Amazon Echo Plus (2e generatie) review: goed geluid, plus Zigbee voor de overwinning

amazon echo plus 2nd generation

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Ons oordeel

Met de huidige straatprijs van slechts $ 75, is de Echo Plus een no-brainer die je uitstekende audio- en spraakbesturing geeft van je smart-home-netwerk, inclusief Zigbee-apparaten.

Amazon bracht de eerste Echo Plus slimme luidspreker/smart-home hub uit in 2017, en deze tweede generatie arriveerde een jaar later. Wat het “Plus” maakt, is eenvoudig: een ingebouwde Zigbee-radio. Dat elimineert de noodzaak om ook zoiets als een Samsung SmartThings of een Hubitat Elevation op uw netwerk te hebben – in ieder geval om andere slimme apparaten voor thuisgebruik te bedienen die Zigbee gebruiken. Daar gaan we zo even dieper op in.

De tweede generatie Echo Plus heeft nog een kleine nieuwe toevoeging: een omgevingstemperatuursensor, zodat je Alexa kunt vragen wat de temperatuur in de kamer is, naast een weerbericht met de huidige temperatuur buiten. Het is vermeldenswaard dat als je een Echo-apparaat gebruikt om een ​​slimme thermostaat te bedienen, de thermostaat je ook de omgevingstemperatuur zal vertellen, hoewel hij de temperatuur aangeeft waar de thermostaat zich bevindt, en de temperaturen kunnen enigszins verschillen waar de Echo zich bevindt.

De nieuwe Echo Plus is een audio-upgrade

Een groot deel van de evolutie van de Echo Plus heeft betrekking op audio. Dit nieuwe model heeft een aanzienlijke prestatiesprong dankzij een grotere 3-inch woofer (de eerste generatie Echo Plus had een 2,5-inch woofer). Beide modellen zijn uitgerust met 0,8-inch tweeters, maar als je naar de nieuwe en oudere Echo Plus naast elkaar luistert, is het verschil opvallend: het nieuwe model klinkt helderder, luider en met meer omhullende bas.

Hogere frequenties klinken ook beter en Alexa’s stem is beter te verstaan. Ik mis wel de roterende volumeknop die aan de bovenkant van de eerste generatie Echo Plus zat. Het gebruik van de + en – knoppen bovenop de speaker om het volume te regelen is gewoon niet zo leuk. Maar dat deel van de gebruikerservaring is nu consistenter over de hele productlijn.

echo plus 2e generatie architectuur

Amazon’s uitstekende far-field microfoons en spraakherkenningssysteem zijn niet noemenswaardig veranderd; de Echo Plus vertrouwt nog steeds op zeven microfoons om het “Alexa” wekwoord overal in de kamer op te pikken. Of je nu muziek wilt besturen of een trivia-spel wilt spelen, de Echo Plus lijkt griezelig zelfs de meest gemompelde zinnen op te pikken.

De Alexa-app is onhandig

Smarthome-enthousiastelingen weten dat Alexa-producten al lang een prominente positie op de markt hebben, doordat u uw Echo via de Alexa Skills-bibliotheek kunt verbinden met smarthome-producten van andere fabrikanten. Het Skills-systeem is onhandig in het gebruik en onvriendelijk voor beginners, deels omdat het vereist dat je de relevante Skill (vergelijkbaar met een plug-in) op je Alexa-app installeert, inlogt met je inloggegevens voor het externe besturingssysteem en ontdek vervolgens compatibele apparaten op uw netwerk.

Alexa-app voegt Zigbee slimme schakelaar toe

Dit moet worden gedaan met het product van elke fabrikant dat u besluit te gebruiken, en elke keer dat u een nieuw apparaat toevoegt, moet u het opnieuw ontdekken in de Alexa-app. Het resultaat: het verbinden van een apparaat met Alexa kan je algehele installatietijd vaak verdubbelen, zodat je spraakbesturing kunt gebruiken. Dat gezegd hebbende, heb ik de oplossing van Google voor zijn slimme luidsprekerlijn niet intuïtiever gevonden.

Een voorbehoud bij het gebruik van Skills on the Echo is altijd geweest dat je het alleen kunt gebruiken om verbinding te maken met wifi-verbonden smart-home-apparaten. Je kunt verbinding maken met Zigbee- of Z-Wave-apparaten, maar alleen via een hub die werkt als een brug naar je wifi-netwerk. Het is niet de meest elegante oplossing, en Amazon was zich er zeker van bewust dat het dingen kon opruimen door het voor de hand liggende te doen: een smart-home-hub toevoegen aan de Echo-hardware.

Het addertje onder het gras is dat de Echo Plus alleen een Zigbee-radio bevat en geen Z-Wave-technologie ondersteunt, wat – althans in mijn ervaring – breder wordt ondersteund. Ring geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan Z-Wave boven Zigbee in zijn Ring Alarm-systeem. Ik had moeite om Zigbee-hardware voor de detailhandel te vinden om de Echo Plus te testen, en eindigde uiteindelijk met slechts een paar slimme schakelaars en slimme stekkers om mee te werken.

En hoewel alomtegenwoordige Philips Hue slimme verlichtingsproducten Zigbee gebruiken (en Amazon bundelt vaak een Philips Hue slimme lamp met de Echo Plus (2e generatie), heb je nog steeds de Philips Hue Bridge nodig om het maximale uit dat ecosysteem te halen, zelfs met de Echo Plus. De smart-home-markt evolueert echter voortdurend en de ondersteuning voor Zigbee-technologie zou kunnen toenemen, vooral gezien het besluit van Amazon om het zo krachtig te ondersteunen in de product Echo-familie. Naast de Echo Plus, de Echo Studio en de Echo Show (2e generatie) slimme display hebben allemaal ingebouwde Zigbee smart-home hubs.

Het gebruik van de Echo Plus om Zigbee-apparatuur te installeren en te bedienen, gaat gewoon niet zo soepel als met Samsung SmartThings, de grootste concurrent van Amazon op dit gebied. Het koppelen van een typisch product aan SmartThings gebeurt door een QR-code op de achterkant van het apparaat te scannen met de camera van je telefoon, waarna het proces normaal gesproken een naadloze aangelegenheid is. Met Alexa kun je koppelen via de app of, verleidelijk, via je stem, door Alexa eenvoudig te vragen naar nieuwe apparaten te zoeken. De laatste methode is handig, maar als je het op die manier doet, mis je de configureerbaarheidsopties die je krijgt door te koppelen via de app, namelijk het apparaat een unieke naam geven en het toewijzen aan een kamer.

Amazon prime video-bestemmingspagina

Ik werd herhaaldelijk gedwarsboomd in mijn pogingen om een ​​Enbrighten Plug-in Dimmer aan mijn apparatenlijst toe te voegen, en kreeg talloze meldingen dat er geen nieuwe apparaten waren gevonden na het langdurige zoekproces van Alexa. Eindelijk, na dagen van probleemoplossing, vond Alexa de dimmer en plaatste deze onder de categorie “schakelaars” onder de raadselachtige naam “First Light”, waar deze aan geen enkele kamer was toegewezen. Als je veel smarthome-apparaten hebt, kan dit snel verwarrend worden; door nieuwe apparaten toe te voegen via de app, kun je beter zien wat er aan de hand is en kun je de apparaatnaam wijzigen en aan een locatie toewijzen. Over het algemeen is de Alexa-interface gewoon niet de schoonste of meest elegante; Ik moet aannemen dat er ergens een herontwerp in het verschiet ligt.

De prijs kan niet kloppen

Tot voor kort was de prijs voor de Echo Plus (2e generatie) vastgesteld op $ 150, terwijl de standaard Echo (3e generatie) $ 100 was. De upgrade van $ 50 was op zijn minst goedkoper dan de $ 70 die je zou betalen voor een SmartThings-hub, maar nogmaals, SmartThings ondersteunt beide Zigbee Z-Wave. De laatste tijd is de prijsvergelijking echter veranderd. Bij het ter perse gaan, verkocht Amazon de Echo Plus voor slechts $ 75, minder dan de prijs voor een Echo (3e generatie).

Aan de andere kant kan het feit dat Amazon de Amazon Echo (3e generatie) als “momenteel niet beschikbaar” in nieuwe staat vermeldt, een aanwijzing zijn dat een volledig Amazon Echo – een model van de vierde generatie – op het punt staat aan de oppervlakte te komen (het kan ook betekent alleen maar dat COVID 19 de toeleveringsketen van Amazon heeft verstoord). Ten slotte, en met het risico uw aankoopbeslissing verder te verwarren, is het de moeite waard eraan te denken dat de slimme luidspreker van Amazon – de Echo Studio – ook een Zigbee smart-home-hub host. En het is momenteel ook verdisconteerd, van $ 200 tot $ 170. Klik hier om TechHive’s mening over dat product te lezen.

0 Shares:
You May Also Like