5 symptomen van een defecte harde schijf (Uw harde schijf doet het niet)

Een harde schijf, ook wel HDD genoemd, is een elektromechanisch gegevensopslagapparaat dat digitale gegevens opslaat en ophaalt met behulp van magnetische opslag en een of meer starre, snel roterende platen bedekt met magnetisch materiaal. Het is een belangrijk onderdeel van uw laptop of computer waarmee u uw belangrijke gegevens kunt opslaan. En als er iets misgaat met de HDD, bestaat de kans dat u uw belangrijke gegevens kwijtraakt. Hier zijn een paar symptomen van defecte harde schijfof Uw harde schijf is defect en hoe u problemen met de schijf kunt oplossen.

Redenen voor het falen van de harde schijf?

Het kan een stroomstoring, firmware-corruptie, hardwarefout of menselijke fout zijn, dit zijn enkele veelvoorkomende redenen achter het falen van de harde schijf.

Symptomen van defecte harde schijf

In de meeste gevallen zullen harde schijven geleidelijk beginnen te falen. Dit betekent dat u nog genoeg tijd krijgt om uw gegevens te kopiëren of over te zetten naar een andere schijf voordat deze gewoon sterft door een fatale storing. Maar hoe weet u wanneer de schijf begint te falen? Laten we u enkele van de symptomen van defecte harde schijf.

Computer reageert niet, loopt vast of vaak blauwe schermfout

Wanneer waargenomen in uw pc, geven de drie tekens aan dat de harde schijf begint te falen. Er kunnen zoveel andere oorzaken zijn van het vertragen van de computer, frequente bevriezingen of zelfs een blauw scherm van overlijden. Een defect aan de harde schijf is in de meeste gevallen echter een belangrijke boosdoener.

Oplossing

Als uw computer deze problemen ondervindt, kunt u het beste de systeemgegevens SMART uitvoeren: zelfcontrole, analyse en rapportagetechnologie.

Onthoud dat terwijl Windows automatisch de SMART-informatie op de achtergrond verzamelt, het onbetrouwbaar is in het voorspellen van het falen van de harde schijf. Daarom kan uw computersysteem snel een kritieke storing ervaren voordat de SMART-waarschuwing in werking treedt.

Voor een effectievere controle van de SMART-status van de harde schijf van uw computer raden we aan om software van derden te gebruiken. Installeer de software, zoals de Disk Drill van CleverFiles, voer het uit en kies ervoor om de gezondheidsstatus van je schijf te scannen.

Vreemde geluiden

Wanneer vreemde geluiden vanaf uw harde schijf beginnen te spelen, weet dan dat u in grote problemen zit. Herhaalde geluiden, meestal “klikken van de dood” genoemd, zijn het gevolg van het feit dat het hoofd probeert gegevens te schrijven, faalt in het proces, terugkeert naar zijn uitgangspositie en het herhaaldelijk probeert.

Als u krijsende of knarsende geluiden hoort, geven deze voornamelijk aan dat sommige onderdelen van de hardware, zoals de spindelmotor, beginnen te falen.

Oplossing
Dit is een zeer belangrijk teken dat uw harde schijven binnenkort zullen crashen. De te nemen stap is om uw gegevens onmiddellijk naar een andere schijf te kopiëren of over te zetten. Maar als je dat niet kunt, is dat jammer.

Een toenemend aantal slechte sectoren

Een beschadigde sector in een schijfopslageenheid is er een met permanente schade. Alle informatie over beschadigde sectoren van een harde schijf gaat automatisch verloren. Maar hoe identificeer je slechte sectoren op een harde schijf? U zult dit weten wanneer de schijf tikt of de computer erg traag werkt wanneer u enkele bestanden opent.

Oplossing

Als u zich realiseert dat uw harde schijf zoveel slechte sectoren heeft, kunt u de schijf partitioneren om uw gegevens op te slaan of uw bestanden over te zetten naar een andere harde schijf. Op deze manier zijn uw documenten veel veiliger, zelfs als de schijf crasht of gewoon helemaal uitvalt.

Windows heeft een ingebouwd hulpprogramma voor schijfcontrole genaamd CHKDSK dat u kan helpen gegevens uit beschadigde sectoren te herstellen en ze uit te sluiten van toekomstig gebruik

Open de opdrachtprompt als beheerder, typ opdracht chkdsk /rc: (voor uw C:-schijf) en druk op de enter-toets, voer Y in wanneer daarom wordt gevraagd, en CHKDSK wordt uitgevoerd zodra u uw computer opnieuw opstart.

Ontbrekende bestanden

Soms begin je op mysterieuze wijze bestanden te verliezen van je harde schijf. Als u zich realiseert dat sommige bestanden niet kunnen worden geopend of plotseling beschadigd raken, hoewel u ze correct hebt opgeslagen, moet u worden gewaarschuwd dat uw harde schijf begint te falen.

Oplossing

Zoveel als u software voor een dode harde schijf kunt gebruiken om ontbrekende bestanden te herstellen, wanneer u zich realiseert dat de schijf begint te falen, kunt u deze partitioneren en controleren hoe de partities presteren of uw documenten naar een veilige plaats verplaatsen.

Het duurt te lang om toegang te krijgen tot bestanden en mappen

Dit is nog een ander teken dat uw harde schijf al defect is. Wanneer u dit effect ervaart, moet u vreemd lang wachten om toegang te krijgen tot mappen en bestanden.

Oplossing

Als een teken van een defecte schijf, moet u dit als een waarschuwingssignaal beschouwen om het herstel van de harde schijf te starten. Verplaats uw bestanden naar een veilige plaats en verander uw harde schijf.

Conclusie

Over het algemeen is de gemiddelde levensduur van een harde schijf die niet in gebruik is tussen de vijf en tien jaar. Dit kan echter aanzienlijk verminderen als u de schijf blootstelt aan veranderende vochtigheid, temperaturen en externe schokken zoals vallen en trillingen.

Als u voor uw dagelijkse activiteiten een computer of laptop gebruikt, begrijpt u hoe belangrijk een gezonde harde schijf voor uw bedrijf kan zijn. De harde schijf van uw laptop zal over het algemeen beginnen te falen na drie tot vijf jaar dienst te hebben gedaan. Dit geldt evenzeer voor SSD’s. Een slechte harde schijf of een harde schijf die problemen ondervindt, zal zich daarom misdragen en u niet perfect van dienst zijn.

Bijgevolg kunt u tijdens uw routinematige activiteiten gegevensfouten of zelfs gegevensverlies ervaren. Soms sterft de harde schijf en blijft u gestrand en kunt u nergens heen. Natuurlijk kunt u sommige bestanden terughalen met behulp van hulpprogramma’s voor gegevensherstel. Maar kunt u met succes een herstel van een lege harde schijf uitvoeren? Volg de link voor meer informatie.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like