Aqara Hub E1 review: een kleine maar krachtige smart home-hub

Aqara Hub E1 dimensions

De Aqara Hub E1 ziet eruit alsof het een plug-in USB Wi-Fi-adapter voor een notebook is en perst veel smart home-functionaliteit in zijn kleine behuizing. Met slechts 4,3 x 1,2 x 0,3 inch (LxBxH) is het ongeveer een tiende van de grootte van Aeotec’s Smart Home Hub. Een van de kleinste smart home-hubs ooit, hij is ook heel gemakkelijk te verbergen.

In tegenstelling tot andere hubs die vierkant zijn en een AC-adapterkabel hebben, wordt de E1 gedomineerd door zijn geïntegreerde USB-A-stekker. Sluit hem gewoon rechtstreeks aan op een USB-poort of een USB-netspanningsadapter en de hub wordt meteen geactiveerd; er is geen aan/uit schakelaar. De E1-hub kan meer dan 180 graden draaien om de interne antennes te richten, maar hij heeft geen standaard om rechtop te zitten en ook niet – zoals steeds vaker het geval is bij smartphones – een eigen AC-adapter.

Het is misschien klein, maar de Hub E1 is krachtig genoeg om de verschillende apparaten van een smart home te consolideren, maar met een twist. Een compatibiliteitseiland op zich, de E1 werkt rechtstreeks met tientallen op Aqara Zigbee gebaseerde apparaten zoals lichten, schakelaars, camera’s, sloten en een verscheidenheid aan sensoren. Er zijn zelfs apparaten voor het op- en afrollen van zonwering.

Aqara Hub E1 aangesloten op een USB AC-adapter

Nadeel is dat de hub geen verbinding maakt met generieke smart home-items. In plaats daarvan moet je een actie opzetten met software van derden, zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Apple HomeKit, en vervolgens de E1-hub gebruiken om die gebeurtenis te activeren. U kunt ook IFTTT-applets maken. Het is een beetje onhandig maar het werkt. Het bedrijf werkt samen met het Matter-initiatief van de Connectivity Standards Alliance om smart home-hardware en -software opnieuw uit te vinden als iets universelers.

De E1 vertrouwt op wifi om verbinding te maken met internet en mist de bedrade Ethernet-optie die de Aeotec Smart Home Hub biedt. Hierdoor kan hij midden in een huis of appartement worden opgesteld voor de beste dekking, maar de E1 werkt alleen op 2,4 GHz-netwerken en het hebben van een dual-band router kan problemen veroorzaken. Het mist ook een batterijback-up en een LTE-radio die het in stand zou houden tijdens een breedbandstoring.

Als alles is aangesloten en werkt, brandt het kleine LED-lampje van de E1 continu blauw, maar knippert het wanneer er geen live internetverbinding is. Als het klaar is om te worden geconfigureerd, knippert het geel.

Aqara Hub E1 afmetingen

In de Aqara Hub E1

Gemaakt door Lumi United Technologies in Shenzhen, China, zou het moeilijk zijn om een ​​kleinere smart home-hub te vinden, maar deze kan tot 128 Zigbee-apparaten bedienen.

Een advies: als je een dual-band router hebt, schakel dan de 5GHz-band uit voordat je iets anders doet. De Hub E1 werkt alleen met 2,4GHz-signalen en is gevoelig voor verdwaalde 5GHz-transmissies. Als je klaar bent met het instellen van de hub, kun je de andere radio van de router weer aanzetten.

Met $ 30 is de prijs van de E1 net zo klein als het apparaat zelf. Het is een kwart van de kosten van de $ 135 Aeotec Smart Home Hub of $ 130 Hubitat Elevation. Het omvat een garantie van één jaar en levenslange technische ondersteuning, hoewel er – zoals het geval is bij Aeotec en Hubitat – geen telefonische ondersteuning beschikbaar is. Een technicus antwoordde binnen twee dagen op mijn e-mail. De technische ondersteuningssectie van de site heeft een downloadbare gebruikershandleiding en een inleidende video, maar de FAQ-sectie bevatte geen informatie specifiek voor de E1 toen ik het controleerde.

De Aqara Hub E1 . instellen

aqara lijst

De Hub E1 online krijgen is eenvoudig en gemakkelijk, maar kan frustrerend zijn. Als alles goed gaat, duurt het een minuut of twee en begint met het verkrijgen van de Aqara Home-app voor Android of iOS. In tegenstelling tot Hubitat of Aeotec, is er geen manier om een ​​verbonden browser of Windows 10-app te gebruiken.

Nadat ik een Aqara-account had aangemaakt en akkoord ging met de licentievoorwaarden, moest ik de app toestemming geven om mijn locatie te gebruiken. Vervolgens heb ik de E1 aangesloten op een generieke USB-lichtnetadapter en 10 seconden lang op de kleine knop bovenaan gedrukt. De LED van de hub is veranderd van blauw knipperend naar geel knipperend. Klaar om te worden geconfigureerd, koos ik de hub uit de lijst van de app.

De app vond toen de hub en liet me de lokale wifi-netwerken zien waarmee ik verbinding kon maken. Ik had echter moeite om te vinden waar ik het wachtwoord moest plaatsen. Na een paar pogingen kwam ik erachter dat de Chinese karakters onder de netwerknaam waren waar het naartoe ging.

Dat was het, het duurde drie minuten om de hub op te zetten, zelfs met de wachtwoord-kerfuffle. Het enige wat ik hoefde te doen was het een kamer geven om in te wonen. Klaar om accessoires toe te voegen, begon ik met een Agara Smart Plug. Ik koos het uit de lijst op het scherm en de set-up was in ongeveer een minuut klaar. Ik volgde dit door een Mini Switch en TVOC Air Quality Monitor te installeren.

De Aqra Home-app gebruiken

aqara gebruikersinterface

De Aqara Home-app staat in het middelpunt van de belangstelling en het startscherm is ingedeeld in kamers. Het plaatste de resultaten van de omgevingssensor (temperatuur, relatieve vochtigheid en niveaus van vluchtige organische stoffen (VOS) bovenaan. De rest werd weergegeven op tegels die daaronder waren gerangschikt.

Hoewel het configuratiescherm voor het slimme stopcontact de uitschakeloptie van één uur miste die Aeotec biedt, heeft de afteltimer voorinstellingen van 10, 30 en 60 minuten of u definieert een aangepaste waarde. Er is ook een vermogensmeter die het elektriciteitsverbruik voor de dag en de maand bijhoudt.

U vindt er ook instelschermen voor het automatiseren van gebeurtenissen en voor specifieke kamerscènes. De app kan eenvoudige of ingewikkelde IFTTT-programmering aan en alles kan worden bediend met Alexa-spraakbesturing, Apple’s HomeKit of Google Assistant.

Nadeel is dat het apparaat na het updaten van de firmware van de E1 niet automatisch opnieuw verbinding zou maken met mijn accessoires. Na het doorlopen van de set-up routine voor de hub, was alles weer op zijn plaats. Gelukkig hoefde ik niet opnieuw te beginnen en alle accessoires opnieuw te installeren.

De Aqara Hub E1 in de echte wereld

De Aqara Hub E1 gebruikt het Zigbee 3.0-protocol, maar de documentatie en marketingmaterialen van het bedrijf benadrukken alleen de compatibiliteit met Zigbee-apparaten. Aan de andere kant kan het worden opgenomen in de Alexa-, Google Assistant- en Apple HomeKit-ecosystemen, je kunt vervolgens spraakopdrachten gebruiken die met die apparaten worden gesproken om de Aqara-producten te bedienen. Het is ook vermeldenswaard dat de meegeleverde documentatie voor het koppelen van een Alexa-vaardigheid is gebaseerd op een oudere versie van de Alexa-app.

Ondanks zijn grootte blies de Aqara Hub E1 de meeste slimme thuishubs uit het water met een fantastisch bereik van 95 voet. Dat is ongeveer 25 procent verder dan het bereik van 70 voet van de Aeotec-hub of het bereik van 75 voet van Hubitat. Dit maakt het bruikbaar in alle behalve de grootste herenhuizen.

Er is nog iets dat de E1 doet: het kan een wifi-repeater zijn om dode zones voor draadloze gegevens te vullen. Het duurde ongeveer twee minuten om in te stellen, maar – zoals het geval was met zijn slimme huishoudelijke taken – werkt dit alleen voor de 2,4 GHz-band.

Zelfs wanneer hij een kamer vol apparatuur bestuurde, verbruikte de E1 slechts 1,3 watt aan vermogen en bleef hij koel om aan te raken. Als u het nationale gemiddelde van 14 cent per kilowattuur voor elektriciteit betaalt, zou het een zuinige $ 1,60 per jaar moeten kosten om te werken.

Goedkoop om te krijgen en te gebruiken, de Hub E1 is snel en eenvoudig in te stellen en voegt veel extra’s toe die mensen die in slimme huizen wonen zullen waarderen. Het is een geweldige manier om veel Aqara-apparaten door het hele huis aan te sluiten. maar het zou nog beter zijn als het het brede scala aan generieke smart home-apparaten die er zijn rechtstreeks zou kunnen bedienen.

0 Shares:
You May Also Like