalt. In dat geval sluit je de analoge uitgangen van de Blu-ray-speler aan op de analoge ingangen van de A/V-receiver en gebruik je alleen de versterker van de receiver. Of u kunt de speler zelfs aansluiten op een tweekanaalsversterker die uitsluitend voor muziek is bedoeld. Kortom, het draait allemaal om het hebben van opties.

Audiocodering Audio kan worden gecomprimeerd met behulp van lossy of lossless algoritmen. Compressie met verlies, zoals MP3, gooit een deel van de informatie in de originele opname weg. Lossless compressie gebruikt een soort steno om alleen overbodige informatie te verwijderen. Je zou het kunnen vergelijken met een ZIP-bestand, omdat het de volledige getrouwheid van het originele bestand behoudt. Lossless klinkt natuurlijk beter.

Audiobestandsindelingen met verlies zijn onder meer MP3, M4A (Apple), OGG en WMA (er is ook een verliesvrije versie van WMA). Lossless audiobestandsformaten omvatten APE en FLAC. Er zijn ook lossless versies van M4A (ALAC) en WMA.

BD-Live Een Blu-ray-functie waarmee u extra inhoud, bijvoorbeeld featurettes of making-of-video’s, van internet kunt downloaden om deze voor of na het bekijken van de film te bekijken.

DLNA-compliance De standaard van de Digital Living Network Alliance voor het streamen van media maakt het voor een Blu-ray-speler mogelijk om audio, video, foto’s en andere digitale inhoud die vanaf andere apparaten in uw thuisnetwerk wordt gestreamd, weer te geven; meestal een computer of NAS-box (Network-Attached Storage).

DSD-logo

DSD audio-decodering Direct Stream Digital is oorspronkelijk ontwikkeld door Sony en Philips voor hun Super Audio Compact Disc (SACD) audioplatform met hoge resolutie. DSD gebruikt single-bit bemonsteringsfrequenties van 2,8 tot 5,6 MHz en hoger. Je ziet ook DSD-bestanden die worden gekenmerkt als DSD64 (omdat de bemonsteringsfrequentie van 2,8 MHz 64 keer die van een cd is), DSD128 (44,1 kHz keer 128 is 5,6 MHz), enzovoort.

De mogelijkheid van een Blu-ray-speler om DSD-bestanden af ​​te spelen, betekent niet noodzakelijk dat hij SACD’s kan lezen. Maar je kunt muziek kopen die is gecodeerd in DSD-formaat bij verschillende online verkopers en die bestanden op een NAS-box opslaan.

HDMI

HDMI-audio uit Het hebben van een aparte HDMI-uitgang voor audio biedt flexibiliteit. Als je de speler bijvoorbeeld aansluit op een videoprojector in plaats van op een tv, kun je de projector aansluiten op de HDMI-video-uitgang en de HDMI-audio-uitgang gebruiken voor je A/V-ontvanger of soundbar.

Ondersteuning voor afbeeldingsbestanden Sommige Blu-ray-spelers kunnen digitale foto’s streamen vanaf USB of netwerkopslag, en sommige (zoals de DMP-UB900 van Panasonic) spelen zelfs muziek af om de show te begeleiden. JPEG is de meest voorkomende bestandsindeling voor afbeeldingen, maar als u andere gebruikt, bijvoorbeeld GIF, TIFF of PNG, wilt u weten dat de Blu-ray-speler die u koopt ze kan weergeven.

optische en coaxiale uitgangen

Optische en/of coaxiale digitale audio-uitgang Flexibiliteit is hier het belangrijkste voordeel. Als u een oudere A/V-ontvanger gebruikt die geen HDMI heeft (of een die HDMI heeft, maar geen HDCP 2.2), kunt u de speler op uw TV aansluiten via HDMI en gebruiken welke van deze digitale audio-uitgangen werkt met uw ontvanger. Houd er echter rekening mee dat deze verbindingen niet voldoende bandbreedte bieden om Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio, Dolby Atmos of DTS:X te verwerken. Audiofielen zullen het op prijs stellen deze aansluitingen te hebben, zodat ze een hoogwaardigere digitaal-naar-analoogomzetter (DAC) tussen de speler en hun ontvanger of versterker kunnen plaatsen om naar muziek te luisteren.

Afstandsbediening De kwaliteit van de afstandsbediening kan een enorme invloed hebben op het plezier dat u van uw Blu-ray-speler hebt. Het moet precies het juiste aantal knoppen hebben, zodat je niet aan het rommelen bent om eenvoudige taken uit te voeren, en de knoppen moeten duidelijk gelabeld zijn, zodat je ze in één oogopslag kunt zien. Knoppen die andere apparaten kunnen bedienen, zoals uw tv of A/V-ontvanger, zijn ook handig. En u zult de verlichte knoppen erg waarderen, zodat u de afstandsbediening in het donker kunt bedienen. Als je hebt geïnvesteerd in een universele afstandsbediening, zoals Logitech’s Harmony Elite, dan maakt dat allemaal niet uit.

SACD- en dvd-audioschijven Deze audioschijfformaten met hoge resolutie kwamen in 1999 op de markt en waren verwikkeld in een relatief korte formaatoorlog. SACD won uiteindelijk, maar geen van beide formaten bereikte een brede acceptatie op de markt, afgezien van audiofielen.

SD-kaartsleuf SD-kaarten (Secure Digital) en SDHC-kaarten (High Capacity) worden vaak gebruikt met digitale camera’s om beeld- en videobestanden op te slaan, hoewel ze kunnen worden gebruikt om elk type digitale informatie op te slaan. Als uw Blu-ray-speler is uitgerust met een SD-kaartlezer, kunt u deze gebruiken om deze beeld- en videobestanden op uw tv weer te geven. Sommige Blu-ray-spelers vertrouwen op SD-kaarten om BD-Live op te slaan. De meeste SD-kaartsleuven kunnen ook een MicroSD-kaart lezen met een adapter. Maar er zijn ook USB SD Card adapters, dus het ontbreken van een SD card slot is vooral een kwestie van ongemak.

USB-poorten Deze worden meestal gebruikt voor het lezen van of schrijven naar een USB-station, maar meestal voor het afspelen van mediabestanden of het opslaan van BD-Live-informatie. Sommige Ultra Blu-ray-spelers, zoals de DMP-UB900 van Panasonic, ondersteunen zelfs een USB-toetsenbord en -muis. Merk op dat hoewel de meeste Ultra Blu-ray-spelers schijven ondersteunen die FAT, FAT32 en NTFS zijn geformatteerd, ze mogelijk niet de steeds populairdere platformonafhankelijke (Windows/OS X) exFAT ondersteunen, waarvoor Microsoft royalty’s in rekening brengt. U kunt ook de maximale schijfcapaciteit controleren die wordt ondersteund. Aan de voorzijde gemonteerde USB-poorten zijn uiteraard handiger dan poorten aan de achterkant van de speler.

Ondersteuning voor videocontainer en codec Als je een bibliotheek met video’s hebt die je hebt geript van dvd- of Blu-ray-schijven, hebt vastgelegd op je smartphone of hebt opgenomen met een camcorder, wil je ze op je tv kunnen afspelen. Of je ze nu op een USB-harde schijf of een NAS-box hebt opgeslagen, zorg ervoor dat de Blu-ray-speler die je koopt, alle containers en codecs ondersteunt die je hebt gebruikt (tenzij je hiervoor al een ander apparaat hebt gebruikt, zoals een Roku-speler). De meest voorkomende containers zijn AVI, MKV, MP4 en MPG. De meest voorkomende videocodecs zijn h.264 (AVC), h.265 (HEVC), WMV en de verschillende MPEG’s.

Netflix-logo

Videostreamingdiensten Als uw Blu-ray-speler verbinding kan maken met populaire videostreamingservices zoals Netflix, is er geen speciale box zoals een Roku of een Amazon Fire TV in uw entertainmentcentrum nodig. Hoe meer services ondersteunden, hoe beter, maar beschouw Netflix en Amazon Prime Video als het minimum. Zorg ervoor dat de speler de 4K- en HDR-versies ondersteunt, als de service deze biedt.

Wifi Iedereen weet wat wifi is. Wat belangrijker is, is de Wi-Fi die de Blu-ray-speler ondersteunt. De nieuwste en snelste standaard is 802.11ac, die werkt op de minder drukke 5GHz-frequentieband. Blu-ray-spelers met 802.11b/g/n-adapters werken met een 802.11ac-router (omdat al dergelijke routers achterwaarts compatibel zijn), maar ze kunnen afhankelijk zijn van de drukkere 2,4 GHz-band en daarom kan het zijn dat 4K UHD-video niet zo soepel wordt gestreamd .

Onze Ultra HD Blu-ray-speler beoordelingen

Jon is een muzikant, voormalig x86/6800-programmeur en een lange tijd (eind jaren 70) computerliefhebber die in de baai van San Francisco woont.

0 Shares:
You May Also Like