5 redenen om verticale video op sociale media te gaan gebruiken

Verticale video is in opkomst – en merken kunnen het zich niet langer veroorloven om er nog langer omheen te kijken!

Stel je voor dat je bij een groot sportevenement bent, of een optreden waar je naar je favoriete band kijkt.

Je bent niet tevreden om gewoon te genieten van het moment in het hier en nu. U wilt de herinnering behouden – sla deze op om later opnieuw te bezoeken en van te genieten.

Dus, net als miljoenen andere mensen over de hele wereld op hun meest memorabele momenten, pak je je telefoon, start je de camera en druk je op de knop ‘Opnemen’.

Nu, frame bevriezen. Vraag jezelf in gedachten af: hoe houd jij je telefoon vast?

Als je net als de meeste mensen bent, houd je het waarschijnlijk in de portretmodus. Wat betekent dat je je eigen kleine rol speelt in een van de grote mediaverschuivingen van onze generatie: de onverzettelijke verandering van horizontale naar verticale video.

Er was een tijd dat het publiceren van verticale video tot wijdverbreide spot en spot zou hebben geleid. Verticale videoproducenten werden gezien als amateuristische amateurs, hun inhoud ondermijnd, hun boodschap verloren.

Bekijk als perfect voorbeeld de video hieronder – de originele versie hiervan (onlangs verwijderd) was meer dan 8,5 miljoen keer bekeken op YouTube sinds het in 2012 werd geüpload…

Er is geen geschiedenisles nodig om te weten dat videobeelden al generaties lang ‘horizontaal’ of landschappelijk zijn. Onze televisieschermen, bioscoopschermen, computerschermen zijn allemaal traditioneel gevolgd.

bioscoopscherm

Pas onlangs, met de fenomenale adoptie van smartphones – zowel hun vermogen om video op te nemen in portretmodus als consumenten die steeds meer de voorkeur geven aan dit te doen – is deze status-quo uitgedaagd.

Maar het wordt uitgedaagd, en op een bepaalde manier uitgedaagd. Het is een trend die merken niet veel langer kunnen negeren.

In dit artikel bekijken we 5 redenen waarom je eerder vroeger dan later verticale video op sociale media MOET gaan gebruiken!

1. Het is beter voor mobiele kijkers

We hebben er in onze inleiding op gezinspeeld, maar als het gaat om het gebruik van mobiele telefoons, is verticaal koning.

Studies suggereren dat we onze telefoons bijna 94% van de tijd verticaal houden, of we nu bankieren, chatten, bellen, door onze nieuwsfeed scrollen of – inderdaad – video’s bekijken.

mensen-gebruikende-telefoons

In een interview met Digiday zei Jon Steinberg, CEO van Daily Mail North America, dat je je apparaat moest draaien om een ​​video op volledig scherm te zien, en het is moeilijk om het daar niet mee eens te zijn.

Je zou niet verwachten dat je desktop- of laptopkijkers hun scherm oppakken en het fysiek kantelen om je video-inhoud op volledig scherm te bekijken … dus waarom is het redelijk om van je mobiele kijkers te verwachten?

Een van de interessante dingen is hoe snel deze trend zich ontwikkelt. Toen de ‘Vertical Video Syndrome’-video op zijn hoogtepunt was, waren mobiele videoweergaven slechts goed voor ongeveer 14% van alle videoweergaven. Verticale video leek natuurlijk belachelijk omdat het zich richtte op een publiek dat nauwelijks bestond. In het eerste kwartaal van 2018 was dat aantal gestegen tot een fenomenale 58% – wat alleen maar laat zien hoe snel en dramatisch deze verandering heeft plaatsgevonden. Bovendien is er alle reden om aan te nemen dat dit aantal de komende jaren zal toenemen naarmate het fenomeen van mobiele video voortduurt.

2. De grote sociale platforms omarmen het

Wanneer trends en features worden opgenomen in de ‘grote’ social media kanalen, worden ze snel ingeburgerd als social media norm. Trends worden geaccepteerd, en uiteindelijk, door het publiek.

Verticale video is nu geaccepteerd en uitgerold over alle belangrijke kanalen, tot het punt dat horizontale video op mobiel nu vaak vreemd en schokkend lijkt. De rollen zijn echt omgedraaid.

Snapchat is vaak gecrediteerd met baanbrekende verticale videoadvertenties, maar Facebook en Twitter liepen niet ver achter en rolden verticale advertenties uit in respectievelijk september 2016 en maart 2017. Meer recentelijk lanceerde YouTube een dynamische videospeler in zijn mobiele apps die zich automatisch aanpast aan inhoud in verschillende beeldverhoudingen, op iOS (december 2017) en Android (maart 2018.) Eind juli 2018 werd de nieuwe desktopspeler van YouTube gelanceerd, waardoor de met de zwarte balken die zo vrolijk werden bespot in de video van het Vertical Video Syndrome. Verticale video is zo genormaliseerd dat het zelfs op de desktop zichtbaar wordt!

Verticaal staat ook centraal in Instagram’s nieuwe onderneming, IGTV, die video-inhoud tot 60 minuten lang mogelijk maakt – maar het MOET verticaal zijn. Inderdaad, tijdens een toespraak op Advertising Week eerder dit jaar, sprak Jim Squires, hoofd van Instagram, ondubbelzinnig over het leven in een ‘verticale wereld’ – een verder bewijs dat de toekomst van Instagram, en sociale media als geheel, in die richting ligt.

Waar het op neerkomt: op vrijwel elk sociale-mediaplatform dat uw merk gebruikt, is verticale videofunctionaliteit beschikbaar en wordt deze in toenemende mate door uw publiek verwacht.

3. Enkele van ‘s werelds grootste merken doen mee

We weten allemaal dat marketing gepaard gaat met een element van ‘Keeping up with the Joneses’. Nieuwe videotechnologie vereist, zoals elke innovatie, zijn pioniers – merken die bereid zijn hun hoofd over de borstwering te steken en een kans te wagen. Deze dingen druppelen bijna altijd van de grote merken naar de kleine.

Nieuwe trends zoals 360 graden en interactieve video zijn bijvoorbeeld ongelooflijk opwindend, maar er zijn grote merkpioniers zoals John Lewis en Tipp Ex voor nodig geweest om een ​​voorbeeld te stellen voor de rest van de markt en hun echte potentieel te demonstreren.

Ja, opwindende technologie is opwindend – maar zolang de grote merken het ongemoeid laten, blijft het een marginaal, enigszins excentriek iets dat niet zo serieus wordt genomen als het zou kunnen zijn. Ja, er is potentieel… maar potentieel alleen zal de reguliere marketeers over het algemeen niet overtuigen om in hun advertentiebudgetten te duiken.

Daarom is het fascinerend om sommige merken aan boord van de verticale videotrein te zien springen.

Dit is inclusief Adidas…

De makers van de film Mad Max Fury Road, die opdracht gaven voor een verticale filmtrailer om het mobiele publiek te bereiken…

En Mercedes Benz, die 2,6 miljoen mensen bereikte met een verticale videoadvertentiecampagne (met een stijging van 9 punten in advertentieherinnering).

mercedes-benz-instagram-advertentie

Vergis je niet: deze bedrijven zijn reuzen. Ze besteden veel geld aan marketing, ze hebben toonaangevende professionals aan het roer en ze maken niet veel fouten. Als u investeert in verticale video, kunt u er vrij zeker van zijn dat het een veilige investering is.

Aangezien marktleiders blijven investeren in verticale video – en rendement op die investering behalen – is het vrijwel zeker dat kleinere merken de trend zullen volgen. En terwijl ze dat doen, verhoogt dat de verwachting van het publiek dat: jouw merk doet het ook.

4. Er is steeds meer bewijs dat verticale video beter presteert

Natuurlijk ga je niet investeren in een marketingtechniek omdat iedereen het lijkt te doen. U wilt er zeker van zijn dat u uw publiek bereikt in een formaat dat u de best mogelijke kans geeft om hen te boeien en te converteren.

Je zult dan ook geïnteresseerd zijn om te weten dat sommige cijfers rond verticale video op sociale kanalen behoorlijk onthutsend zijn.

Snapchat is misschien niet het steunpunt van zakelijke video’s waar het ooit voor bedoeld was, maar het is interessant om op te merken dat van de 10 miljard plus verticale videoweergaven per dag op dat platform, ze gemiddeld 9 keer meer worden bekeken dan hun horizontale tegenhangers.

Op Facebook is uit vroege tests van verticale videoadvertenties gebleken dat ze de betrokkenheid van gebruikers vergroten, met name met betrekking tot de kans dat video’s met geluid worden bekeken. De jongens van Wibbitz melden ondertussen dat hun verticale video’s bijna vier keer meer betrokkenheid trekken dan vierkante video’s op Facebook en 2,5 keer meer op Twitter. (Verticale video’s doden het ook als het gaat om bereik, unieke weergaven, doorklikken, doorhalen, advertentieherinnering en voltooiingen.)

Er zijn ook aanwijzingen dat consumenten gewoon een positief onderbuikgevoel hebben over verticale video. Volgens Facebook Business beschouwt 65% van de consumenten merken die adverteren met verticale video als ‘innovatiever’ en 79% van de ‘beginnende videoconsumenten’ geeft de voorkeur aan het verticale formaat en vindt het aantrekkelijker. Hé, klop die nieuwelingen niet af – ze vormen waarschijnlijk het leeuwendeel van je publiek!

De consensus hier lijkt niet alleen te zijn dat vertical geweldig is voor je videostatistieken, maar dat het je bovendien positioneert als een innovatief merk op het snijvlak van de nieuwste marketingtechnieken.

5. Het is gemaakt voor sociaal

Het is nu algemeen aanvaard dat het merendeel van het browsen op sociale media plaatsvindt op mobiele apparaten. ComScore meldde in 2016 dat mobiele apparaten goed waren voor 80% van alle tijd die op sociale media werd doorgebracht, en hoewel het moeilijk is om recenter onderzoek te vinden, is het moeilijk voor te stellen dat het aantal is gedaald. (Kijk maar eens rond bij uw lokale Starbucks!)

Wat dit betekent is dat het zeer waarschijnlijk is dat het grootste deel van het sociale browsen op telefoons wordt gedaan… en de meerderheid van , zoals we hebben vastgesteld, is verticaal. Ergo – sociale media is in toenemende mate een verticaal fenomeen.

En vanuit UX-oogpunt moet u daar rekening mee houden bij het publiceren en delen van inhoud.

Stel je voor dat je bijvoorbeeld door je tijdlijn op Facebook scrolt.

Je bladert verticaal langs de verschillende foto’s en updates – dan zie je een videominiatuur. Als u op de knop ‘Afspelen’ tikt, wordt het afspelen geïsoleerd van de rest van uw nieuwsfeed.

Als de video liggend wordt weergegeven, moet je kiezen tussen het bekijken van een kleine versie ervan of het omdraaien van je telefoon om het op volledig scherm te zien – wat een volkomen onnodige stap in de gebruikerservaring is. Dit klinkt misschien als een kleinigheid om je zorgen over te maken, maar het hele veld van UX houdt zich bezig met dit soort details, en het is een ENORME industrie. Waarom? Omdat het daarbuiten concurrerend is – en deze kleine beslissingen vormen allemaal samen de bepalende factoren voor succes of falen.

Dus wat betekent dit allemaal voor jou?

In eenvoudige bewoordingen betekent het dat je de manier waarop je video maakt op sociale media opnieuw moet bekijken. Het is tijd om een ​​stapje terug te doen van wat u altijd al deed, en bedenk dat uw publiek nu voornamelijk verticaal browst. Je video’s moeten bij die ervaring passen!

Het betekent het uitdagen van veel populaire logica rond sociale videoproductie. Als je bijvoorbeeld videoblogs filmt, leert elke ‘how to’-gids je dat je je camera moet vasthouden of je smartphone horizontaal moet bevestigen.

videocamera

Het is tijd om in ieder geval met het alternatief te beginnen – en te analyseren hoe verticale video in vergelijking werkt.

Tot slot, misschien is het de moeite waard om naar die beroemde video uit 2012 te verwijzen. Misschien hadden die jongens iets op het spoor met hun gepraat over ‘Vertical Video Syndrome’ – omdat het vat heeft gekregen, het zich snel verspreidt en het lijkt alsof het hier zal blijven. En – hoewel het toen misschien niet zo leek – is dat eigenlijk een goede zaak voor bedrijven en hun klanten.

Bekijk onze gratis gids ‘Hoe bouw je een betrokken sociaal publiek op’ voor meer geweldige tips en trucs om je te helpen uit te blinken op Planet Social!

0 Shares:
You May Also Like