Apple TV 4K-tips: 24 manieren om meer te doen met de nieuwe streamer van Apple

appletv4k2021hero

Vorige week bracht Apple een nieuwe versie van zijn Apple TV 4K-streamingbox uit, met een snellere processor en een veel betere afstandsbediening.

Hoewel het nog steeds een van de duurste streamingboxen is die je voor $ 179 kunt krijgen, is het ook een van de krachtigste, met veel handige functies die achter zijn gladde fineer zijn weggestopt. En nu de afstandsbediening een goed richtingspad heeft, zou deze een stuk toegankelijker moeten zijn dan de oude versie.

Als je net een Apple TV-gebruiker aan het worden bent – of je hebt nog steeds een van de oudere modellen – zijn hier een aantal manieren om er het beste van te maken:

Sorteer je apps

appletvmap

Om apps op het Apple TV-startscherm te verplaatsen, houdt u de selectieknop boven een pictogram totdat het schudt en gebruikt u vervolgens het richtingspad om de positie te wijzigen.

Met Apple TV kun je apps ook in mappen sorteren. Om dit te doen, houdt u een app lang ingedrukt, drukt u op de afspeelknop op uw afstandsbediening en selecteert u vervolgens “Nieuwe map” of kiest u een bestaande.

Kies verstandig je bovenste rij

appletvtoprow

Op Apple TV krijgt je bovenste rij apps een speciale behandeling, met de mogelijkheid om inhoud direct op het startscherm te markeren. Helaas profiteren niet alle apps van deze functie, dus misschien wilt u de bovenste plank wijden aan degenen die dat wel doen. Ik heb gemerkt dat Netflix, Paramount+, Amazon Prime Video en Hulu het allemaal prima doen om films of shows te presenteren.

Sla de Apple TV-app over

appletvappgrid

Als je op de Home-knop drukt, ga je standaard naar de TV-app van Apple, die fungeert als een universele gids voor streamingdiensten. Van daaruit kunt u nogmaals op de startknop drukken om uw hoofdlijst met apps te bekijken.

Als je liever direct naar het app-raster gaat, ga je naar Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten en klik je op ‘TV-knop’ zodat er ‘Startscherm’ staat in plaats van ‘Apple TV-app’. Je hebt nog steeds toegang tot de TV-app via een pictogram op het startscherm.

Voeg “Volgende” toe aan je startscherm

appletvupnextalt

Zelfs zonder de TV-app heb je nog steeds snel toegang tot films en programma’s die je momenteel bekijkt, rechtstreeks vanaf het Apple TV-startscherm. Zorg ervoor dat de TV-app een plek in de bovenste rij heeft en ga vervolgens naar Instellingen > Apps > TV. Klik in dit menu op ‘Bovenste plank’ zodat er ‘Volgende’ staat en keer terug naar het startscherm. Wanneer je de tv-app markeert, zie je een rij met je meest recentelijk bekeken films en programma’s. (Dit werkt in veel apps, maar houd er rekening mee dat Netflix-shows hier niet worden weergegeven.)

Haal het meeste uit de TV-app

appletvtvapp

Als je de uniforme tv-gids van Apple wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze voor je werkt door te beheren wat er in de rij ‘Volgende’ bovenaan staat. Films en programma’s die je begint te kijken, worden automatisch toegevoegd aan ‘Volgende’, maar je kunt ze ook handmatig toevoegen door lang op een item te drukken en vervolgens ‘Toevoegen aan Volgende’ te selecteren. Omgekeerd kun je een item in de rij ‘Volgende’ lang ingedrukt houden om een ​​aflevering als bekeken te markeren of helemaal uit de lijst te verwijderen.

Snel schakelen tussen apps

appletvrecents

Apple TV is een van de zeldzame streaming-apparaten met een recent apps-menu. Om het te openen, dubbeltik je op de startknop en scrol je naar links om terug te gaan naar een vorige app. Je kunt ook een app omhoog vegen om deze te verwijderen en geforceerd te sluiten, wat handig is als de app zich misdraagt.

Het touchpad uitschakelen

appletvklikpad

Hoewel de nieuwe Siri-afstandsbediening eindelijk een goed richtingspad bevat, ondersteunt deze ook nog steeds veegbewegingen om door menu’s te glijden. Als u merkt dat u per ongeluk rondveegt, kunt u die gebaren uitschakelen door naar Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Clickpad te gaan en vervolgens ‘Alleen klikken’ te selecteren.

Sloot het eenregelige toetsenbord

appletvtoetsenbord

Als je het touchpad eenmaal hebt uitgeschakeld, wil je misschien ook het meerregelige toetsenbord van de Apple TV gebruiken in plaats van het toetsenbord dat elke letter in één rij propt. Om over te schakelen, ga je naar Instellingen> Algemeen> Toetsenbord en selecteer je “Raster”.

Beheers het jogwiel

appletvjog

Met de nieuwste Siri-afstandsbediening heeft Apple de mogelijkheid toegevoegd om snel vooruit of terug te spoelen met een cirkelvormig gebaar rond het richtingspad. Toch vereist het aanroepen van dit gebaar een aantal specifieke stappen: Pauzeer eerst de video met de selectie- of afspeelknop. Houd vervolgens uw vinger op het richtingspad zonder naar beneden te klikken totdat het jogwielpictogram verschijnt. Alleen dan kun je heen en weer draaien om terug en vooruit te spoelen.

appletvgenresearch

Hoewel Siri soms een slechte rap krijgt, doet het geweldig werk om dingen te vinden om naar te kijken op Apple TV. Probeer de Siri-knop op de afstandsbediening lang in te drukken en vraag vervolgens om gedetailleerde genreverzoeken zoals ‘indie sci-fi-films’ of ‘nieuwe comedyshows’ of ‘misdaaddrama’s uit de jaren 90’. U kunt uw zoekopdrachten zelfs filteren op specifieke services met verzoeken zoals ‘actiefilms op Hulu’.

Start films, shows en kanalen met uw stem

appletvlaunchbyvoice

Als je al weet waar je naar moet kijken, kan Siri daar ook bij helpen. Probeer commando’s als “Kijk op HBO Max” of “Bekijk” te gebruiken en Siri zal de video direct in de juiste app afspelen. Dit werkt ook met sommige live tv-services, waaronder AT&T TV en Fubo, dus je kunt rechtstreeks naar specifieke live-kanalen gaan. (Hier is een lijst met apps die Siri op Apple TV ondersteunt.)

De afspeelopdrachten van Siri gebruiken

appletvectorlijst

Nadat je een film of programma hebt gekozen, kun je spraakopdrachten gebruiken om af te spelen. Vraag om een ​​bepaalde tijd terug of vooruit te spoelen, of zeg “Wat zeiden ze?” om 10 seconden terug te springen met ondertiteling tijdelijk ingeschakeld. Je kunt ook zeggen: “Wie speelt hierin de hoofdrol?” om een ​​lijst met acteurs te zien.

Voer wachtwoorden in met uw stem

appletvtypestem

Nog een truc voor stembesturing: wanneer u zich aanmeldt bij een nieuwe app, houdt u de Siri-knop ingedrukt en dicteert u uw inloggegevens letter voor letter. Dit is veel sneller dan scrollen door het schermtoetsenbord, op voorwaarde dat je duidelijk articuleert en niet te snel praat. (Zorg er wel voor dat u uw wachtwoorden niet uitspreekt in gehoorsafstand van iemand die u niet vertrouwt.)

Typ per telefoon

appletvautofill

Voor een andere eenvoudige invoermethode controleert u uw iPhone nadat u een tekstinvoerveld op de Apple TV hebt geselecteerd. U zou een melding moeten zien waarop u kunt tikken om het touchscreen-toetsenbord te openen. Dit is vooral handig voor complexe wachtwoorden die u in een wachtwoordbeheerder hebt opgeslagen.

Lichte of donkere modus instellen

appletvdarkmode

Heb je liever een donkere achtergrond in plaats van een lichtere? Om van weergavemodus te wisselen, ga je naar Instellingen> Algemeen> Uiterlijk, die je kunt kiezen uit licht, donker of automatisch. (De laatste optie schakelt ‘s nachts automatisch over naar de donkere modus.)

Stel een persoonlijke foto-screensaver in

appletvscreensaver

De schermbeveiligingen voor luchtvideo’s van Apple zijn behoorlijk netjes, maar als je liever persoonlijke foto’s bekijkt, ga dan naar de app Foto’s en blader door de categorie Gedeeld. Hier kunt u “Activiteit” of een van uw gedeelde albums selecteren en “Instellen als schermbeveiliging” kiezen. (Merk op dat dit alleen werkt als je iCloud-foto’s gebruikt en een of meer gedeelde albums hebt gemaakt.)

Muziek en video verzenden met AirPlay

iosmirroring

Je hoeft helemaal niet naar de afstandsbediening te grijpen als je al een iPhone of iPad bij de hand hebt. Druk gewoon op de AirPlay-knop in de meeste video- of muziek-apps (je zou het moeten zien door op het scherm te tikken zodra je iets afspeelt) en selecteer vervolgens je Apple TV in de lijst met apparaten. Uw media zouden op het grote scherm moeten beginnen te spelen. U kunt uw mobiele display ook spiegelen door vanuit de rechterbovenhoek naar beneden te vegen en vervolgens ‘Schermspiegeling’ te selecteren.

Gebruik AirPlay voor beeld-in-beeld

appletvpip2

AirPlay is ook de sleutel om optimaal te profiteren van de beeld-in-beeld-modus van Apple TV. Als je eenmaal begonnen bent met het afspelen van een video via AirPlay, scrol je omhoog op de tv-speler met je Siri-afstandsbediening en klik je op het kleine beeld-in-beeld-pictogram. Hierdoor wordt de video naar een kleiner venster gestuurd en kun je elke app op Apple TV gebruiken om tegelijkertijd een andere video af te spelen. U vindt meer gedetailleerde instructies in dit artikel.

Zet volumenivellering aan

appletvreduceloudsounds

Voor die momenten waarop u zonder al te veel storing tv wilt kijken, biedt de Apple TV een modus “Reduce Loud Sounds”. Je vindt het door op een video naar beneden te vegen, naar Audio te scrollen en vervolgens ‘Luid geluid verminderen’ te selecteren.

Je kunt dit ook voor alle video’s inschakelen door naar Instellingen> Video en audio te gaan en ‘Luid geluid verminderen’ in te schakelen.

Bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken

appletvbluetooth

Als je het echt stil wilt houden, kun je in plaats daarvan een Bluetooth-koptelefoon of -oordopjes aansluiten. Ga naar Instellingen > Afstandsbedieningen en apparaten > Bluetooth en gebruik vervolgens je hoofdtelefoon om de koppelingsmodus te openen. Ze zouden op uw Apple TV moeten verschijnen onder de lijst “Andere apparaten”. Eenmaal verbonden, kunt u het hoofdtelefoonvolume aanpassen met de Siri-afstandsbediening.

Als je AirPods van Apple gebruikt, zouden ze automatisch in dit menu moeten verschijnen. Ze verschijnen ook in het menu van het audioapparaat als je lang op de Home-knop drukt en op het AirPlay-pictogram drukt.

Bediening van de A/V-ontvanger instellen

appletvlerenafstandsbediening

Hoewel de Apple TV redelijk goed is in het herkennen van tv’s, soundbars en ontvangers om te bedienen via de Siri-afstandsbediening, kun je indien nodig ook handmatig de volumeregeling programmeren. Ga naar Instellingen> Afstandsbedieningen en apparaten> Volumeregeling en selecteer vervolgens “Nieuw apparaat leren” om het programmeermenu te openen.

Audio naar andere AirPlay-luidsprekers sturen

appletvaudio

In plaats van geluid via je tv of soundbar af te spelen, kun je audio naar andere AirPlay-compatibele luidsprekers leiden. Dat betekent dat je Apple’s HomePod als externe audiobron kunt gebruiken of geluid volledig naar een andere kamer van het huis kunt verplaatsen.

Om tijdelijk van luidspreker te wisselen, houdt u de startknop lang ingedrukt, drukt u op het AirPlay-pictogram en selecteert u vervolgens uw luidsprekers in de lijst met apparaten. Als u standaard een andere luidspreker wilt gebruiken, gaat u naar Instellingen > Video en audio > Standaard audio-uitvoer.

Laat je tv HDR en verversingssnelheid regelen

appletvdefault

Apple TV voert standaard uit met het maximale dynamische bereik en de maximale verversingssnelheid die uw tv toestaat, zelfs als de inhoud geen HDR ondersteunt of een andere verversingssnelheid gebruikt. Videopuristen willen in plaats daarvan dat de tv die instellingen regelt, zodat de uitvoermodus altijd overeenkomt met de inhoud die wordt afgespeeld.

Om deze instellingen te wijzigen, ga je naar Instellingen > Video en audio > Match content, schakel je Match Dynamic Range en Match Frame Rate in. Houd er rekening mee dat uw tv elke keer dat hij van modus verandert, een zwart scherm kan knipperen.

Voorkom dat apps u volgen

appletvtracking

De nieuwe App Tracking Transparency-functies in iOS 14.5 zijn ook beschikbaar op Apple TV, wat betekent dat je kunt beslissen of een app gegevens moet verzamelen over je activiteit op andere apps en websites. Vanaf tvOS 14.5 moeten apps toestemming vragen voordat ze je kunnen volgen, en als je weigert, kunnen ze geen unieke identificatie gebruiken om je te volgen. Hoewel dit bedrijven er niet van weerhoudt uw kijkgedrag in hun eigen apps te volgen, minimaliseert het wel de gegevens die ze met anderen kunnen delen.

Standaard moet elke app een toestemmingsprompt weergeven voordat ze u kunnen volgen, maar u kunt deze prompts vermijden en tracking volledig uitschakelen door naar Instellingen > Algemeen > Privacy > Tracking te gaan. Zorg er in dit menu voor dat “Apps toestaan ​​om te vragen om te volgen” is uitgeschakeld.

Heb je nog vragen over Apple TV? Stuur me een e-mail of meld je aan voor mijn Cord Cutter Weekly-nieuwsbrief voor nog meer streaming tv-advies.

0 Shares:
You May Also Like