Ambient Weather WS-5000 review: hoogwaardige functies voor minder

ambient weather ws 5000

We hebben een dramatische toename waargenomen in de verfijning van weerstations voor thuis sinds we ze vijf jaar geleden begonnen te beoordelen. Smart home-connectiviteit is nu alles behalve standaard, en instrumentatie en sensoren zijn aanzienlijk nauwkeuriger. Daarom was ik verheugd om de WS-5000 van Ambient Weather voor mijn deur te zien.

Een deel van mijn opwinding komt van wat er is gebeurd bij Ambient Weather zelf sinds ik hun laatste station, de WS-2902, in 2018 bekeek. Neilsen-Kellerman nam het bedrijf in 2019 over en de WS-5000 is het eerste station geproduceerd onder de nieuwe eigenaar.

Hoewel u Neilsen-Kellerman misschien niet bij zijn bedrijfsnaam kent, bent u misschien bekend met zijn merken. Neem bijvoorbeeld de Kestrel-lijn van draagbare weermeters. als je Jim Cantore op The Weather Channel een windmeter hebt zien uittrekken midden in een orkaan, dan is het een Torenvalk. Het merk Rainwise is minder bekend, maar als je in een museum of openbare ruimte met een weerstation bent geweest, heb je waarschijnlijk de professionele apparatuur van het merk gezien.

Deze recensie maakt deel uit van TechHive’s verslag van de beste weerstations voor thuis, waar u beoordelingen van het aanbod van de concurrentie vindt, plus een kopersgids voor de functies waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor dit type product.

De WS-5000 is een duidelijke afwijking van alles wat Ambient Weather tot nu toe heeft geproduceerd. Alles voelt wat luxer aan. De alles-in-één sensorsuite is verdwenen. De windsensor is nu ultrasoon, zonder bewegende delen. De regenmeter is een aparte unit, met een grotere trechter om de regenvalmetingen te verbeteren. Zelfs de binnentemperatuursensor, die vochtigheids- en barometrische sensoren bevat, is gescheiden en lijkt nauwkeurigere binnenmetingen te bieden.

ws 5000 regenmeter 3

Het station is niet perfect, maar het is zelfs beter dan de WS-2902 die we in 2018 4,5 sterren hebben toegekend. Als je vindt dat de WS-5000 je budget voor $ 299 te boven gaat, blijft de WS-2902 beschikbaar voor $ 170. Hoe dan ook, je kunt de beste smart home-mogelijkheden van Ambient Weather stations niet verslaan.

De WS-5000 . instellen

Ambient Weather heeft ons een heleboel extra sensoren geleverd om boven en buiten de standaard sensorsuite te testen, waaronder:

Indoor PM2.5 Luchtkwaliteitssensor Outdoor PM2.5 Luchtkwaliteitssensor Bliksemdetector Bodemvochtsensor Waterdichte Temperatuursonde Lekdetector

Omdat het op het moment van deze review winter was, kon ik niet alle sensoren effectief testen. Maar ik heb degene geïnstalleerd die ik kon en zal er later een paar in meer detail behandelen.

Installatie is niet al te lastig, hoewel ik onderweg een paar haperingen tegenkwam. Een groot deel van het station wordt voorgemonteerd geleverd: zolang je de mast hebt om de sensoren aan te bevestigen en de nodige batterijen, heb je niet meer dan 30 minuten nodig om dingen online te krijgen. Mijn installatie duurde langer omdat we een probleem ondervonden waarbij de regenmeter en de binnentemperatuur-/vochtigheids-/barometersensor niet automatisch verbinding maakten.

ws 5000 sensorsuite geïnstalleerd

Ambient Weather heeft een ondersteuningsdocument voor dit probleem, waarin het probleem is opgelost en de sensoren verbinding kunnen maken. De optionele sensoren zijn zonder problemen op de console aangesloten, dus ik weet niet zeker wat de aanvankelijke problemen veroorzaakte.

Door je station te verbinden met AmbientWeather.net kun je zowel je gegevens delen als verbinden met je slimme huis via Alexa, Google Assistant of IFTTT. U kunt uw station ook instellen om verbinding te maken met Weather Underground om uw gegevens openbaar te delen, maar u hoeft dat niet per se te doen dankzij veranderingen in de manier waarop AmbientWeather.net werkt.

ambient weer netto weerkaart

De site gaf voorheen alleen toegang aan stationseigenaren, maar een recent herontwerp stelt bezoekers in staat om gegevens te zoeken, zelfs als ze geen station bezitten. Dit geeft eigenaren van stations een alternatief voor het installatieproces van Weather Underground, wat lastig kan zijn.

Ik vond het gedeelte op de console van het installatieproces een beetje omslachtig. Veel concurrerende weerstations hebben een installatiewizard op de console of een mobiele app om u bij de eerste stappen te begeleiden. De WS-5000 heeft geen van beide; je moet door menu’s navigeren, wat lastig kan zijn.

ws 5000-console met vergelijking van routergrootte

De gebruikerservaring

Voorbij de wankele setup was mijn ervaring met de WS-5000 positief. Het TFT LCD-consolescherm is een serieuze upgrade van de WS-2902 waarvan de console teleurstellend was. Door gebruik te maken van een echt display versus het LCD-paneel van de WS-2902 kan het allerlei soorten informatie weergeven, inclusief afzonderlijke schermen voor het oproepen en in kaart brengen van historische weergegevens.

Je kunt je sensorgegevens vanaf een behoorlijke afstand en vanuit elke hoek bekijken, hoewel er veel gegevens op het scherm staan. Sommigen zullen de schat aan informatie waarderen, maar een schonere interface zou Ambient in staat hebben gesteld om de primaire gegevens van het station (temperatuur, wind, regen, enz.) prominenter op het scherm te krijgen.

ws 5000 console temperatuur grafiek

Naarmate je meer sensoren toevoegt, wordt meer van het scherm gevuld met informatie: volledig uitgedost met alle optionele sensoren, voelt de gebruikersinterface een beetje druk en overweldigend aan. Maar afgezien van console-voorkeuren, is er veel om van onder de indruk te zijn.

Als het ging om de luchtdrukmetingen tijdens onze WS-2902 review, reageerde de sensor te agressief op drukveranderingen. De regenmeter was ook een probleem, vaak te veel neerslag bij zwaardere stortbuien.

Deze problemen zijn verdwenen in de WS-5000. De luchtdrukmetingen zijn nauwkeuriger en de grotere trechter voor de regenmeter is ook veel verbeterd; dat gezegd hebbende, het gebrek aan vloeibare neerslaggebeurtenissen (veel van wat we tijdens de test ontvingen was sneeuw of ijzel) gaf ons te weinig gegevens om een ​​concreet oordeel te vellen.

ws 5000 bliksemlek- en watertemperatuursensoren

We zijn grote fans van het nieuwe update-interval van vijf seconden van de nieuwe sensorsuite. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van de WS-2902, die soms een volle minuut nodig had om gegevens te leveren.

Ook de nieuwe sonische windmeter was indrukwekkend. Hoewel het slechts een maximale snelheid heeft van 89 MPH – langzamer dan de traditionele cup-and-vane-opstelling van de WS-2902 – waren de windmetingen veel nauwkeuriger. U kunt een optionele verwarming toevoegen om te voorkomen dat de windmeter sneeuw of ijs ophoopt, wat tot onnauwkeurige metingen kan leiden. Dat raden we aan als je dit weerstation in een kouder klimaat gebruikt.

Connectiviteit

De WS-5000 maakt op dezelfde manier verbinding met wifi als de andere aangesloten weerstations van het bedrijf. Zowel de app als het webgebaseerde dashboard maken gebruik van de cloudservice van het bedrijf, AmbientWeather.net. Zoals we eerder vermeldden, zijn IFTTT, Amazon Alexa en Google Assistant-ondersteuning allemaal inbegrepen. Met IFTTT kun je ervoor zorgen dat je sproeiers stoppen wanneer er regen wordt gedetecteerd, of je lampen aanzetten wanneer de helderheid van de zon buiten onder een bepaald niveau zakt.

dashboard van ambientweather-website

Zodra je de Ambient Weather-vaardigheid in je stemassistent naar keuze hebt ingeschakeld, kun je om een ​​hyperlokaal weerbericht vragen. Maar hoe je de vraag ook inkadert, je krijgt de rapportagegegevens, ook als je alleen om een ​​specifieke variabele vraagt, zoals de temperatuur buiten. We hebben daarover geklaagd in onze review van de WS-2902 en het lijkt erop dat Ambient Weather dit niet heeft aangepakt.

De WS-5000 versus de WS-2000

dashboard voor omgevingsweer-app

Sinds we de WS-2902 hebben getest, heeft Ambient een ander station uitgebracht, de WS-2000. Dit model wordt geleverd met dezelfde console als de WS-5000, maar gebruikt de sensorsuite van de WS-2902. Hoewel het TFT LCD-scherm onze problemen met de goedkope console van de WS-2902 aanpakt, heeft de sensorsuite nog steeds zijn beperkingen.

In plaats van het supersnelle interval van vijf seconden worden er elke 16 seconden gegevens geleverd door de buitensensoren en 64 seconden door de binnensensor. Je zult ook last hebben van de problemen met de overmeting van regenval en de wankele barometer die ik eerder noemde. Aangezien de WS-2000 slechts $ 10 lager geprijsd is dan de WS-5000, raad ik hem niet aan.

Eigenzinnig, maar een topstation?

De WS-5000 heeft zijn eigen eigenaardigheden, maar ze zijn meer ergernissen dan dealbreakers. Het is in alle opzichten het nauwkeurigste station dat Ambient Weather ooit heeft uitgebracht, en qua prestaties evenaart het Davis’ Vantage Vue.

Maar Davis lijkt vast te zitten in de 20e eeuw als het gaat om connectiviteit. Hoewel Davis eindelijk Alexa-ondersteuning heeft toegevoegd, is er nog steeds geen Google Assistent-ondersteuning of verbindingsopties voor populaire smarthome-apparaten en -services. Dit heeft de deur geopend voor concurrentie van bedrijven als Ambient Weather.

Onder de bouwers van ‘slimme’ weerstations heeft Ambient Weather zich op lange termijn als beste bewezen. Hoewel mijn eerste gedachten over de Weatherflow Tempest positief waren, ontdekten we na verloop van tijd dat de haptische regensensor de regen niet nauwkeurig genoeg meet. De AcuRite Atlas, nog steeds in dienst bij het huis van een vriend aan de Jersey Shore, lijkt ook regelmatig regen te meten.

Hoewel Davis qua nauwkeurigheid het beste station is (we hopen binnenkort de eersteklas Vantage Pro 2 te testen), maken de hoge prijs en het gebrek aan echte smart home-mogelijkheden het minder nuttig in het verbonden huis. Dit is waar Ambient Weather uitblinkt, en met de WS-5000 komt u zo dicht mogelijk bij Davis-achtige nauwkeurigheid met moderne smart home-functionaliteit.

Hopelijk blijft dit station na verloop van tijd indruk op ons maken, aangezien we al meerdere keren in de steek zijn gelaten. Maar Ambient Weather staat erom bekend naar zijn klanten te luisteren, en de WS-5000 is gedeeltelijk het resultaat van het luisteren naar jarenlange feedback van consumenten.

0 Shares:
You May Also Like