7 essentiële ingrediënten van een geweldige softwaredemo

Ingredients of an amazing software demo

Wanneer je je hart en ziel stort in het maken van een geweldig stuk software waarvan je weet dat het het leven gemakkelijker, beter, completer, [] voor iedereen is het een geweldig gevoel.

Maar het is niet het einde van de weg.

Je moet mensen uitleggen dat je software zo geweldig is en ze ook laten weten hoe ze er het meeste uit kunnen halen – en dat is waar softwaredemo’s van pas komen.

Een softwaredemovideo is in wezen de ‘how-to’-gids voor uw product. Alleen is het veel flitsender en boeiender dan een geschreven gids!

Maar, net als software, worden niet alle softwaredemo’s op dezelfde manier gemaakt. Er zijn bepaalde ingrediënten die samenkomen om een ​​geweldige softwaredemovideo te maken, en in dit artikel gaan we ze bekijken.

Wat is een softwaredemovideo?

Een softwaredemovideo is een visuele walkthrough, of , van de software van een bedrijf. Het is een geweldige manier om uw product in actie te laten zien!

Softwaredemo’s zijn een zeer veelzijdige tool voor merken. Ze kunnen meer nieuwe klanten aantrekken en tegelijkertijd helpen om realistische verwachtingen van uw platform op te bouwen.

En ze kunnen ook voordelig zijn voor bestaande klanten. Door te laten zien hoe alles werkt, kunt u het aantal supportoproepen verminderen en de klanttevredenheid verhogen.

Softwaredemovideo’s kunnen ook qua stijl veelzijdig zijn. U kunt uw platform direct laten zien door schermopnamesoftware te gebruiken om schermen vast te leggen:

Dit is geweldig voor het stellen van realistische verwachtingen, zoals hierboven vermeld.

Of u kunt een geanimeerde versie van uw platform maken die sterk lijkt op uw software:

Een geanimeerde softwaredemo zal nog steeds sterk lijken op uw platform, dus u kunt uitleggen hoe alles werkt, maar het blijft weg van specifieke details – waardoor de levensduur van uw video wordt beschermd tegen software-updates die het uiterlijk van uw product enigszins kunnen veranderen.

En softwaredemo’s zien er niet alleen geweldig uit, ze creëren ook resultaten. Volgens onze State of Video Marketing 2020-enquête, 74% van de mensen zegt overtuigd te zijn om een ​​stuk software of app te kopen of te downloaden door een video te bekijken.

Wyzowl-statistieken

Als aanvulling hierop zegt 95% van de videomarketeers dat video heeft geholpen om het begrip van gebruikers van hun product of dienst te vergroten.

Softwaredemo’s – de essentie

Dus nu we weten wat softwaredemo’s zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, gaan we dieper in op de details en ontdekken hoe we precies een geweldige softwaredemovideo kunnen maken.

Dit zijn de 7 essentiële ingrediënten…

1. Ken het probleem van het publiek

Voordat u aan de slag gaat, moet u het doel van de demo weten, of de reden voor het maken ervan.

Vraag jezelf:

Zodra u hier het antwoord op heeft, heeft u een focus voor uw softwaredemo.

Misschien ben je je al bewust van het probleem van het publiek. Misschien wordt uw ondersteunend personeel keer op keer overspoeld met dezelfde telefoontjes. Als dat het geval is, kunt u doorgaan naar de volgende stap.

Als u niet zeker weet wat het probleem van het publiek is, moet u dit uitzoeken door middel van klantonderzoek.

Dit kan zo simpel zijn als het per e-mail sturen van een enquête naar uw huidige klanten en hen specifieke vragen stellen over uw software en de reden waarom ze deze gebruiken.

Of, als u meer wilt weten over potentiële klanten, kunt u een enquête maken op een platform zoals SurveyMonkey.

Met SurveyMonkey kunt u enquêtes verzenden naar mensen die bij uw doelgroep passen, zodat u kunt profiteren van echte resultaten waarmee u een geweldige softwaredemo kunt maken.

Hier is een korte enquête die we hebben gemaakt met behulp van software voor websiteontwerp als voorbeeld:

Enquête-GIF

Zoals u kunt zien, is dit een snelle en gemakkelijke manier om informatie van uw doelgroep te verzamelen. Je kunt dit naar je huidige e-maildatabase sturen of promoten via je sociale kanalen om reacties te krijgen.

U kunt ook het grote SurveyMonkey-publiek gebruiken om gerichte reacties te krijgen. SurveyMonkey brengt wel kosten in rekening als u hun database gebruikt. De prijs is dus afhankelijk van het aantal mensen dat u wilt targeten en de targetingcriteria die u gebruikt.

2. Laat zien hoe de software dat probleem oplost

Nadat u alle informatie van uw publiek over hun probleem(en) heeft verzameld, moet u uw software laten zien als een effectieve oplossing.

Om dit te doen, begint u met het maken van een lijst met problemen en oplossingen. Vasthouden aan het bovenstaande software-idee voor het bouwen van websites, hier is een snel voorbeeld:

tabel met problemen-oplossingen

Dit hoeft niet perfect te zijn. Het is gewoon een ruwe lijst die je zal helpen ervoor te zorgen dat er niets wordt gemist als het gaat om het maken van het script voor je video ().

3. Maak een duidelijk en beknopt script

Met je lijst met problemen en oplossingen ben je al halverwege het maken van een geweldig script.

Het enige dat u hoeft te doen, is alles in een duidelijk en beknopt verhaal weven dat uw kijkers boeiend en herkenbaar zullen vinden.

Bij Wyzowl hebben we duizenden scripts geschreven voor demovideo’s. En in onze ervaring hebben we ontdekt dat het het beste is om a . te volgen problemen – oplossingen – voordelen soort verhaallijn.

Dit betekent dat je de problemen van de kijkers vanaf het begin belicht (een geweldige manier om ze aan te spreken en ze te laten zeggen “”), en vervolgens de oplossingen te presenteren die door je software worden geboden.

Ten slotte moet u de video afronden met enkele voordelen – dit zijn USP’s die ervoor zorgen dat uw software zich onderscheidt van uw concurrenten.

Hier is een voorbeeld dat we hebben gemaakt voor een van onze klanten:

Zoals je kunt zien, begint de video met een vraag die de problemen van potentiële klanten belicht. Ga dan snel over naar een boeiende demonstratie van de software die de gepresenteerde oplossingen en voordelen belicht.

4. Demonstreer de software in actie

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat u bij het maken van een softwaredemo uw software in actie laat zien.

Mensen willen de belangrijkste functies gedemonstreerd zien op een manier die voor hen gemakkelijk te volgen is. Dit betekent dat we de zaken stap voor stap opsplitsen, kijkers precies laten zien waar ze op moeten klikken en hoe ze het meeste uit elke functie kunnen halen.

U kunt dit doen door schermopnamesoftware te gebruiken, zoals Camtasia en ScreenFlow, om uw bewegingen in realtime vast te leggen.

Dan hoef je alleen nog maar de beelden op te ruimen, een voice-over, soundtrack en wat boeiende beelden () toe te voegen met wat bewerkingssoftware, zoals After Effects.

Dat is precies wat we deden voor een video die we maakten voor ons zustermerk, Project.co:

5. Gebruik boeiende beelden

Hoewel een softwaredemo vooral over de demonstratie gaat, houd je zonder boeiende visuals de aandacht niet lang vast.

Boeiende beelden, zoals gelikte overgangen, funky titelschermen en zelfs pictogrammen en personages, kunnen ervoor zorgen dat uw klanten blijven kijken – en het kan hen zelfs aanmoedigen om uw video met een vriend te delen!

Volgens onze 2020-enquête zijn mensen: twee keer zoveel kans om video-inhoud te delen met hun vrienden dan enig ander type inhoud.

Hier zijn enkele voorbeelden van boeiende beelden in softwaredemo’s:

Gladde bewerking:

Dit is een gif van de Project.co-video hierboven. In combinatie met de soundtrack in de video is deze gelikte bewerking nog indrukwekkender.

Titel schermen:

Dynamische titelschermen zoals deze kunnen worden gebruikt om je demovideo in hapklare brokken te verdelen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden om u op ideeën te brengen, maar wat u met uw softwaredemo doet, is geheel aan u, en er zijn veel richtingen om in te slaan.

6. Focus op oplossingen, niet op functies

We hebben in dit artikel veel over functies gesproken. Maar hoewel de functies van uw software belangrijk zijn, zijn ze niet wat uiteindelijk uw product aan uw klanten zal verkopen.

Mensen zijn op zoek naar oplossingen en u moet ervoor zorgen dat de oplossingen die uw software biedt, duidelijk worden gepresenteerd in uw demovideo.

Wanneer u een van uw functies laat zien, moet u vermelden hoe dit een probleem voor uw klanten oplost.

Om bij het voorbeeld van de software voor het bouwen van websites te blijven, kunnen we bij het tonen van een functie voor slepen en neerzetten dit vergezellen met de voice-over “”

Bekijk deze softwaredemo en kijk of je elke keer dat een oplossing wordt genoemd kunt zien:

In slechts een korte tijd slaagt deze video erin om verschillende oplossingen over te brengen en tegelijkertijd de kenmerken van het product te demonstreren.

7. Zorg voor een duidelijke oproep tot actie

Alle video’s, of het nu softwaredemo’s of geanimeerde uitleg zijn, moeten eindigen met een oproep tot actie. Dit is wat je wilt dat mensen doen nadat ze je video hebben bekeken.

Wat je ook wilt dat je klanten doen, zorg ervoor dat je de video hiermee beëindigt, zodat het vers in hun geheugen zit. Hier zijn een paar voorbeelden:

“”

Intervallen CTA

“”

Poppulo CTA

“”

Bitpegs CTA

U moet uw oproep tot actie ook mondeling opnemen, via uw voice-over, voor meer impact.

Laatste gedachten

Uw software een geweldige softwaredemo. Door de stappen in dit artikel te volgen, kunt u een video maken die uw software laat schitteren en uw conversieratio en ook klanttevredenheid verhoogt.

0 Shares:
You May Also Like