5 redenen waarom de originele Apple HomePod faalde

homepod2 cropped

Apple is misschien nog steeds actief in de HomePod-business, maar de originele high-end luidspreker is niet meer. Apple heeft zojuist zijn originele hifi-smartspeaker zonder pardon begraven na een nachtelijke update van zijn website vrijdag.

De timing van het nieuws was misschien verrassend, maar de inhoud was dat minder. De grotere, prijzige HomePod (die Apple belooft te blijven ondersteunen) kwijnt weg in een bekend voorgeborchte voor high-end luidsprekers van het Apple-merk, terwijl de komst van een kleinere, meer betaalbare opvolger afgelopen herfst een voorbode bleek te zijn van de dingen die komen gaan.

Oorspronkelijk verkocht voor $ 349 voordat Apple zijn prijs verlaagde tot $ 299, doet de HomePod denken aan de iPod Hi-Fi, een grote witte luidspreker met een iPod-dock die in 2006 met een plof landde. Cupertino bracht de iPod Hi-Fi tot zinken, die werd gemeden zelfs door de Apple-gelovigen, na slechts een jaar.

[ Further reading: Everything you need to know about Apple HomeKit ]

De HomePod daarentegen had behoorlijk wat fans, en het is gemakkelijk in te zien waarom. Gekleed in een opvallende stoffen verpakking, is de HomePod de meest geavanceerde luidspreker die Apple ooit heeft gebouwd, compleet met een opzwepende, krachtige luidspreker omringd door zeven tweeters, waarbij elke driver wordt aangedreven door zijn eigen versterker.

Aangedreven door Siri, was HomePod – voor een tijd – de enige slimme luidspreker die fungeerde als een “thuishub” voor HomeKit, het ontluikende slimme thuisplatform van Apple. En met de komst van AirPlay 2 kon je een aantal HomePods in een multi-audio-opstelling plaatsen om verschillende deuntjes in elke kamer van je huis af te spelen.

De HomePod heeft een nichepubliek gewonnen, van wie velen inderdaad meerdere HomePods hebben gekocht. Maar het brak nooit uit in de mainstream zoals kleinere, goedkopere slimme luidsprekers van Amazon en Google deden, en er zijn tal van redenen waarom.

Het was te duur

Allereerst dat prijskaartje van $ 349 – auw. Zelfs nadat Apple het te laat had teruggebracht tot $ 299, is dat veel geld om neer te leggen voor een enkele luidspreker, hoewel de premium prijs van de HomePod heel Apple-ding is om te doen.

Natuurlijk was Apple niet de enige die een dure slimme luidspreker aanbood. De Google Home Max van $ 299 was onze favoriete slimme luidspreker voor muziek, maar ook deze is niet meer leverbaar.

homepod wit 04 idg voorraad

Het geluid was niet goed genoeg

In de audiofiele wereld is $ 300 voor een luidspreker natuurlijk peanuts, maar de HomePod is ook niet helemaal geschikt voor audiofielen. In onze review noemden we de audio van de HomePod “zeer goed”, maar we dachten ook dat Sonos Play:5 en de Google Home Max beter waren.

We werden ook verrast door het omnidirectionele ontwerp van de HomePod (“hoe waarschijnlijk is het dat je de luidspreker in het midden van de kamer plaatst?”) en door zijn te basachtige geluidssignatuur (“niet verwonderlijk gezien de geen middenklasse stuurprogramma’s hebben”).

Het heeft beperkte streamingondersteuning

Naast hoe muziek klinkt op de HomePod, is er de kwestie van hoeveel streaming muziekdiensten de HomePod native ondersteunt. Tot voor kort was het antwoord een totaal van één: Apple Music.

Vorig jaar kondigde Apple eindelijk aan dat Siri op de HomePod ook andere muziekdiensten van derden zou gaan ondersteunen, maar tot nu toe heeft alleen Pandora zich aangemeld.

homepod wit 03 idg voorraad

Dat betekent dat als je deuntjes wilt streamen van bijvoorbeeld Spotify, Amazon Music, Tidal, Deezer, Qobuz of YouTube Music, je dit via AirPlay 2 moet doen, een obstakel dat andere luidsprekers niet hebben.

Siri is niet slim genoeg

Enkele van de beste slimme apparaten op de markt worden mogelijk gemaakt door HomeKit en HomeKit beschikt over enkele van de beste privacygerichte functies die we in het slimme huis hebben gezien.

HomeKit Secure Video zorgt er bijvoorbeeld voor dat vastgelegde video van uw beveiligingscamera’s lokaal wordt geanalyseerd in plaats van op een cloudserver van derden, en zodra uw videoclips zijn opgeslagen in iCloud, worden ze gecodeerd zodat niemand anders dan u ze kan zien .

Maar hoe goed veel slimme HomeKit-apparaten ook zijn, er zijn er nog steeds niet zo veel, of in ieder geval niet zoveel als die worden ondersteund door Google Assistant, of – de grootste van allemaal – Alexa. Dat betekent dat als je de HomePod als slimme luidspreker gebruikt, je een veel kleiner universum van slimme apparaten hebt om te bedienen.

Alexa wordt ondertussen ondersteund door meer dan 100.000 slimme gadgets en dat telt nog meer, die je kunt bedienen met een Echo Dot van $ 50 (of vaak goedkoper). Siri is gewoon niet zo slim als zijn tegenhangers als het gaat om het bedienen van de apparaten in je huis, en het is iets dat Apple nog moet aanpakken met de HomePod mini in de toekomst.

HomePod mini kan nog steeds slagen

De nieuwe, kleinere HomePod mini is niet zozeer een reden voor het falen van de HomePod, het was de laatste nagel aan de doodskist.

Met een prijs van slechts $ 99, brengt de HomePod mini de slimme luidsprekers van Apple in het rijk van betaalbaarheid (hoewel ze nog lang niet zo goedkoop zijn als de Echo Dot en Google Nest Mini, die elk $ 50 zijn).

appel homepod mini-top

De enkele driver van de HomePod mini zal niemand van zijn sokken slaan, maar het geluid is zeker goed genoeg, en zeker beter dan wat je hoort van de goedkopere Amazon- en Google-luidsprekers. En als de HomePod mini nog steeds wordt opgezadeld met beperkte HomeKit- en muziekservice-ondersteuning, nou, dat is een gemakkelijkere pil om te slikken gezien het (nauwelijks) prijskaartje van minder dan $ 100.

Ten slotte wordt de HomePod mini geleverd met een paar flitsende nieuwe hardwarefuncties die de HomePod mist, waaronder een ultrabreedband U1-chip die de muziekoverdrachtmogelijkheden van de luidspreker opfleurt, plus een nieuwe radio waarmee de kleinere HomePod als een draadgrensrouter kan fungeren .

Door veel (zo niet alle) van de meest irritante problemen van de HomePod op te lossen, is het geen wonder dat Apple de HomePod mini voorop en in het midden wil plaatsen, terwijl de oudere HomePod naar de wei wordt verplaatst.

0 Shares:
You May Also Like