Audeze introduceert CRBN elektrostatische hoofdtelefoon

audeze crbn opener

Audeze staat bekend om zijn uitgebreide assortiment uitstekende planair-magnetische hoofdtelefoons; zie bijvoorbeeld mijn lovende recensie van de LCD-1. Vandaag zet het bedrijf een stap op nieuw terrein met zijn CRBN (uitgesproken als “carbon”) elektrostatische hoofdtelefoon.

Voor degenen die niet bekend zijn met planair-magnetische (PM) en elektrostatische (ES) hoofdtelefoons, ze lijken op elkaar omdat ze een relatief groot, dun diafragma hebben opgehangen tussen twee akoestisch transparante structuren die stators worden genoemd. In PM-ontwerpen zijn de stators permanente magneten en heeft het diafragma een plat, geleidend lint dat over het hele oppervlak slingert. Het lint draagt ​​het elektrische audiosignaal, dat een corresponderend oscillerend magnetisch veld creëert dat interageert met het statische magnetische veld van de stators, waardoor het diafragma heen en weer wordt geduwd.

In ES-hoofdtelefoons produceert het diafragma een statisch elektrisch veld (vandaar de naam “elektrostatisch”) dankzij een DC-voorspanning van een speciale versterker, en de stators dragen het audiosignaal in tegenfase ten opzichte van elkaar. De resulterende oscillerende magnetische velden werken samen met het statische veld van het diafragma, waardoor het heen en weer wordt geduwd. Het resultaat is in beide gevallen hetzelfde: het oscillerende diafragma creëert akoestische geluidsgolven die het oor binnenkomen.

Terwijl PM-hoofdtelefoons kunnen worden aangestuurd door elke conventionele hoofdtelefoonversterker, hebben ES-hoofdtelefoons een speciale versterker nodig die een DC-biasspanning levert aan het diafragma, dat uiteraard geleidend moet zijn. In vrijwel alle ES-hoofdtelefoons tot nu toe is het diafragma een plastic film met een laag geleidend materiaal op het oppervlak.

Helaas hebben dergelijke beklede diafragma’s verschillende inherente problemen. Om te beginnen moet de laag extreem uniform zijn en slechts enkele tienden van een nanometer dik om een ​​gelijkmatige kracht over het hele diafragma te behouden. Dit is zeer moeilijk te realiseren op productieschaal. Ook als het diafragma heel dicht bij de stator komt, kan het aan de stator blijven kleven en de superdunne metaallaag beschadigen. Ten slotte, omdat er zo weinig metaal is, kan het na verloop van tijd degraderen en slijten, vooral in minder dan ideale omgevingen zoals een hoge luchtvochtigheid.

audeze crbn ontplofte

Dit is waar de CRBN nieuwe wegen inslaat. In plaats van een geleidende laag op het oppervlak van het diafragma, ontwikkelde Audeze een techniek waarbij koolstofnanobuisjes door het polymeermateriaal van het diafragma zelf worden opgehangen. De dichtheid van nanobuisjes in het polymeer kan nauwkeurig worden geregeld, wat op zijn beurt de geleidbaarheid van het diafragmamateriaal bepaalt. En omdat de lading gelijkmatig over de film wordt verdeeld, is de drijvende kracht volledig gelijkmatig zonder de vervormingen die gepaard gaan met typische coatings. Ten slotte is het koolstof-nanobuismembraan immuun voor de elementen en zal het na verloop van tijd niet verslechteren.

De CRBN is voortgekomen uit een project dat oorspronkelijk was opgezet door artsen van de UCLA, die een hoofdtelefoon wilden die in een MRI-machine (magnetic-resonance imaging) kon worden gebruikt. Iedereen die een MRI-scan heeft moeten doorstaan, weet hoe claustrofobisch en lawaaierig ze zijn: het geluidsdrukniveau kan oplopen tot 120 dB! Koptelefoons kunnen beide problemen oplossen door rustgevende muziek af te spelen en actieve ruisonderdrukking te implementeren. Bovendien kunnen ze audiostimuli afgeven die bepaalde delen van de hersenen activeren, die vervolgens door de MRI-machine worden afgebeeld voor diagnostische doeleinden.

Helaas werken conventionele hoofdtelefoons niet zo goed in een MRI-machine, omdat ze vaak ferrometalen gebruiken in hun constructie, die sterk worden beïnvloed door sterke magnetische velden. Hoewel de geleidende lagen in de meeste ES-hoofdtelefoons van goud of titanium zijn, die niet worden beïnvloed door magnetische velden, kunnen ze de MRI-beelden verstoren door “schaduwen” te werpen. Ten slotte moeten hoofdtelefoons voor gebruik in MRI-machines zeer robuust zijn en hoge SPL’s kunnen bereiken met lage vervorming en actieve ruisonderdrukking om de hoge geluidsniveaus in de machine te bestrijden. Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling lost de koolstof-nanobuistechnologie van Audeze deze problemen prachtig op.

audeze crbn medical

Toen de technologie eenmaal geperfectioneerd was, realiseerde Audeze zich dat deze ook in audiofiele hoofdtelefoons kon worden gebruikt, en de CRBN was geboren. De open-back, circumaural (rond-het-oor) hoofdtelefoon weegt slechts 10,6 gram en biedt op maat ontworpen lederen oorkussens. Het gebruikt de standaard Pro Bias-spanning van 580 V en vereist een versterker die Pro Bias-spanning levert aan elektrostatische hoofdtelefoons met behulp van een standaard 5-pins connector.

De frequentierespons zou zich uitstrekken van 15Hz tot 40kHz (geen tolerantie gegeven), hoewel dat van toepassing is op de afzonderlijke drivers. Ik heb de frequentieresponsmeting gezien die is uitgevoerd op een B&K HATS-systeem (Head And Torso Simulator), dat een microfoon bevat bij het trommelvlies van een gesimuleerd oor; de curve is vlak tot 20 Hz. Dat is heel ongebruikelijk voor ES-hoofdtelefoons, die normaal gesproken in het lage gedeelte afrollen. De rest van de respons volgt de Harman-hoofdtelefooncurve redelijk goed, met een hobbel bij 3 kHz en een roll-off boven 10 kHz.

Over het algemeen hebben ES-hoofdtelefoons minder dynamisch bereik dan de meeste dynamische of PM-modellen, en het gebruik van 580 V als voorspanning beperkt het dynamisch bereik verder in vergelijking met de oudere standaard van 800 V. Bovendien bieden dynamische en PM-hoofdtelefoons doorgaans meer bas, hoewel Audeze de CRBN heeft ontworpen om dat traditionele gebrek te verhelpen. Aan de andere kant bieden ES-hoofdtelefoons vaak een etherische kwaliteit van “lucht” die andere technologieën niet kunnen evenaren.

Met een adviesprijs van $ 4.500 is de Audeze CRBN niet goedkoop – en je hebt nog steeds een versterker nodig. Je kunt overal een paar honderd dollar uitgeven voor een gebruikte Stax-versterker op eBay tot $ 5.100 voor een Mjölnir Carbon-versterker of zelfs meer. Houd er rekening mee dat de Sennheiser HE 1 een coole $ 59.000 kost, maar dat is inclusief de versterker.

Ik hoorde een korte demo van de CRBN op het hoofdkantoor van Audeze, en het klonk spectaculair. Ik verwacht binnenkort een sample en ik zal in een volledige recensie verslag doen van meer uitgebreide luisterervaringen, dus houd ons in de gaten!

0 Shares:
You May Also Like