10 tips om RAM vrij te maken op uw Windows 10-computer (bijgewerkt)

Er is niets vervelender dan een trage computer en de belangrijkste reden voor dit probleem is een hoog CPU- en geheugengebruik. In eenvoudige bewoordingen gebruiken uw Windows 10-apps te veel systeembronnen. Of soms werd uw laptop traag door geheugenlekken of stroompieken. En in dergelijke gevallen zal het vrijmaken van ram op Windows 10 ervoor zorgen dat alles naar behoren werkt. Dat betekent dat als u de beste prestaties van uw computer wilt, zorg er dan voor dat uw geheugengebruik is geoptimaliseerd. Hier hebben we enkele tips opgesomd om het RAM-gebruik op Windows 10 pc vrij te maken en te optimaliseren.

Wat is RAM?

RAM staat voor Werkgeheugen ook bekend als het primaire geheugen van de computer met programma’s die momenteel op uw computer worden uitgevoerd. Dat betekent dat er meer RAM in uw computer zit, hoe meer programma’s u tegelijk kunt uitvoeren zonder de prestaties negatief te beïnvloeden. Wanneer Windows meer programma’s uitvoert die uw RAM niet aankan, gebruikt het een deel van de harde schijf, het paginabestand genaamd, dat als “virtueel geheugen” fungeert en sommige programma’s daarheen verplaatst. Maar dit is veel langzamer dan het werkelijke RAM-geheugen, daarom merkt u problemen met de trage prestatie van Windows 10.

Opmerking: RAM is vluchtig geheugen, je verliest de inhoud ervan als je computer uitschakelt.

Hoe RAM vrijmaken op Windows 10

Als u worstelt met trage prestaties van Windows 10, hoge CPU of 100% geheugengebruik, maak dan geheugen vrij op uw computer door de onderstaande stappen te volgen die waarschijnlijk helpen de prestaties te optimaliseren.

Start uw pc opnieuw op

Zoals eerder besproken, is RAM vluchtig, de inhoud verliest u wanneer uw computer wordt uitgeschakeld. En als u uw pc opnieuw opstart, wordt ook het geheugen gewist en worden alle actieve programma’s opnieuw ingesteld. Hoewel dit uiteraard uw totale RAM niet zal vergroten, zal het processen op de achtergrond opschonen die RAM zouden kunnen opslokken.

Controleer waardoor RAM-gebruik wordt veroorzaakt

Laten we eens kijken welke programma’s systeembronnen opeten, die een laag geheugen of 100% geheugengebruik op uw computer veroorzaken.

Open taakbeheer door ernaar te zoeken in het startmenu. U kunt ook de sneltoets Ctrl + shift + Esc gebruiken om taakbeheer te openen, klik Meer details om indien nodig uit te breiden naar het volledige hulpprogramma Processen tabblad, klik op de Geheugen header om te sorteren van meest naar minimaal RAM-gebruik. Houd de apps die u hier ziet in gedachten, want we zullen er later meer over bespreken.

Ga voor meer informatie naar de Uitvoering tabblad. In de Geheugen sectie, ziet u een grafiek van uw RAM-gebruik in de loop van de tijd. Klik Bronmonitor openen onderaan en u kunt meer informatie krijgen.

Bloatware verwijderen

Nu heb je een idee van welke apps meer RAM op je pc gebruiken. Heb je deze apps echt nodig, als je antwoord nee is, raden we je aan ze te verwijderen, omdat ze gewoon bronnen op je computer verspillen.

    Open instellingen met sneltoets Windows + I, klik op Apps en vervolgens op Apps en functies, klik nu op Verwijderen op elke app die u wilt verwijderen.

Scannen op virussen en malware

Nogmaals Soms kunnen virussen of malware-infecties uw computer vertragen, of u hebt illegale software geïnstalleerd die op de achtergrond draait en uw systeembronnen zoals geheugen stelen. U moet uw computer regelmatig controleren op virussen of malware met een bijgewerkte antivirus of antimalware.

Schakel onnodige opstartprogramma’s uit

Laten we onnodige opstartprogramma’s uitschakelen die elke keer dat uw computer opstart, worden gestart en bijdragen aan het wegkwijnen van uw beschikbare RAM.

Open eerst Taakbeheer op uw computer. Klik daarna op het tabblad Opstarten. U kunt de lijst sorteren op de impact van het opstarten. Klik met de rechtermuisknop op de toepassingen die u niet wilt uitvoeren bij het opstarten en selecteer “Uitschakelen”.

Stop apps die op de achtergrond draaien

Op Windows 10 wordt een aantal apps op de achtergrond uitgevoerd om te profiteren van extra functies, zoals de mogelijkheid om gegevens te downloaden, Live Tiles bij te werken en meldingen weer te geven. Maar apps die op de achtergrond draaien (zelfs als je ze niet hebt gestart) kunnen de batterij leegmaken, bandbreedte verspillen en systeembronnen bevatten geheugen. En u kunt veel geheugengebruik besparen door te voorkomen dat apps op de achtergrond worden uitgevoerd.

Open Instellingen en klik vervolgens op Privacy. Klik op Achtergrond-apps, hier Schakel onder het gedeelte “Kies welke apps op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd” de tuimelschakelaar uit voor de apps die u wilt beperken. Als alternatief, onder het gedeelte “Achtergrond-apps”, u kunt de tuimelschakelaar Laat apps op de achtergrond uitschakelen om te voorkomen dat een app op de tuimelschakelaar op de achtergrond wordt uitgevoerd.

Browserextensies verwijderen

We installeren browserextensies om de extra functies die het biedt te gebruiken. Maar vaak zijn deze extensies ook de oorsprong van malware en bedreigingen voor uw pc en u merkt misschien dat Google Chrome zoveel RAM gebruikt.

En het verwijderen van deze extensies kan RAM vrijmaken op uw pc. Installeer altijd de extensies waarvan u vrij zeker bent, anders kunt u de hulp inroepen van Advanced System Protector om uw Windows-pc te beschermen tegen malwarebedreigingen.

Visuele effecten uitschakelen

Windows 10 wordt geleverd met veel drukke visuele effecten voor vensters, menu’s, tooltips en meer. Als je voldoende RAM hebt, zijn deze visuele effecten geen probleem. Maar als u heel weinig RAM op uw pc hebt geïnstalleerd, hebben deze effecten invloed op de prestaties van Windows 10, omdat ze veel beschikbaar geheugen opslokken. En het uitschakelen van deze effecten kan het beschikbare geheugen aanzienlijk vergroten.

    Gebruik de sneltoets Windows + E om Bestandsverkenner op uw pc te openen. Klik daarna met de rechtermuisknop op “Deze pc” en selecteer Eigenschappen.Tabblad op de Geavanceerde systeeminstellingen.Klik op de instellingsoptie die beschikbaar is in het gedeelte Prestaties.Ten slotte , klik gewoon op “Aanpassen voor de beste prestaties”. Alle geanimeerde visuele effecten worden uitgeschakeld met deze instelling. Als u deze instelling wilt aanpassen, kunt u Aangepast selecteren. Daarna kunt u elk van de gewenste visuele effecten selecteren.

Virtueel geheugen aanpassen

Zoals we eerder hebben besproken, gebruikt het wisselbestand ruimte op de harde schijf en werkt het als virtueel geheugen. U kunt dit vergroten en hopelijk de prestaties stabiel houden.

Zoek naar het Configuratiescherm in het Startmenu om het te openen. Schakel de categorieweergave in de rechterbovenhoek naar Kleine pictogrammen (indien nodig) en kies Systeem. Klik aan de linkerkant op Geavanceerde systeeminstellingen, waardoor een nieuw venster wordt geopend. Klik hier op het tabblad Geavanceerd op Instellingen onder Prestaties. Schakel nogmaals naar het tabblad Geavanceerd en klik op de knop Wijzigen.

Nu ziet u de grootte van het wisselbestand voor uw hoofdschijf. In de meeste gevallen kunt u de Automatisch beheren vakje aangevinkt en laat Windows het regelen. Maar u kunt dit deselecteren en de Oorspronkelijke grootte en Maximumgrootte naar hogere waarden.

Meer RAM installeren

Als je echt weinig RAM hebt of meer programma’s tegelijk wilt uitvoeren, kun je er echt niet omheen: je moet wat meer RAM aan je machine toevoegen. Hoewel het niet goedkoop is, zal het toevoegen van RAM veel betere prestaties opleveren als uw computer tot nu toe niet veel heeft gehad. Op een desktop is dit een vrij eenvoudige upgrade. Maar vanwege de beperkte ruimte op een laptop kan het moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je RAM koopt dat compatibel is met je systeem en we raden je aan om advies in te winnen van experts.

Lees ook:

0 Shares:
You May Also Like