Audioengine HD3-luidsprekerreview: goede dingen komen in kleine verpakkingen

audioengine hd3 lifestyle1

Toen mijn vrouw nieuwe desktopluidsprekers nodig had voor haar computerwerkstation, deed ik wat onderzoek en ontdekte al snel dat Audioengine een van de meest gerespecteerde namen in die markt is. Sterker nog, de Audioengine HD3 is klein genoeg om in de krappe ruimtes aan weerszijden van haar computer te passen. Maar zou het goed genoeg klinken voor haar kritische oren? Gelukkig is het antwoord duidelijk “ja”.

Functies

De Audioengine HD3 is een zelfaangedreven systeem dat bestaat uit een paar kleine luidsprekers, die elk slechts 7 x 4,25 x 5,5 inch (HxBxD) meten, die klein genoeg is om te passen waar ze moeten gaan op het bureau van mijn vrouw. Ondanks hun kleine formaat zijn ze behoorlijk fors: de linker (aangedreven) luidspreker weegt 4,0 pond, terwijl de rechter (passieve) luidspreker net iets lichter is met 3,4 pond. De bouwkwaliteit is uitzonderlijk, met 0,7-inch dikke, hoogwaardige MDF-kasten met uitgebreide interne verstevigingen, zwaar geluiddempend materiaal en echt walnootfineer. (Ze zijn ook verkrijgbaar in satijnzwart en hoogglans wit.)

Achter een verwijderbaar magnetisch rooster heeft elke luidspreker een 0,75-inch zijden dome-tweeter met neodymiummagneet en een 2,75-inch aramidevezelwoofer met een speciaal ontworpen spreekspoel. De basreflexkast heeft een aan de voorzijde gemonteerde slotpoort, wat in mijn geval belangrijk was, omdat de luidsprekers in een kleine ruimte zouden worden geplaatst. Alles bij elkaar genomen, is de frequentierespons gespecificeerd om zich uit te strekken van 65Hz tot 22kHz (±2 dB), wat behoorlijk respectabel is voor zo’n kleine luidspreker.

audioengine hd3 terug

Zoals bij de meeste van dergelijke stereoluidsprekersystemen, bevindt alle elektronica zich in één luidspreker – in dit geval de linker – die met een kabel op de andere luidspreker wordt aangesloten. De HD3 levert 15 watt RMS/30W piek per kanaal van een analoge klasse-AB-versterker met een signaal-ruisverhouding van >95 dBA, THD+N van

De HD3 biedt verschillende manieren om een ​​audiosignaal te ontvangen. Omdat het een computergericht systeem is, is er een microUSB-poort aan de achterkant van de linkerluidspreker voor directe bedrade verbinding met een computer. Die poort kan digitale audio accepteren met resoluties tot 192 kHz/24 bits, maar de DAC (digitaal-naar-analoogomzetter) downsampled alles hoger dan 44,1 of 48 kHz naar een van die bemonsteringsfrequenties, afhankelijk van wat kan worden berekend met eenvoudige deling ( bijvoorbeeld 88,1 wordt 44,1, 96 wordt 48, enz.). Ook worden 24-bits bestanden gedownsampled naar 16 bits. Volgens Audioengine worden die 16 bits (en native 16-bits bestanden) vervolgens geüpsampled naar 24 bits voor interne verwerking “om een ​​hogere signaal-ruisverhouding en een lagere ruisvloer te bereiken.”

De DAC is een Texas Instruments PCM 5102A, die resoluties tot 32 bits/384 kHz aankan. Toen ik vroeg waarom de HD3 beperkt is tot 16 bits en 44,1 of 48 kHz, antwoordde een bedrijfsvertegenwoordiger: “De primaire focus van het ontwerp van de HD3 was de opname van Bluetooth aptX HD en het behouden van het hoogwaardige geluid waar Audioengine bekend om staat bij een geweldige prijs. Er is ook USB toegevoegd voor een extra manier om verbinding te maken, evenals analoog 1/8-inch en RCA voor veel opties, maar er waren enkele technische beperkingen bij de implementatie. Het kan belangrijk zijn om zowel 44,1 als 48 kHz te accepteren, omdat veel audio wordt opgenomen op 44,1, maar veel video wordt gecodeerd op 48. Het is in deze gevallen goed om een ​​wijziging van de samplefrequentie te vermijden.”

Waarom zo’n hoge resolutie DAC gebruiken? “Hoewel de USB-ingang 16-bits, 44,1/48 is vanwege ons Bluetooth-moduleontwerp, hebben we gekozen voor de 32-bit PCM 5102A DAC, zodat de Bluetooth aptX HD-stream met volledige resolutie kan binnenkomen. We hadden USB-audio rechtstreeks in de 5102A kunnen voeren, zonder de Bluetooth-module te omzeilen, maar daarvoor zou een ingangskeuzeschakelaar nodig zijn geweest, wat verwarrend kan zijn, aangezien onze andere luidsprekers open ingangen hebben die niet hoeven te worden geschakeld. Onze klanten waarderen deze functie.”

audioengine hd3 grille uit

Zoals de vertegenwoordiger al zei, bevatten andere bedrade ingangen aan de achterkant van de linkerluidspreker stereo RCA en 1/8-inch mini-jack-ingangen. De uitgangen omvatten een stereopaar RCA-aansluitingen met volledig bereik op variabel niveau aan de achterkant, waarmee u een subwoofer, andere actieve luidsprekers of een draadloze adapter kunt aansluiten om muziek naar andere draadloze luidsprekers te streamen. Bovendien is er een 1/8-inch hoofdtelefoonuitgang aan de voorkant – erg handig! Je kunt natuurlijk altijd de koptelefoonaansluiting van de computer gebruiken, maar de DAC is waarschijnlijk niet zo goed als die van de HD3.

Tegenwoordig is draadloze Bluetooth-connectiviteit een must, en de HD3 implementeert versie 5 met ondersteuning voor de aptX-, aptX HD-, AAC- en SBC-codecs. De meegeleverde antenne zorgt voor een maximaal bereik, dat is gespecificeerd tot 30 voet, en de draadloze latentie is ongeveer 30 milliseconden.

Gebruikersinterface en instellingen

Zoals je zou verwachten, is de gebruikersinterface supereenvoudig. De volume-/aan/uit-knop aan de voorkant van de linkerluidspreker voelt zeer solide en veilig aan met sterk gedempte bewegingen. Ook aan de voorkant van de linkerluidspreker bevindt zich een verlichte Bluetooth-koppelingsknop.

audioengine hd3 levensstijl2

De enige andere bediening bevindt zich aan de achterkant van de linkerluidspreker. Het is een basschakelaar waarmee je Normaal of Gereduceerd kunt selecteren, wat je zou selecteren als je de luidsprekers met een subwoofer gebruikt. Ik heb geen sub gebruikt, dus ik hield het op Normaal.

Het HD3-systeem wordt geleverd met een flinke luidsprekerkabel om de twee luidsprekers met elkaar te verbinden. Het meet slechts 2 meter (6,5 voet), wat een beetje kort is; het kwam amper tussen de luidsprekers in mijn evaluatie-opstelling en in de computerruimte van mijn vrouw. Het goede nieuws is dat de kabel extra grote, samendrukbare banaanconnectoren heeft en dat de luidsprekers stevige 5-weg verbindingspunten voor die kabel hebben.

Ik luisterde het grootste deel van mijn luisteren via Bluetooth in een vrij veld in plaats van op het computerwerkstation van mijn vrouw, zodat ik ze op hetzelfde speelveld kon evalueren als andere vergelijkbare luidsprekers. In feite heb ik de prestaties van de HD3 vergeleken met de KEF LSX en Fluance Ai60 in dezelfde ruimte, die ik binnenkort zal bespreken. Zoals gewoonlijk speelde ik deuntjes uit de Tidal Master-bibliotheek vanaf mijn iPhone XS.

audioengine hd3 grille aan

Prestatie

Ik begon met “Every Little thing She Does is Magic” van Jacob Collier. De HD3 had een heerlijk schoon, helder geluid dat een beetje dun was en een beetje zwak in de bas, wat niet verwonderlijk is gezien de grootte van de woofers.

Mijn aantekeningen zijn bijna precies hetzelfde voor “Beneath the Waves” van Chris Potter. Het jazzensemble met klarinet, basklarinet, tenor- en sopraansax en ritmesectie klonk schoon en natuurlijk, al viel de elektrische bas een beetje tegen.

Lee Ritenour’s solo akoestische gitaar in drop-D stemming klonk geweldig op “Low & Slow” van zijn album. De lage D was echter niet zo vol als ik zou willen.

Op de universiteit was ik een grote fan van de funkband Cold Blood uit San Francisco met zangeres Lydia Pense, wiens stem vergelijkbaar is met die van Janis Joplin, hoewel ik de voorkeur geef aan Lydia’s zang en repertoire. Ik was verbaasd om het gelijknamige eerste album van de band uit 1969 in Tidal’s Master-bibliotheek te vinden, dus ik luisterde naar “I Just Want to Make Love to You”. Net als voorheen had de HD3 een schoon, helder geluid met uitstekende vocale weergave, maar de bas was een beetje zwak.

Voor iets meer eigentijds speelde ik “King Ghost” van Steve Wilson. Dit nummer is voornamelijk elektronisch met zang en bevat een diepe bas, die de HD3 niet volledig kon reproduceren. Maar de zang klonk lekker natuurlijk, en de percussieve impulsen waren clean.

Toen ik naar het land ging, luisterde ik naar “Gentle on My Mind” van Allison Krauss. Zoals ik had verwacht, was het algehele geluid schoon en helder met een geweldige vocale tonaliteit, terwijl de bas enigszins zwak was.

audioengine hd3 levensstijl3

Ik belandde in het klassieke genre met het eerste deel van Beethovens Pianosonate nr. 27 in E mineur, Op. 90, zoals opgetekend door Daniel Barenboim. De HD3 had een schoon, open, licht geluid met een uitstekende pianotonaliteit en geen congestie, wat ik vaak hoor op andere luidsprekers die solo piano spelen. Natuurlijk was de bas enigszins bloedarm.

Ik wendde me tot enkele grote kanonnen en speelde het derde deel van Sibelius’ Symfonie nr. 3 in C Major, Op. 52, zoals opgenomen door het Hallé Orchestra onder leiding van Sir John Barbirolli. Nogmaals, het geluid van de HD3 was schoon en open met een goede beeldvorming en soundstage, hoewel een beetje dun met een teleurstellende bas.

Toen ik de luidsprekers eenmaal in het computerwerkstation van mijn vrouw had geïnstalleerd, luisterde ik er een tijdje naar via USB uit de Tidal Master-bibliotheek. Over het algemeen was de geluidskwaliteit vrijwel hetzelfde als ik had gehoord via Bluetooth – schoon, helder en open met natuurlijke zang en instrumenten, maar misschien een beetje soepeler met een skosh meer lucht in het hoge eind. De bas was echter nog steeds zwak, wat niet verwonderlijk was.

Vergelijking met KEF LSX & Fluance Ai60

Ik had tijdens deze review twee vergelijkbare luidsprekersystemen bij de hand: de KEF LSX ($ 1.249,98) en de Fluance Ai60 (gestaakt, $ 300 indien beschikbaar). De LSX is slechts iets groter dan de HD3, maar meer dan drie keer zo duur, terwijl de Ai60 veel groter is, maar in dezelfde prijsklasse.

Ik luisterde naar alle nummers op alle drie de luidsprekers en de verschillen tussen hen waren zeer consistent. In alle gevallen had de LSX een rijker, dikker geluid met sterkere bas dan de HD3. In feite vond ik het geluid in vergelijking een beetje gesloten en overbelast, vooral in het middenbereik.

audioengine hd3 wat is inbegrepen

Zoals je zou verwachten, had de Ai60 een veel diepere bas dan een van de kleinere luidsprekers, dankzij de 6,5-inch woofer. In sommige gevallen was de bas zelfs een beetje te dominant. Over het algemeen was het geluid rijk maar schoon en open. Het had ook de beste beeldvorming en soundstage van de drie.

Noch de LSX, noch de Ai60 zouden in het computerwerkstation van mijn vrouw passen, daarom heb ik ze niet zomaar geïnstalleerd. Ook biedt de LSX geen USB-ingang, hoewel de Ai60 (en zijn vervanger, de Ai61) dat wel doet.

Waar het op neerkomt:

Ik hou echt van het geluid van de Audioengine HD3: schoon, helder en open met volledig natuurlijk klinkende zang en andere instrumenten. Ook een USB-ingang voor computergestuurde audio, aan de voorzijde gemonteerde aan/uit-/volumeknop en hoogwaardige hoofdtelefoonuitgang zijn zeer welkome functies.

Aan de andere kant ben ik teleurgesteld dat de digitale audioresolutie van de HD3 beperkt is tot 16/44.1 of 16/48. Het bedrijf beweert dat “technische beperkingen” de schuldige zijn, maar ik vind het moeilijk te geloven dat het 24 bits moet downsamplen naar 16, om dat vervolgens weer te upsamplen tot 24. Het lijkt mij dat het houden van een 24-bits signaal op 24 bits is eenvoudiger en niet gevoelig voor ruis of niveauveranderingen die in de conversies kunnen worden toegevoegd. Toch is de algehele geluidskwaliteit uitstekend, en het primaire gebruik is naast een computer die waarschijnlijk een ventilator heeft, dus een echte 24-bits ruisvloer is niet zo belangrijk.

Ik wou dat ik tijdens deze review een kleine subwoofer had gehad om met de HD3 te gebruiken. Zonder is de bas beperkt, zoals je zou verwachten. Ik stel me voor dat het geluid dramatisch rijker zou zijn door iets als Audioengine’s eigen SB8 ($ 349) toe te voegen.

Ook zonder subwoofer is de HD3 een prima klinkend desktopluidsprekersysteem. Mijn vrouw is er dol op, en ik kan zien en horen waarom. Het past waar het moet in haar werkstation, en het klinkt veel beter dan wat ze eerder had. De prijs van $ 349 is een beetje hoog, maar de fysieke en sonische kwaliteit zijn het zeker waard.

0 Shares:
You May Also Like