Asustor AS6602T review: Deze NAS is een superstreamer

as6602t r1

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Snelle CPU Dubbele 2,5 GbE-poorten met ondersteuning voor linkaggregatie Aantrekkelijk industrieel ontwerp Uitstekend besturingssysteem en divers app-ecosysteem

nadelen

NVMe-caching presteerde niet zo goed als verwachtPrijs gezien de ineffectieve caching

Ons oordeel

De AS6602T is erg snel, ziet er goed uit en heeft alle functies die je maar kunt wensen, inclusief 2,5 GbE en NVMe-caching. De laatste presteerde echter niet zoals verwacht met grote datasets, wat het prijskaartje een beetje steil maakt.

Asustor’s NAS-box-aanbod blijft indruk maken, met de AS6602T (LockerStor 2) met twee sleuven van $ 399, die de laatste $ 399 kost. Het heeft een zakelijker uiterlijk dan de onlangs geteste AS5202T (Nimbustor 2), en het voegt M.2 NVMe-slots toe voor het cachen van SSD’s.

Het is hetzelfde hoogwaardige 2,5GbE-product als zijn neef in de kern, maar NVMe-caching is een dure overkill voor de thuisomgeving.

Ontwerp en specificaties

Op het eerste gezicht was ik veel meer onder de indruk van de zakelijke stijl van de AS6202T dan van het “gamergerichte” uiterlijk van de AS5202T. De voorkant is nog steeds zwart, maar met een matte afwerking, en de volledig metalen schaal is van tin. Het doet me denken aan QNAP vroeger, maar met meer beeldhouwwerk en zeker meer stijl. Het is een zeer indrukwekkend ogende doos.

Wat erin zit is al even indrukwekkend. Er is 4 GB DDR4-2400-geheugen en een nieuwste generatie Intel Celeron J4125 CPU met een snelheid van 2 GHz. Er is een tweede SODIMM-slot als je het geheugen wilt uitbreiden naar 8GB. En om het pistool op de prestatiediscussie te slaan, kan een investering in extra geheugen versus NVMe een beter rendement opleveren dan voor de meeste gebruikers.

De twee 3,5-inch bays zijn voorzien van drukknopontgrendeling en zijn van metaal/kunststof in een combo in plaats van het pure plastic dat de meeste dozen voor deze prijs gebruiken. Er zijn geen snelwisselrails, maar ik neem het kleine gedoe van schroeven als het metaal over de last betekent.

De voorkant van de AS6602T herbergt de aan / uit-knop, een enkele 5 Gbps Type-A USB-poort en de typische stroom- en schijfstatus-/activiteits-LED’s. Aan de achterkant bevinden zich twee 2,5 GbE (RJ45) ethernetpoorten die kunnen worden samengevoegd voor betere prestaties. Er zijn ook twee extra 5 Gbps Type-A USB-poorten, een HDMI 2.0a-uitgang, een Kensington-slotpoort en een tonvormige stroomaansluiting.

as6602t b

Net als bij de onlangs geteste Synology DS720+ heeft de AS6602T twee M.2/NVMe-slots voor SSD’s. In tegenstelling tot de gemakkelijk toegankelijke panelen op de doos van Synology, vereist de AS6602T dat u de shell en een PCIe-adapterkaart verwijdert om ze te installeren. De Synology-aanpak duurt minder dan een minuut, de Asustor 5 tot 10 minuten. Dat is niet echt een probleem, aangezien het installeren van SSD’s waarschijnlijk een eenmalige handeling is – als je het al doet – maar het is het vermelden waard.

Besturingssysteem en apps

Asustor noemt zijn op Linux gebaseerde Windows-in-a-browser-besturingssysteem Asustor Data Master, en hoewel het niet zo volwassen is als die van QNAP en Synology, komt het verdomd dichtbij – en komt het dichterbij.

Mediaserver-opties omvatten iTunes, verschillende UPnP/DLNA-servers, de populaire Plex-mediaserver en de hoog aangeschreven (en erg dure) Roon Audio Server van cd-kwaliteit.

Naast FTP-back-up is er synchronisatie met online services, SMB, Rsync, enzovoort. Asustor biedt ook EZ Sync-clients voor de belangrijkste besturingssystemen en smartphones, zodat u ook een back-up van uw mobiele gegevens kunt houden.

De Asus Portal-app is vereist om video uit te voeren naar een tv of computerscherm dat is aangesloten op de HDMI-poort van de AS6602T. Nadat Portal is geïnstalleerd (selecteer het tijdens de installatie), kunt u streamen, op internet surfen en films rechtstreeks vanuit de box naar het genoemde scherm afspelen. Resoluties tot 4K UHD (3840 x 2160) worden ondersteund.

ADM maakt linkaggregatie/trunking van de twee 2.5GbE-poorten supereenvoudig en, in tegenstelling tot veel andere boxen, is er geen speciale switch of router nodig als je de round-robin-modus gebruikt. Dat is uniek in mijn ervaring. Alles bij elkaar genomen, zou ik zeggen dat QNAP (QTS) en Synology (DSM) over hun schouders zouden moeten meekijken. ADM is een waardige rivaal.

Prestatie

Gewoon met SSD’s of harde schijven en het meegeleverde 4 GB geheugen, presteert de AS6602T uitstekend. De NVMe-caching verbetert zeker de schrijfprestaties van kleine bestanden wanneer het om grote datasets of intensief gebruik gaat, maar dat is niet iets dat de meeste thuisgebruikers of zelfs ervaren gebruikers doorgaans ervaren.

Hieronder staan ​​de opeenvolgende doorvoercijfers van NAS Tester 1.7 (8 GB enkele bestanden), een test die recentelijk betrouwbaarder is gebleken dan andere voor het meten van sequentiële doorvoer. Zoals u kunt zien, zijn SSD’s (in de hoofdcompartimenten) het snelst, gevolgd door een kale 14TB WD Gold-harde schijf (240 MBps) en vervolgens dezelfde HDD met NVMe-caching. De extra stap van caching zal de schrijfsnelheden iets verlagen met de AS6602T’s 2.5GbE-verbinding. Bij een snellere 10GbE-verbinding zou dit niet het geval zijn.

as6602 nas-tester

Caching-lezingen van elk type zijn veel minder effectief dan caching-schrijfbewerkingen, omdat de schijf nog steeds naar de gegevens moet zoeken. Alleen bij meerdere verzoeken om dezelfde data zal read caching een positief effect hebben. CrystalDiskMark 7 gebruikt willekeurige uitlezingen, dus die resultaten laten weinig tot geen verbetering zien met NVMe-caching via uitlezingen op kale schijven.

Alle schrijfacties worden daarentegen in de cache opgeslagen, dus die laten de effectiviteit van de cache zien. Onthoud dat NAS-boxen al een deel van hun interne geheugen gebruiken voor caching, waarschijnlijk een gigabyte of twee op een box zoals de AS6602T, met 4GB aan boord. Dat zal de resultaten met kleinere datasets beïnvloeden.

Daarom heb ik CDM 7 uitgevoerd met de SSD’s, blote HDD en de HDD met NVMe-caching van 1 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB en 64 GB datasets. DRAM-caching helpt ongetwijfeld de tests van 1 GB tot 8 GB enigszins, maar de NMVe-caching lijkt daarna behoorlijk te helpen. Er is een grote daling van de cacheprestaties ergens tussen de 32 GB en 64 GB.

as6602 cdm 7 willekeurig schrijven

Dat is goed, maar aangezien de NVMe SSD’s die ik heb gebruikt een overdrachtssnelheid van 2 TBps kunnen halen, had ik meer verwacht. Hoe Asustor de caching implementeert, heeft ongetwijfeld een groot effect, maar ik was niet op de hoogte van hun methoden.

Voor alle duidelijkheid: NVMe-caching voor harde schijven of zelfs SATA SSD’s is een bekende opslagstrategie die de prestaties aanzienlijk kan verhogen met geavanceerde apparatuur of zeer zware werkbelasting. Maar het is een erg dure optie voor kleinere NAS-systemen bij typische eindgebruikers of kleine kantoren. Om eerlijk te zijn, Asustor brengt deze box op de markt voor power users en de MKB-markt (kleine tot middelgrote bedrijven).

Opmerking: er zijn tests uitgevoerd op Windows 10 64-bit draaiend op een Core i7-5820K/Asus X99 Deluxe-systeem met vier 16GB Kingston 2666MHz DDR4-modules, een Zotac (NVidia) GT 710 1GB x2 PCIe grafische kaart, een Asmedia ASM2142 USB 3.1 Gen 2 (10Gbs) kaart , en een Gigabyte GC-Alpine Thunderbolt 3-kaart. Een QNAP QNA-T310G1S Thunderbolt 3 naar 10GbE adapter werd aangesloten op een van de 10GbE SFP+ poorten op een Zyxel XGS1210-12 10GbE/2.5GbE/gigabit switch.

Het is een geweldige doos, maar heb je er baat bij?

De AS6602T is een geweldige NAS-box. Een beetje ouderwets qua ontwerp, maar daarmee bedoel ik een supersolide metalen constructie en kwaliteit waar het telt. Voeg daar de dubbele 2,5 GbE aan toe, plus de gezonde app-omgeving en HDMI-uitgang en je hebt een winnaar. Inderdaad, als alles gelijk is, zou ik dit in het rek boven de AS5202T houden.

Maar voor de eindgebruiker staan ​​de zaken niet gelijk. De AS6602T kost $ 100 meer, en zodra je NVMe SSD’s toevoegt, heb je het over een delta van minstens $ 225. Gezien de minimale prestatiewinst, is de goedkopere AS5202T een veel, veel betere deal. Zelfs power- en werkgroepgebruikers zijn misschien beter af met een goedkopere box met meer geheugen in plaats van NVMe, natuurlijk afhankelijk van de werkbelasting.

0 Shares:
You May Also Like