Amazon sluit Alexa.com af, maar maak je geen zorgen over Alexa

amazon echo

Wat is er deze week met Alexa aan de hand? Eerst kwam die enorme uitval van de Amazon-webserver op dinsdag die Alexa’s vermogen om routines af te vuren uitschakelde, en nu zegt Amazon dat het Alexa.com afsluit. Heeft Alexa problemen? Nou, niet helemaal.

Amazon heeft zojuist aangekondigd dat het de “moeilijke” beslissing heeft genomen om Alexa.com op 1 mei 2022 met pensioen te laten gaan, maar de waarheid is dat de website Alexa.com niets te maken heeft met Alexa de stemassistent.

Alexa Internet, opgericht in 1996, slechts een paar jaar na de geboorte van het World Wide Web, is een service die het verkeer van websites volgt en vergelijkt, en browsegegevens verzamelt van de Alexa Toolbar (later vervangen door browserextensies) en sites die het Alexa-script op hun pagina’s hebben geïnstalleerd.

Amazon nam Alexa Internet en het Alexa.com-domein in 1999 over, een volle 15 jaar voordat Alexa, de stemassistent, voor het eerst verscheen.

Vroeger was de Alexa-verkeersranglijst van een site een groot probleem. Niet alleen konden website-eigenaren hun eigendommen vergelijken met die van concurrenten, ze zouden ook hun advertentietarieven kunnen verhogen als hun positie hoog genoeg was. De Alexa Toolbar was ook een populaire helper-app voor browsers die, naast andere tools, een toen nieuwe pop-upblokkering bevatte.

Maar de tijden veranderen en Alexa Internet kwam uiteindelijk in een steeds competitiever veld terecht. Hoewel er nog steeds veel loyale Alexa.com-gebruikers in de buurt zijn, is Amazon duidelijk van mening dat de kosten om de site operationeel te houden niet langer de kosten waard zijn.

Dus ja, Amazon is eigenaar van zowel Alexa de internetsite als, weet je, Alexa, maar de twee entiteiten hebben verder niets met elkaar te maken, en het besluit van Amazon om Alexa.com te sluiten heeft geen effect op Alexa zelf.

Als je Alexa (de digitale assistent) op internet wilt bezoeken, kun je nog steeds naar alexa.amazon.com.

Op die webpagina kun je veel van de Alexa-gerelateerde functies uitvoeren die in de Alexa-app verschijnen, waaronder het aanpassen van Alexa-voorkeuren, het instellen van alarmen en herinneringen, het beheren van vaardigheden en verbonden slimme apparaten voor thuisgebruik, en meer.

0 Shares:
You May Also Like