2,5 GbE, PCIe-uitbreiding en HDMI-uitgang zorgen voor een geweldige thuisserver

qnap ts253d front

In een oogopslag

Beoordeling door experts

Pluspunten

Twee snelle 2,5 Gbps ethernetpoorten Geweldig besturingssysteem en app-ecosysteem PCIe-uitbreidingsslot

nadelen

Duurder dan concurrenten die geen PCIe-slots hebben Invoegkaarten zijn prijzig (als je ze nodig hebt)

Ons oordeel

Deze eersteklas 2-bay box heeft 2,5 GbE, een PCIe-uitbreidingsslot en HDMI-uitgang voor maximaal een 4K-scherm. Het wordt niet veel beter, maar je betaalt voor het voorrecht.

QNAP’s TS-253D van $469 is de tweede NAS-box met dubbele 2.5GbE-poorten die we hebben getest, en stuit op de snelle, gemakkelijke en verrassend krachtige AS5202T van Asustor van $300. Het hebben van 2,5 GbE maakt een enorm verschil in prestaties, waardoor het aantal apparaten waarop u tegelijkertijd kunt streamen of back-uppen aanzienlijk toeneemt.

Je zult meteen merken dat de TS-253D aanzienlijk duurder is dan zijn rivaal, maar de doos van QNAP heeft een PCIe-slot voor het toevoegen van functies zoals 10GbE en NVMe SSD’s, en het maakt veel beter gebruik van een extern beeldscherm dat is aangesloten op de HDMI-poort.

Hoezo dat? de QNAP kan films afspelen, diavoorstellingen uitvoeren, u op internet laten surfen – het kan zelfs functioneren als een lichtgewicht werkstation. De Asustor toont eenvoudig een administratieve opdrachtregel.

Ontwerp en specificaties

De QNAP TS-253D-4G die ik heb getest, is ongeveer 6,6 inch diep, 4,1 inch breed en 8,9 inch hoog. Het is een NAS-box met twee sleuven, torengeoriënteerd en met een zeer aantrekkelijk industrieel ontwerp. Er is een vergrendelbare, wegschuifbare klep over de schijfposities met snelwisselbare, onder druk staande lades. De trays hebben gereedschapsloze snap-in rails voor het monteren van harde schijven, maar je bent weer terug bij schroeven voor het installeren van SSD’s zoals degene die ik gebruikte voor benchmarking.

Er zijn aan / uit- en snelkopieerknoppen aan de voorkant van de doos, samen met een USB-poort en statuslampjes voor stroom, evenals LAN- en schijfactiviteit. Dubbele poorten van 2,5 GbE-poorten bevinden zich aan de achterkant, samen met nog vier USB-poorten en HDMI voor directe uitvoer naar een 4K-scherm (dat is trouwens 4K: 4096 x 2160 pixels). U vindt hier ook een verzonken resetknop en een Kensington-slotpoort.

qnap ts253d achterpaneel

Er is een quad-core Intel J4125 Celeron-processor in de TS-253D-4G, samen met 4 GB (de 4G in de naam) DDR4-geheugen in een van de twee SODIMM-slots. Er is ook het eerder genoemde x4 PCIe-slot voor uitbreidingskaarten waarmee u 10GbE of M.2 SSD’s (SATA of NVMe) kunt toevoegen. QNAP verkoopt een aantal invoegkaarten voor deze sleuf, die u kunt bekijken in de Amazon-winkel van QNAP. Eerlijke waarschuwing: geen van deze componenten is wat de meeste mensen goedkoop zouden noemen.

Besturingssysteem en apps

De hardware van QNAP is over het algemeen van topklasse, en het bedrijf combineert het met zijn uitstekende QTS-besturingssysteem – een van de eerste met wat nu een de rigueur venster-OS-in-een browser HTML-interface is. Het is indrukwekkend, zo niet zo goed georganiseerd als sommigen. Je kunt het ervaren via deze link.

qnap qts2

De app-selectie is omvangrijk. Om te beginnen is er een zeer competente DLNA-server voor het streamen van inhoud uit de doos. Plex, met zijn bredere en exclusievere ondersteuning voor mediastreaming, is ook beschikbaar. Zelfs tv’s met slechte of geen interne mediaspelers beschikken over Plex. Roon-server is beschikbaar voor degenen die muziek van cd-kwaliteit uit de doos willen streamen. QNAP biedt ook een aantal eigen multimedia-apps aan voor niet alleen zijn NAS-boxen, maar ook voor macOS- en Windows-computers en mobiele iOS- en Android-apparaten.

QNAP’s Hybrid Backup Sync is krachtig en veelzijdig, zo niet het meest intuïtieve back-upprogramma in de NAS-wereld voor consumenten. Het verwerkt back-ups naar de box vanuit andere bronnen, maakt back-ups van de box naar andere bestemmingen en synchroniseert met verschillende online opslagservices. Het doet dit via SMB, FTP, Rsync en andere protocollen, wat betekent dat u een back-up van uw clientcomputers kunt maken zonder er extra software op te installeren. Hybrid Mount is een nieuwe toevoeging aan deze functieset waarmee je online bronnen als lokale schijven kunt koppelen. Acronis True image en verschillende andere hulpprogramma’s zijn ook beschikbaar.

QNAP heeft ook app-oplossingen voor videobewaking, mailhosting en contentbeheer. Ik raadde altijd aan om de WordPress-app van het bedrijf te gebruiken, maar het is nu zo ver achter de upgrade- en beveiligingscurve dat mijn laatste poging om mijn eigen website te bedienen vanuit een QNAP-box eindigde in een ransomware-aanval.

Je kunt Virtualization Station op de QNAP TS-253D ook gebruiken om virtuele machines te hosten, en er zijn versies van Libre Office, Spotify, de eerder genoemde Roon Server en tal van andere goede dingen beschikbaar. U kunt zich verdiepen in het hele ecosysteem in het online app-centrum van het bedrijf.

Directe video-uitgang

Zoals ik hierboven al zei, maakt de TS253D veel beter gebruik van zijn HDMI-poort dan de onlangs geteste Asustor AS5202T, wat erg handig kan zijn als je weinig ruimte hebt, zoals in een slaapzaal of micro-appartement.

qnap qts1

U kunt films afspelen, diavoorstellingen weergeven, muziek streamen en op internet surfen. Met een aangesloten toetsenbord en muis kunt u zelfs Libre Office gebruiken. Sommige van de beschikbare direct aangesloten apps worden weergegeven in de bovenstaande schermopname.

De TS-253D ondersteunt ook tv-tuners en afstandsbedieningen, dus je kunt de box gebruiken als een ad-hoc-tv als je daar zin in hebt.

Prestatie

Het hebben van 2,5 Gbps ethernet maakt echt een verschil in aanhoudende doorvoer. Waar het maximum van een gigabit-box rond de 119 MBps ligt, klokte de TS-253D bijna 300 MBps zowel bij lezen als schrijven met twee SSD’s die in RAID 0 draaien, en bijna hetzelfde in de gespiegelde RAID 1 die u zou moeten gebruiken om belangrijke gegevens te beschermen.

cdm sequentiële ts253d

Merk op dat de Asustor AS5202T een verandering in de prestaties ziet wanneer poorten werden geaggregeerd in round-robin-modus. Het lezen steeg met ongeveer 50 Mbps, maar het schrijven daalde met ongeveer hetzelfde bedrag. Het aggregeren van poorten op de TS-253D maakte weinig tot geen verschillen in de beschikbare modi. Ik had geen switch die de echte 802.3ad aankan die QNAP ondersteunt, en dat zou de prestaties kunnen verhogen. Ik zal zeggen dat port-trunking (aggregatie) op de TS-253D pijnloos was; het is in het verleden niet altijd zo geweest met QTS.

cdm 4k ts253d

Merk op dat 2.5GbE in feite in staat is tot een extra 80MBps of zo in doorvoer met dozen die meer sleuven hebben en dus schijven om gegevens over te verdelen.

op Windows 10 64-bit draaiend op een Core i7-5820K/Asus X99 Deluxe-systeem met vier 16GB Kingston 2666MHz DDR4-modules, een Zotac (NVidia) GT 710 1GB x2 PCIe grafische kaart en een Asmedia ASM2142 USB 3.1 Gen 2 (10Gbs) kaart. Ook aan boord is een Gigabyte GC-Alpine Thunderbolt 3-kaart. Voor het testen werden een QNAP QNA-T310G1S Thunderbolt 3 naar 10GbE-adapter en een Zyxel XGS1210-12 10GbE/2.5GbE/gigabit-switch gebruikt.

Geweldig als je alle functies nodig hebt

Ik ben echt dol op deze doos. Ik ben dol op het uiterlijk, de pittige bediening en de uitstekende 2,5 GbE-prestaties. Het is sneller, verfijnder en heeft meer functies dan de Asustor AS5202T. Als je het geld hebt, ben ik er vrij zeker van dat je het ook geweldig zult vinden.

Als u daarentegen de PCIe-sleuf van de TS-253D of de direct aangesloten multimediafunctionaliteit niet nodig hebt, zou de keuze voor de Asustor AS5202T u bijna net zo goed afmaken – en u behoudt een beetje van uw vermogen , te.

0 Shares:
You May Also Like