8 do’s en don’ts bij het gebruik van openbare wifi (bijgewerkt in 2022)

Volgens Statista is het aantal openbare wifi-hotspots wereldwijd gestegen van 362 miljoen in 2019 tot 549 miljoen in 2021. Door de snelle verspreiding van mobiele apparaten, tablets en laptops willen steeds meer mensen internetten op de Gaan.

Als zodanig installeren plaatsen zoals winkelcentra, hotels, cafés en luchthavens Wi-Fi-hotspots, zodat consumenten internettoegang hebben terwijl ze onderweg zijn. Hoewel deze netwerken ons leven gemakkelijker hebben gemaakt, houden niet veel mensen rekening met de verborgen gevaren die aan hun gebruik zijn verbonden.

Als u geen openbare wifi gebruikt zonder adequate bescherming, kunnen uw browsesessies worden onderschept om uw persoonlijke gegevens te stelen. Zorg er daarom voor dat je deze 8 do’s en don’ts van het gebruik van openbare wifi volgt.

Wat moet u doen bij toegang tot openbare wifi?

Een virtueel particulier netwerk gebruiken

De beste manier om openbare wifi veilig te gebruiken, is ongetwijfeld door u te abonneren op een betrouwbaar virtueel particulier netwerk (VPN). Een Wi-Fi VPN, zoals PureVPN bijvoorbeeld, maskeert niet alleen uw IP-adres op basis van de serverlocatie waarmee u bent verbonden, maar versleutelt ook uw internetverkeer van eind tot eind voor onbreekbare openbare wifi-beveiliging.

Het enige dat u hoeft te doen, is de optie Secure Wi-Fi inschakelen voor eersteklas bescherming op onbeveiligde openbare Wi-Fi-netwerken. Je hebt ook de mogelijkheid om wifi-netwerken te kiezen die je vertrouwt, zodat je apparaat er automatisch verbinding mee maakt (zonder dat de VPN is ingeschakeld) wanneer ze binnen bereik zijn.

Zet uw antivirus aan

Dit is een goed idee. Als u regelmatig open netwerken gebruikt, is het altijd een goed idee om uw apparaat wat antivirussoftware te laten gebruiken, zodat u beschermd blijft tegen veelvoorkomende bedreigingen zoals adware, spyware en malware. Vergeet niet om het up-to-date te houden, anders kunt u het slachtoffer worden van nieuwere, onbekende bedreigingen.

Bestandsdeling uitschakelen

Of je nu een Mac of Windows gebruikt, als het delen van bestanden is geactiveerd, kunnen je computer en bestanden kwetsbaar zijn voor aanvallers. Ook al kun je met deze functie naadloos bestanden overzetten en printers draadloos gebruiken, dit wordt een enorm beveiligingslek bij het gebruik van openbare wifi-netwerken. Daarom kun je het beter uitschakelen.

Een firewall instellen

De meeste besturingssystemen hebben een basisfirewall, die u te allen tijde ingeschakeld moet houden om te voorkomen dat indringers zich op uw apparaat richten. Vaker wel dan niet, zetten we de firewall uit vanwege de vervelende meldingen/pop-ups en vergeten we het dan helemaal. Als u een beveiligingsprogramma heeft met een betere firewall, kunt u dit gebruiken in plaats van openbare wifi en DoS-aanvalbeveiliging.

Wat moet u niet doen bij toegang tot openbare wifi?

Online aankopen doen

Hoewel online winkelen misschien onschuldig lijkt, moet u dit vermijden op onbeveiligde openbare wifi-netwerken. Als u iets online koopt, moet u immers gevoelige details verstrekken, zoals uw bankrekening- of creditcardgegevens, die in verkeerde handen kunnen vallen als iemand uw browse-activiteit bespioneert.

Toegang tot persoonlijke accounts

Veel mensen openen hun sociale media, bank- en andere persoonlijke accounts op openbare wifi zonder er twee keer over na te denken. Helaas kan dit ertoe leiden dat uw vertrouwelijke informatie in gevaar komt en wordt gebruikt voor criminele doeleinden zoals identiteitsdiefstal en fraude, zelfs als u bent verbonden met een beveiligd open netwerk!

Bezoek niet-beveiligde websites

Wanneer u op internet surft op gratis Wi-Fi-hotspots, zorg er dan voor dat u geen HTTP-websites verlaat. Aangezien deze pagina’s geen codering gebruiken, kunnen ze worden gemaakt om te doen wat de slechteriken willen, inclusief het vastleggen van uw gebruikersnamen en wachtwoorden. Bezoek daarom alleen sites die met HTTPS beginnen, omdat deze veiliger zijn.

Automatische connectiviteit toestaan

De meeste mobiele telefoons, tablets en laptops hebben een automatische verbindingsfunctie, die uw apparaat automatisch verbindt met nabijgelegen beschikbare Wi-Fi-netwerken. Hoewel dit handig kan zijn, zou je uiteindelijk toegang kunnen krijgen tot een malafide hotspot die is gemaakt door cybercriminelen om nietsvermoedende gebruikers te lokken en hun persoonlijke informatie te stelen of.

Laatste woord

Openbare wifi is gewoon overal te vinden, en hoewel het nut ervan niet kan worden ontkend, brengt het gebruik van deze netwerken een overvloed aan beveiligingsrisico’s met zich mee. Echter, door de hierboven besproken do’s en don’ts naar de letter te volgen, kunt u veilig openbare wifi gebruiken zonder dat uw persoonlijke gegevens worden gestolen!

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like