9 ongelooflijke toepassingen van 3D-scantechnologie in de wereld van vandaag

Door ‘s werelds grootste bedrijven worden elk jaar biljoenen dollars in nieuwe technologie gestoken. Waarom? Omdat CEO’s zien de waarde die geavanceerde vooruitgang kan brengen in hun workflows en de wereld.

Onder de vele soorten technologie die aandacht krijgen van investeerders, 3D-scantechnologie lijkt het peloton te leiden. Sinds de algemene introductie ongeveer tien jaar geleden, is de populariteit van 3D-scannen omhooggeschoten naast de vele toepassingen.

Als je niet zeker weet wat de relevantie van 3D-scanning is voor de samenleving, lees dan verder. In dit bericht delen we 9 toepassingen voor de technologie die industrieën helpen ontwikkelen.

Creatie van kunst

3D-scantechnologie

Een groeiend aantal artiesten past 3D-scantechnologie toe en implementeert deze in hun workflows.

Stel je voor dat je een prachtige fontein ziet en deze naar je computer kunt scannen, zodat je dan kunt wijzigingen aanbrengen ernaartoe om iets te creëren nieuwe. Bijvoorbeeld je eigen wilde wereld!

Kunstenaars doen precies datgene waardoor het samplen van bestaande elementen uit de wereld en het opnieuw bedenken ervan gemakkelijker dan ooit is.

Ontwerp van videogames

Naarmate meer videogames blockbuster-budgetten ontvangen, worden gamemakers steeds meer vertrouwen op motion capture innemen optredens van echte acteurs en zet ze in tussenfilmpjes.

Deze motion capture-apparaten zijn in wezen: grote 3D-scanners die de bewegingen van acteurs omzetten in animatietoepassingen waar ze kunnen worden bijgewerkt en afgewerkt.

Hit-games zoals The Last of Us en andere actie-avonturengames gebruiken 3D-scantechnologie met groot effect bij het maken van de films.

En natuurlijk wordt 3D-scannen gebruikt in VR-gebaseerde games die steeds populairder worden onder andere apps op basis van virtual reality.

Behoud van artefacten

Een oud masker

De wereld is gevuld met prachtige beelden, graven, potten en andere stukken met sociale en antropologische betekenis.

Verzekeren dat deze artefacten zijn bewaard gebleven zodat ze generaties lang kunnen worden geleerd, is van het grootste belang voor de academische wereld en daarom is 3D-scantechnologie zo belangrijk geworden voor die inspanningen.

Met 3D-scanners kunnen bewaarders de nuances van een oud stuk vastleggen, zodat er altijd een referentiepunt is als een stuk moet worden bijgewerkt of moet worden vervangen door een replica nadat het ernstige schade heeft opgelopen.

Medische wetenschap

Dankzij de 3D-scantechnologie kunnen artsen hun patiënten beter beoordelen en helpen.

Sommige artsen gebruiken bijvoorbeeld 3D-scanners om: nauwkeurig modellen van het lichaam van hun patiënt vastleggen, die ze vervolgens kunnen beoordelen zonder dat er patiënten aanwezig hoeven te zijn, wat hen tijd bespaart.

Bovendien maken veel teams op het gebied van protheses gebruik van scanners om mensen in derdewereldlanden te voorzien van kosteneffectieve ledematen om de mobiliteit te verbeteren.

Analyse van plaats delict

Tijd is van het grootste belang als het gaat om beoordelen een plaats delict.

Helaas zorgen de beperkte tijd ervoor dat forensische wetenschappers mogelijk niet alle details van een misdrijf kunnen vastleggen voordat het gebied moet worden opgeruimd.

Gewapend met 3D-scantechnologie kunnen wetenschappers dat wel modellen van de scène bouwen dat ze kunnen verwijzen voor het geheel van hun zaak. Dat voordeel betekent dat misdaadprofessionals beter zijn toegerust om criminelen voor de rechter te brengen.

Filmproductie

Net als bij de productie van videogames, maakt filmproductie gebruik van 3D-scantechnologie om effecten te bereiken.

Zo werden bijvoorbeeld 3D-scanners gebruikt in combinatie met andere technologie om Carrie Fischer en Paul Walker’s gezichten op andere acteurs toen ze door hun dood hun respectievelijke films (Star Wars, The Fast and the Furious) niet konden afmaken.

Scanners werden ook gebruikt om de illusie van de Winklevoss-tweeling in The Social Network te creëren.

productie

Of het nu gaat om het maken van prototypes van producten of het maken van koopwaar die klaar is voor verkoop, 3D-scannen wordt met groot succes gebruikt in de productie. Voorbij zijn de dagen dat uitvinders prototyping-bedrijven moesten inschakelen.

Tegenwoordig kunnen kleine makers scan inspiratie om hen heen. Van daaruit kunnen ze aanpassingen maken in 3D-ontwerpsoftware en producten afdrukken met minimale ontwerp- of bouwervaring.

Engineering

Gebouwen oprichten is een kostbaar proces dat vereist: veel plannen gelijk krijgen. Het maakt al lang deel uit van die planningsfase om mock-ups van builds te maken die kunnen worden onderzocht voor esthetische en structurele doeleinden.

Kosten in verband met bouwtechnische mock-ups zijn: notoir duur.

Dit geldt met name omdat er veel ontwerpen worden doorlopen voordat tot een definitief ontwerp komt. 3D-scantechnologie heeft ontwerpbureaus meer geholpen maak eenvoudig elementen die zijn gekoppeld aan mock-ups door ze te scannen vanuit bestaande architectuur.

Deze workflow heeft ertoe bijgedragen dat alle betrokken partijen tijd en geld hebben bespaard.

Kwaliteitsanalyse

Mensen die aan de productielijn werken en kwaliteitscontrole uitvoeren

3D-scannen maakt producten betrouwbaarder door ze te integreren in distributieworkflows.

Verschillende bedrijven hebben scanners opgesteld die producten scannen terwijl ze zich verplaatsen door transportbanden. Deze scanners kunnen: eerder fouten identificeren producten komen op de markt.

Scanners worden ook gewend om te inspecteren de binnenkant van dozen die worden verzonden. Deze scan kan ervoor zorgen dat de inhoud van een doos goed wordt gevuld, waardoor het risico wordt verkleind dat iemand pakketten ontvangt met ontbrekende items.

Wist u dat de 3D-scantechnologie elk jaar evolueert?

Een van de meest opwindende dingen van 3D-scantechnologie is dat het, ondanks de vele toepassingen waarvan sommige voor de hand liggend lijken, nog in de kinderschoenen staat.

We blijven analyseren en verwachten geweldige dingen van 3D-scanners. Ik hoop dat dit bericht je heeft geïnspireerd om samen met ons de technologie te volgen terwijl deze groeit.

De kans is groot dat dit u of uw bedrijf nu of in de zeer nabije toekomst ten goede kan komen.

We houden van technologie en delen graag alles wat we ontdekken in de ruimte op onze blog. Als je dit artikel leuk vond, overweeg dan om vandaag nog meer van onze technologische inhoud te lezen. Je zult blij zijn dat je het gedaan hebt!

0 Shares:
You May Also Like