Amazon Echo Show 5 (2e generatie) review: een bescheiden upgrade

amazon echo show 5 2nd gen main

Als je al de eigenaar bent van Amazon’s originele Echo Show 5 en je afvraagt ​​of je moet upgraden naar de nieuwe versie van de tweede generatie, ga ik meteen aan de slag: doe geen moeite. Behalve een iets scherpere camera, een nieuwe naderingssensor en een paar verschillende kleuren, is dit bijna precies hetzelfde slimme scherm als het vorige model, compleet met vrijwel hetzelfde ontwerp, dezelfde CPU, hetzelfde scherm en dezelfde luidspreker, en dezelfde Alexa.

Dat is natuurlijk allemaal goed nieuws als u aan het winkelen bent voor uw Echo Show. De compacte Echo Show 5 zorgt voor een fantastisch slim display en een oogverblindend slimme wekker, om nog maar te zwijgen van Alexa’s onovertroffen smart home-mogelijkheden. Je kunt ook videogesprekken voeren met andere Echo-apparaten, gratis bellen naar vrijwel elk nummer in Noord-Amerika, live tv kijken, muziek streamen en het scherm veranderen in een fatsoenlijke (zo niet perfecte) digitale fotolijst.

Dat is een aantrekkelijke set functies voor $ 85, maar je zou wel gek zijn om een ​​stickerprijs te betalen voor elk Echo-apparaat. Amazon verlaagt voortdurend de prijzen van zijn Echo-producten, en hoewel de tweede generatie Echo Show 5 nog geen kortingen heeft gezien, is het slechts een kwestie van tijd. Ondertussen hebben we waanzinnig goedkope deals gezien voor het model van de eerste generatie. Moet je in plaats daarvan voor het origineel springen? Lees verder.

Ontwerp

Fysiek gezien lijkt de tweede generatie Echo Show 5 vrijwel identiek aan zijn voorganger. Met afmetingen van 5,8 x 3,4 x 2,9 inch (BxHxD), heeft de Show 5 een wigachtige vorm van opzij gezien, vergelijkbaar met hoe een ouderwetse digitale wekker eruit zou kunnen zien. De Echo Show 5 past mooi op een nachtkastje of een dressoir, of hij kan op een aanrecht naast je pot met keukengerei staan ​​(maak hem gewoon niet nat).

Amazon echo show 5 2e generatie camera sluiter

Het 5,5-inch, 960 x 480-pixel display van de nieuwe Echo Show 5 heeft precies dezelfde grootte en resolutie als het origineel, en de fysieke camera-sluiterschakelaar, volumeknoppen, microfoon mute/camera uit-knop en microfoonopeningen zijn allemaal in de dezelfde posities langs de bovenrand van het scherm. Ook nog aanwezig is de cameralens in de buurt van de rechterbovenhoek van het scherm, die je kunt afdekken met de camerasluiter. Er zijn echter twee wijzigingen aan de camera: hij is nu twee megapixels in plaats van één, en de opening is vierkant in plaats van cirkelvormig.

Aan de achterkant van de Echo Show 5 vind je de bekende tonvormige stroompoort en een microUSB-servicepoort, maar een belangrijke interface ontbreekt nu: een 3,5 mm-aansluiting voor het aansluiten van een bedrade luidspreker. Je kunt nog steeds een draadloze luidspreker via Bluetooth aan de Echo Show 5 koppelen, maar het ontbreken van een audio-aansluiting is jammer.

amazon echo show 5 2e generatie achter

De stoffen bekleding van de Echo Show 5 geeft hem een ​​huiselijk gevoel en is nu verkrijgbaar in een nieuwe kleur: Deep Blue Sea, naast de originele Sandstone- en Glacier-versies.

Opstelling

Na het eerste opstartproces vraagt ​​de Echo Show u om een ​​primaire apparaattaal te selecteren, waarna u uw wifi-netwerk moet kiezen en uw netwerkwachtwoord moet invoeren door erop te tikken op het scherm. Dat is niet zo erg, maar de volgende stap is vervelend: je moet je Amazon-inloggegevens invoeren, inclusief het e-mailadres dat aan je account is gekoppeld en je wachtwoord. Het tikken op mijn e-mailadres en lang Amazon-wachtwoord op het Show 5-scherm was lastig, in tegenstelling tot concurrerende slimme schermen – ik denk aan Google’s Nest Hub-apparaten – die je gewoon automatisch aanmelden.

Nadat u bent aangemeld, begeleidt de Echo Show 5 u bij het kiezen van een tijdzone, het bevestigen van uw adres (voor lokalisatiefunctionaliteit) en het selecteren van de kamer in uw huis waar het scherm zal komen te staan. Je wordt ook gevraagd om een ​​achtergrond voor het scherm te kiezen, of je kunt een map uit Amazon Photos, snapshots van een specifieke persoon of een samengestelde Daily Memories-verzameling kiezen. Opgemerkt moet worden dat als je besluit om de Echo Show 5 in een digitale fotolijst te veranderen, het niet de mogelijkheid heeft om portretfoto’s naast elkaar weer te geven, zoals Google’s Nest Hub-schermen kunnen; in plaats daarvan worden ze weergegeven met onscherpe achtergronden. Persoonlijk haat ik de manier waarop het eruit ziet, maar dat ben ik.

Amazon echo toont 5 2e generatie foto's

Vervolgens kun je beslissen of je andere leden van je huishouden een live scherm van de camera van de Echo Show wilt laten zien (daarover later meer) en of je Amazon’s Sidewalk-buurtnetwerk wilt inschakelen (idem). Ten slotte zal het scherm ook een paar gratis Prime-proefversies door u uitvoeren voordat Alexa u meeneemt op een korte rondleiding.

Interface en bedieningselementen

Ik heb de bedieningselementen en de knop langs de bovenrand van de Echo Show 5 al behandeld, maar ik ga er een paar uitlichten: de microfoondempingsknop en de camerasluiter. Wanneer u op mic mute drukt, schakelt de Echo Show zowel de microfoon uit als de camera elektrisch uit, terwijl drie visuele indicatoren – een rode lijn onder aan het scherm, een “mute” -pictogram in de hoek van het scherm, en een rood lampje op de mute-knop van de microfoon zelf – laat je weten dat Alexa je niet kan zien of horen. De camerasluiter schuift ondertussen een echte en duidelijk zichtbare sluiter over de cameralens.

Naast de fysieke bedieningselementen, kunt u ook vegen op het display van de Echo Show 5. Als u vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden veegt, ziet u een startknop, een schuifregelaar voor helderheid, een schakelaar voor niet storen en de knop Instellingen. Als je vanaf de rechterkant van het scherm naar binnen veegt, krijg je een paneel met knoppen waarmee je toegang hebt tot de communicatiefuncties van de Echo Show (zoals bellen, aankondigingen en “drop-ins”), slimme huisbedieningen, muziek, video, routines en alarmen.

De tweede generatie Echo Show 5 draait op dezelfde quad-core, Arm-gebaseerde MediaTek-processor als het origineel, wat geen goed nieuws is. De eerste generatie Show 5 voelde altijd traag aan bij het vegen over het scherm, met submenu’s die vaak enkele seconden achterbleven, en de situatie is niet veel veranderd in de nieuwe Show 5. Als je echter op mij lijkt, zul je waarschijnlijk besteed het grootste deel van je tijd aan praten met Alexa in plaats van te vegen en te tikken op het scherm, en Alexa on the Show 5 reageert snel wanneer je spraakopdrachten geeft of vragen stelt.

Amazon echo show 5 2e generatie touchscreen

Afgezien van de trage aanraakinterface, flitst de Echo Show 5 regelmatig weerberichten, nieuwsberichten, tips, sportuitslagen en andere informatie op het display, compleet met soepele en aantrekkelijke overgangen. Als u liever het nieuws of de sport overslaat, kunt u eenvoudig aanpassen wat wel en niet wordt weergegeven op het scherm van de Echo Show 5.

Alexa, slimme huisbediening en huisbeveiligingsfuncties

Als je de originele Echo Show 5 al hebt, is er niets nieuws te leren over het gebruik van Alexa op het bijgewerkte scherm. Net als voorheen kun je Alexa vragen om je een weerbericht te geven, je planning te bekijken, muziekafspeellijsten te maken, items aan een boodschappenlijstje toe te voegen en een van haar beroemde melige moppen te vertellen. En dankzij Alexa blinkt de Echo Show 5 uit als een spraakgestuurde wekker, waarmee je Alexa kunt vragen om eenmalige en terugkerende alarmen in te stellen, evenals wekalarmen die het scherm geleidelijk opfleuren.

Amazon echo show 5 2e generatie smart home

Je kunt Alexa ook vragen om je smart home-apparaten te bedienen, en met ondersteuning voor meer dan 100.000 apparaten overtreft Alexa haar concurrenten gemakkelijk als het gaat om het beheer van het slimme huis. Wat slimme thuisroutines betreft, heeft de tweede generatie Echo Show 5 wel één innovatie ten opzichte van zijn voorganger: een ingebouwde nabijheidssensor, waarmee u routines kunt creëren die bijvoorbeeld uw lichten kunnen inschakelen wanneer iemand binnenkomt de kamer waar uw Show 5 staat.

Net als bij Echo-luidsprekers en grotere Echo-displays, werken beide generaties van de Echo Show 5 met Alexa Guard, de functie die ervoor zorgt dat Alexa je waarschuwt als ze verdachte geluiden hoort, zoals brekend glas of rookmelders. Er is ook de Alexa Guard Plus van $ 5 per maand, die een noodhulplijn toevoegt en de mogelijkheid om blaffende honden, sirenes en “activiteitsgeluiden” te detecteren.

Naast Amazon Guard kan de Echo Show 5 fungeren als beveiligingscamera, nou ja, een soort van. Als je toestemming verleent in het instellingenmenu, kan jij of iemand anders in je huishouden een live feed van de ingebouwde camera van de Echo Show 5 bekijken op een ander Echo-display of via de Alexa-app, wat betekent dat je een kijkje kunt nemen in de kamer waarin het zich bevindt. in wanneer u weg bent, op voorwaarde dat de sluiter van de camera niet is gesloten of de knop voor het dempen van de microfoon niet is ingeschakeld. (Een overlay op het scherm maakt duidelijk dat iemand meekijkt en je kunt ook een auditieve waarschuwing instellen.) Niet slecht, maar de Echo Show 5 kan niet tippen aan de functionaliteit van de camera in de Google Nest Hub Max, die in feite doet ook dienst als Nest-beveiligingscamera, compleet met bewegingsdetectiemogelijkheden.

De Echo Show 5 werkt ook met Sidewalk, het ambitieuze (en controversiële) gedeelde netwerkprotocol van Amazon dat gebruikmaakt van nabijgelegen Echo- en Ring-apparaten om een ​​buurtbreed netwerk te creëren. Klik hier om meer te lezen over Sidewalk, inclusief hoe je het kunt uitschakelen.

Communicatie

Je kunt de Echo Show 5 gebruiken om andere Echo-speakers of -schermen in je huis te bellen, maar ook om “binnen te vallen” op een Echo-apparaat om te zien en te horen wat er in die kamer gebeurt. (Maak je geen zorgen; Alexa zal je op de hoogte stellen als iemand binnenvalt op een Echo in de buurt.) Je kunt Alexa ook vragen om een ​​aankondiging te doen via al je Echo-apparaten tegelijk, handig om iedereen naar de eettafel te roepen.

Een handig voordeel is dat je niet alleen andere Echo-luidsprekers kunt bellen, maar ook Alexa op de Echo Show 5 (of een ander Echo-apparaat) kunt vragen om gratis een telefoonnummer in de Verenigde Staten, Canada of Mexico te bellen, geen mobiel abonnement vereist. Als u een AT&T-gebruiker bent, kunt u uw AT&T-nummer ook verbinden met uw Amazon-account, zodat u inkomende oproepen op dat nummer kunt beantwoorden via elk Echo-apparaat in de buurt, inclusief de Echo Show 5.

Wat betreft bellen, hoe ziet de twee-megapixelcamera van de tweede generatie Echo Show 5 eruit in vergelijking met de 1MP-lens van het origineel? Ik heb ze allebei geprobeerd terwijl ze naast elkaar zaten, en ja, de camerakwaliteit van de nieuwere Echo Show 5 is zichtbaar scherper. Maar een camera van twee megapixels is nog steeds een camera van twee megapixels en verbleekt dus in vergelijking met de 13 MP-camera op de Echo Show 10 of de lens op je mobiele telefoon. Met andere woorden, de verbeterde resolutie van de camera van de Echo Show 5 is niet significant genoeg om je oude Echo Show 5 naar de stoep te trappen.

Muziek en video

Net als bij de originele Echo Show 5 heeft de tweede generatie versie een geïntegreerde 1,65-inch luidspreker, en hoewel de geluidskwaliteit niet kan tippen aan die van bijvoorbeeld een (veel duurdere) Sonos-luidspreker, is hij meer dan voldoende om te luisteren naar deuntjes op Spotify; inderdaad, mijn vrouw en ik hebben een routine opgezet op onze slaapkamer Show 5 die een nachtelijke Spotify-slaaptimer bevat. Je kunt de Echo Show 5 ook toevoegen aan Alexa-speakergroepen die je voor je huis hebt gemaakt.

De Echo Show 5 ondersteunt natuurlijk Amazon Music, evenals Apple Music en Podcasts, SiriusXM, Spotify (inclusief Spotify Connect-functionaliteit), Deezer, Tidal, Pandora, iHeartRadio, TuneIn en Vevo; ontbrekende in de lijst is Qobuz en YouTube Music.

Je kunt ook on-demand en live tv kijken op de Echo Show 5, hoewel het vanzelfsprekend is dat het vijf-inch 480p-scherm niet bepaald ideaal is voor het bekijken van films of streaming-shows met een groot budget. Netflix is ​​een recente toevoeging aan Echo-displays en je kunt ook video’s bekijken op Amazon Prime Video (natch), Hulu, Showtime, DirecTV, Dish Network en met name Food Network Kitchen (perfect voor kooklessen in de keuken). YouTube blijft echter een flagrante omissie en we wachten nog steeds op Echo-apparaten om populaire streamingdiensten als Disney+, HBO Max, Paramount+ en Peacock te ondersteunen.

Waar het op neerkomt:

We hebben al vastgesteld dat het niet veel zin heeft om te upgraden naar de tweede generatie Echo Show 5 als je de eerste generatie versie al hebt. Maar wat als u voor het eerst koper bent – is de nieuwe Echo Show 5 uw geld waard?

Nou, hier is het ding: ik twijfel er niet aan dat de tweede generatie Echo Show 5 een eersteklas, redelijk geprijsde slimme display is, en ik raad het van harte aan. Maar als je een geweldige deal vindt voor de Echo Show 5 (het ging voor slechts $ 45 tijdens Prime Day), pak het dan vast. Het heeft vrijwel hetzelfde scherm, minus de scherpere camera en de nabijheidssensor, maar het oude model heeft een 3,5 mm audio-aansluiting die het nieuwere model mist)

Als je de nieuwste en beste hebt, biedt de tweede generatie Echo Show 5 nog steeds een geweldige prijs, zelfs voor de volle prijs.

0 Shares:
You May Also Like