5 tweaks om trage opstarttijden in Windows 10 op te lossen (bijgewerkt in 2022)

Een van de meest frustrerende Windows-problemen is het langzaam opstarten. Vooral na een recente update van het aantal gebruikers dat meldt, is de opstarttijd en het opstarten van Windows 10 extreem traag. Weinig anderen melden dat het systeem lange tijd op een zwart scherm bleef hangen met de ladende animatiestippen. En dit komt vooral omdat je te veel apps hebt geïnstalleerd, systeembestanden beschadigd zijn geraakt, updates niet correct zijn geïnstalleerd of je een update-bug hebt geïnstalleerd. Hier hebben we een lijst gemaakt van eenvoudige aanpassingen die van toepassing zijn op de opstarttijd van uw Windows 10 pc drastisch verminderen, de starttijd versnellen

Trage opstartprobleem op Windows 10

Trage opstarttijden kunnen zeer frustrerend zijn. Als je ook genoeg hebt van de trage opstartsnelheid van je laptop, duurt het lang voordat Windows 10 inlogt.

Opstartprogramma uitschakelen

Wanneer u nieuwe programma’s installeert, zullen velen automatisch willen starten wanneer u uw pc opstart. Wat betekent dat deze programma’s, services worden geladen bij het opstarten en onnodige systeembronnen gebruiken. En stoppen met het laden van programma’s bij het opstarten is de beste manier om uw Windows 10-computer een boost te geven.

Open Taakbeheer met de sneltoets Ctrl + Shift + EscHere in Taakbeheer Als dit de eerste keer is dat u dit programma gebruikt, moet u op de optie Meer details onderaan het venster klikken. Nu zou u een lijst met alle de programma’s die op uw systeem worden uitgevoerd. Ga naar het tabblad Opstarten, dit toont alle lijst met draaiende apps voor opstarten met impact op het opstarten. Klik gewoon met de rechtermuisknop op de toepassing en selecteer uitschakelen, doe hetzelfde met alle opstarttoepassingen.

Snel opstarten uitschakelen

Dit is nog een tweak die de opstarttijd van uw Windows 10 pc drastisch verkort en Windows 10 helpt snel te starten. Snel opstarten is de standaard ingeschakelde functie in Windows 10. Het wordt verondersteld de opstarttijd te verkorten door wat opstartinformatie vooraf te laden voordat uw pc wordt uitgeschakeld. Het werkt op dezelfde manier als Hibernation. Maar in feite, zoals veel gebruikers meldden, veroorzaakt snel opstarten problemen. Dit is verreweg de meest problematische instelling als het gaat om opstarttijd in Windows 10.

Snel opstarten uitschakelen

Open het Configuratiescherm, Zoek en selecteer de stroomoptie, klik op Kies wat de aan/uit-knoppen doen in het linkerdeelvenster. U moet beheerdersrechten geven om de instellingen op deze pagina te wijzigen, dus klik op de tekst bovenaan het scherm die leest Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Schakel nu Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) en Wijzigingen opslaan uit om deze instelling uit te schakelen.

Instellingen virtueel geheugen aanpassen

Virtueel geheugen aanpassen is een andere geweldige manier om het probleem met langzaam opstarten van Windows 10 op te lossen en de systeemprestaties van Windows 10 te verbeteren. Zoals de naam al doet vermoeden, is virtueel geheugen een speciaal onderdeel van uw harde schijf als nep-RAM. En hoe meer RAM je hebt, hoe meer taken je systeem tegelijk aankan, dus als Windows bijna het maximale RAM-gebruik heeft, duikt het in de virtuele geheugenopslag. Windows past het virtuele geheugen automatisch aan, maar u kunt deze instelling aanpassen voor betere prestaties.

Zoek naar prestaties en kies het uiterlijk en de prestaties van Windows aanpassen. Vervolgens ziet u onder het tabblad Geavanceerd de grootte van het wisselbestand (een andere naam voor virtueel geheugen) en klikt u op Wijzigen om het te bewerken. Wat hier belangrijk is, staat onderaan van het scherm ziet u de aanbevolen hoeveelheid geheugen en een momenteel toegewezen nummer. Gebruikers die problemen hebben, hebben gemeld dat hun huidige toewijzing ver boven het aanbevolen aantal ligt. breng wijzigingen aan, kies vervolgens Aangepast formaat en stel Begingrootte en Maximale grootte in op de aanbevolen waarde hieronder. Herstart en uw opstarttijd zou moeten verbeteren.

Installeer de laatste updates

Soms kunt u de trage opstartproblemen eenvoudig oplossen door de nieuwste Windows-updates te installeren. Windows 10 downloadt de benodigde updates meestal op de achtergrond, maar u kunt altijd handmatig op updates controleren door het volgende te doen:

    druk op Windows-toets + I om de app Instellingen te openen. Wanneer wordt geopend, gaat u naar Update & beveiliging sectieKlik nu op Controleren op updates buttonAls er updates beschikbaar zijn, worden deze automatisch gedownload en geïnstalleerd zodra u uw pc opnieuw opstart. Als uw pc al up-to-date is, wilt u misschien een andere oplossing proberen.

Grafische stuurprogramma’s bijwerken

Apparaatstuurprogramma’s zijn het belangrijkste onderdeel van het besturingssysteem, omdat Windows stuurprogramma’s gebruikt om met uw hardware te werken. Als een bepaald stuurprogramma verouderd of beschadigd is, kan dat bij het opstarten verschillende problemen veroorzaken. Vooral de Display/Graphics Driver, die een traag opstartprobleem kan veroorzaken, duurt lang om het systeemscherm te laden. En de meeste gebruikers op het Microsoft-forum, Reddit, meldden dat het updaten van de stuurprogramma’s van hun grafische kaart opstartproblemen oplost, dus laten we er eens naar kijken.

Klik met de rechtermuisknop op het startmenu van Windows 10 en selecteer Apparaatbeheer. Vouw Beeldschermapparaten uit om te zien welke grafische kaart u gebruikt. Klik met de rechtermuisknop op het geïnstalleerde grafische stuurprogramma en selecteer verwijderen en start vervolgens uw computer opnieuw op.

Nu moet u naar de website van de leverancier gaan (of de website van uw laptopfabrikant, als u geïntegreerde grafische afbeeldingen op een laptop gebruikt) om te controleren op de nieuwste beschikbare driver, gewoon downloaden en installeren. Of u kunt dit bericht bekijken over het bijwerken en opnieuw installeren van apparaatstuurprogramma’s op Windows 10 pc.

Zorg er ook voor dat het systeem de nieuwste Windows-updates heeft geïnstalleerd. Windows 10 is ingesteld om de nieuwste updates automatisch te downloaden en te installeren, maar u kunt ze handmatig controleren en installeren via instellingen -> update en beveiliging -> windows update -> controleren op updates.

Bloatware verwijderen

Maak schijfruimte vrij op uw Windows-schijf om de prestaties van Windows te versnellen en problemen met langzaam opstarten op te lossen. Om dit te doen, kunt u Schijfopruiming uitvoeren of handmatig dingen verwijderen die u niet nodig hebt, vaak bloatware genoemd.

Naar voer Schijfopruiming uitzoek er gewoon naar, open het en klik op Systeembestanden opschonen. Het gaat dan door je computer en verwijdert tijdelijke bestanden, installatieprogramma’s en andere onnodige dingen. Je kunt ook een systeemoptimalisatieprogramma van derden uitvoeren, zoals Ccleaner om de optimalisatie met één klik uit te voeren en ook de registerfouten op te lossen.

Als u programma’s heeft die u niet gebruikt, kunt u deze verwijderen om de opstarttijd te verkorten.

Druk op Windows + R, typ appwiz.cpl en druk op de enter-toets. Dit opent Programma’s en onderdelen, Selecteer en klik met de rechtermuisknop op het onnodige programma en klik op Verwijderen om het programma volledig te verwijderen.

Verkort de opstarttijd

Wanneer Windows opstart, ziet u het opstartmenu verschijnen voordat het besturingssysteem wordt geladen. Vanuit dit menu kunt u opstartopties kiezen, zoals Veilige modus. Het opstartmenu wordt standaard 30 seconden weergegeven. Als u deze tijd verkort, kunt u de opstarttijd met een paar seconden verkorten.

Druk hiervoor op Windows + R, typ msconfig aen druk op de enter-toets. Dit opent het systeemconfiguratievenster, ga hier naar het opstarttabblad en verminder de time-out (die standaard op 30 staat)

Voer systeembestandscontrole uit

Zoals eerder besproken, veroorzaken ontbrekende of beschadigde systeembestanden ook verschillende opstartproblemen. We raden aan om het hulpprogramma Systeembestandscontrole uit te voeren, dat zoekt naar beschadigde systeembestanden. Indien gevonden, zal het hulpprogramma ze herstellen vanuit een gecomprimeerde map op %WinDir%\System32\dllcache.

Open de opdrachtprompt als beheerder, voer vervolgens de DISM-opdracht uit DISM.exe /Online /Opschonen-image /RestorehealthWanneer het DISM-commando is voltooid, typt u sfc /scannow commando om te beginnen met het scannen en repareren van uw systeembestanden.

Controleer ook het schijfstation op fouten met behulp van het hulpprogramma voor het controleren van de schijfopdracht, waarmee de meeste schijfgerelateerde fouten, slechte sectoren, enz.

Installeer een goede antivirus met de laatste updates en voer regelmatig een volledige systeemscan uit om uw systeem te beschermen tegen virus-/spyware-infecties.

Vermijd altijd het installeren van gekraakte, illegale, nulled-applicaties. Download alleen applicaties van vertrouwde bronnen.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like