3 eenvoudige manieren om verwijderde Safari-geschiedenis op Mac te herstellen

Reciver deleted Safari history

Wanneer de meeste Mac-gebruikers hun Safari-browsergeschiedenis verwijderen, is het laatste wat ze willen dat deze ooit terugkomt. Maar van tijd tot tijd wissen gebruikers per ongeluk hun browsegeschiedenis of realiseren ze zich dat deze een belangrijke website bevatte waarvan ze het adres niet meer herinneren.

Als u zich momenteel in dezelfde situatie bevindt, helpt dit artikel u om het op te lossen, omdat het de drie beste manieren beschrijft om verwijderde Safari-geschiedenis op Mac te herstellen. Maar voordat we bij hen komen, moeten we kort uitleggen wat de Safari-browsergeschiedenis eigenlijk is en waar je het kunt vinden.

Wat is Safari-geschiedenis en hoe u het kunt vinden?

Safari-geschiedenis is een database met eerder bezochte websites. Net als de meeste andere webbrowsers, houdt Safari het automatisch bij om het voor gebruikers gemakkelijker te maken om bekende websites opnieuw te bezoeken zonder dat ze hun adressen steeds opnieuw hoeven in te voeren.

Safari-geschiedenis bekijken:

  Open Safari op je Mac. Kies de optie Geschiedenis. Klik op Toon alle geschiedenis

Safari-geschiedenis

U zou een tabel moeten zien met twee kolommen en meerdere rijen. De eerste kolom van links toont de namen van eerder bezochte websites, terwijl de tweede kolom hun adressen toont. Individuele items zijn gegroepeerd op datum, zodat u gemakkelijk terug in de tijd kunt gaan en de geschiedenis op Safari Mac vanaf een specifieke datum kunt bekijken. Als alternatief kunt u de zoekbalk in de rechterbovenhoek gebruiken om alle geschiedenisvermeldingen te vinden die gespecificeerde trefwoorden bevatten.

Alle informatie die u kunt zien wanneer u op de knop Toon alle geschiedenis klikt, wordt opgeslagen op uw harde schijf, in een bestand met de naam History.db. Dit bestand bevindt zich in de map ~/Bibliotheek/Safari/.

Het bestand History.db zoeken en openen:

  Finder openen. Kies de optie Ga. Klik op Ga naar map. Voer het pad naar de locatie van het Safari-geschiedenisbestand in het tekstvak in en klik op OK. Open History.db met TextEdit.

Geschiedenis.db inTextEdit

U ziet een lang tekstbestand dat allesbehalve gemakkelijk te ontcijferen is. Dat komt omdat History.db eigenlijk een SQLite-databasebestand is en niet bedoeld is om in een gewone teksteditor te worden bekeken. In plaats daarvan moet u het openen met een databasebrowser zoals DB-browser voor SQLitedie u kunt downloaden voor free rechtstreeks van de officiële website.

Na het installeren van DB Browser voor SQLite, start u de app en klikt u op Database openen. Selecteer het bestand History.db en ga naar het tabblad Browse Data. Selecteer ten slotte de tabel history_items.

Bekijk History.db in DB BrowserU zou een vrij mooi opgemaakte lijst met URL’s en bijbehorende domeinnamen moeten zien, en u kunt deze alfabetisch sorteren.

Hoe kan de Safari-geschiedenis worden verwijderd en wanneer kan deze worden hersteld?

Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende redenen voor het verwijderen van de Safari-geschiedenis en of deze kan worden hersteld:

Opzettelijke verwijdering: veel Safari-gebruikers houden hun browsegeschiedenis graag brandschoon om te voorkomen dat anderen hun online activiteiten onderzoeken. Dat is allemaal goed en wel, totdat je het adres nodig hebt van een website die je lang geleden hebt bezocht en die je niet meer weet. Per ongeluk verwijderen: het enige dat u hoeft te doen om uw Safari-geschiedenis te verwijderen, is op de knop Geschiedenis wissen te klikken en uw beslissing te bevestigen. Safari verwijdert standaard alleen het laatste uur van de browsegeschiedenis, maar u kunt ook vertellen dat het alle geschiedenis in één keer verwijdert. Wat vaak gebeurt, is dat gebruikers alleen het laatste uur willen verwijderen, maar niet merken dat de optie om de hele geschiedenis te verwijderen is geselecteerd, waardoor hun hele browsegeschiedenis onmiddellijk verdwijnt. Privénavigatie: Safari stelt u in staat een privévenster te openen (Command+Shift+N) dat voorkomt dat uw browsegeschiedenis wordt vastgelegd. Safari-gebruikers realiseren zich soms niet dat ze op internet surfen in het privévenster en vragen zich af waarom hun browsegeschiedenis niet is vastgelegd. Formatteren: wanneer u macOS opnieuw installeert, is het soms een goed idee om eerst de systeemschijf te formatteren om met een schone lei te beginnen. Het spreekt voor zich dat het formatteren niet alleen de Safari-geschiedenis wist, maar ook alle andere bestanden die op de harde schijf zijn opgeslagen. Hackers: Mac-gebruikers zijn relatief veilig voor malware, aangezien de meeste cybercriminelen zich richten op Windows-computers, maar dat betekent niet dat ze volledig immuun zijn. Van ransomware tot hacks op externe desktops, er zijn meerdere cyberbedreigingen die ervoor kunnen zorgen dat Mac-gebruikers in een oogwenk hun hele Safari-browsegeschiedenis kwijtraken.

Gelukkig is het in alle hierboven beschreven situaties – met uitzondering van Private Browsing (waardoor de browsegeschiedenis niet kan worden vastgelegd) – mogelijk om de Safari-geschiedenis te herstellen met behulp van native tools en software van derden

Hoe Safari History Recovery uit te voeren?

Er zijn drie hoofdmethoden voor het herstellen van Safari-geschiedenis op Mac, en we beschrijven ze allemaal in dezelfde volgorde die we aanbevelen om ze te proberen.

Methode 1: Disk Drill

Disk Drill is perfect voor het herstellen van een History.db die per ongeluk is verwijderd of verloren is gegaan tijdens het formatteren. Zolang het bestand niet is overschreven, zou u het volledig moeten kunnen herstellen. Zelfs als het bestand gedeeltelijk beschadigd raakt, kun je het nog steeds openen met een databasebrowser zoals DB-browser voor SQLite of een teksteditor, zoals Apple’s TextEdit.

Om de verwijderde geschiedenis van Safari-browsen met Disk Drill te herstellen:

  Downloaden en installeer Disk Drill voor Mac. Installeer Disk Drill
  Start Disk Drill en selecteer je belangrijkste harde schijf. Klik op Zoeken naar verloren gegevens. Scan de schijf
  Typ “history.db” in het zoekveld in de rechterbovenhoek en druk op Return. Selecteer het verwijderde History.db-bestand en klik op de knop Herstellen. Vind History.db-bestand en herstel
  Kies een veilige herstelbestemming en klik op OK.

U kunt vervolgens de verwijderde Safari-geschiedenis bekijken in uw favoriete teksteditor of databasebrowser. Om het in Safari te bekijken, moet u het herstelde bestand History.db naar ~/Library/Safari kopiëren en het bestand dat zich momenteel op de locatie bevindt, overschrijven.

Methode 2: iCloud

Als u iCloud gebruikt om een ​​back-up van uw Safari-gegevens te maken en deze op verschillende apparaten gesynchroniseerd te houden, kunt u de verwijderde Safari-geschiedenis herstellen met uw iPhone of een ander iOS- en iPadOS-apparaat dat nog de originele browsegeschiedenisgegevens bevat.

Dit is wat u moet doen:

  Open de app Instellingen op je iPhone of iPad.iPhone-instellingen
  Tik op je naam. Selecteer iCloud. Zoek Safari en schakel de schakelaar ernaast totdat u wordt gevraagd om uw gegevens samen te voegen. Klik op Samenvoegen. Safari-gegevens samenvoegen met iCloud

Op deze manier dwing je je iPhone om Safari-browsegeschiedenis in iCloud te overschrijven, wat je op zijn beurt in staat stelt om verwijderde Safari-geschiedenis op Mac te herstellen door de Safari-optie in iCloud-instellingen in te schakelen (zie het laatste gedeelte van dit artikel voor een stap -voor-stap handleiding).

Methode 3: Tijdmachine

Safari-geschiedenisherstel kan ook worden uitgevoerd met Time Machine. Hoewel je de nucleaire optie zou kunnen kiezen en je hele Mac naar een eerdere staat zou kunnen herstellen vanuit Recovery, is het veel minder tijdrovend om alleen het History.db-bestand te herstellen, dat, zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd, alle eerder bezochte websites bevat en wordt opgeslagen in de map ~/Bibliotheek/Safari.

Om de verwijderde geschiedenis van Safari-browsen te herstellen met Time Machine:

  Sluit Safari Open Finder en selecteer Ga -> Ga naar map. Voer ~/Bibliotheek/Safari in en klik op de knop Start.Safari-map openen
  Scroll naar beneden totdat u het bestand History.db vindt en selecteer het. Klik op het Time Machine-pictogram in de menubalk en kies Enter Time Machine.Voer tijdmachine in
  Ga terug in de tijd totdat u een versie van het bestand History.db ziet dat uw verloren Safari-browsegeschiedenis bevat. Klik op Herstellen om het geselecteerde bestand te herstellen.Herstel History.db-bestand

De volgende keer dat u Safari opent, zou uw browsegeschiedenis terug moeten zijn. Zo eenvoudig is het om de verwijderde geschiedenis van Safari-browsen op te halen met Time Machine.

Het enige probleem met deze methode is dat deze alleen werkt als Time Machine was ingeschakeld voorafgaand aan het incident met gegevensverlies. Als dat niet het geval was, hebt u geen back-up van het bestand History.db om te herstellen.

Hoe verlies van Safari-geschiedenis voorkomen?

De beste manier om verlies van Safari-geschiedenis te voorkomen, is door Safari in te schakelen in iCloud-voorkeuren. Op die manier maakt iCloud automatisch een back-up van uw Safari-gegevens naar de cloud, zodat u deze op al uw apparaten gesynchroniseerd kunt houden en ze gemakkelijk kunt terugvinden als er iets met uw Mac zou gebeuren.

Een back-up maken van uw Safari-browsegeschiedenis met iCloud:

  Open de app Systeemvoorkeuren op je Mac. Selecteer iCloud. Controleer Safari. Maak een back-up van Safari-geschiedenis in iCloud

Uw Safari-browsegeschiedenis wordt automatisch gesynchroniseerd op alle Apple-apparaten die dezelfde Apple ID gebruiken.

FAQ

Gebruik deze eenvoudige procedure om gesloten of verwijderde Safari-tabbladen op een iPhone te herstellen.

  Open Safari en tik op de Tabbladen knop in de rechterbenedenhoek. (Het zijn twee overlappende vierkanten) Houd de . ingedrukt Plus (+) knop onderaan het scherm. Er wordt een lijst weergegeven met de recent gesloten tabbladen. Tik op een item om het in een nieuw tabblad te openen. Sla het tabblad op als een bladwijzer om ervoor te zorgen dat het nooit verloren gaat.

U kunt de volgende procedure gebruiken als u een back-up van uw iPad op iCloud hebt gemaakt.

  Selecteer Instellingen > Algemeen > Reset op je iPad. Kiezen Wis alle inhoud en instellingen. Volg de installatie-instructies en selecteer de Herstellen vanuit iCloud-back-up optie in de Apps en gegevens scherm. Log in bij iCloud en selecteer een back-up met uw verwijderde Safari-geschiedenis en gebruik deze om uw apparaat te herstellen.

Je kunt software voor gegevensherstel zoals Disk Drill gebruiken om je verwijderde Google Chrome-geschiedenis te herstellen met de volgende procedure.

  Installeer Disk Drill op je Mac. Sluit de iPhone aan op uw computer. Start Disk Drill en selecteer de iPhone uit de schijflijst. Klik op de knop Zoeken naar verloren gegevens om het apparaat te scannen. Bekijk een voorbeeld van de gevonden bestanden en zoek naar een Google Chrome Geschiedenis en voorkeuren het dossier. Selecteer het te herstellen bestand en klik op de Herstellen knop.
0 Shares:
You May Also Like