Beoordeling Grado GW100 v2 Bluetooth-koptelefoon: een draadloos wonder

grado gw100 lifestyle

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Schoon, helder, open geluidUitstekende toonbalansBreed geluidsbeeld, geweldige beeldvormingSupercomfortabel voor langere luistersessies

nadelen

Geen vermindering van omgevingsgeluid Harde koffer kost extra

Ons oordeel

Grado’s eerste Bluetooth-koptelefoon klinkt fantastisch en is supercomfortabel, maar biedt geen ANC of akoestische isolatie, dus hij is niet geschikt voor lawaaierige omgevingen.

In 1950 begon Joseph Grado met het maken van cartridges voor grammofoons aan zijn keukentafel in Brooklyn, NY. Toen hij eenmaal de grenzen van die tafel had overschreden, verhuisde hij de operatie naar een meer professionele locatie in de buurt en richtte in 1953 Grado Labs op. Nu, drie generaties later, is het bedrijf nog steeds in familiebezit en wordt het bedrijf nog steeds hoog aangeschreven phono-cartridges. als koptelefoon, die in 1991 met de hand aan de productcatalogus werd toegevoegd op de locatie in Brooklyn.

De GW100 is Grado’s eerste draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 2018 en werd onlangs geüpgraded naar versie 2. Het bedrijf sneed geen bochten en nam de tijd om het geluid precies goed te krijgen, en het resultaat was de moeite meer dan waard.

Functies

De GW100 v2 is een lichtgewicht, on-ear, open-back ontwerp met schuimrubberen oorkussens en die kenmerkende, enigszins retro Grado-styling. Het bevat speciaal ontworpen dynamische drivers van 44 mm in een fijn afgestemde behuizing. Bovendien beweert het bedrijf de geluidslekkage van het oorstuk met open achterkant met 60 procent te hebben verminderd door zorgvuldige plaatsing van printplaten en andere interne componenten.

grado gw100 met speler

De frequentierespons is gespecificeerd om zich uit te strekken van 20Hz tot 20kHz (geen tolerantie gegeven), en de drivers in elke unit zijn afgestemd op elkaar binnen 0,1dB. En ze kunnen veel luid spelen – tot 99,8 dB SPL vanaf 1 mW.

Dit is de eerste Bluetooth-koptelefoon die ik ben tegengekomen die niet ook actieve ruisonderdrukking (ANC) biedt. Volgens Grado kan ANC de geluidskwaliteit verslechteren – wat zeker geldt voor veel maar niet alle koptelefoons die ik heb getest – dus besloot het bedrijf het helemaal weg te laten.

In plaats daarvan richtte Grado zich op het bieden van de best mogelijke Bluetooth-ervaring. De GW100 v2 implementeert Bluetooth-versie 5.0 (in tegenstelling tot 4.2 in de originele GW100) met ondersteuning voor de aptX-, AAC- en SBC-codecs. Het kan tot 10 meter (33 voet) afstand van het bronapparaat werken dankzij een verbeterde antenne.

De bijgewerkte 850mAh-batterij laadt op in twee uur en biedt tot 40 uur speeltijd, gebaseerd op een volume-instelling van 50 procent. Andere upgrades zijn een USB-C-oplaadaansluiting in plaats van micro-USB (goede zet!).

Naast het weglaten van ANC, is dit de enige draadloze hoofdtelefoon die ik ben tegengekomen zonder een draagtas met harde schaal. Je kunt er een van Grado kopen voor $ 39,95, wat de kosten op $ 288,95 brengt voor wat je zou krijgen met zowat elke andere vergelijkbare hoofdtelefoon.

grado gw100-bedieningselementen

Gebruikersomgeving

Alle bedieningselementen en aansluitingen bevinden zich in de onderste helft van het linkeroorstuk. De aan/uit- en volume omhoog/omlaag-knoppen zijn fysiek verschillend, waardoor ze gemakkelijk op het gevoel te vinden zijn. Naast hun primaire taken vervullen zij ook andere taken. De aan / uit-knop start ook Bluetooth-koppeling, speelt en pauzeert het afspelen van muziek, beantwoordt en hangt telefoongesprekken op en activeert de stemassistent van de telefoon, terwijl de volume omhoog/omlaag-knoppen ook naar het volgende of vorige nummer gaan.

Zoals eerder vermeld, wordt een USB-C-poort gebruikt om de batterij op te laden, en met een 3,5 mm-aansluiting kun je de GW100 v2 aansluiten op een audiobron met een standaard audiokabel (die wordt meegeleverd, samen met een oplaadkabel). In dat geval heeft de hoofdtelefoon een nominale impedantie van 32 ohm.

Een tweekleurige LED naast de 3,5 mm-aansluiting geeft de oplaad-/batterijstatus en Bluetooth-koppeling aan. Ten slotte legt een verborgen microfoon uw stem vast voor telefoongesprekken of spraakopdrachten.

Prestatie

De GW100 v2 is supercomfortabel – zeer licht van gewicht met een lage klemdruk. Omdat het een on-ear ontwerp is met schuimrubberen oorkussens, biedt het geen passieve isolatie van omgevingsgeluid, wat betekent dat je het volledige potentieel niet kunt horen in een lawaaierige omgeving.

Een klein ergonomisch probleem zijn de dunne draden die uit beide uiteinden van de hoofdband komen en aansluiten op de oorstukken. Toen ik de koptelefoon op- en afzette, dacht ik dat er een kans was dat ik per ongeluk met mijn vingers tegen de draden zou slaan en hun verbinding zou verbreken. Ik denk dat het een relatief kleine kans is, maar het is iets dat mijn aandacht trok.

Zoals gewoonlijk luisterde ik naar een verscheidenheid aan muziek uit Tidal’s Master-bibliotheek met lossless high-res nummers op mijn iPhone XS. De eerste was “Sleeping on My Dreams” van Jacob Collier’s , die een behoorlijk diepe synthbas bevat. De GW100 v2 produceerde een zeer open geluid met een uitstekende beeldvorming en een breed geluidsbeeld. De synthbas was goed gedefinieerd en overvloedig, en de zang was helemaal vooraan waar het zou moeten zijn.

Met het recente overlijden van jazzlegende Chick Corea, moest ik naar een van zijn klassieke deuntjes luisteren, dus zette ik “500 Miles High” op met zijn band Return to Forever. Chick op elektrische piano, Stanley Clarke op bas, Airto Moreira op drums, Joe Farrell op sax en Flora Purim op zang – man, wat een line-up!

grado gw100 terug

De GW100 v2 had een mooi, open geluid met een brede soundstage en geweldige beeldvorming. Elk instrument was duidelijk afgebakend, hoewel de bas misschien een beetje onduidelijk was en de piano meer naar voren stond tijdens andere solo’s die ik liever had gehad. Beide observaties waren waarschijnlijk te wijten aan de mix in plaats van aan iets dat de hoofdtelefoon aan het doen was. (Ik heb dit bevestigd tijdens mijn vergelijkingen; meer in een oogwenk.)

Een van mijn favoriete bigbands op de middelbare school was het Don Ellis Orchestra. Ik vond slechts één van zijn albums in lossless Master-kwaliteit op Tidal, dus ik luisterde naar “Sporting Dance”, een levendig deuntje met ongelooflijke duellerende trombonesolo’s. Zoals ik inmiddels gewend was, had de GW100 v2 een wijd open geluid met een goede toonbalans en beeldvorming, en de trombones waren zeer goed weergegeven en gescheiden in de stereomix.

De laatste tijd heb ik echt genoten van Lee Ritenour’s solo gitaarwerk op . Het titelnummer bevat briljant spel op bewerkte elektro-akoestische gitaar, die meestal uitstekend klonk op de GW100 v2. Het lage middenbereik leek een beetje dik, wat de mix had kunnen zijn. Verder klonk de gitaar lekker rijk.

Voor wat countryrock luisterde ik naar “It’s ‘Cause I Am” van Callista Clark van haar album. Het is een dichte, bevredigende mix, die geweldig klonk op de GW100 v2. Het had een open geluid met veel bas – misschien een beetje te veel, maar niet aanmatigend.

grado gw100 plat

Terwijl ik in Tidal op zoek was naar klassieke muziek, kwam ik een album met tromboneconcerten tegen met de titel trombonist PK Svensen en het Malmö Symfoniorkester uit Zweden. Het album is opgenomen door de beroemde ingenieur Morten Lindberg voor zijn high-res audiolabel 2L, en de opnamekwaliteit is duidelijk zichtbaar. Het was superschoon op de GW100 v2, met een wijd open geluid, geweldige beeldvorming, uitstekende weergave van de trombone en duidelijk afgebakende orkestsecties.

Het orkest is relatief bescheiden van formaat, dus voor iets groters wendde ik me tot een van mijn favoriete symfonische stukken aller tijden, ‘Pines of the Appian Way’, het vierde deel van Respighi’s . Er zijn veel geweldige opnames van dit enorme symfonische toongedicht; in dit geval koos ik voor het Philadelphia Orchestra onder leiding van Riccardo Muti. Zoals ik eerder had gehoord, had de GW100 v2 een groot, open geluid met een breed geluidsbeeld en een uitstekende beeldvorming. Bovendien deed het dynamische bereik van de hoofdtelefoon het stuk volledig tot zijn recht, dat van een fluistering naar een brul groeit.

Vergelijking met Cleer Flow II en DALI IO-6

Helaas had ik tijdens deze review geen andere open-back koptelefoon bij de hand om te vergelijken met de GW100 v2. Qua kosten kwam ik het dichtst in de buurt van de Cleer Flow II ($ 199,99) en DALI IO-6 ($ 499). Beide zijn over-ear, closed-back, draadloze Bluetooth-koptelefoons, en beide bieden actieve ruisonderdrukking en passieve isolatie met oorkussens die de oren afsluiten. (DALI biedt ook de IO-4, die geen ANC biedt en voor $ 399.)

Ik luisterde naar elk nummer op alle drie de koptelefoons en zorgde ervoor dat het ANC op de Flow II en IO-6 was gedeactiveerd. Zoals je zou verwachten met gesloten, over-ear ontwerpen, was het geluid van de Cleer en DALI veel meer “in” mijn hoofd met een kleiner geluidsbeeld. De Flow II had nog steeds een heldere, open geluidskwaliteit maar met iets minder bas dan de GW100 v2.

De IO-6 had een warmer, rijker, romiger geluid dan de andere koptelefoons, met een enigszins gesloten, overbelaste kwaliteit op sommige nummers. De bas was zeker meer uitgesproken dan op de Flow II en misschien zelfs iets meer dan de GW100 v2. Ook bevestigde ik dat Chick Corea’s piano inderdaad te vooruitstrevend was gemixt tijdens andere solo’s op ‘500 Miles High’.

grado gw100 schoonheid

De GW100 v2 is de meest comfortabele van de drie, vooral voor lange luistersessies, dankzij de lage klemdruk en on-ear schuimrubberen oorkussens. De Flow II heeft een even uitstekend geluid, maar de oorkussens zijn te klein voor mijn relatief grote oren, waardoor ze een beetje lastig te plaatsen zijn. Ook is de klemdruk te hoog voor langdurig comfort. De IO-6 heeft grotere oorkussens en een lagere klemdruk, waardoor hij comfortabeler is om gedurende langere tijd te dragen.

Waar het op neerkomt:

Jarenlang heb ik de Sennheiser HD 414 SL on-ear, open-back hoofdtelefoon in mijn thuisopnamestudio gebruikt en ik vond het geluid erg goed. De Grado GW100 v2 voelt en klinkt ongeveer hetzelfde als mijn geliefde Sennheiser, met een schoon en open geluid, een breed geluidsbeeld, haarscherpe beeldvorming en een uitstekende toonbalans van diepe bas tot heldere middentonen tot luchtige hoge tonen. Voeg draadloze Bluetooth-mogelijkheden toe en je hebt een winnaar.

Het belangrijkste voorbehoud is dat het absoluut geen vermindering van omgevingsgeluid biedt, hetzij met actieve ruisonderdrukking of passieve isolatie. Grado heeft er bewust voor gekozen om ANC weg te laten om de geluidskwaliteit te behouden, wat heel redelijk is. Het bedrijf besloot ook voor een open-back, on-ear-ontwerp te gaan, wat een goed deel is van de reden waarom het geluid zo open is. Het nadeel is dat uw luisterervaring aanzienlijk zal verslechteren in een lawaaierige omgeving.

Met $ 249 is de prijs zeker niet uit de pas voor dit kwaliteitsniveau. Aan de andere kant moet je nog eens $ 40 betalen voor een draagtas met harde schaal, die wordt meegeleverd met zowat elke andere hoofdtelefoon die ik ken, waardoor de prijs dicht bij $ 290 komt. De Cleer Flow II klinkt bijna net zo goed voor $ 200 (zij het met een beetje minder bas en een smallere soundstage), en het biedt ANC en goede passieve isolatie, maar het is veel minder comfortabel dan de GW100 v2.

Als je een geweldig klinkende, supercomfortabele Bluetooth-koptelefoon wilt, uitsluitend voor stille omgevingen, raad ik de Grado GW100 v2 ten zeerste aan.

0 Shares:
You May Also Like