Alexa’s nieuwste stemtruc is misschien wel de engste

Amazon Echo Dot 4th gen on table

Alexa kan al met verschillende stemmen spreken, van de nieuwe mannelijke optie tot beroemdheden als Melissa McCarthy en Shaquille O’Neal. Maar onderzoekers bij Amazon willen Alexa’s spraakvermogen naar een hoger niveau tillen door haar de stemmen van dierbaren te laten nabootsen, zelfs van buiten het graf.

Tijdens een presentatie op Amazon’s re: MARS-evenement deze week, liet Alexa-hoofdwetenschapper Rohit Prasad zien hoe Alexa kon spreken in de stem van de (vermoedelijk overleden) grootmoeder van een kind, terwijl de stemassistent een passage voorlas van aan de opgetogen jonge jongen.

Prasad omschreef het vermogen als een manier om het verlies van een geliefde te verzachten door “mak[ing] hun herinneringen blijven”, eraan toevoegend dat zijn team een ​​manier had gevonden voor Alexa om “een stem van hoge kwaliteit te produceren” met minder dan een minuut opname.

Prasad heeft niet aangekondigd wanneer – of zelfs als – de nieuwe Alexa-stemfunctie voor het grote publiek zou worden vrijgegeven, en zei alleen dat zijn team aan het project “werkte”.

De nieuwe Alexa-vaardigheid is zeker indrukwekkend, maar ook veel griezelig. Het idee om een ​​AI-aangedreven stem te horen van een lang overleden familielid is even verontrustend als geruststellend, en als Alexa een familielid zou kunnen nabootsen na minder dan een minuut naar hun stem te hebben geluisterd, wie zou ze dan anders kunnen nabootsen?

Natuurlijk is de deepfake-geest al goed uit de fles, dus misschien kan Amazon hem goed gebruiken met de hulp van Alexa. En inderdaad, Prasad koos voor een meer utopische benadering terwijl hij de functie demonstreerde, en zei dat we “leven in het gouden tijdperk van AI waar onze dromen en sciencefiction werkelijkheid worden”,

Misschien wel! Maar vergeef degenen onder ons die nog steeds een beetje griezelig zijn.

0 Shares:
You May Also Like