Apple’s Major League Soccer-deal is hoe sportstreaming zou moeten werken

Apple and MLS logo on soccer field

“Elke wedstrijd. Geen stroomuitval.”

Dat is de slogan voor een historische 10-jarige deal tussen Apple en Major League Soccer. Vanaf 2023 zullen de twee bedrijven een nieuwe abonnementsservice van de grond af opbouwen, apart verkocht van Apple TV+ maar beschikbaar via de Apple TV-app. Het is de eerste keer dat een sportcompetitie al zijn games beschikbaar stelt via een enkele streamingdienst, en dat is verfrissend.

In de afgelopen jaren is het kijken naar live sport een agressief vijandige ervaring geworden, met live games verspreid over een reeks omroepnetwerken, kabelkanalen en streamingdiensten. Zelfs als je alleen maar om één team geeft, is het bijhouden duur en verwarrend geworden.

De deal van Apple met MLS is een broodnodig moment van duidelijkheid en een herinnering aan hoe sportstreaming kan werken als het niet alle bagage van kabel-tv heeft.

Streaming eerst, kabel tweede

Het meest opmerkelijke aan deze deal is dat kabel-tv als een bijzaak wordt beschouwd. Zoals Sports Business Journal meldt, onderhandelen ESPN en Fox nog steeds om enkele MLS-games op hun lineaire tv-kanalen te brengen, maar Apple TV zal die wedstrijden hoe dan ook simultaan uitzenden.

Dit is een totale omkering van hoe sportstreaming doorgaans werkt.

Dit jaar worden bijvoorbeeld de grootste MLS-wedstrijden nog steeds uitgezonden op ABC, ESPN en Fox Sports, terwijl in-market-verslaggeving op regionale sportnetwerken te vinden is. Major League Baseball en de National Hockey League leunen ook op regionale sportzenders voor in-market games, waarbij nationale kabelzenders de play-offs verzorgen. De NFL vereist nog steeds een DirecTV Sunday Ticket-abonnement voor games die niet op de markt zijn, in ieder geval tot volgend jaar. Dit alles heeft geholpen om betaal-tv-bundels overeind te houden, zelfs nu de beste tv-programma’s overgaan op streaming.

Apple en MLS draaien eindelijk het script om, waarbij Apple TV de thuisbasis wordt voor alle MLS-dekking. Dat omvat niet alleen live games, maar ook een “whip-around” -show (vergelijkbaar met NFL Redzone), herhalingen, hoogtepunten en originele programmering. Het is het soort aanbod dat nooit op de kabel zou kunnen bestaan, en het allemaal op één plek hebben zal zoveel uitnodigender zijn in vergelijking met wat andere competities doen.

Geen verplichte bundeling

Apple zal zijn bestaande Apple TV+-abonnees ook niet dwingen om voor al deze nieuwe MLS-dekking te betalen. In plaats daarvan zal de Apple TV-app een klein aantal live-wedstrijden bevatten voor free, terwijl Apple TV+ een bredere selectie zal bevatten. Voor degenen die volledige dekking willen, lanceert Apple volgend jaar een nieuwe MLS-abonnementsservice voor een nog niet bekendgemaakte prijs.

De meeste andere streamingdiensten volgen de tegenovergestelde benadering. Peacock en Paramount+ proberen allebei live sport in hun belangrijkste streamingdiensten te stoppen, en Warner Bros. Discovery is van plan hetzelfde te doen voor HBO Max. Amazon gaat door met het toevoegen van meer livesporten aan Prime, inclusief alle Thursday Night Football-games volgend seizoen, en Netflix zou naar verluidt ook de banden met live sport aan het schoppen zijn.

Live sportrechten zijn echter niet goedkoop, en de rekening voor al die verplichte bundeling zal uiteindelijk worden betaald. Amazon heeft de prijs van Prime al verhoogd van $ 120 naar $ 140 per jaar, daarbij verwijzend naar de NFL-deal als een belangrijke factor, en Paramount + vereist nu zijn Premium-niveau van $ 10 per maand voor lokale CBS-streams. (Niet dat u om te beginnen voor Paramount+ moet betalen.)

Apple heeft de kans om een ​​verstandigere reeks tv-pakketten te bouwen, met Apple TV+ als kernaanbod naast duurdere niveaus voor sportfans. Je zou je zelfs kunnen voorstellen dat Apple een aparte, op sport gerichte bundel bouwt, vooral als het NFL Sunday Ticket-rechten veiligstelt, zoals geruchten.

Alleen Apple (en MLS)

“Alleen Apple” is al lang een mantra voor het bedrijf, een verwijzing naar hoe de integratie van hardware, software en diensten het mogelijk maakt om dingen te bereiken die andere bedrijven niet kunnen.

Je mag met je ogen rollen bij dergelijke proclamaties, maar deze MLS-deal voelt als een uniek Apple-aanbod, het soort voor de hand liggende stap die achteraf gezien zou moeten helpen om de spinnenwebben in de industrie op te ruimen. Natuurlijk zou je niet meer dan één abonnement nodig moeten hebben om alles van een bepaalde competitie te bekijken (hoewel ik dit al jaren zeg). Natuurlijk hoef je niet voor die dekking te betalen als je er geen interesse in hebt. Natuurlijk moet alles eenvoudig en overzichtelijk in één app worden ingedeeld.

Apple bevindt zich in een unieke positie om die voor de hand liggende innovaties te leveren, omdat het niet verplicht is tot de legacy kabel-tv-business. Ook MLS is een relatieve nieuwkomer in de sportwereld en heeft nog veel te bewijzen. Samen kunnen ze iets nieuws opbouwen en een nieuw publiek van fans aantrekken, allemaal door het voor de kijker eenvoudig en duidelijk te houden. Iets anders doen lijkt ineens belachelijk.

0 Shares:
You May Also Like