Bestanden herstellen die zijn verwijderd tijdens knippen en plakken op Mac

De knipfunctie op Mac is superhandig, maar het is ook een supergemakkelijke manier om snel bestanden te verliezen als je niet voorzichtig bent. Als u een bestand knipt en vergeet het te plakken voordat u een ander bestand kopieert of knipt, is het oorspronkelijke bestand meestal verdwenen.

Deze gids helpt u bij het herstellen van bestanden die verloren zijn gegaan door knippen en plakken op een Mac. U zult ook een beter begrip hebben van de knipfunctie en de krachtige klembordfunctie, en wat u moet doen als deze componenten tegen u werken. Lees verder.

Wat betekent knippen op een Mac

“Knippen” (CMD + X) is een functie die geselecteerde inhoud verwijdert en opslaat in het “klembord”. Een klembord is een virtuele opslagmap die de inhoud bevat die u onlangs hebt geknipt. Je kunt deze inhoud ergens anders “plakken” (CMD + V), en Mac haalt het van het klembord.

Het klembord kan slechts één item tegelijk bevatten. Als u een ander stuk inhoud knipt of kopieert, wordt het huidige item op het klembord vervangen door die nieuwe inhoud.

De opdracht “Verwijderen” daarentegen verwijdert geselecteerde inhoud en slaat deze niet op op het klembord. Met andere woorden, het klembord is het enige functionele verschil tussen knippen en verwijderen. In plaats daarvan stuurt de detele-functie een bestand naar de Prullenbak (gelukkig kun je nog steeds bestanden herstellen uit de Prullenbak op een Mac, zelfs nadat je deze hebt leeggemaakt).

Hoe geknipte bestanden op een Mac te herstellen

De functie Knippen wordt niet alleen gebruikt voor inhoud op de pagina, zoals tekst en afbeeldingen, maar kan ook worden gebruikt voor het ordenen van bestanden in de Finder. U kunt bijvoorbeeld bestanden op een Mac knippen en plakken in verschillende mappen. Dit is handiger dan een bestand naar een map te kopiëren en terug te gaan naar de oorspronkelijke locatie om het te verwijderen.

Het is echter gemakkelijk om per ongeluk een bestand te knippen, vooral wanneer u een zone hebt uitgeschakeld. Gelukkig zijn er manieren om geknipte bestanden op een Mac te herstellen:

Methode 1: Gebruik de functie “Ongedaan maken” (Command + Z)

De functie “Ongedaan maken” (CMD + Z) werkt ook voor meer dan alleen inhoud op de pagina. Zolang je in de map blijft waar je per ongeluk je bestand hebt geknipt, kun je het knippen ongedaan maken en zelfs kopiëren en plakken ongedaan maken met (CMD + Z).

Methode 2: Zoek naar uw bestand op het klembord

Als (CMD + Z) niet werkt, kun je het klembord op je Mac openen. Open Finder en klik op Bewerken > Klembord tonen. Er verschijnt een venster met de inhoud die u hebt geknipt/gekopieerd.

macOS Klembord-venster

macOS biedt ook een “secundair klembord”, dat letterlijk als een extra klembord fungeert. U kunt nog een set geknipte/gekopieerde inhoud met alleen tekst opslaan zonder de originele inhoud op het eerste klembord te vervangen. Druk op (CTRL + K) om de inhoud te knippen en (CTRL + Y) om deze te plakken.

Methode 3: Herstel uw gesneden bestand vanaf een Time Machine-back-up

Als u een bestand knipt of kopieert, vervangt het alles wat op uw klembord staat. Zodra dit gebeurt, is het verdwenen en kun je de geschiedenis van het klembord op een Mac niet meer herstellen. Maar als u Time Machine hebt ingeschakeld, hebt u toegang tot een eerdere versie of “snapshot” van de map die uw bestand nog steeds bevatte. Vervolgens kunt u het bestand uit die momentopname halen en ergens anders opslaan.

In dit gedeelte wordt ervan uitgegaan dat u Time Machine kon instellen voordat u uw bestand knipte. Als u geen Time Machine-back-up hebt om van te herstellen, ga naar methode 4.

Stap 1. Open Systeemvoorkeuren > Time Machine.
Time Machine-pictogram in het venster Systeemvoorkeuren

Stap 2. Zorg ervoor dat het selectievakje naast “Toon Time Machine in menubalk” is aangevinkt en sluit vervolgens het venster.
Time Machine-instellingen

Stap 3. Open Finder en navigeer vervolgens naar de map waarin u per ongeluk uw bestand hebt geknipt. Navigeer bijvoorbeeld naar de map Bureaublad als u geknipte bestanden van uw bureaublad wilt herstellen. Klik vervolgens in de menubalk op de knop Time Machine > Enter Time Machine.
Enter Time Machine-knop

Stap 4. Gebruik de pijlen aan de rechterkant van het scherm om een ​​momentopname te vinden die uw bestand bevat. Klik vervolgens op uw bestand en klik op ‘Herstellen’.
Bestand knippen in Time Machine

Methode 4: Herstel uw gesneden bestand met behulp van software voor gegevensherstel

Als u Time Machine niet vooraf had ingesteld, kunt u uw gesneden bestand alleen herstellen door software voor gegevensherstel te gebruiken. Laat het me uitleggen – uw bestand bestaat nog steeds in het bestandssysteem, maar het is niet toegankelijk via de Finder (en het is gemarkeerd voor verwijdering). Met software voor gegevensherstel kan de gebruiker gegevens uit het bestandssysteem halen en weer toegankelijk maken.

Voor dit artikel gebruiken we Disk Drill. We hebben het gebruikt om gegevensherstel te demonstreren voor tal van verschillende bestandstypen en met verschillende apparaten. We hebben er tot nu toe veel succes mee gehad, en het is heel gemakkelijk te gebruiken, dus onze lezers hebben er meestal geen probleem mee om het te volgen. U kunt het als volgt gebruiken om uw geknipte bestand te herstellen:

Stap 1. Downloaden en installeer Disk Drill.

Stap 2. Start Disk Drill (Finder > Toepassingen).
Disk Drill app in de Finder Applications map

Stap 3. Selecteer uw systeemschijf (meestal aangeduid als “Apple SSD”) en klik op “Zoeken naar verloren gegevens”. Als u per ongeluk een bestand van een ander opslagapparaat knipt, selecteert u dat.
Disk Drill schijf selectie scherm

Stap 4. Je kunt wachten tot Disk Drill zijn scan voltooit of onmiddellijk klikken op “Gevonden items bekijken” (Disk Drill zal doorgaan met het invullen van de resultaten als het nieuwe gegevens vindt).
Disk Drill scanscherm

Stap 5. U kunt de zoekbalk gebruiken om uw bestand sneller te vinden (u kunt zoeken op naam of extensie), of u kunt de resultaten filteren op bestandstype met behulp van de opties in de linkerzijbalk.
Disk Drill zoekbalk en filterzijbalk

Stap 6. Om een ​​voorbeeld van uw bestand te bekijken en ervoor te zorgen dat u de juiste hebt, plaatst u de muisaanwijzer rechts van de bestandsnaam en klikt u op de oogknop die verschijnt.
Disk Drill cut-bestand voorbeelddemonstratie

Stap 7. Vink de vakjes aan naast het bestand dat u wilt herstellen en klik vervolgens op “Herstellen”.
Disk Drill bestand selectie kolom

Stap 8. Selecteer een doelmap voor het herstelde bestand en klik vervolgens op “OK”. We raden aan om een ​​opslagapparaat (zoals een USB-stick) aan te sluiten en het bestand daar op te slaan om overschrijven te voorkomen.
Dialoogvenster Disk Drill opslaan bestand

Disk Drill Basic voor Mac biedt niet: free data herstel. Het biedt echter wel free onbeperkte preview, zodat u er in ieder geval zeker van kunt zijn dat uw gegevens er nog zijn en door u kunnen worden gered. Er zijn free software voor gegevensherstel die er is, maar ze hebben allemaal hun eigen beperkingen. Probeer het op eigen risico.

0 Shares:
You May Also Like