Beste biasverlichting voor tv’s en monitoren 2022

bias lighting art

Als je het contrast van je tv wilt verbeteren zonder een gloednieuwe set te hoeven kopen, is biasverlichting een gemakkelijke en relatief goedkope manier om dat te doen. Bias betekent in deze context dat licht schuin op je tv wordt geprojecteerd; meer specifiek, op de achterkant van je tv of op de muur erachter, zodat het een vage halo rond het scherm werpt.

Eenmaal geïnstalleerd, kan een bias-licht het schijnbare contrast van uw tv versterken, waardoor zwarten en donkere delen van het beeld er dieper uitzien dan voorheen. Biasverlichting kan ook helpen om de spanning van het kijken naar een helder tv-scherm in een verduisterde kamer te verlichten.

Biasverlichting voor tv’s en computermonitoren kent verschillende vormen. De meest voorkomende zijn peel-and-stick strips van LED’s die aan de achterkant van het scherm hechten, hetzij in een enkele strip of aan meerdere zijden van uw scherm. Er zijn ook bias-lampen die naast of achter je set zitten en een zwak (of in sommige gevallen niet zo zwak) licht op de muur werpen.

Naast hun vormfactoren werken sommige bias-lampen anders dan andere om verschillende effecten te bereiken. De exclusievere bias-verlichtingssystemen kunnen synchroniseren met het beeld op uw scherm, waardoor het lijkt alsof de kleuren op uw tv op de muur bloeden. Andere bias-lampen werpen meer een statisch licht, soms alleen wit maar vaak met kleur. Onnodig te zeggen dat er veel denkrichtingen zijn over welk soort biasverlichting voor tv’s het beste is.

Hier zijn onze topkeuzes in bias-verlichtingssets voor tv’s, plus een gids voor waar u op moet letten als u er een koopt. Onderaan deze pagina vindt u een lijst met onze meest recente beoordelingen.

Beste biasverlichting voor tv’s

Ontwikkeld door de uitgevers van veelgebruikte videokalibratieschijven als Joe Kane’s, is de MediaLight TV bias-verlichtingsstrip voor puristen die biasverlichting willen toevoegen aan hun thuisbioscoopopstellingen met behoud van de integriteit van het beeld op hun schermen. De naleving van de 6500K-standaard voor kleurtemperatuur en de meer dan 50 helderheidsstappen verdienen het onze Editors’ Choice-prijs.

Beste biasverlichting voor computermonitoren

Philips gebruikte zijn expertise op het gebied van slimme blubs en paste deze toe op biasverlichting, met voorspelbaar indrukwekkende resultaten. Maar hoe graag we de Hue Play-biasverlichting ook gebruikten met onze tv, we gaven er de voorkeur aan om de dubbele lichtbalken achter onze computermonitor te gebruiken, waar ze door hun mogelijkheid om te synchroniseren met het scherm letterlijk konden schijnen.

Beste responsieve tv-biasverlichting

Terwijl de Philips Hue Play-verlichtingskit alleen kan worden gesynchroniseerd met een computermonitor, kunt u met de Hue Play HDMI Sync Box uw Hue-lampen synchroniseren met uw woonkamer-tv via HDMI, perfect voor het opzetten van dramatische lichtshows die perfect passen bij uw video’s en muziek. Er is echter geen afstandsbediening en het installatieproces kan enigszins ingewikkeld zijn.

Hoe biasverlichting het contrast van je tv verhoogt

Als je je bias-lampen eenmaal op de juiste helderheid hebt ingesteld, kunnen ze het contrast op je tv-scherm verbeteren; om precies te zijn, ze kunnen het contrast op uw tv versterken.

Bekijk dit fascinerende artikel over How-To Geek voor de details over hoe deze illusie werkt. In een notendop, als je een enkele grijstint neemt, zullen je ogen het als donkerder zien op een lichtere achtergrond en lichter op een donkere achtergrond. Hetzelfde principe werkt als het gaat om de kleuren op een tv-scherm: in een helder verlichte kamer zullen de donkere delen in het beeld van een tv donkerder lijken dan in een pikdonkere kamer.

Het probleem met tv-kijken in een verlichte kamer is dat het omgevingslicht de neiging heeft om donkere delen in het beeld te beroven van details die je waarschijnlijk zou zien in een slecht verlichte of volledig donkere kamer. In het spraakgebruik van videofielen wordt dit verlies aan detail in donkere gebieden ‘zwarte verliefdheid’ genoemd.

Het mooie van biasverlichting is dat het ons het beste van twee werelden geeft. Door een bleke halo achter het tv-scherm te werpen, kunnen bias-lichten u voldoende licht rond het beeld geven om donkere of grijze gebieden er donkerder uit te laten zien dan zonder het bias-licht. Maar omdat bias-lampen het licht niet direct op het scherm schijnen, verbergen ze de details in de schaduwen niet.

Zorgvuldige kalibratie van uw bias-lampen is de sleutel tot het versterken van het schijnbare contrast van uw tv zonder donkere gebieden te verpletteren. Idealiter zouden de bias-lichten net genoeg moeten worden gedraaid om het waargenomen contrast te verbeteren, maar vóór het punt waarop u details begint te verliezen. Volgens sommige experts mogen uw bias-lampen niet meer dan 10 procent van het licht afwerpen dat uw tv-scherm doet.

Bias TV-verlichting kan vermoeide ogen verlichten

Je bent je ogen flink aan het trainen als je naar een helder tv-scherm kijkt in een pikdonkere kamer. Nogmaals, How-To Geek gaat veel gedetailleerder in op het waarom, maar om dingen te vereenvoudigen, laten we zeggen dat wanneer je naar een heldere tv kijkt in een donkere kamer, je pupillen groter worden om je algehele donkere omgeving aan te passen, ondanks het feit dat je focust op een helder beeld. Het resultaat: oogvermoeidheid, in de vorm van pijnlijke, tranende ogen, wazig zien, hoofdpijn of zelfs een zere nek en schouders (zegt de Mayo Clinic).

Door een schemerige halo rond uw tv-scherm te werpen, kunnen biaslampen het algehele lichtniveau in de kamer verhogen zonder uw foto’s uit te blazen, waardoor uw pupillen net genoeg pauze hebben om vermoeide ogen op afstand te houden.

Bias-lampen zijn geweldig voor computermonitoren

Het tv-scherm in uw woonkamer is niet het enige scherm dat baat kan hebben bij biasverlichting. Als je de hele dag naar een computerscherm kijkt, kan een bias-licht wonderen doen voor je ogen, vooral als je in een donker kantoor werkt. En als je een pc-gamer bent die op zoek is naar wat extra onderdompeling, zoek dan naar een biasverlichtingssysteem dat kan worden gesynchroniseerd met een desktopsysteem.

6500K is het magische (kelvin) getal

Helderheid is slechts één factor als het gaat om biasverlichting; kleur is een andere, en het is cruciaal.

Als u hetzelfde beeld op uw scherm wilt zien als de makers van uw favoriete films en tv-programma’s, is het laatste wat u wilt doen de kleuren op het scherm vervormen. Maar als uw bias-lampen rood, geel, blauw, groen of een andere kleur zijn dan een precieze wittint, dan is dat precies wat u doet. Als je bias-licht te warm is (denk aan rood), zal het beeld op je scherm er koeler (blauwer) uitzien dan zou moeten, en vice versa.

Vraag een willekeurige professionele tv-kalibrator en zij zullen u vertellen dat bias-lampen voor tv’s moeten worden afgestemd op een kleurtemperatuur van ongeveer 6500K (of, om preciezer te zijn, op het D65-kleurpunt), wat ruwweg kan worden omschreven als de kleur daglicht op een wazige dag.

Waarom 6500K? Want dat is de kleurtemperatuur die de video-industrie gebruikt als standaard voor hoe ‘wit’ eruitziet. Door de 6500K-standaard te gebruiken, kunnen videografen en filmmakers er redelijk zeker van zijn dat (bijvoorbeeld) de specifieke tint van een gele auto in een scène er op uw tv dezelfde tint geel uitziet als in hun camera’s en monitoren.

Als u op zoek bent naar een bias-licht, zorg er dan voor dat u er een kiest die zegt dat het een 6500K-kleurtemperatuurmodus heeft; het is de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat uw bias-licht de kleuren op uw scherm niet afwerpt.

Sommige bias-lampjes kunnen synchroniseren met uw scherm

Als u op zoek bent naar een effect waardoor uw tv-scherm eruitziet alsof het zich uitstrekt tot aan de muur, overweeg dan een zogenaamd ‘responsief’ biasverlichtingssysteem.

Biaslampen die synchroniseren met uw tv doen dit op verschillende manieren. Sommigen van hen maken verbinding via HDMI, in wezen tussen een videobron en uw tv. Het is een van de nauwkeuriger manieren om bias-lichten te synchroniseren met uw tv-beeld, maar het kan ook leiden tot compatibiliteitsproblemen met HDCP-beveiligde video, en u kunt worden beperkt door het aantal HDMI-ingangen dat uw bias-lichten bieden. Als hij maar één HDMI-ingang heeft, moet je kiezen of je hem wilt gebruiken met bijvoorbeeld je Ultra HD Blu-ray-speler, je mediastreamer, je gameconsole of je settopbox.

Een andere methode om bias-lampen met uw tv te synchroniseren, is door uw computer als tussenpersoon te gebruiken, waarbij de lichten worden gesynchroniseerd met video op uw pc of Mac die vervolgens wordt gespiegeld op uw tv. Het synchroniseren van biasverlichting via uw computer kan net zo nauwkeurig zijn als via HDMI, maar het spiegelen van video op uw desktop- of laptopcomputer kan een omslachtig proces zijn. En net als bij HDMI kunnen kopieerbeveiligingsschema’s het werk opvoeren als het gaat om het synchroniseren van bias-lichten met video op uw computer.

Een derde methode om uw tv-beeld te synchroniseren met bias-verlichting is door een camera te gebruiken om het scherm te scannen. De camera kan op je tv worden gemonteerd en onder een hoek worden geplaatst, zodat hij een goed beeld van je scherm krijgt, of hij kan voor je set worden geplaatst, bijvoorbeeld op een salontafel. Als u een camera gebruikt om uw bias-lichten te synchroniseren, worden kopieerbeveiliging en HDMI-ingangen omzeild, omdat de camera alles kan scannen wat op uw scherm verschijnt. Dat gezegd hebbende, moet je omgaan met de ergernis van het installeren van een camera op je tv of ergens in je woonkamer, en de precisie van de lichtsynchronisatie kan inferieur zijn in vergelijking met synchronisatie via HDMI of computer.

Het maakt niet uit welke methode voor het synchroniseren van een bepaalde responsieve bias-verlichtingsopstelling wordt gebruikt, vertraging is meestal een factor, met gesynchroniseerde bias-lichten vaak een beat of zo achter wat er op uw tv-scherm staat.

Onthoud ook alles wat we zojuist hebben gezegd over 6500K en het behouden van de integriteit van de kleuren op uw scherm. Onnodig te zeggen dat responsieve biasverlichting dat allemaal uit het raam gooit, waarbij de pulserende kleuren allerlei soorten ravage aanrichten met de kleuren op de foto, om nog maar te zwijgen van de afleiding die responsieve lichten veroorzaken.

Onze nieuwste beoordelingen van biasverlichting

0 Shares:
You May Also Like