Beheers je Android TV met deze 25 tips

Android TV home screen

Hoewel het misschien niet de naamsbekendheid van Roku of Fire TV heeft, is Android TV van Google een belangrijke speler geworden in streaming.

Google zegt dat zijn besturingssysteem nu op meer dan 110 miljoen apparaten draait. Die omvatten smart-tv’s van Sony, TCL en Hisense, samen met streaming-spelers zoals de Nvidia Shield TV, TiVo Stream 4K en het Walmart Onn Streaming Device.

Toch durf ik te wedden dat de meeste gebruikers niet ten volle profiteren van hun Android TV-apparaten, omdat veel van de beste functies van het platform een ​​beetje uit het zicht zijn weggestopt. Deze gids helpt je het meeste uit je Android TV-apparaat te halen met snellere manieren om te navigeren, dingen te vinden om naar te kijken en je entertainmentconfiguratie aan te passen:

Wat is Android TV?

Voor alle duidelijkheid: deze handleiding behandelt apparaten waarop Android TV wordt uitgevoerd, wat enigszins los staat van apparaten waarop Google TV wordt uitgevoerd (zoals de nieuwste Chromecast). Hoewel Android TV en Google TV hetzelfde onderliggende besturingssysteem hebben, dezelfde apps ondersteunen en veel van dezelfde functies delen, hebben ze ook verschillende startschermen en instellingenmenu’s. (Vooral voor Google TV hebben we een aparte lijst met tips.)

Weet u niet zeker welk apparaat u heeft? Als uw startscherm bovenaan het tabblad ‘Live’ of een rij ‘Topkeuzes voor u’ boven uw hoofdapp-lijst staat, is dat Google TV. Als u in plaats daarvan een lijst met favoriete apps ziet, gevolgd door afzonderlijke rijen met inhoud voor elke app, is dat Android TV.

Uw Android TV-startscherm ordenen

Een app verplaatsen op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Stel uw favorieten in: Door uw favoriete apps in de bovenste rij van het startscherm te plaatsen, kunt u enorm veel tijd besparen, en het is zeker de moeite waard om de minuut of twee van de installatie die het vereist, te doen:

Om nieuwe apps aan de lijst toe te voegen, scrolt u naar het einde van de rij en drukt u op de knop +. Om een ​​app te verplaatsen of te verwijderen, houdt u de selectieknop lang ingedrukt.

Voeg “Kanaal” rijen toe: Een van de beste functies van Android TV is de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf het startscherm door inhoud van verschillende apps te bladeren. Nog beter, je kunt deze rijen aanpassen zodat alleen de apps worden weergegeven die je het belangrijkst vindt:

Scrol naar de onderkant van het startscherm en selecteer ‘Kies kanalen’. Schakel in het zijbalkmenu de aanbevelingen in die u op het startscherm wilt zien. (Houd er rekening mee dat sommige apps aparte rijen bieden voor films, tv-programma’s en aanbevolen inhoud.)

Herschikken “Kanaal” rijen: Nadat u uw startschermrijen heeft geselecteerd, verplaatst u ze door naar links van een rij te scrollen en vervolgens op de knop “Verplaatsen” te drukken. (U kunt ook snel rijen verwijderen door naar de knop “Verwijderen” te scrollen.)

Een zenderrij verplaatsen op Android TV

Jared Newman / Gieterij

“Volgende afspelen”-items toevoegen of verwijderen: Bepaalde apps op Android TV voegen automatisch films of programma’s toe aan de rij ‘Volgende afspelen’ op het startscherm terwijl u ze bekijkt, maar u kunt deze lijst ook automatisch beheren:

Verwijder items door lang op te drukken en ‘Verwijderen uit volgende afspelen’ te selecteren. ).

Kanaalrijen aanpassen op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Apps op afstand installeren: In plaats van door de Google Play Store op uw tv te navigeren, kunt u vanuit elke webbrowser apps naar uw Android TV-apparaat sturen. Ga gewoon naar de Google Play Store, zoek naar een app en selecteer op de app-lijstpagina ‘Installeren’. Kies je Android TV-apparaat uit de lijst en de app verschijnt even later op je tv.

Genre zoeken op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Stembediening gebruiken: Met Google Assistent op Android TV kun je snel naar inhoud zoeken, films of programma’s starten en afstemmen op specifieke livekanalen. Probeer op de spraakknop op uw afstandsbediening te drukken en de volgende opdrachten te gebruiken:

“Horloge [show name] Aan [streaming service]”Afstemmen op “[live channel name].” (Werkt met YouTube TV, Sling TV en Philo.) “Laat me komediefilms uit de jaren 80 zien.” “Laat me komedies zien op [streaming service].”“Laat me films zien met [actor/director name].””Launch [app name].’ ‘Drie minuten vooruitspoelen.’ ‘Waar moet ik naar kijken?’

Bekijk je lijst met apps: Afhankelijk van uw Android TV-versie, haalt u de volledige lijst met apps op door naar het tabblad “Apps” te scrollen of door op de knop “Alle apps” in uw favorietenrij te klikken. Bij sommige Android TV-afstandsbedieningen kunt u ook lang op de startknop drukken om de volledige lijst met apps te bekijken.

Als die opties niet efficiënt genoeg zijn, installeer dan ATV Launcher en voeg het toe aan de voorkant van je favoriete apps-rij. Zo heb je met één klik toegang tot al je apps.

De volledige app-lijst op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Snel schakelen tussen apps (alleen Shield TV): Dubbeltik op de startknop van je afstandsbediening om een ​​lijst met recente apps weer te geven. Verwijder apps uit deze lijst door naar beneden te scrollen naar de “X” -knop eronder.

Casten vanaf je telefoon: Alle Android TV-apparaten hebben Chromecast ingebouwd, zodat u video’s en muziek kunt starten vanaf uw telefoon, tablet of browser. Tik gewoon op het Cast-pictogram in ondersteunde apps (vrijwel elke grote streamingdienst ondersteunt dit) en selecteer vervolgens uw Android TV-apparaat in het afspeelmenu.

Casten naar Android TV

Jared Newman / Gieterij

Een slimme luidspreker aansluiten: Met een Google- of Nest-smartspeaker kun je je Android TV-apparaat ook hands-free. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hey Google, kijk eens’ [show name].” Gebruik vervolgens opdrachten als ‘Hey Google, pauzeer’ of ‘Hey Google, terugspoelen’.

Als je hier problemen mee hebt, probeer dan “on .” toe te voegen [streaming device name]” toe aan uw spraakopdracht. Je kunt ook de Google Home-app voor iOS of Android gebruiken om je Android TV-apparaat een naam te geven die gemakkelijk te zeggen is.

Gebruik je telefoon als afstandsbediening: Selecteer in de Google Home-app voor iOS of Android uw Android TV-apparaat en klik vervolgens op de knop “Remote”. Na een eenmalig koppelproces kun je je tv bedienen via een virtuele afstandsbediening op je telefoon.

Android TV virtuele afstandsbediening

Jared Newman / Gieterij

Stel uw volglijst in op Android TV

Veel Android TV-apparaten bevatten nu een sectie met de naam ‘Ontdekken’, waar u nieuwe programma’s kunt vinden om te bekijken en ze aan uw volglijst kunt toevoegen. Hier leest u hoe u er het beste van kunt maken:

Voeg aanbevelingen toe aan de volglijst: Selecteer een programma op het tabblad Ontdekken en selecteer vervolgens ‘Volglijst’. Of druk lang op een programma en selecteer ‘Toevoegen aan volglijst’.

Menu ontdekken op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Toevoegen van internet: Vreemd genoeg kun je geen programma’s uit zoekresultaten toevoegen aan de volglijst op Android TV. Maar als u op Google zoekt in uw webbrowser, kunt u ‘Wil ik kijken’ selecteren en ze verschijnen in uw Android TV-volglijst.

Toevoegen vanaf mobiel: Met de Google TV-app voor iOS of Android kun je films of programma’s opzoeken en aan je kijklijst toevoegen.

Krijg betere aanbevelingen: Om het gedeelte Ontdekken relevanter te maken, zoekt u de knop ‘Uw aanbevelingen verbeteren’, die zou moeten verschijnen in het gedeelte ‘Topkeuzes voor u’. Hiermee wordt een reeks films en shows weergegeven die u leuk, niet leuk vindt of kunt overslaan.

Als u deze optie niet kunt vinden, gaat u naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren > Startscherm en selecteert u ‘Inhoudsvoorkeuren’.

Aanbevelingen op Android TV verbeteren

Jared Newman / Gieterij

Filter uw diensten: Om te bepalen welke streamingdiensten op het tabblad Ontdekken verschijnen, scrolt u helemaal naar beneden en selecteert u ‘Services kiezen’. vink vervolgens de services die u wilt zien aan of uit.

Bronnen aanpassen op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Aanpassingen aan Android TV-instellingen

Gegevensverzameling door Google minimaliseren: Ga naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren > Gebruiksdiagnose en schakel deze instelling vervolgens uit om te voorkomen dat Google gegevens verzamelt over uw app-gebruik.

Volgen minimaliseren: Ga naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren > Info > Juridische informatie > Advertenties en selecteer vervolgens ‘Advertentie-ID verwijderen’. Dit stopt niet alle vormen van tracking, maar het verhindert wel een gemakkelijke manier voor apps om een ​​profiel van uw gedrag op te bouwen.

Advertentie-ID-instellingen op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Videovoorbeelden uitschakelen: Schakel autoplay-trailers op het startscherm uit door naar Instellingen> Apparaatvoorkeuren> Startscherm te gaan en vervolgens de schakelaars “Videovoorbeelden inschakelen” en “Videovoorbeelden inschakelen” uit te schakelen.

Bluetooth-hoofdtelefoon aansluiten: Om privé te luisteren op Android TV via een Bluetooth-hoofdtelefoon, ga je naar Instellingen > Afstandsbedieningen en accessoires en selecteer je ‘Bluetooth-accessoires toevoegen’. Zet uw hoofdtelefoon in de koppelingsmodus en volg de aanwijzingen op het scherm.

Bedien uw A/V-apparatuur: Android TV biedt tal van gedetailleerde opties voor het regelen van het volume en de stroomvoorziening van uw tv, soundbar of A/V-ontvanger. De locatie van deze instellingen kan echter per apparaat verschillen.

Probeer eerst naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren > Beeld en geluid te gaan. Vanaf hier ziet u mogelijk de opties “Power Control” en “Volume Control”, samen met een functie “Change IR setup” om de bedieningselementen op uw afstandsbediening in kaart te brengen.

Volumeregeling op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Als je die opties niet ziet, ga dan naar Instellingen > Afstandsbedieningen en accessoires en selecteer vervolgens je afstandsbediening. Vanaf hier ziet u mogelijk opties om uw tv- en audio-instellingen te wijzigen.

Beheer uw opslag: Als je Android TV-apparaat bijna geen opslagruimte meer heeft, maak dan ruimte vrij door naar Instellingen > Apps > Alle apps bekijken te gaan. Dit toont een lijst met alle geïnstalleerde apps samen met de hoeveelheid schijfruimte die ze gebruiken, zodat u gemakkelijk opslagvarkens kunt identificeren. Selecteer een app uit deze lijst en selecteer vervolgens “Verwijderen” om deze te verwijderen.

Opslagruimte vrijmaken op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Extra Android TV-aanpassingen

Stel een Google Foto’s-diavoorstelling in: Als u een Google Foto’s-gebruiker bent, kan uw Android TV-apparaat automatisch persoonlijke foto’s weergeven in de screensaver-modus.

Selecteer in de Google Home-app voor iOS of Android uw Android TV-apparaat, klik op het tandwielpictogram en selecteer Ambient Mode > Google Photos. Selecteer nu een album of kies ‘Familie en vrienden selecteren’ om specifieke mensen te kiezen die je wilt zien.

Afstandsbedieningsknoppen opnieuw toewijzen: Voor gevorderde Android TV-gebruikers is Button Mapper een app die je niet mag hebben, waarmee je je afstandsbediening kunt aanpassen met alternatieve acties en snelkoppelingen. Gebruik het om een ​​specifieke app te starten door lang op de terugknop te drukken, of gebruik de Netflix-knop van je afstandsbediening om in plaats daarvan een andere app te starten.

Knoptoewijzing op Android TV

Jared Newman / Gieterij

Start niet-geoptimaliseerde apps: Apps die niet zijn geoptimaliseerd voor Android TV, verschijnen niet op je startscherm als je ze probeert te sideloaden. Dat is waar een app van derden, Launcher genaamd, van pas komt, omdat deze een lijst geeft van alle apps die je hebt geïnstalleerd en die zijn uitgesloten van het startscherm. U kunt Launcher vervolgens toevoegen aan uw lijst met favoriete apps voor nog snellere toegang.

Heb ik iets gemist? Stuur me een e-mail met je feedback en meld je aan voor mijn Cord Cutter Weekly-nieuwsbrief om elke vrijdag meer streaming-tv-advies te krijgen.

0 Shares:
You May Also Like