Bang & Olufsen Beoplay EQ review: B&O’s beste echte draadloze hoofdtelefoon

Beoplay EQ true wireless headphones with adaptive noise cancellation.

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Kenmerkend B&O-geluid Fantastische audioprestaties in elke modus Uitstekende bouwkwaliteit, ontwerp en materialen. Uitstekende batterijduur

nadelen

Om een ​​consistent solide pasvorm te krijgen, is enige inspanning vereist Ruisonderdrukkende prestaties die inferieur zijn aan die van sommige concurrentenPrijzig, zelfs volgens de normen van echte draadloze hoofdtelefoons

Ons oordeel

De Beoplay EQ is de beste echte draadloze oortelefoon van Bang en Olufsen tot nu toe, hoewel de adaptieve ruisonderdrukking niet toonaangevend is in het echte gebruik.

De Beoplay EQ van Bang & Olufsen is de eerste echte draadloze hoofdtelefoon die niet alleen actieve ruisonderdrukking biedt, maar ook ruisonderdrukking. Hoewel die functie een potentiële game-changer is, moeten kopers er rekening mee houden dat B&O geluidskwaliteit belangrijker vindt dan het isoleren van de luisteraar van de buitenwereld.

Met dat uit de weg, is de Beoplay EQ B&O’s best presterende, best passende, best ontworpen echte draadloze hoofdtelefoon tot nu toe. Het is ook de kleinste die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Het legt de lat op bijna elk gebied hoger dan zijn vorige echte draadloze hoofdtelefoon, inclusief de Beoplay E8 Sport echte draadloze hoofdtelefoon die ik vorig jaar heb mogen proeven.

De Beoplay EQ is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart antraciet, de kleur van mijn recensiepaar en zand. Zoals met alle B&O-producten die ik heb gehad of beoordeeld, zijn de bouwkwaliteit, materialen en afwerking van topklasse. Wat me misschien het meest opviel aan de Beoplay EQ, was de vormfactor. De Beoplay EQ is licht, compact en een van de meest praktische en functionele echte draadloze hoofdtelefoons die ik ben tegengekomen. Het was geen probleem om de behuizing van de Beoplay EQ in een overvolle zak te stoppen.

Beoplay EQ in zandkleur

Een uitstekende Bluetooth-functieset

Bluetooth 5.2 is aan boord en het draadloze bereik was uitstekend. Ik overschreed gemakkelijk 33 voet draadloos bereik. Er is ondersteuning voor zowel de lossy AAC-codec van Apple als de aptX Adaptive-codec van Qualcomm, waarvan de laatste draadloos high-res audio kan leveren met een resolutie tot 24-bit en bemonsteringsfrequenties tot 48 kHz, met een maximale bitsnelheid van 420 Kbps. De Beoplay EQ belooft de laatste acht gekoppelde apparaten te onthouden. Ik heb de Beoplay EQ gekoppeld aan mijn iPhone 12 Pro, twee MacBook Pro’s, een AppleTV 4K en een Astell&Kern Kann digitale audiospeler met hoge resolutie.

Ik kwam een ​​hapering tegen waarbij ik de Beoplay EQ helemaal opnieuw moest koppelen aan mijn iPhone 12 Pro; verder was het koppelen en schakelen tussen apparaten een relatief pijnloze aangelegenheid, zolang je maar goed let op de precieze stappen die B&O vereist.

Beoplay EQ in hun oplaadetui.

De Beoplay EQ heeft een IP54-classificatie voor stof (ze voorkomen dat er voldoende stof binnendringt om de oortelefoons te beschermen) en waterbestendigheid (water gespoten vanuit elke richting). Lees het verhaal op de volgende link voor een uitgebreide uitleg van IP-codes.

B&O’s mobiele app voor iOS en Android is uw commandocentrum voor al uw draadloze Bang en Olufsen-producten. Ik kon zowel mijn Beoplay Portal als Beoplay EQ-hoofdtelefoon via de app beheren.

De app geeft je de realtime status van de batterijniveaus van de oordopjes en hun huidige volume, samen met de mogelijkheid om het huidige nummer te pauzeren, vooruit te gaan of terug te spoelen. De app geeft je verschillende luistermodi om het geluid van de Beoplay EQ af te stemmen op je voorkeur of bronmateriaal. Met de app kun je ook adaptieve ANC instellen en of de Beoplay EQ na 15 minuten inactiviteit automatisch in stand-by moet gaan om de batterij te sparen.

De app verwerkt ook draadloze firmware-updates. Als je toevallig een firmware-update nodig hebt (zoals gebeurde tijdens mijn beoordelingsperiode), wees dan voorbereid op een update van 5 tot 10 minuten; het is geen snel proces.

Een paar keer kreeg ik deze foutmelding op mijn iPhone toen ik de aanraakbedieningen van de B&O probeerde te gebruiken.  ik had

De app is niet zonder eigenaardigheden. Er waren een paar keer dat de app de koptelefoon niet herkende, ook al waren ze verbonden via Bluetooth – een anomalie die verschillende merken echte draadloze koptelefoons en apps plaagt, heb ik ontdekt.

Er waren ook een paar keer dat mijn iPhone wilde dat ik de communicatie tussen de Beoplay EQ en de B&O-app autoriseerde voordat de aanraakbedieningen van de hoofdtelefoon zouden werken.

Eenmaal in een blauwe maan moest ik de Beoplay EQ opnieuw autoriseren naar de iOS-app om de aanraakbediening

Uitstekende batterijduur

De Beoplay EQ levert een uitstekende batterijduur voor een echte draadloze hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Elke oordop heeft een batterij van 85 mAh en de aluminium oplaadcassette bevat nog een batterij van 340 mAh. De oplaadcassette heeft een USB-C-oplaadpoort aan de achterkant en is ook voorzien van Qi draadloos opladen. Een volledige lading duurt ongeveer 90 minuten, terwijl een lading van 20 minuten goed genoeg zou moeten zijn voor een sprint van twee uur.

Je krijgt ongeveer 6,5 uur gebruik met ANC actief, 7,5 uur zonder ANC, en ongeveer 20 totale uren runtime met ladingen van de behuizing. Het rechter oordopje dient als het primaire draadloze apparaat en daardoor raakt de batterij iets sneller leeg dan het linker oordopje. Mijn praktijkervaring kwam heel dicht bij die specificaties en ik maakte me nooit zorgen dat ik genoeg batterijvermogen zou hebben om de Beoplay EQ een hele dag actief te gebruiken. Dat heb ik nooit kunnen zeggen over de Apple AirPods Pro.

In de doos vind je vier siliconen tips, een Comply 200 sporttip en een USB-A naar USB-C oplaadkabel. In tegenstelling tot sommige B&O True Wireless-koptelefoons van de vorige generatie, hebben de siliconen uiteinden wat grip en zijn ze niet zo glad dat ze zo uit je oren glijden. Ik waardeer alle veranderingen die B&O heeft aangebracht. Merk op dat als je de Comply-tips gebruikt, je een lichte verhoging van de bas ervaart, wat kenmerkend is voor dat merk.

Meegeleverde accessoires zijn een USB-A naar USB-C oplaadkabel en vijf paar tips: vier siliconen en

Kristalheldere gesprekken zonder haperingen

De belprestaties van de Beoplay EQ waren fantastisch. Ik heb geen enkele keer een telefoontje gehad waarbij de persoon aan de andere kant van de lijn me niet duidelijk kon horen of me vroeg om dingen te herhalen. Op dezelfde manier kon ik bellers duidelijk horen zonder onverwachte uitval. Het was een genoegen om een ​​product te gebruiken dat gewoon werkte.

Het enige nadeel waar u op moet letten, is de aluminium aanraakinterface van de Beoplay EQ. De platte zijkanten van de rechter- en linkerknoppen reageren op aanraakcommando’s om ruisonderdrukking, afspelen/pauzeren, liedjes en dergelijke in te schakelen. Tijdens een telefoongesprek hangt echter een dwalende vinger op bij de beller.

Detailweergave van de USB-oplaadpoort op de behuizing.

Adaptieve ruisonderdrukking en transparantieprestaties

Adaptieve ruisonderdrukking is natuurlijk een van de kenmerkende kenmerken van de Beoplay EQ. In tegenstelling tot actieve ruisonderdrukking, waarbij microfoons en luidsprekers worden gebruikt om achtergrond- en omgevingsgeluiden te verminderen, is adaptieve ruisonderdrukking iets geavanceerder, omdat het de microfoons en luidsprekers gebruikt om het ruisonderdrukkingsniveau automatisch aan uw omgeving aan te passen. Terwijl ANC de wereld buiten de deur probeert te houden, doet transparantie precies het tegenovergestelde, waardoor je situationeel bewustzijn van je omgeving krijgt, zodat je naderende voertuigen, PA-aankondigingen en dergelijke kunt horen terwijl je ook naar je muziek luistert.

Welke modus ik ook koos, de sonische prestaties van de Beoplay EQ waren griezelig; Ik had het moeilijk om enig verschil in de kwaliteit van de muziekweergave te zien. B&O is geslaagd in haar doel om de muziek op de eerste plaats te zetten. Dat gezegd hebbende, als ruisonderdrukking en transparantie-modi belangrijker voor je zijn, zijn de Beoplay EQ niet absoluut de beste in zijn klasse: Apple’s Airpods Pro presteerde beter dan ze op beide gebieden.

De transparantiemodus van de Beoplay EQ was solide. Ik kon mijn omgeving gemakkelijk onderscheiden met een goede toonbalans, maar er zijn twee gebieden waar de prestaties van de Beoplay EQ achterblijven bij Apple’s AirPods Pro: met de transparantiemodus actief, waren menselijke stemmen oh zo licht verzonken, en het magische gevoel van ruimte die je krijgt via de AirPods Pro was er niet helemaal met de Beoplay EQ.

Detailweergave van de Beopaly EQ-oordopjes in de oplaadcassette.  Merk op hoe onopvallend de zaak is.

Wat betreft adaptieve ruisonderdrukking, de prestaties van de Beoplay EQ waren goed genoeg dat ik grote moeite had om te verstaan ​​wat iemand tegen me zei als ik naar muziek aan het luisteren was met een matig volume. ANC haalde ook de rand van lawaaierige omgevingen; deze hoofdtelefoon is erg goed in drukke straten en kamers met HVAC-ruis.

Ik heb ook een vliegtuigcabine gesimuleerd door het geluid van een vliegtuigcabine in mijn keuken te pompen via mijn Beale Audio-luidsprekers boven het hoofd en het cabinegeluid op te voeren totdat het iets meer dan 95 dB op mijn geluidsdrukniveaumeter bereikte. Het is typisch voor een vliegtuigcabine om 94 dB te halen. Ik stond direct onder de luidspreker en gebruikte de Beoplay EQ in passieve en adaptieve ruisonderdrukkingsmodi en vergeleek deze met de Apple AirPod Pro’s.

De AirPod Pro’s leverden over het algemeen een betere ruisonderdrukkingservaring, waarbij meer geluiden over de frequentieband werden gedempt, behalve de bovenkant. De B&O Beoplay EQ deed het niet zo goed met mid-range frequenties, waardoor meer motorgeluid doorgelaten werd. Ik kreeg de beste prestaties van de meegeleverde Comply 200-isolatieoordopjes.

Dat de Beoplay EQ de AirPods Pro niet heeft onttroond, maakt B&O waarschijnlijk niet uit. Ik heb deze discussie al eerder gehad met vertegenwoordigers van B&O. Dit is een bedrijf dat prat gaat op muzikale prestaties ten koste van alles, en de implementatie van elke ANC-technologie door het bedrijf is aangenomen met als doel de muziek geen schade toe te brengen.

Luistertesten

Ik heb de Beoplay EQ getest met mijn iPhone 12 Pro en Astell&Kern Kann-muziekspeler. Het bronmateriaal omvatte Tidal Masters, verliesvrije bestanden die werden afgespeeld via Apple Music en inhoud die vanaf mijn Roon Nucleus-server werd gestreamd via de Roon-app op mijn iPhone.

Ik moet er rekening mee houden dat, hoewel Qualcomm beweert dat zijn aptX Adaptive-codec achterwaarts compatibel is, ik de Beoplay EQ alleen een vanille-aptX-verbinding met de Kann-speler kon laten starten, niet met aptX HD. Ik kwam soortgelijke – en ergere – problemen tegen tijdens het testen van aptX Adaptive op de PI7 echte draadloze hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins.

Om tijdens elke luistersessie topprestaties van de Beoplay EQ te krijgen, moest ik extra opletten hoe ik de oordopjes in mijn oren plaatste. Als ik het zegel precies goed kreeg, werd ik beloond met een warm, rijk en schoon middenbereik; dynamische en krachtige baslijnen; een knapperige bovenkant; en een gedetailleerde, gestructureerde presentatie in het algemeen. Als de afdichting perfect was, was het kryptoniet voor basprestaties, het middenbereik werd dunner en het geluidsbeeld kromp en verzonken.

Als je deze hoofdtelefoon koopt, leer dan hoe je de oordopjes in je oren kunt draaien en vergrendelen. De truc om een ​​stevige pasvorm te krijgen, ontdekte ik, is door een beetje te draaien en te vergrendelen, zodat het B&O-logo ongeveer rechtop komt te staan ​​en de uitstekende rand van elke knop over de tragus van elk oor zit, dat dikke stukje kraakbeen aan de voorkant van uw buitenoor dat uw gehoorgang gedeeltelijk blokkeert.

Om de juiste pasvorm te krijgen, moet je een beetje draaien en vergrendelen, zodat het B&O-logo ongeveer omhoog komt

Die perfecte afdichting vertaalde zich in een solide maar verre van perfecte pasvorm die de oordopjes op hun plaats hield. Als ik mijn hoofd krachtig heen en weer zou bewegen, zou ik er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat ten minste één van de oordopjes eruit valt. De menselijke anatomie is niet uniform, dus hoe goed een in-ear-koptelefoon in de oren past, verschilt per oren. In mijn ervaring met de Beoplay EQ heeft B&O enorme vooruitgang geboekt op het gebied van pasvorm, comfort en stabiliteit, maar er is ruimte voor het ontwerpteam van B&O om hun spel in dit opzicht te verbeteren.

De Beoplay EQ heeft prima werk geleverd met timbrale nauwkeurigheid. De zang van Adele op “Send my Love to Your New Lover” uit en die van Elaine Paige op “Memory” uit waren raak.

De Beoplay EQ heeft geweldig werk geleverd door een weelderige, intieme presentatie te geven van Patricia Barbers klassieker, “A Taste of Honey”. Het gevoel van ruimte was verteerbaar.

De baslijnen waren solide op elke testtrack die ik gebruikte, hoewel ik een opgeblazen gevoel opmerkte dat niet typerend is voor de strakke bas die ik gewend ben op B&O’s over-the-ear hoofdtelefoons.

beoplay case detail

Gevolgtrekking

Voor mij is de Beoplay EQ de beste echte draadloze hoofdtelefoon van Bang & Olufsen tot nu toe. Het kenmerkende geluid, het luxueuze ontwerp, de solide specificaties, de adaptieve ruisonderdrukking en de uitstekende batterijduur zorgen voor een opwindend totaalpakket. Het is misschien niet de absolute beste in zijn categorie, maar de som der delen maakt het een serieuze overweging waard.

0 Shares:
You May Also Like