9 Redenen waarom een ​​Windows 10-computer traag werkt en hoe deze te versnellen?

Er zijn verschillende redenen waarom uw Windows 10 computer werkt traag of bevriest. Het kan zijn dat uw systeem is geïnfecteerd met een virus of is geladen met malware. Moge uw opslag of RAM (Random Access Memory) op zijn capaciteit zijn en als gevolg daarvan wordt uw pc langzamer of is uw computer ouder en moet deze worden geüpgraded of helemaal vervangen. Opnieuw kan uw computer achterlopen op Windows of driverupdates, of te veel opstartprogramma’s die Windows 10 vertragen.

Als u merkt dat Windows 10 plotseling extreem traag, vastloopt of niet reageert op muisklikken, vindt u hier Hoe een trage laptop sneller maken of pc met Windows 10, 8 of 7.

Waarom is mijn computer traag?

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen die ervoor zorgen dat uw computer trager wordt en hoe u het probleem kunt oplossen om Windows 10 pc of laptop opnieuw te versnellen.

Malware- of virusinfectie

Als uw computer is geïnfecteerd met geïnstalleerde virus- of malwareprogramma’s, kan het zijn dat Windows 10 extreem traag is of niet reageert, hoog CPU-gebruik of een probleem met het gebruik van 100 schijven.

We raden ten zeerste aan een volledige systeemscan uit te voeren met de laatste bijgewerkte antivirusbescherming. Verwijder opnieuw een antivirusprogramma van derden als u er meer dan 1 op uw pc hebt geïnstalleerd. plaats.

Er zijn te veel achtergrondprogramma’s actief

De meest voorkomende reden die uw computer kan vertragen, is als er te veel programma’s tegelijkertijd worden uitgevoerd. Zelfs u weet misschien niet dat er een heleboel programma’s op de achtergrond draaien, systeembronnen opslokken en resulteren in trage prestaties van Windows 10.

Achtergrond-apps uitschakelen

Ga naar instellingen met behulp van de sneltoets Windows + IKlik op privacy en vervolgens op de achtergrond-app, schakel onder Achtergrond-apps de schakelaar “Laat apps op de achtergrond draaien” uit

Om te voorkomen dat een afzonderlijke app op de achtergrond wordt uitgevoerd,

    zorg ervoor dat apps rennen in de achtergrond is ingeschakeld. Kies welke: apps kan rennen in de achtergrondindividueel worden apps en service-instellingen Uit.

Te veel opstartprogramma’s

Als uw Windows 10-computer een eeuwigheid nodig heeft om op te starten, heeft u waarschijnlijk veel te veel apps die proberen te starten bij het opstarten, wat van invloed is op de opstart- en afsluittijd van Windows 10. Laten we voorkomen dat programma’s starten bij het opstarten, let op: dit had geen invloed op de app-prestaties.

Uitschakelen dat programma’s worden gestart bij het opstarten

    Druk tegelijkertijd op Ctrl+shift+Esc om Taakbeheer te openen. Schakel over naar het tabblad ‘Opstarten’, dit toont alle programma’s die beginnen met het opstarten van Windows en de impact ervan. Klik op een programma dat ‘Ingeschakeld’ is en dat u niet hoeft te starten bij het opstarten, en klik op ‘Uitschakelen’

Achterop raken met Windows of driverupdates

Uw pc loopt achter op Windows of driverupdates

Nogmaals, u kunt prestatieproblemen op uw computer ervaren als Windows-updates lange tijd niet zijn geïnstalleerd of als geïnstalleerde apparaatstuurprogramma’s verouderd of beschadigd zijn. Nieuwe Windows- en driverupdates zorgen voor prestatieverbeteringen, en als u hierin achterloopt, kan uw pc langzamer worden.

De nieuwste Windows-update installeren:

Druk op Windows-toets + X en selecteer instellingen, klik op Update en beveiliging en druk vervolgens op de knop Controleren op updates. Dit zal beginnen met het downloaden en installeren van de nieuwste Windows-updates van de Microsoft-server. Als u klaar bent, start u uw pc opnieuw op om Windows-updates toe te passen.

Werk het apparaatstuurprogramma handmatig bij:

Wanneer u Windows Update installeert, worden ook de driverupdates geïnstalleerd. Maar u kunt het apparaatstuurprogramma handmatig installeren door de onderstaande stappen te volgen.

Druk op Windows-toets + R, typ devmgmt.msc en klik op ok. Dit opent de apparaatbeheerder en geeft alle lijst met geïnstalleerde apparaatstuurprogramma’s weer. Vouw het stuurprogramma uit dat u wilt bijwerken, bijvoorbeeld het beeldschermstuurprogramma. software en volg de instructies op het scherm.

Hier hebben we een gedetailleerd artikel over het bijwerken, opnieuw installeren of terugdraaien van het apparaatstuurprogramma op Windows 10.

Windows-systeembestanden beschadigd of ontbreken

Als om welke reden dan ook systeembestanden op uw computer beschadigd zijn of ontbreken op uw pc, kunnen er stuurprogrammafouten, blauwe of zwarte schermen, programma’s die niet openen, trage en vastgelopen computers en andere problemen optreden die ernstige gevolgen hebben voor uw dagelijks gebruik.

Voer het DISM- en sfc-hulpprogramma uit

Windows heeft een ingebouwde Deployment Image Service and Management Tool (DISM) en een hulpprogramma voor het controleren van systeembestanden dat automatisch ontbrekende beschadigde systeembestanden detecteert en herstelt met de juiste.

Open de opdrachtprompt als beheerder, typ opdracht dism.exe /Online /Opschonen-image /Restorehealth en druk op de enter-toets, dit zal de status van de systeemafbeelding controleren. Volgende opdracht uitvoeren: sfc /scannow dit zal corrupte ontbrekende systeembestanden vinden en vervangen. Zodra het scanproces 100% voltooid is, start u uw pc opnieuw op.

Het is misschien uw webbrowser

De kans is groot dat uw webbrowser alle systeembronnen opslokt waardoor de computer langzamer gaat werken. Google Chrome is verreweg de meest populaire browser, hoe meer tabbladen je hebt geopend in Chrome, of hoe meer extensies worden geïnstalleerd, hoe meer geheugen het gebruikt.

Om dit probleem op te lossen:

Sluit eenvoudig alle browsertabbladen die u niet gebruikt.

Type chrome://extensies/ op de Chrome-adresbalk en druk op de Enter-toets, hierdoor wordt alle geïnstalleerde Chrome-extensielijst weergegeven. Schakel ze uit en controleer of de prestaties van de Windows-pc zijn verbeterd of niet.

Onvoldoende schijfruimte

Als uw op het besturingssysteem geïnstalleerde schijf (meestal zijn C) 95% capaciteit bereikt, begint uw pc te vertragen en kan deze tot de helft van zijn normale snelheid draaien. controleer de opslagstatus op uw computer en verwijder enkele onnodige bestanden zoals software-installatieprogramma’s in de downloadmap.

Heb je nog steeds moeite om ruimte vrij te maken op je harde schijf, overweeg dan om je bestanden en documenten op een externe HDD op te slaan of ze naar cloudopslag te verplaatsen (zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive)

Voer een hulpprogramma van derden uit zoals Ccleaner om uw Prullenbak, Downloads-map, tijdelijke bestanden en uw browsercache en cookies in één keer op te ruimen.

Nogmaals, de standaardlevenscyclus voor een harde schijf is tussen de 3 en 5 jaar. Als u merkt dat het besturingssysteem vastloopt, geeft taakbeheer altijd 100 schijfgebruik weer, dan is de harde schijf waarschijnlijk de oorzaak van het probleem. Of het is tijd om uw oude HDD te vervangen door SSD.

Pro-tip: Als je merkt dat Windows 10 traag is bij het opstarten, het openen van bestanden of het laden van games, zul je een grote prestatieverbetering zien door over te schakelen van een harde schijf naar een solid-state schijf.

Bijna geen RAM meer (Random Access Memory)

Uw computer gebruikt RAM (Random Access Memory) om informatie op te slaan die momenteel wordt gebruikt door het besturingssysteem en de programma’s die erop worden uitgevoerd. Als je niet genoeg RAM hebt voor het soort taken en programma’s dat je probeert uit te voeren, begint je computer in plaats daarvan een bestand op de harde schijf te gebruiken dat het wisselbestand wordt genoemd. Nou, HDD is veel langzamer dan RAM en het zal resulteren in aanzienlijk verlies van computerprestaties.

Als je zware programma’s zoals Adobe photoshoot, Autocad of videobewerkingsprogramma’s draait, moet je minimaal 6 GB RAM hebben. Bekijk deze video voor een handleiding over hoe u uw RAM correct kunt upgraden:

Uw computer is te oud

Helaas is de meest voorkomende reden waarom uw computer langzaam werkt, ook de reden dat u waarschijnlijk niet wilt horen dat hij te oud is, niet krachtig genoeg. Ja, als je een oudere computer hebt om games op te spelen of video’s te bewerken, kun je problemen ondervinden omdat het niet geschikt is voor de taak die voorhanden is.

De enige oplossing voor dit probleem is de aanschaf van een nieuwe computer of laptop. Lees onze koopgids voor laptops – Hoe u de beste laptop kiest

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like