15 tips voor de Chromecast met Google TV

chromecast 2020

In de kern is de nieuwe Chromecast met Google TV een poging om streaming te vereenvoudigen. In plaats van u alleen een app-opstartprogramma voor streamingdiensten te presenteren, probeert de streamingdongle van $ 50 de films en tv-programma’s van elke dienst samen te voegen in één gebruiksvriendelijk menu.

Naast dat gladde fineer, vindt u ook tal van krachtige functies om het meeste uit uw tv-kijken te halen. Hier zijn 15 manieren om uw Chromecast met Google TV nog nuttiger te maken:

Selecteer je streamingdiensten

gtvservices

Tijdens het instellen zou je een vraag moeten hebben gekregen over welke streamingdiensten je gebruikt. De selecties die u vervolgens hebt gemaakt, bepalen welke services inhoud aanbevelen om te bekijken op het startscherm van Google TV. Als je later services moet toevoegen of verwijderen, ga dan naar Instellingen> Accounts en aanmelden> [Your Account] > Uw diensten.

Voeg toe aan je volglijst

gtvkijklijst

Een van de beste functies van Google TV is de universele kijklijst, waarmee u films en programma’s op veel verschillende streamingdiensten kunt volgen. Nadat u een programma op het startscherm van Chromecast met Google TV hebt geselecteerd, klikt u op de knop ‘Bekijklijst’. Je keuzes verschijnen in een rij ‘Van je volglijst’ op het startscherm en onder het tabblad ‘Bibliotheek’.

Beheer uw volglijst op afstand

googlewatchlist

Je kunt items aan je volglijst toevoegen, zelfs als je niet voor de tv zit. Voer gewoon een Google-zoekopdracht uit naar een film of show en klik vervolgens op de Watchlist-knop onder de programmalijst. (Dit verschijnt in een rechterzijbalk op de desktopversie van Google, of onder de zoekbalk op mobiele apparaten.) Je kunt ook zoeken naar ‘mijn volglijst’ om te zien wat je al hebt toegevoegd.

U kunt ook de Google TV-app voor Android (en in de toekomst iOS) gebruiken. Van daaruit kunt u naar elke film of show zoeken en deze aan uw volglijst toevoegen.

De app-rij opnieuw rangschikken

gtvmoveapp

Als u de volgorde van apps in de rij ‘Uw apps’ op het startscherm van Google TV wilt wijzigen, houdt u een app lang ingedrukt en selecteert u vervolgens ‘Verplaatsen’. Gebruik de pijltoetsen om de app te verplaatsen en druk vervolgens op de selectieknop om hem op zijn plaats te laten vallen.

Als u wilt wijzigen welke apps op het startscherm worden weergegeven, bladert u naar het einde van de rij en selecteert u ‘Alles weergeven’. Vanaf hier kunt u lang op een app drukken en “Verplaatsen” selecteren om deze opnieuw te rangschikken. De top 12 apps verschijnen op het startscherm zonder dat je op ‘Alles weergeven’ hoeft te drukken.

Installeer apps met gemak

googletvremote

Als u een nieuwe app op Chromecast met Google TV wilt installeren, kunt u deze eenvoudig zoeken door naar het tabblad ‘Apps’ te gaan en omlaag te scrollen naar ‘Zoeken naar apps’. Zodra je het toetsenbord ziet verschijnen, houd je de zwarte Google Assistent-knop op de afstandsbediening ingedrukt om met je stem te zoeken.

Als je op een computer zit, kun je apps ook op afstand installeren via de Google Play Store-website. Druk gewoon op de groene knop “Installeren” voor elke app en zolang deze wordt ondersteund op tv’s, zou je je Chromecast moeten kunnen kiezen in de lijst met apparaten.

Haal meer uit de Google Assistent

gtvgoogle

Google heeft eindelijk zijn volledige zoekvaardigheden toegepast op de nieuwe Chromecast. Houd de zwarte Google Assistent-knop op de afstandsbediening ingedrukt en je zoekt op titels, acteurs, regisseurs of genres. Met sommige streamingdiensten, waaronder Netflix, Hulu, HBO Max, Disney+ en CBS All Access, kun je zelfs specifieke films en programma’s rechtstreeks starten, en je kunt met Sling TV of YouTube TV met je stem afstemmen op specifieke livekanalen.

Als je niet zeker weet wat je aan Google moet vragen, tik je gewoon op de Assistent-knop op de afstandsbediening in plaats van deze vast te houden, of ga je naar het tabblad Zoeken, waar je voorgestelde spraakopdrachten en genres ziet om door te bladeren.

Handsfree spraakbediening gebruiken

google nest audio met google nest mini

Voor wie een Google Home- of Nest-smartspeaker binnen gehoorsafstand heeft, kun je hem vragen om video’s van bepaalde apps af te spelen. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Google, kijk op Netflix’ of ‘Hey Google, kijk op Disney plus’ en de Chromecast opent automatisch de app en begint de video af te spelen. Dit werkt ook voor het afstemmen op livekanalen in YouTube TV of Sling TV.

Als je problemen hebt met spraakopdrachten, probeer dan de naam van de Chromecast in je verzoek op te nemen. Je kunt ook de Google Home-app op je telefoon openen, je speaker selecteren, op het tandwielpictogram klikken en ‘Standaard-tv’ selecteren. Hier kun je je Chromecast kiezen om af te spelen als reactie op spraakopdrachten.

Tweak je tv-bediening

gtvremote

Net als bij veel andere streaming-apparaten heeft de Chromecast met de afstandsbediening van Google TV volume-, aan- en dempknoppen, samen met een IR-blaster om die functies op uw televisie te bedienen. Als een toegevoegde bonus bevat het ook een knop om van ingang te wisselen.

Nog beter, Google laat je de afstandsbediening zo configureren dat elke knop een ander element van je A/V-systeem bedient. U kunt bijvoorbeeld de aan / uit-knop al uw apparaten laten bedienen via HDMI-CEC en uw volumeknop een ontvanger via IR bedienen. Ga naar Instellingen > Afstandsbedieningen en accessoires > Afstandsbedieningsknoppen instellen om deze bedieningselementen in te stellen.

Overweeg om HDR-upconversie uit te schakelen

gtvhdr

Als je een HDR-compatibele televisie hebt, draait de Chromecast met Google TV de volledige interface op een hoog dynamisch bereik, zelfs als de inhoud die je bekijkt de indeling niet ondersteunt. Puristen willen deze functie misschien uitschakelen, zodat de HDR-modus alleen wordt ingeschakeld voor ondersteunde inhoud. Ga naar Instellingen> Weergave en geluid> Match inhoud en schakel vervolgens “Dynamisch bereik van overeenkomende inhoud” uit.

Gebruik Google Foto’s voor een screensaver

gtvambient

Wanneer u uw Chromecast niet actief gebruikt, kan deze nog steeds dienst doen als fotolijst op een groot scherm door integratie met Google Foto’s. Begin met het maken van een live-album in Google Foto’s, dat gezichtsherkenning gebruikt om automatisch foto’s op te halen van mensen die je selecteert. (Meer informatie over het instellen hiervan vindt u hier.)

Nadat je een album hebt gemaakt, open je de Google Home-app op je telefoon, tik je op je Chromecast in de apparatenlijst, tik je op het tandwielpictogram en selecteer je Ambient Mode > Google Photos. Selecteer het Live Album dat u zojuist hebt gemaakt, en u zou foto’s op de tv moeten zien wanneer deze naar de screensaver-modus gaat. Om direct foto’s te zien, houdt u de Home-knop lang ingedrukt en klikt u op het pictogram met de tijd.

U kunt altijd terugschakelen naar generieke foto’s door naar Instellingen> Systeem> Omgevingsmodus te gaan.

Audio voor meerdere kamers instellen

chromecastaudio

De Chromecast met Google TV kan een audiosysteem voor het hele huis vormen met andere Chromecasts, Google Home-speakers en Nest Audio-speakers, zodat al je muziek synchroon wordt afgespeeld via meerdere speakers. Om dit in te stellen, open je de Google Home-app op je telefoon, selecteer je je Chromecast, klik je op het tandwielpictogram en selecteer je ‘Groep’. U kunt vanaf hier een nieuwe luidsprekergroep maken of de Chromecast toevoegen aan een bestaande groep.

Gebruik je telefoon als afstandsbediening

chromecastafstandsbediening

Trouw aan zijn naam, kan Chromecast met Google TV media naar uw televisie sturen vanuit ondersteunde apps. Druk gewoon op het cast-pictogram in apps zoals Netflix, Hulu en YouTube en selecteer vervolgens uw Chromecast in de lijst met apparaten om te beginnen met streamen.

Als je afstandsbediening buiten bereik is, kun je ook de Android TV Remote Control-app op Android of iOS installeren. Dit biedt een richtingspad en navigatieknoppen voor het bedienen van de Chromecast vanaf uw telefoon, samen met een schermtoetsenbord voor het invoeren van tekst.

Gebruik een USB-C-hub voor accessoires

hootoousbc

De Chromecast met Google TV heeft slechts een enkele USB-C-poort voor stroom, maar als u een USB-C-hub (zoals deze) op die poort aansluit en vervolgens het netsnoer van de Chromecast in de stroomtoevoerpoort van de hub steekt, kunt u sluit allerlei andere accessoires aan. Ik heb bevestigd dat dit werkt met gamecontrollers, USB-sticks en USB-naar-ethernet-adapters. (Helaas had ik niet zoveel geluk met een USB-tv-tuner voor uitzendingen via de ether.)

Sommige knoppen opnieuw toewijzen

gtvremap

Als je de Netflix- en YouTube-sneltoetsen aan de onderkant van de afstandsbediening niet nodig hebt, gebruik ze dan voor andere functies met de Button Remapper-app.

Nadat je de app hebt geïnstalleerd, ga je naar Instellingen> Systeem> Toegankelijkheid en klik je op Button Remapper en selecteer je vervolgens “Inschakelen”. U kunt dan een knop uit de lijst kiezen om de werking ervan te wijzigen, of op “Knoppen toevoegen” drukken om toetsen die niet in de lijst staan ​​opnieuw toe te wijzen. (Voor sommige functies, zoals het opnieuw toewijzen van de knop Terug, is een in-app-aankoop van $ 5 vereist.)

Wat kun je in plaats daarvan met die knoppen doen? Probeer de Netflix-knop of invoerknop opnieuw toe te wijzen aan een app naar keuze. Of download ATV Launcher en wijs het toe aan een dubbele tik op de Home-knop, zodat u snel toegang hebt tot al uw geïnstalleerde apps.

Aanbevelingen verwijderen

alleen gtvapps

Hoewel de universele gids misschien wel de belangrijkste trekpleister is van de nieuwe gids van Google, kun je deze nog steeds uitschakelen als je iets eenvoudiger wilt. Ga gewoon naar Instellingen> Accounts> (Uw account) en schakel de modus “Alleen-apps” in. Hiermee wordt alles verborgen, behalve de bovenste rij teasers – die worden helaas verwijderd – en je lijst met apps eronder.

Ik zal binnenkort de nieuwe Chromecast met Google TV beoordelen. Mocht je in de tussentijd nog andere vragen hebben, neem dan gerust contact op via e-mail of Twitter.

0 Shares:
You May Also Like