Beste binnenluchtkwaliteitsmonitoren 2022

best indoor air quality monitors

Neem de kwaliteit van de binnenlucht in huis niet als vanzelfsprekend aan. Onderzoek toont aan dat 96 procent van de huizen één type probleem met de binnenluchtkwaliteit heeft. Een monitor voor de binnenluchtkwaliteit (IAQ) kan u helpen daar bovenop te blijven door in realtime te rapporteren over de niveaus van veelvoorkomende verontreinigende stoffen en andere luchtcondities in uw huis.

De boosdoener kan van alles zijn, van overmatig stof tot hoge luchtvochtigheid tot emissies van huishoudelijke schoonmaakmiddelen of bouwmaterialen. Zonder een IAQ-monitor kunnen deze dingen onopgemerkt blijven, zelfs in het licht van allergie-achtige symptomen of meer dramatische gezondheidseffecten die het gevolg kunnen zijn van verontreinigende stoffen binnenshuis.

De meeste IAQ-monitoren waarschuwen u voor onveilige niveaus via een indicatielampje en/of pushmeldingen naar uw smartphone of tablet. Sommige monitoren voor de binnenluchtkwaliteit volgen ook de buitenluchtkwaliteit om context te bieden voor uw metingen binnenshuis. Metingen worden meestal weergegeven op een scherm op het IAQ-apparaat zelf en in een bijbehorende app op uw mobiele apparaat.

Eenmaal gewaarschuwd, kunt u actie ondernemen om verontreinigende stoffen binnenshuis te verminderen, bijvoorbeeld door enkele ramen te openen. Sommige monitoren activeren zelfs andere slimme apparaten, zoals een luchtreiniger, ventilator of ontvochtiger, om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Uiteindelijk zou een goede IAQ-monitor voldoende aanwijzingen moeten geven om de oorzaak van uw luchtkwaliteitsproblemen te onderzoeken en te elimineren.

Hieronder vindt u onze huidige topkeuzes voor binnenluchtkwaliteitsmonitoren. We hebben ook een gids opgenomen voor de verontreinigende stoffen die een goede IAQ-monitor zou moeten volgen. En als u naar de onderkant van de pagina scrolt, vindt u links naar al onze nieuwste IAQ-monitorrecensies.

En mis onze geweldige gids voor luchtreinigers niet.

Beste binnenluchtkwaliteitsmonitor

Het Awair-element is niet zo mooi als de Awair 2e editie, die was gewikkeld in aantrekkelijk hardhout, maar dit model is net zo nauwkeurig bij het rapporteren van koolstofdioxide (CO2), vluchtige organische stoffen (VOS) en PM2.5 (atmosferische fijnstof kleiner dan 2,5 micron). En als u ook een Ecobee slimme thermostaat bezit, kan het dat apparaat activeren om uw HVAC-systeem te instrueren om uw binnenlucht te laten circuleren om uw binnenluchtkwaliteit te helpen verbeteren.

Tweede plaats

Davis Instruments staat bekend om zijn uitstekende weerstations, en de AirLink-monitor voor luchtkwaliteit vertoont dezelfde precisie en deskundige rapportage. Dit apparaat is uniek onder de monitoren die we hebben getest, omdat het fijnstof kan meten tot 1 micron, en het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Maar het meet geen andere soorten luchtvervuiling, zoals koolstofdioxide of VOS.

Derde plaats

Waarom twee runners-up? Omdat de Airthings Wave Plus net zo uniek is als de Davis AirLink, maar om een ​​andere reden: het is het enige apparaat dat we hebben getest dat kan rapporteren over de aanwezigheid van radon in uw huis. Radon is een van de meest voorkomende en dodelijke verontreinigende stoffen binnenshuis en kan alleen worden gedetecteerd als u er actief naar op zoek bent. Deze monitor kan ook de niveaus van kooldioxide en VOS volgen.

Top verontreinigende stoffen binnenshuis

Als onze topkeuzes niet aan uw behoeften voldoen, helpt deze gids u de meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen te begrijpen, zodat u er een kunt vinden die dat wel doet. De meeste IAQ-monitoren die momenteel beschikbaar zijn, kunnen deze niet controleren, dus kies degene die voor u het belangrijkst is.

PM-niveau: Fijnstof, of PM, is een mengsel van deeltjes en druppeltjes in de lucht. PM varieert in vorm en grootte, maar die met een diameter van 10 micrometer en kleiner kunnen uw gezondheid nadelig beïnvloeden omdat ze kunnen worden ingeademd. PM2.5 verwijst naar fijnstof, dat met een diameter van tweeënhalve micron. PM1 is fijnstof van 1 micron.

Voldoende blootstelling aan PM2.5 kan de ogen, neus, keel en longen irriteren, wat kan leiden tot allergie-achtige symptomen en kortademigheid bij overigens gezonde mensen. Het kan ook bestaande medische problemen, zoals astma en hartaandoeningen, verergeren. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt PM2.5 als ‘s werelds grootste risico voor de gezondheid van het milieu.

Binnen PM2.5-niveaus kunnen worden beïnvloed door buitenbronnen zoals uitlaatgassen van voertuigen, bosbranden en emissies van elektriciteitscentrales. Maar veel binnenactiviteiten produceren ook PM2.5: koken, open haarden branden en roken zijn slechts enkele veelvoorkomende bronnen.

VOC’s: Het acroniem staat voor vluchtige organische stoffen, gassen die worden uitgestoten door een verscheidenheid aan materialen die gezondheidseffecten op korte en lange termijn kunnen hebben. Volgens de Environmental Protection Agency kunnen de concentraties van veel VOS binnenshuis tot 10 keer hoger zijn dan buitenshuis.

img 0134

Bronnen van VOS zijn onder meer veel voorkomende huishoudelijke producten, waaronder haarlak, cosmetica, reinigingsvloeistoffen, ontsmettingsmiddelen, verven en vernissen. Bij het verbranden van brandstoffen zoals hout en aardgas komen ook VOS vrij.

Formaldehyde is een van de meest voorkomende VOS en is te vinden in veel bouwmaterialen, waaronder multiplex, lijm en isolatie. Formaldehyde wordt ook gebruikt in sommige gordijnen en meubelstoffen. U kunt meer lezen over formaldehyde en zijn bronnen in dit artikel van de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission.

Kortdurende blootstelling aan de lage niveaus van VOS kan irritatie van de keel, misselijkheid, vermoeidheid en andere kleine klachten veroorzaken. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties VOS is in verband gebracht met ernstigere irritatie van de luchtwegen en lever- en nierbeschadiging. Producten kunnen VOC’s uitstoten, zelfs wanneer ze in opslag zijn, zij het in mindere mate dan wanneer ze actief worden gebruikt.

Koolmonoxide: Inmiddels zijn de meeste mensen zich bewust van de dodelijke effecten van hoge concentraties van dit geurloze, kleurloze gas. Maar blootstelling aan lagere niveaus, soms afgegeven door brandstofverbrandende apparaten, kan ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder verwarring en geheugenverlies.

Een paar luchtkwaliteitsmonitors beweren dat ze deze lagere niveaus kunnen detecteren. De enige betrouwbare manier om te worden gewaarschuwd voor deze notoir moeilijk te identificeren moordenaar is echter met een standaard koolmonoxidedetector.

golf plus co2

Radon: Radon is een van nature voorkomend kleurloos, geurloos gas dat volgens de EPA de belangrijkste oorzaak van longkanker in de Verenigde Staten is na het roken. Omdat het een bijproduct is van de natuurlijk voorkomende afbraak van uranium in aarde, rotsen en water, is het alomtegenwoordig, zowel binnen als buiten. Doorgaans moeten radonniveaus binnenshuis worden gecontroleerd met behulp van kits op basis van houtskool en moet u uw niveaus maximaal 90 dagen testen. Vervolgens moet u de kit naar een laboratorium sturen voor analyse en wachten op de resultaten.

Een binnenluchtkwaliteitsmonitor met een radonsensor kan snellere resultaten opleveren door de niveaus in realtime te bewaken. Momenteel is de Airthings Wave de enige monitor in onze gids met deze mogelijkheid.

Kooldioxide: Hoewel lang werd gedacht dat de effecten van hoge CO2-niveaus goedaardig waren, heeft onderzoek aangetoond dat concentraties van slechts 1.000 ppm de cognitieve functie en besluitvormingsprestaties van mensen kunnen beïnvloeden.

De grootste bron van CO2 binnenshuis zijn de mensen zelf, omdat het een bijproduct is van onze ademhalingsfunctie. In combinatie met slechte ventilatie leidt dit in veel huizen vaak tot hoge CO2-niveaus. Gelukkig zijn CO2-sensoren te vinden op de meeste luchtkwaliteitsmonitoren.

Temperatuur en vochtigheid: Deze niveaus kunnen meer dan alleen uw comfort beïnvloeden. Hoge temperaturen en een te hoge luchtvochtigheid bevorderen de groei van schimmels en meeldauw. Deze kunnen structurele schade aan uw huis veroorzaken en allergie-achtige symptomen veroorzaken bij mensen met gevoeligheden. Door deze niveaus in de gaten te houden, kunt u huis- en gezondheidsproblemen voorkomen en u wijzen op mogelijke bronnen zoals scheuren of lekken in de fundering en slechte isolatie.

Luchtkwaliteitsmonitor beoordelingen

Michael Ansaldo is een ervaren journalist voor consumententechnologie en technologie voor kleine bedrijven. Hij levert regelmatig bijdragen aan TechHive en PCWorld.

0 Shares:
You May Also Like