5 statistieken die de kracht van onboardingvideo’s bewijzen

power of onboarding videos

Onboarding – de opleiding die plaatsvindt als een nieuwe gebruiker een eerste ervaring heeft met uw product of dienst – is vaak de eerste indruk die u op een klant maakt. Als het goed wordt gedaan, creëert een geweldige onboarding een positieve ervaring met een nieuw product, bouwt het waarde op, verbetert het klantbehoudstatistieken en verhoogt het de winstgevendheid.

Onboarding kan plaatsvinden via verschillende tools, zoals instructiehandleidingen, live demo’s, product-walkthroughs, afbeeldingen, instructies op bedrukte verpakkingen en video’s. Veel merken maken gebruik van de kracht van video om nieuwe klanten aan boord te krijgen, door instructievideo’s te delen via e-mail, op hun website, in FAQ-secties en op sociale platforms.

Begin 2020 hebben we 216 mensen ondervraagd om gegevens te verzamelen over de onboarding van klanten. We hebben vragen gesteld over hoe onboarding hun ervaringen heeft beïnvloed, hoe merken het doen als het gaat om onboarding en hoe onboarding-ervaringen kunnen worden verbeterd. In dit bericht zullen we vijf van onze onboarding-statistieken opsplitsen die de kracht van deze tool bewijzen, en enkele tips delen over hoe u video-onboarding voor uw merk kunt laten werken.

91% van de mensen heeft een video bekeken om te begrijpen hoe ze een fysiek product beter kunnen gebruiken

Onboarding-statistieken

Stel je voor: je krijgt eindelijk een nieuw product waar je op hebt gewacht: een stofzuiger, een grasmaaier, een meubelstuk of een ander product dat enige montage of technische kennis vereist voordat je het gebruikt. Na het openscheuren van de doos, ga je meteen op zoek naar de lange, uitgebreide en vaak verwarrende handleiding om aan de slag te gaan? Waarschijnlijk niet. Je zou dat zelfs uit gewoonte in de prullenbak kunnen gooien. In plaats daarvan wendt u zich waarschijnlijk tot internet en vindt u een video die u helpt uw ​​nieuwe product voor de eerste keer te gebruiken. Zoals dit voorbeeld van Dyson over het gebruik van hun Smart Ball-staande stofzuiger:

Het is gemakkelijk in te zien waarom 91% van de mensen een video heeft bekeken om een ​​fysiek product beter te begrijpen. Door stukken sorteren en proberen om delen in elkaar te zetten is niet het idee van plezier van de meeste mensen; consumenten willen de meest snelle en pijnloze educatieve ervaring, zodat ze bij hun product kunnen komen in plaats van het te installeren.

Als het idee van een nieuwe stofzuiger je niet naar huis laat racen om de doos open te scheuren en te gaan gebruiken, misschien doet een nieuw videogamesysteem dat wel. Bekijk nog een geweldig voorbeeld van een introductievideo die gebruikers laat zien hoe ze hun PlayStation VR kunnen instellen.

Hoewel het geweldig is voor consumenten, biedt dit soort onboarding-video ook veel kansen voor bedrijven. Als een klant bijvoorbeeld begrijpt hoe een product moet worden gebruikt, is de kans kleiner dat hij het terugstuurt of een slechte recensie achterlaat dan iemand die problemen heeft met het opzetten van zijn nieuwe product, waardoor de retentiestatistieken verbeteren.

Maar deze video’s kunnen ook veel onderhoud vergen voor bedrijven die veel nadruk leggen op productontwikkeling. Als uw bedrijf regelmatig nieuwe productmodellen uitbrengt, moet u mogelijk regelmatig video-inventarisbeheer uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw video’s up-to-date zijn; als een klant een video vindt voor een product dat niet het nieuwste model weerspiegelt, zal hun eerste ervaring met het product frustrerend zijn. Maar als u uw videobibliotheek bijwerkt terwijl u nieuwe producten en modellen lanceert, kunnen deze introductievideo’s de klantervaring verbeteren en uw klanten in staat stellen om direct na aanschaf van hun product te genieten.

74% van de mensen heeft een video bekeken om te begrijpen hoe ze een nieuwe app of website beter kunnen gebruiken

Onboarding-statistieken

Net als fysieke producten, worden digitale producten – zoals software, mobiele apps, websites en webplatforms – uitgebreid met video-onboarding. Navigeren door een nieuwe digitale tool is even wennen. Denk aan de laatste keer dat je een nieuw CRM, boekhoudsoftware, e-commerceplatform of zelfs maar een complexe website hebt gebruikt. Die interfaces kunnen even tijd kosten om te leren, wat frustrerend is als je de tool gebruikt om iets belangrijks te doen.

Wanneer ze zich voor het eerst aanmelden, weten de meeste gebruikers niet hoe ze toegang moeten krijgen tot de functies die ze nodig hebben, en weten ze misschien niet eens welke functies voor hen beschikbaar zijn. Video onboarding lost dat probleem op. Deze video’s zijn vooral geweldig voor digitale omgevingen omdat ze het product in context kunnen laten zien en gebruikers door daadwerkelijke op het scherm opgenomen video’s kunnen leiden – zoals dit voorbeeld van QuickBooks Online dat nieuwe gebruikers laat zien hoe ze toegang krijgen tot de basisfuncties van het programma:

https://www.youtube.com/watch?v=9KaRDDFm8Iw

Dit soort video’s kan ook klantenserviceteams ontlasten die inkomende oproepen en e-mails over productproblemen behandelen; als een video veelvoorkomende problemen uitlegt die klanten ervaren tijdens de installatie, is de kans groter dat die klanten succesvol zijn in hun thuisgebruik en dus minder snel contact opnemen met de klantenondersteuning.

97% van de mensen denkt dat video een effectief hulpmiddel is om nieuwe klanten te verwelkomen en op te leiden

Onboarding-statistieken

Van alle onboarding-statistieken in deze lijst is deze de meest opvallende: bijna iedereen die we hebben ondervraagd, gelooft dat onboarding-video’s werken. Naast het verwelkomen en opleiden van nieuwe klanten, weten we dat video-onboarding ook waarde toevoegt aan de klantervaring, de ontevredenheid van klanten vermindert en de retentiestatistieken kan verhogen.

Bekijk voor een goed voorbeeld deze introductievideo van Asana die gloednieuwe klanten laat zien hoe ze de basisfuncties van het product, zoals projecten en taken, kunnen gebruiken:

In minder dan zes minuten breekt de video de fundamentele functionaliteiten van Asana af – een proces dat een nieuwe gebruiker uren frustratie kan kosten en zelfs kan leiden tot meer klantverloop of het proces waarbij klanten verloren gaan.

Bekijk voor nog een mooi voorbeeld hoe Taco Bell zijn klanten kennis liet maken met hun mobiele bestelplatform met een onboarding-video. Deze video maakt gebruik van interviews op het scherm om de voordelen van de app te delen – de wachtrij overslaan, handige meldingen en totale aanpassing van de maaltijd – terwijl de video van de app in gebruik wordt getoond om te promoten hoe gemakkelijk het is om te gebruiken.

Terwijl u nadenkt over hoe u uw onboarding-video extra uitnodigend en leerzaam kunt maken, moet u zich in de schoenen van uw klant verplaatsen. Doorloop het proces van het voor het eerst gebruiken van uw product – of dat nu betekent dat u doet alsof u zojuist een pakket heeft ontvangen van een e-commerceaankoop of dat u een nieuwe app hebt gedownload. Bedenk welke vragen u tijdens de klantreis zou hebben en waar u vast zou kunnen lopen.

U kunt ook onboarding-onderzoek doen door echte consumenten voor de eerste keer met uw product te laten werken; let op momenten waarop ze aarzelen en niet weten wat ze nu moeten doen, of waar ze een belangrijke stap overslaan. Maak vervolgens uw introductievideo rond die hiaten terwijl u een warme en leerzame ervaring creëert voor uw nieuwe klanten.

Op de vraag hoe zij vinden dat bedrijven re. onboarding, 69% van de mensen zegt dat ze vinden dat er meer video moet worden gebruikt

Onboarding-statistieken

Niet alleen houden consumenten van onboarding-video’s, ze vragen bedrijven ook letterlijk om te overwegen deze vaker te gebruiken. De meeste mensen zijn van mening dat video een geweldig hulpmiddel is om hen te helpen een product te leren gebruiken en te profiteren van de functies ervan.

Bekijk voor een goed voorbeeld deze introductievideo van Apple. Natuurlijk had het bedrijf een zelfstudiedocument in de iPhone-verpakking kunnen opnemen om gebruikers te vertellen hoe ze hun spraakbedieningsfuncties op hun iPhones kunnen activeren, maar waarom zou je zeggen wanneer je het zou kunnen laten zien? Gebruikers kunnen deze video bekijken en tegelijkertijd door hun iPhone navigeren en in iets meer dan drie minuten leren hoe ze deze functie kunnen gebruiken.

Deze strategie verbetert niet alleen digitale producten; het kan ook de fysieke productervaring verbeteren. Bekijk voor nog een geweldig voorbeeld deze instructievideo van Starbucks waarin klanten laten zien hoe ze overgietkoffie kunnen maken. Deze strategie is opmerkelijk omdat de video geen promotie is van de pour-over-tools zelf, maar van Starbucks-koffie. Door klanten een andere manier te laten zien om van hun favoriete bonenmerk te genieten, creëren ze ook nieuwe kansen om hun bedrijf te verdienen en hen aan boord te brengen voor de Starbucks-ervaring thuis.

Als je nog niet hebt onderzocht hoe je deze tool kunt gebruiken om je klantervaring te verbeteren, is het tijd om de video-onboarding-trein te pakken! Maar dit betekent niet dat je je moet haasten om je eerste introductievideo te snel te maken. Als dit de eerste keer is dat uw bedrijf experimenteert met video-onboarding, neem dan de tijd om uw strategie te bepalen. Uw video kan bijvoorbeeld gebruikmaken van schermopnamen (wat een geweldige oplossing is voor digitale producten en apps), live-action video (wat geweldig is voor fysieke producten) en animaties of grafische overlays (die elk soort onboarding-video kunnen verbeteren) .

Je wilt ook goed nadenken over alle andere elementen van je video, zoals je script en voice-over, of je muziek gaat gebruiken, of je echte klanten in je video wilt opnemen, je locatie en meer. Ten slotte moet je nadenken over hoe je je video produceert. Als je hoogwaardige opnameapparatuur tot je beschikking hebt, kun je deze video’s in-house maken, maar veel organisaties kiezen ervoor om samen te werken met een videoproductiebedrijf, vooral als ze nog maar net beginnen.

Schaamteloze plug: als je geïnteresseerd bent in het maken van een introductievideo om je klanten sneller dan ooit aan de slag te krijgen, neem dan contact met ons op. U kunt hier meer over zien op onze pagina met onboarding-video’s.

65% van de klanten zegt dat video hun favoriete manier is om een ​​product of dienst te leren gebruiken

Onboarding-statistieken

Consumenten. Dol zijn op. Videos. Mensen kijken gemiddeld 16 uur aan online video per week – een toename van 52% in de afgelopen 2 jaar – en hebben twee keer zoveel kans om video-inhoud met hun vrienden te delen dan enig ander type inhoud. Het is dus logisch dat de meerderheid van de mensen een product of dienst het liefst via video leert kennen, vooral als die video’s kort, krachtig en onderhoudend zijn. Bekijk dit voorbeeld van IKEA dat gebruikers laat zien hoe ze de augmented reality Create Your Space-functie in hun catalogus-app kunnen gebruiken:

Het is begrijpelijk dat het uitleggen van augmented reality aan een consument visuals vereist; het concept is relatief nieuw op het gebied van marketing, en klanten zullen het waarschijnlijk niet “begrijpen” zonder de tool in actie te zien, waardoor video het perfecte kanaal is voor dit onboardingproces.

De voordelen van een onboarding-video als deze zijn enorm; deze stukjes inhoud zijn gemakkelijk te delen en hebben een dubbele taak, ze dienen zowel als onboarding-tool als als marketing- en klantacquisitiestuk. De bovenstaande IKEA-video kan bijvoorbeeld net zo goed helpen bestaande klanten die hun app hebben gedownload te informeren en nieuwe klanten te werven via sociale media en e-mailmarketingpromoties.

Hoewel deze onboarding-video’s veel van het zware werk doen, moet je ze soms combineren met aanvullende bronnen zoals modals, coachmarkeringen of tooltips. U kunt meer te weten komen over de meest voorkomende typen onboarding-methoden in De ultieme gids voor het onboarden van gebruikers met video.

Afsluiten

Zoals je kunt zien, zijn onboarding-video’s een waardevol wapen om in je marketingarsenaal te hebben. Hier zijn een paar redenen waarom ze zo goed werken voor zowel fysieke producten, digitale producten als dienstverlenende bedrijven:

Ze zijn visueel: De gloriedagen van de lange, droge, saaie handleiding zijn voorbij. (Serieus, waarom maken ze die dingen eigenlijk nog?) Consumenten geven er de voorkeur aan om te werken met meer dynamische inhoud die het product in gebruik laat zien of met schermopnamen voor meer nuttige, interessante en contextuele instructies.

Ze zijn een marketing- en verkooptool: Met onboarding-video’s heb je meer controle over de eerste klantervaring. Naast het introduceren van gebruikers voor basisfuncties, kunt u nieuwe introduceren die ze misschien niet hebben gevonden door hun eigen verkenning, waardoor de waarde die u levert en uw retentiestatistieken toenemen.

Ze ontlasten uw ondersteuningsteam: Wanneer gebruikers toegang hebben tot video’s die hen laten zien hoe ze uw product moeten gebruiken, hoeven ze uw klantenserviceteam niet te bellen en te wachten op een vertegenwoordiger – een proces dat niet leuk is voor uw vertegenwoordiger of uw klant.

Ze zijn bewezen: Deze vijf bevindingen alleen al bewijzen de kracht van video als een succesvolle tool voor klantervaring. Koppel dat aan wat we weten over video en consumentengedrag (en hoeveel mensen graag video’s bekijken) en het is gemakkelijk in te zien waarom deze onboarding-tools een serieuze ROI opleveren voor marketeers.

Bekijk ons ​​uitgebreide onderzoeksrapport voor meer onboarding-statistieken. En om verder te onderzoeken hoe u onboarding kunt gebruiken als een manier om waarde toe te voegen aan de gebruikerservaring en uw eigen bedrijfsprocessen, leest u hier meer.

0 Shares:
You May Also Like