ATSC 3.0 – ook wel “NextGen TV” genoemd – blijft voor de meeste snoersnijders niet relevant

img 20181217 124433

De tv-uitzendingenindustrie praat al jaren over plannen om over-the-air-tv te reviseren met een nieuwe standaard genaamd ATSC 3.0.

ATSC 3.0, ook bekend als NextGen TV, kan 4K HDR-video, verbeterde dialogen, on-demand weergaveopties en mogelijk betere ontvangst leveren, allemaal gratis met een antenne. Stations in 46 Amerikaanse markten zenden nu uit in de nieuwe standaard, die bijna de helft van de Verenigde Staten bestrijkt, en in de loop van 2022 zullen er nog tientallen andere markten komen.

Maar voordat u de hype koopt en winkelt voor compatibele tv’s of tunerboxen, moet u er rekening mee houden dat NextGen TV nog steeds de nieuwste technologie is en dat omroepen de grootste voordelen ervan nog moeten realiseren. Zoals ik vorig jaar en het jaar daarvoor schreef, kunnen de meeste antennegebruikers ATSC 3.0 voorlopig buiten hun plannen voor het snijden van kabels laten, zelfs als het iets is om in de gaten te houden voor de toekomst.

NextGen TV’s 2022-updates

ATSC 3.0 is momenteel top of mind dankzij CES, de jaarlijkse vakbeurs voor de technische industrie waar grote tv-fabrikanten nieuwe producten aankondigen. Het grote ATSC 3.0-nieuws van dit jaar is dat Hisense ATSC 3.0-tuners zal opnemen in de meeste van zijn aankomende ULED-tv’s, waarmee hij de vierde tv-maker wordt die de nieuwe standaard ondersteunt, en de eerste die geen originele sponsor van de standaard was.

“We zijn erg enthousiast dat Hisense een nieuwkomer is, want dat is een blijk van vertrouwen”, zegt Anne Schelle, de directeur van Pearl TV, een handelsgroep in de uitzendindustrie.

uled line-up

Toch blijft ATSC 3.0 geconcentreerd in mid- tot high-end tv’s. Hoewel Sony al zijn televisies met NextGen-tv-tuners heeft gebracht, reserveren LG en Samsung het voor respectievelijk hun premium OLED- en Neo QLED-tv’s. Hisense laat ondertussen ATSC 3.0 weg van zijn minst dure U6H ULED-tv’s en van zijn goedkopere niet-ULED-sets. Andere waardegerichte tv-leveranciers, waaronder Vizio, TCL, Toshiba en Insignia, hebben helemaal geen NextGen TV-ondersteuning aangekondigd.

Een nieuwe overeenkomst tussen Pearl TV en chipmaker MediaTek zou kunnen helpen om ATSC 3.0 naar goedkopere televisies te brengen door de ontwikkeling te stroomlijnen, maar Schelle zei dat dit op zijn vroegst volgend jaar zal gebeuren.

“Ik denk dat de hockeystick-omgeving in 2023 begint en in 2024 echt toeneemt, en we denken dat het tegen 2025 heel moeilijk zal zijn om een ​​tv te kopen zonder NextGen erop”, zei ze.

Hoe zit het met externe ATSC 3.0-tuners?

In plaats van een nieuwe tv met ATSC 3.0-ondersteuning te kopen, heb je een externe tuner nodig om te profiteren van de nieuwe uitzendstandaard, maar die zijn ook niet goedkoop.

Op dit moment is de meest goedkope optie de HDHomeRun Flex 4K van SiliconDust, die $ 200 kost en niet rechtstreeks op je tv kan worden aangesloten. In plaats daarvan streamt het video via wifi naar de HDHomeRun-app op streaminghardware zoals Roku-spelers en Amazon Fire TV-apparaten.

Deze week kondigde Nuvyyo ook een ATSC 3.0-versie aan van zijn Tablo Quad HDMI over-the-air DVR die dit voorjaar komt; maar voor $ 300 is het $ 100 duurder dan de ATSC 1.0-versie. In tegenstelling tot de bestaande HDMI-modellen van Tablo, kan het vanwege technische complexiteit ook geen video naar andere apparaten in huis streamen, hoewel Nuvyyo zegt dat het die mogelijkheid in de toekomst zou kunnen toevoegen.

tabloatsc3

Nuvyyo CEO Grant Hall zei dat hij snoersnijders niet wil ontmoedigen om Tablo’s ATSC 1.0 DVR’s te kopen. Het bedrijf lanceert een ATSC 3.0-model grotendeels om een ​​aantal early adopters tevreden te stellen en om uit de eerste hand ervaring op te doen met de technologie wanneer deze zich ontwikkelt.

“We voelden niet veel hitte dat we een product op de markt moesten hebben”, zei Hall. “Het was meer vanuit een gedachte-leiderschapspositie.”

Wat betreft goedkopere hardware, vergelijkbaar met de goedkope converterboxen die meer dan tien jaar geleden hielpen bij de overgang naar digitale tv, zei Anne Schelle van Pearl TV dat die ook nog een jaar verwijderd zijn. Als ze aankomen, verwacht ze dat ze minder dan $ 60 kosten.

“Een van de problemen waarmee we te maken hebben, is niet zozeer het vermogen om ze mogelijk te maken, het zijn de problemen met de toeleveringsketen”, zei ze. “We voorspellen dat die in 2023 zullen vrijkomen.”

Wachten op meer functies

Als je een ATSC 3.0-compatibele tv of tuner koopt, verwacht dan in het begin geen 4K HDR-video of Dolby Atmos-audio. Die functies zijn afhankelijk van ondersteuning van de tv-uitzendnetwerken, die tot nu toe alleen 4K-gebeurtenisdekking op streaming-apparaten en kabelboxen hebben aangeboden. Zelfs als er meer 4K HDR-inhoud beschikbaar is, zullen omroepen extra investeringen in hun eigen infrastructuur moeten doen om deze over-the-air te ondersteunen, zei Schelle.

Voorlopig krijgen early adopters wat meer bescheiden voordelen. Opties voor dialoogverbetering en volumenivellering zijn beschikbaar bij elke ATSC 3.0-uitzending, en stations hebben ook de mogelijkheid om 1080p video-ondersteuning in te schakelen als een upgrade van 1080i (interlaced) of 720p.

Wat betreft interactieve componenten, zoals on-demand nieuwsclips of live weertickers, zei Schelle dat ongeveer 20 stations zijn begonnen met dit soort functies. Toch zei ze dat dit een jaar van experimenteren zal zijn, terwijl omroepen erachter komen wat werkt met kijkers.

“Op dit moment krijgen we wat we noemen de basisset functies die er zijn om te beginnen, en na verloop van tijd worden ze geüpgraded”, zei Schelle.

ATSC 3.0 heeft ook enige mogelijkheid om de ontvangst te verbeteren, omdat omroepen kunnen beslissen of ze de signaalsterkte willen verhogen ten koste van de capaciteit. In theorie zou dat een station in staat stellen om de videokwaliteit te verlagen, zodat de inhoud de kijkers gemakkelijker kan bereiken.

Maar nogmaals, dat soort voordeel zal misschien niet meteen van pas komen, omdat omroepen nog steeds bandbreedte moeten besparen voor hun huidige ATSC 1.0-uitzendingen. (Hierover hieronder meer.)

“Omdat ATSC 1.0 minder van de totale spectrumbeschikbaarheid op een markt in beslag neemt, kun je meer en meer besteden aan een 3.0-signaal, waardoor je het signaal sterker kunt maken of meer gegevens kunt verzenden”, zegt ATSC-president Madeleine Noland.

Geen haast om te upgraden

Een belangrijk ding om op te merken is dat ATSC 3.0 geen verplichte upgrade is zoals de overgang van analoog naar digitaal was. Zelfs in markten met ATSC 3.0-stations blijven omroepen hun kanalen uitzenden in de huidige ATSC 1.0-standaard, zodat u uw bestaande tv-tuner of over-the-air DVR zonder problemen kunt blijven gebruiken. Dat zal de komende jaren niet veranderen.

Om te beginnen vereist de FCC momenteel dat stations hun hoofdkanalen simultaan uitzenden in zowel ATSC 1.0 als ATSC 3.0 tot februari 2023, en de commissie zou kunnen besluiten die deadline verder te rekken. Met 15 procent van de Amerikaanse huizen die momenteel over-the-air-tv kijken met de huidige standaard, zijn omroepen ook op hun hoede om kijkers weg te jagen met nieuwe hardwarevereisten.

“Er is niets belangrijker voor de omroep dan hun publiek, en ze gaan niet iets doen waardoor hun publiek het recht wordt ontnomen”, zei Noland.

Mijn advies is dus vergelijkbaar met wat het een jaar geleden was: als je al van plan bent om een ​​nieuwe tv of over-the-air-tv te kopen, en een ATSC 3.0-model past binnen je budget, dan kan toekomstbestendig maken weinig kwaad . Maar ga niet uit de weg om te upgraden naar een standaard die nog in de kinderschoenen staat. Uw huidige over-the-air tv-opstelling blijft jarenlang levensvatbaar.

0 Shares:
You May Also Like