Amazon Fire TV Stick 4K Max review: een snelle streamer met rommelige menu’s

firetvstick4kmaxhero

Bij het gebruik van Amazon’s nieuwe Fire TV Stick 4K Max doet zich een ongewoon fenomeen voor: in plaats van door de vele menu’s op het scherm te scrollen, zou je kunnen merken dat je meer leunt op stembesturing.

Dat komt deels omdat Alexa een pittige en capabele stemassistent is op Fire TV, en deels omdat het menusysteem van Amazon een absolute puinhoop is. Hoe dan ook, de resulterende ervaring voelt heel anders aan dan die van Roku-, Apple TV- en Android TV-apparaten.

Als een voice-first streaming-speler aantrekkelijk klinkt, heeft de $ 55 Fire TV Stick 4K Max veel te bieden, waaronder snelle prestaties, een afstandsbediening boordevol functies en ondersteuning voor zowel Dolby Vision HDR als Dolby Atmos-audio. Maar snoersnijders die meer geneigd zijn om door menu’s op het scherm te navigeren, moeten ergens anders zoeken naar een eenvoudigere ervaring.

Sneller dan ooit

Vanaf nu verkoopt Amazon de nieuwe Fire TV Stick 4K Max naast de bestaande Fire TV 4K, die voor $ 50 wordt vermeld, maar vaak wordt verdisconteerd. Hoewel beide streaming-spelers 4K HDR-video, Dolby Vision, HDR10+ en Dolby Atmos-audio ondersteunen, heeft de Max een snellere processor, 2 GB RAM (tegenover 1,5 GB op de oudere stick), Wi-Fi 6-ondersteuning en een nieuwe afstandsbediening met meer knoppen.

firetvstick4kmaxremote

De nieuwe processor en het toegevoegde geheugen maken een groot verschil in vergelijking met goedkopere Fire TV-modellen, die gevoelig zijn voor haperingen en vertragingen in het onlangs vernieuwde menusysteem van Amazon. De Max struikelt nooit op deze manier of duurt te lang om apps te laden, en het vasthouden van de Alexa-knop van de afstandsbediening zorgt voor een onmiddellijke reactie. (Vergeleken met de Roku Streaming Stick 4K zijn de prestaties ongeveer vergelijkbaar.)

De effecten van Wi-Fi 6 zullen moeilijker op te merken zijn. Hoewel het beter is dan Wi-Fi 5 bij het verwerken van veel gelijktijdige verbindingen, zijn de theoretisch hogere snelheden niet van belang voor het streamen van video, waar zelfs een 25 Mbps-verbinding voldoende is voor 4K HDR. (Zelfs Wi-Fi 5 kan snelheden bereiken die ver boven dat aantal liggen.) Je hebt ook een Wi-Fi 6-router nodig om volledig te profiteren van de nieuwe technologie.

Ondersteuning op afstand en accessoires

Wat betreft de afstandsbediening, het is dezelfde die nu wordt geleverd met Amazon’s standaard Fire TV Stick, met een blauwe Alexa-knop, vier vooraf ingestelde app-sneltoetsen en een live TV-knop die je rechtstreeks naar de Fire TV-rastergids brengt. De rubberen toetsen geven een bevredigende klik en een kleine stoot op de Home-knop helpt je duim op de juiste plaats te landen. Net als de meeste andere Fire TV-apparaten, kan de infraroodzender van de afstandsbediening tv’s of A/V-apparatuur bedienen, dus je hoeft nooit een aparte afstandsbediening bij de hand te houden voor volume of stroom. (Alleen de $ 30 Fire TV Stick Lite mist deze functie.)

firetvavcontrol

De live tv-knop is vooral handig als je je abonneert op YouTube TV, Sling TV of Philo, omdat de Amazon-gids je kan laten zien wat er op een van die services staat zonder dat je eerst in de app hoeft te springen. Het integreert ook gratis kanalen van Pluto TV, Plex, Tubi en Amazon’s IMDb TV-service, en je kunt de gids aanpassen door bronnen te filteren en favoriete kanalen in te stellen.

firetvliveguide

Net als bij Amazon’s andere Fire TV-sticks, heeft de Max slechts één microUSB-poort voor stroomvoorziening, maar je kunt meer poorten voor ethernet- of USB-accessoires toevoegen door een gevoede USB-OTG-kabel aan te sluiten. Ook ondersteunt de Fire TV-software eindelijk volumeregeling via Bluetooth-hoofdtelefoons, zodat je ze aan de tv kunt koppelen om privé te luisteren.

De Fire TV-interface is altijd het best omschreven als chaotisch, en dat is niet veranderd met de grote update die Amazon afgelopen winter heeft geïntroduceerd. Hoewel Amazon enkele van de menu’s op het hoogste niveau heeft gestroomlijnd die de oude interface nog omslachtiger maakten, voelt het systeem zich nog steeds belast door onduidelijke organisatie en buitensporige reclame.

De basishandeling van het starten van apps is te moeilijk op Fire TV, omdat je slechts zes van je favorieten bovenaan het startscherm kunt vastzetten. De rest leeft in een secundair menu dat veel scrollen en klikken kost om toegang te krijgen. Ondertussen staat een aparte lijst met recente apps verderop op het startscherm, ontoegankelijk zonder eerst langs een rij gesponsorde inhoud te scrollen.

firetvuihome

Het strekt tot eer dat het startscherm van Amazon meer is dan alleen een app-opstartprogramma. Het legt ook veel nadruk op het helpen beslissen wat je wilt kijken, met rij na rij aanbevelingen voor films en tv-shows die afkomstig zijn van een reeks streamingdiensten. Het ondersteunt zelfs meerdere gebruikersprofielen, zodat iedereen in huis gepersonaliseerde suggesties kan krijgen. Maar omdat Amazon geen controle geeft over dit aanbevelingssysteem, wordt het al snel overweldigend.

Denk bijvoorbeeld aan de rij ‘Volgende voor jou’ die bovenaan het startscherm verschijnt. Voor de meeste van deze aanbevelingen kun je niet zien van welke streamingdienst ze komen zonder erop te klikken, en sommige zijn afkomstig van services waarvoor je misschien niet betaalt. In staat zijn om het startscherm te filteren op basis van je daadwerkelijke abonnementen, zoals je kunt op de Chromecast met Google TV, zou een grote verbetering zijn, maar Amazon staat het niet toe. (Er bestaat een “gratis voor mij”-filter in de film- en tv-showmenu’s van Amazon, maar het is onnodig verborgen achter verschillende menulagen.)

firetvnextupforyou

Als het je niet probeert te verkopen met nieuwe abonnementsdiensten, duwt de Fire TV-interface agressief Amazon-inhoud boven alles. De rij ‘Recent bekeken’ integreert bijvoorbeeld alleen met Prime Video en kanalen uit de live tv-sectie van Amazon. Als u op het startscherm naar beneden scrolt, worden rijen weergegeven met voorgestelde Prime-films, populaire Prime-shows, op genres gebaseerde Prime-keuzes, add-on Prime Video Channels-abonnementen en suggesties van Amazon’s gratis IMDb TV-service. Je vindt hier enkele aanbevelingsrijen van andere services, maar Amazon reserveert zoveel onroerend goed voor zichzelf dat al het andere begraven aanvoelt.

Alexa met de save

Op de meeste streamingplatforms is spraakbesturing een leuke functie, maar op Fire TV voelt het essentieel om door de rommel van het menu te snijden. Houd de blauwe Alexa-knop op de afstandsbediening ingedrukt en je kunt vragen om apps te starten, specifieke video’s te laden en rechtstreeks af te stemmen op live tv-kanalen in ondersteunde streamingdiensten. Al die bedieningselementen werken redelijk goed en ze voelen efficiënter aan dan door de interface van Amazon te scrollen.

firetvvanuwabonnementen

Stembediening is ook handig als je niet zeker weet wat je moet kijken. Vraag naar een genre, zoals ‘komediefilms’ of ‘sci-fi-shows’, en de eerste rij met resultaten komt alleen van uw abonnementsservices. Je kunt zelfs programma’s toevoegen aan je Fire TV-kijklijst terwijl je zoekt, en dan direct naar je volglijst springen met een spraakopdracht. (Om bij deze lijst te komen, moet je anders een aantal menu’s doorzoeken, een terugkerend thema van de Amazon-interface.) Ondertussen kun je met een nette nieuwe integratie met Netflix zeggen “Speel iets op Netflix” om een ​​willekeurige aanbeveling uit de catalogus te krijgen op basis van je kijkgedrag.

Alexa heeft ook andere vaardigheden buiten het tv-rijk. Je kunt muziek opvragen bij diensten als Spotify en Apple Music, smarthome-apparaten bedienen, Alexa-beveiligingscamera’s controleren en om het weer of andere informatie vragen. Fire TV-apparaten kunnen ook luidsprekergroepen vormen met andere Alexa-apparaten in huis, zodat je in meerdere kamers tegelijk muziek kunt afspelen.

vuurvalexa

Die spraakbedieningen helpen bij het verlossen van wat anders een oefening in interface-frustratie is. Ter vergelijking: Roku-apparaten bieden een veel eenvoudigere manier om door uw apps te navigeren, terwijl zowel Apple TV- als Android TV-apparaten (inclusief de Chromecast met Google TV en Walmart Onn) zich beter concentreren op inhoud.

Het is jammer, want de Fire TV 4K Max-hardware is een uitstekende waarde en het geeft Alexa een platform om op te schitteren. U hoeft niet te kampen te hebben met een opgeblazen interface om van die voordelen te genieten.

0 Shares:
You May Also Like