2 werkmethoden om te repareren Deze pc kan Windows 11 niet draaien

Fout krijgen Op deze pc kan geen Windows 11 worden uitgevoerd terwijl u probeert de nieuwste Windows 11 preview-build op uw computer te installeren? Je bent niet de enige, melden verschillende gebruikers. Deze pc kan geen Windows 11-fout uitvoeren, zelfs als hun computer voldoet aan de systeemvereisten van Windows 11. Deze fout treedt meestal op om twee redenen: Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Secure Boot is uitgeschakeld of Trusted Platform Module (TPM) is uitgeschakeld of de TPM-versie is te oud (minimale vereiste voor Windows 11 is TPM 2.0). En om de nieuwste preview-versies van Windows 11 op uw computer te installeren, moet u beide of een van de fouten herstellen. Blijf het artikel lezen om het op te lossen deze pc kan geen Windows 11 draaien fout.

Laten we, voordat we doorgaan, eerst begrijpen wat UEFI secure boot en Trusted Platform Module (TPM) is, die de fout voornamelijk veroorzaken. Deze pc kan Windows 11 niet uitvoeren.

Wat is UEFI secure boot en TPM

UEFI lijkt erg op BIOS en is essentieel voor het aansluiten van de firmware van een computer op het besturingssysteem. Secure Boot is een set programma’s die controleren of uw besturingssysteem veilig is om op een computer te draaien. En het installeren van Windows met behulp van de nieuwere UEFI-modus wordt aanbevolen omdat het wordt geleverd met meer beveiligingsfuncties zoals Secure Boot dan de legacy BIOS-modus.

Trusted Platform Module, of TPM, is een unieke op hardware gebaseerde beveiligingsoplossing die een cryptografische chip op het moederbord van de computer installeert, ook wel cryptoprocessor genoemd. De taak van de TPM-chip is het versleutelen van gegevens die van en naar de computer worden verzonden. Microsoft legt hier meer uit over TPM op hun ondersteuningssite.

Windows 11 systeemvereisten

In tegenstelling tot Windows 10, dat speciaal is ontworpen om op oudere hardware te draaien, vereist Windows 11 relatief nieuwe hardware en kan het niet op oudere pc’s worden geïnstalleerd. Microsoft official heeft de minimale systeemvereisten voor Windows 11 als volgt gepubliceerd:

Processor: je hebt een processor of System on a Chip (SoC) nodig met een kloksnelheid van minimaal 1 GHz, twee cores en 64-bits architectuur. Geheugen: je computer moet minimaal 4 GB RAM hebben om Windows 11 te kunnen gebruiken .Opslag: 64GB is de minimale opslagruimte die uw pc nodig heeft.Systeemfirmware: UEFI, geschikt voor Secure Boot.TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0.Grafische kaart: Microsoft raadt DirectX 12-compatibele grafische kaarten met WDDM 2.x voor Windows 11.Display: Uw pc moet minimaal een 9-inch scherm met HD (720p) resolutie hebben. Internetverbinding: Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home.

Op deze pc kan geen Windows 11 worden uitgevoerd

Als u te maken krijgt met de foutmelding “Deze pc kan Windows 11 niet uitvoeren”, zelfs nadat u aan deze vereisten hebt voldaan, ligt het probleem bij de Secure Boot- of TPM 2.0-instellingen van uw pc. Laten we eens kijken hoe we de fout snel kunnen herstellen, zodat u de Windows 11-update op uw pc kunt installeren.

UEFI veilig opstarten inschakelen

Laten we eerst controleren of Secure Boot is ingeschakeld op uw computer, om dit te doen:

Druk op Windows-toets + R, typ msinfo32 en klik op ok, zoek nu de veilige opstartstatus en controleer de status ervan. Als het niet is ingeschakeld, schakelt u veilig UEFI-opstarten in volgens de onderstaande stappen.

Sluit eerst alle geopende programma’s en sluit uw computer af. Start deze opnieuw op en open tijdens het opstarten het BIOS- of UEFI-menu door op F1, F2, F10, F11, DEL te drukken (Opmerking: de sleutel varieert afhankelijk van de fabrikant)In de BIOS-setup hulpprogramma ga naar het opstarttabblad met behulp van de pijltoetsen op het toetsenbord, markeer vervolgens de opstartmodus en controleer of deze is ingesteld op legacy. Om de opstartmodus te wijzigen, markeert u de opstartmodusoptie en drukt u vervolgens op de enter-toets, kies nu UEFI uit de opties. (Gebruik de pijltoetsen omhoog en omlaag om UEFI te selecteren en druk op enter om de optie te selecteren. Markeer nu de optie voor veilig opstarten met de pijltoets en druk op de enter-toets en schakel ten slotte Secure Boot in op uw pc.

Opmerking: afhankelijk van de fabrikant van de desktop of laptop kan de UEFI-weergave verschillen.

Pro-tip: als de optie Secure Boot grijs is, moet u een wachtwoord instellen in het BIOS. Stel dus eerst het wachtwoord in en daarna kunt u Secure Boot inschakelen.

TPM inschakelen op uw computer

Controleren of TPM is ingeschakeld of uitgeschakeld op uw computer:

Druk op Windows-toets + R, typ tpm.msc en druk op de enter-toets, een venster met de titel ‘TPM-beheer op lokale computer’ zou openenControleer of de TPM is ingeschakeld in het gedeelte ‘Status’Als het bericht ‘De TPM is klaar voor gebruik’ toont, is het ingeschakeld en hoeft u niet te volgen de gegeven stappen. Indien niet ingeschakeld, volg dan de onderstaande stappen:

Opmerking: als u een scherm krijgt, kan compatibele TPM niet worden gevonden, dan heeft uw computer geen TPM.

Start uw computer opnieuw op en open het BIOS-scherm met de toets Esc, F1, F2, F10, F11, DEL. Ga met de pijltjestoets naar het tabblad Beveiliging en zoek vervolgens naar de TPM-status en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld. Als dat niet het geval is, drukt u op de enter-toets en selecteert u de optie inschakelen.

Bovendien hebben sommige gebruikers gemeld dat het inschakelen van virtualisatie in het BIOS hen helpt het probleem op te lossen en dat hun computer Windows 11 zonder fouten kan installeren. Dus zoek naar “Intel Virtualization Technology” of “Virtualisatie Technology” of “Intel VT-x” of “AMD-V” of “SVM Mode” in uw BIOS-instellingen. Als u iets vindt, schakelt u het gewoon in.

Druk ten slotte op de F10-toets op het toetsenbord om de wijzigingen op te slaan en uw computer opnieuw op te starten.

Pro-tip: als u Windows 11 schoon gaat installeren, zorg er dan voor dat u Windows 11 (of Windows 10) in de UEFI-modus installeert om problemen in de toekomst te voorkomen.

Lees ook: Windows 10 upgraden naar Windows 11 met het Insider-programma

0 Shares:
You May Also Like